ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο ΥΠΟΙΚ: «Δεν είναι προεκλογικός και για αυτό βαλλόμαστε καθημερινά»
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι επειδή ακριβώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον προϋπολογισμό για προεκλογικούς λόγους, βάλλεται κάθε μέρα με ψεύτικα στοιχεία, ενώ χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 ως ένα υπεύθυνο προϋπολογισμό.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα να την προτείνει τώρα, με αυτή τη διεθνή αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό. Όσον αφορά την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% είπε ότι ήταν προϋπόθεση συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάτι που δεν έγινε.
«Θα το θεωρούσα αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη ανευθυνότητα με αυτή την αβεβαιότητα και πληθωρισμό να προτείνω μια φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε για άλλες εποχές», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πολλές φορές αναφέρει ότι οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης θα πρέπει να αναθεωρηθούν, οπότε, όπως ανέφερε, δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.
ΥΠΟΙΚ: Ψηλές επιδόσεις και μείωση της ανισότητας
Όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέλος του 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,7%, μια επίδοση που έχει διαψεύσει όλες τις προβλέψεις. Έκανε λόγο για μια οικονομία με ανθεκτικότητα και προοπτική, αναφέροντας ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ, που κατάφερε να διασφαλίσει αναβάθμιση της οικονομίας της. Για το 2023 ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξη θα μειωθεί στο 3% με ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι και σύμφωνα με ευρωπαϊκούς δείκτες υπάρχει μια κάθετη μείωση της ανισότητας στην Κύπρο και των δεικτών κοινωνικής συνοχής, παρά τα όσα λέγονται για αντιπολιτευτικούς λόγους. Αναφέρθηκε σε κατακόρυφη βελτίωση των δεικτών για το μηνιαίο κόστος εργασίας και τις απολαβές, αλλά και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ είπε, ότι «εμείς σε αντίθεση με τις ρητορείες μιλούμε με στοιχεία της ΕΕ, με τους δείκτες κινδύνου φτώχιας και κοινωνικού, αποκλεισμού να έχουν μειωθεί στο μισό. Ενδεχομένως πρόσθεσε κάποιοι δείκτες να χειροτερεύσουν λόγω της παγκόσμιας κρίσης κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος ή η Κυβέρνηση. Κάλεσε το ΑΚΕΛ να κάνει τις επόμενες διαμαρτυρίες του έξω από τη ρωσική πρεσβεία και όχι έξω από το Υπουργείο.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ως κυριότερο στόχο την ανάκαμψη, με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12% και παράλληλα με διατήρηση των υγειών δημοσιονομικών με σεβασμό στις επόμενες γενιές.
Αναφερόμενους στους δημοσιονομικούς κινδύνους, μίλησε για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλού πληθωρισμού, κίνδυνο αύξησης των προβληματικών δανείων, αλλά και την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού που μπορεί να απειλήσει σημαντικά το κράτος πρόνοιας μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι αναμένεται να κλείσει στο 7,7% στο τέλος του έτους και θα μειωθεί στο 3% το 2023, με ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Σε σχέση με την ανεργία είπε ότι υπάρχει μια καθοδική τάση και υπολογίζεται στο 7% στο τέλος του 2022 σε σχέση με 7,5% το 2021. Τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της πορεία. Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανεργίας είναι ταυτόσημος, σχεδόν με τον μέσο όρο της ΕΕ και πολύ μικρότερος από άλλες χώρες της Μεσογείου.
Όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο είπε ότι το 2022 θα κλείσει με 2,7% πρωτογενές πλεόνασμα και 1,2% δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Για το δημόσιο χρέος είπε ότι αυτό ακολουθεί καθοδική πορεία και από την κορύφωσή του στο 115% του ΑΕΠ που ήταν το 2020 λόγω της στήριξης της οικονομίας κατά την πανδημία, το 2022 θα κλείσει στο 89,3% κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις χρέους στην ΕΕ. Σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον ώστε να επέλθουν αναβαθμίσεις στην οικονομία και να μην αυξηθούν τα χρεολύσια.
Αναφέροντας ότι το πλεόνασμα 1,7% δεν είναι ικανοποιητικό και ότι θα έπρεπε κανονικά να ήταν πιο υψηλό, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε ως στόχο μεγαλύτερα πλεονάσματα για να μην υπάρξει κοινωνικό κόστος. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το πλεόνασμα αυτό ικανοποίησε και τις αγορές που έδωσαν στην Κύπρο αναβαθμίσεις.
Εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2023 ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δίνει τα εργαλεία και στην επόμενη Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες έρχονται. Αυτό όπως είπε, δεν έγινε λόγω περικοπής δαπανών ή αύξησης φορολογιών, αλλά επειδή ενισχύθηκαν οι δαπάνες για την ανάπτυξη και την κοινωνία, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και αποθέματα.
«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένα προϋπολογισμός που εμπεριέχει τις μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες στην ιστορία της Δημοκρατίας, που εμπεριέχει τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δαπάνες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εμπεριέχει τις δαπάνες για την πράσινη μετάβαση, για την ψηφιοποίηση», είπε.
Σημείωσε ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλάσια ανάπτυξη από την ΕΕ και παρά τις προκλήσεις της οικονομίας, κατάφεραν να έρθουν σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο και να ανοίξουν θέσεις εργασίας, ενώ στηρίχθηκε η οικονομία κατά την πανδημία με πέραν των 3 δις ευρώ και με αλλεπάλληλα πακέτα ύψους 390 εκ ευρώ μέχρι σήμερα, για την ακρίβεια.
«Θεωρώ ότι είναι ένα προϋπολογισμός στοχευμένος προς το μέλλον και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο έχει ως ομπρέλα όχι αποσπασματικές ενέργειες αλλά ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», είπε.
Παράλληλα όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο ΥΠΟΙΚ, ο προϋπολογισμός έχει αυξημένα λειτουργικά κόστη κατά 15% λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.
Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει ο κίνδυνος αύξησης των δαπανών για εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους λόγω των διεθνών συνθηκών παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε φτηνό δανεισμό για το επόμενο διάστημα.
Φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ΑΠΕ
Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ΑΠΕ, ο Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή, είπε πως αναμένεται ότι τον Νοέμβριο να έρθει κάτι συγκεκριμένο ενώπιον της Βουλής, ωστόσο δεν είναι όπως είπε, τόσα πολλά τα εκατομμύρια που θα φορολογηθούν ώστε να υπάρξει αισθητή διαφορά. Όπως αναφέρθηκε, από αυτή τη φορολόγηση αναμένεται να εισπραχθούν γύρω στα 5-10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα αναφέρθηκε από τον Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη ότι γίνεται μια μεγάλη εκστρατεία ελέγχου για αυτούς που αγόρασαν ακίνητα με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για σκοπούς κύριας κατοικία, ώστε να βρεθεί ποιοι δεν την χρησιμοποιούν ως τέτοια.
Τα πρώτα αποτελέσματα, ανέφερε θα είναι έτοιμα σε 2-3 μήνες. Ωστόσο αναφέρθηκε πως αυτό που γίνεται τελικά είναι ότι αρκετοί επενδυτές αφήνουν τα σπίτια τους κενά.
Βόμβα για το κράτος πρόνοιας το μεταναστευτικό
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι πρόκειται για μια εν δυνάμει βόμβα όσον αφορά το κράτος προνοίας.
Πρόσθεσε ότι από την ΕΕ το κράτος λαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσό που αφορά τις υποδομές, ενώ τα επιδόματα προέρχονται από τα κρατικά ταμεία, των οποίων τα ποσά έχουν εκτοξευτεί, οπότε βρίσκεται στον κατάλογο τον δημοσιονομικών κινδύνων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί κοινωνικοί και άλλοι κίνδυνοι και πρόκειται για εν δυνάμει βόμβα όσον αφορά το κράτος προνοίας.
«Αυτά που παίρνουμε από την ΕΕ δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος και τους κινδύνους», είπε ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας και για υποκρισία της ΕΕ, με τις πλείστες χώρες να έχουν προστατέψει με τη συμφωνία του Δουβλίνου τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.
Για αυτό το λόγο, είπε, οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετανάστευσης βασίζονται μόνο στα αποτρεπτικά τους μέσα και όχι στο αν θα τροποποιηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου.
Σε ερώτηση για τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών που δεν έχουν έρθει εγκαίρως στη Βουλή και τον κίνδυνο να μην ψηφιστούν στην ώρα τους λόγω και προεδρικών εκλογών, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα, όπως η υποβολή της παραίτησης των ΔΣ όσων οργανισμών δεν τους καταθέτουν έγκαιρα.
Ανέφερε ακόμα ότι η καθυστέρηση δεν έρχεται από το ΥΠΟΙΚ, ωστόσο οι προϋπολογισμοί πολλές φορές πάνε και έρχονται επειδή αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις.
Οι δηλώσεις των βουλευτών
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το 2023 θα είναι ένα δύσκολο έτος, αλλά με τη σωστή πολιτική προσέγγιση και τη στόχευση για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων θα καταφέρει η κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για το 2023.
Σημείωσε ιδιαίτερα τη μικρή αύξηση στην ανεργία ανάμεσα στους νέους στο 17,6 από 17 καθώς και την ραγδαία αύξηση του δομικού πληθωρισμού. Εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 3% το 2023, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν τα περιθώρια -πάντα παραμένοντας εντός των δημοσιονομικών ικανοτήτων της χώρας και χωρίς να διακινδυνεύουν οι υποχρεώσεις της χώρας στην ΕΕ- να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σημείωσε ιδιαίτερα ότι υπάρχουν περιθώρια οικονομικά και δημοσιονομικά για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε σχέση με το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μείνουν εν ζωή το 2023.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης συνεχάρη τον ΥΠΟΙΚ που μπροστά στην αβεβαιότητα παραδίδει ισχυρά αναπτυξιακά και δημοσιονομικά αποθέματα. ‘Ετσι, όπως είπε, διασφαλίζονται τα περιθώρια αντίδρασης αν τα πράγματα δυσκολέψουν.
Πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ εύκολο σε μια προεκλογική περίοδο να επιστρέψουμε στις πολιτικές των μεγάλων ελλειμμάτων, δαπανώντας λεφτά που δεν έχουμε, ωστόσο όπως είπε, θα ήταν ανεύθυνο «και δεν το έχουμε πράξει ποτέ».
Έδωσε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ετοιμάστηκε ένας προϋπολογισμός με αλόγιστα μεγάλα ελλείμματα. Πρόσθεσε ότι πρέπει αυτή η συνετή διαχείριση της οικονομίας να έχει και συνέχεια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε διαχειριστικό και κοινωνικά ανάλγητο τον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι αδυνατεί να προωθήσει πολιτικές ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της έρευνας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, επενδύοντας στην παιδεία και τον πολιτισμό και δημιουργώντας προϋποθέσεις για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και διασφάλισης προσιτής στέγης για όλους.
«Μπροστά μας έχουμε ακόμα έναν διαχειριστικό προϋπολογισμό, που αποτυγχάνει να αφουγκραστεί τις άμεσες ανάγκες του λαού μας. Αποτυγχάνει να απαντήσει στον καλπάζοντα πληθωρισμό και στην ακρίβεια. Αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Αποτυγχάνει να απαντήσει στην πρόκληση των ψηλών δανειστικών επιτοκίων. Αποτυγχάνει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των χαμηλομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων ομάδων και των νοικοκυριών», είπε.
Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι καταγράφονται αυξήσεις σε δαπάνες, δεν αντισταθμίζει το δογματισμό των κυβερνώντων να διατηρούν αυξημένα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αντί να επιστρέφουν μέρος τους στην πραγματική οικονομία. Πλεονάσματα, όπως είπε, τα οποία δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά μιας συγκυρίας αυξημένων απροσδόκητων εσόδων από φορολογίες, λόγω ακρίβειας στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι η δική τους φιλοσοφία είναι η ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους, που θα επενδύει στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής, στους εργαζόμενους και στους νέους ανθρώπους, θα στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ανέργους, τους μονογονιούς, τους πολύτεκνους, τις κυπριακές επιχειρήσεις. Θα ευγνωμονεί, πρόσθεσε, με τις πράξεις του τους συνταξιούχους και τους ανάπηρους πολέμου. Επίσης είπε, που θα πρέπει να στηρίζει τους πολίτες με μείωση της τελικής τιμής σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και άλλα αγαθά απέναντι στα κύματα της ακρίβειας. Επίσης θα θέτει το καλό των δανειοληπτών πάνω από το συμφέρον των τραπεζών και θα ενισχύει το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Επίσης ανέφερε, που θα σταματήσει να σπαταλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παράνομους μετανάστες σε βάρους των φορολογούμενων.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι για ακόμα μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός. Διαπίστωσε ότι απουσιάζουν τα αναπτυξιακά έργα αποδοτικού χαρακτήρα τα οποία θα μπορούσαν να προσδώσουν στην κυπριακή οικονομία μια μακροοικονομική σταθερότητα.
«Μπορεί οι δείκτες τις οικονομίας να παρουσιάζουν μια σημαντική βελτίωση, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και την βιώνει καθημερινά ο απλός πολίτης. Ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας δυσκολεύεται πάρα πολύ στην καθημερινότητά του αλλά και κυρίως να μπορέσει να διατηρήσει την ποιότητα της ζωής του», πρόσθεσε
Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρόσθεσε που χρειάζεται άμεσα να υπάρξει μια αλλαγή κατεύθυνσης και προσανατολισμού για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την μεσαία τάξη.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 φαίνεται να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές.
Εξέφρασε την ελπίδα επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κυβέρνησης και είπε ότι θα πρέπει να γίνεται τακτική, λεπτομερής και ενδελεχής παρακολούθηση της κατάστασης ούτως «ώστε να μην ξεγελαστούμε ξανά, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για τον τόπο».
Επιπρόσθετα, παρατήρησε ότι παρά την αισιοδοξία για μια θετική οικονομική πορεία της χώρας, αυτό δεν αντανακλάται πάνω στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, αφού η ποσοστιαία τους αύξηση είναι συγκριτικά μικρότερη σε αντίθεση με την υπερδιπλάσια αύξηση που παρουσιάζουν άλλες πτυχές του Προϋπολογισμού. Για εμάς, είπε, η πραγματική οικονομία απαιτεί πρώτα ευημερία του πολίτη και μετά των δεικτών και των στατιστικών.
Πηγή: politis.com.cy
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το πακέτο των έξι νομοσχεδίων για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Δέσμη έξι τροποποιητικών νομοσχεδίων περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή αφορούν τους νόμους περί φορολογίας του εισοδήματος, περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών, περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων, περί επισάξεως φόρων (του 1962 έως το 2024) και περί χαρτοσήμων (του 1963 έως το 2024).
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, βασικός στόχος της κυβέρνησης μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση —η οποία έρχεται 22 χρόνια μετά την προηγούμενη— είναι η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, η ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα και της μεσαίας τάξης, καθώς και η τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής των επιχειρήσεων, το 98% των οποίων αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η μεταρρύθμιση επιδιώκει να ενισχύσει και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Στόχος είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα στις ξένες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση νέων τομέων της οικονομίας, όπως οι τεχνολογίες αιχμής και η ψηφιακή μετάβαση.
Τα έξι τροποποιητικά νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι τα εξής:
-
Ο περί χαρτοσήμων νόμος
-
Ο περί φορολογίας του εισοδήματος νόμος
-
Ο περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα νόμος
-
Ο περί εισπράξεως φόρων νόμος
-
Ο περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων νόμος
-
Ο περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών νόμος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τορναρίτης: Νομοθετική πρωτοβουλία για απέλαση αλλοδαπών καταδικασμένων για σοβαρά αδικήματα
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στα Δικαστήρια να προχωρούν σε απέλαση αλλοδαπών που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα.
Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στην ενίσχυση των εργαλείων των κυπριακών δικαστηρίων για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας, επιτρέποντάς τους να επιβάλλουν, ως συμπληρωματική ποινή, την απέλαση υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για σοβαρά αδικήματα, όπως βίαιες πράξεις, ληστείες, συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις ή τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι «μέσα από την πρόταση αυτή επιδιώκουμε την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και την ουσιαστική προστασία των πολιτών, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η πρόταση νόμου προβλέπει σαφείς διαδικαστικές και ανθρωποδικαιικές εγγυήσεις, διασφαλίζοντας ότι κάθε απόφαση απέλασης θα λαμβάνεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της δικαιοσύνης και σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Ειδικές πρόνοιες προστατεύουν:
-
το δικαίωμα μη επιστροφής (non-refoulement),
-
το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού,
-
και τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Δημοκρατία.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαθέτει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο πλαίσιο που να επιτρέπει την απομάκρυνση όσων παραβιάζουν βάναυσα τους νόμους της χώρας, χωρίς όμως να υπονομεύονται οι αρχές του ανθρωπισμού και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραμπ: Η συνάντηση ήταν «amazing» – Οι «Γίγαντες» τα βρήκαν σχεδόν σε όλα
Σε μια ώρα και σαράντα λεπτά, περίπου όσο διήρκεσε η συνάντηση των προέδρων τους, ΗΠΑ και Κίνα «τα βρήκαν σχεδόν σε όλα». Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιολόγησε τη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με 12 στα… 10, χαρακτηρίζοντάς την «καταπληκτική» (amazing). Μετά το ραντεβού στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «μεγάλη επιτυχία», προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το εμπόριο, τους δασμούς και τις σπάνιες γαίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το ζήτημα των σπάνιων μετάλλων έχει πλέον «διευθετηθεί» και «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από την Κίνα».
Από την αμερικανική πλευρά ανακοινώθηκε ότι το Πεκίνο θα άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών – ανανεώνοντας τη συμφωνία σε ετήσια βάση – και θα προχωρήσει στην αγορά αμερικανικής σόγιας.
Το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε να αναστείλει για έναν χρόνο τους περιορισμούς που είχε εφαρμόσει στις 9 Οκτωβρίου σε διάφορες εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παρατείνουν την προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό τους πόλεμο για έναν χρόνο, βάσει συμφωνίας στην οποία κατέληξαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές, έπειτα από συνάντηση στη Μαλαισία την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι ομάδες συμφώνησαν να επιλύσουν ζητήματα που αφορούν το TikTok.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τους δασμούς που είχαν επιβάλει στα κινεζικά προϊόντα: για τη φαιντανύλη από 20% σε 10%, και για τα υπόλοιπα προϊόντα από 57% σε 47%. Η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η εμπορική συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί «πολύ σύντομα».
Ο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα της Κίνας, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση για την επίλυση «σημαντικών εμπορικών ζητημάτων». Οι κινεζικές και αμερικανικές ομάδες θα συνεργαστούν για την επίτευξη αποτελεσμάτων που θα λειτουργήσουν ως «καθησυχαστικό φάρμακο» για τις οικονομίες των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Σι. Παράλληλα, τόνισε τις πολλές υποσχόμενες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η κυβερνοαπάτη, το ξέπλυμα χρημάτων και η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν από κοινού να επιδείξουν την υπευθυνότητα που αρμόζει σε μεγάλες δυνάμεις, συνεργαζόμενες για την επίτευξη σημαντικών, πρακτικών και επωφελών αποτελεσμάτων για τα δύο έθνη και για τον κόσμο», δήλωσε ο Σι.
Όπως μετέδωσε το BBC, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί πλήρως, φαίνεται ότι το Πεκίνο πέτυχε στα θέματα των μικροτσιπ και θα έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά ημιαγωγών. Ο Τραμπ ανέφερε ότι το Πεκίνο θα συνομιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, κολοσσού στην αγορά αυτή, ενώ οι αμερικανικές αρχές θα λειτουργήσουν ως «κάτι σαν διαιτητής». Σημείωσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις δεν θα περιλαμβάνουν το τσιπ Blackwell, που θεωρείται το κορυφαίο της Nvidia για τεχνητή νοημοσύνη.
Ουκρανία – Ταϊβάν
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ΗΠΑ και Κίνα θα συνεργαστούν σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το θέμα «συζητήθηκε εκτενώς» κατά τη συνάντηση. Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα εισάγει σημαντικά ποσά ρωσικού πετρελαίου, αν και αυτό δεν ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης.
Η Ταϊβάν δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο ραντεβού της Νότιας Κορέας, ενώ οι δύο ηγέτες απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση. Στην Ταϊπέι, σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει ανησυχία ότι ο Τραμπ ενδέχεται να προβεί σε υποχωρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς δηλώσεις του Σι σχετικά με την επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.
Γιατί μας νοιάζει
Η σημασία της συνάντησης και της συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών είναι προφανώς παγκόσμια. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο και παίζει κεντρικό ρόλο στη διύλιση κρίσιμων μετάλλων για τη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων περίπου το 90% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως, σύμφωνα με το BBC. Συχνά παράγει προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες του πραγματικού κόστους, χάρη στην κρατική χρηματοδότηση. Αν όμως αυτά τα προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ, οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να τα διαθέσουν φθηνότερα σε άλλες αγορές, κάτι που μπορεί να ωφελήσει καταναλωτές αλλά να πλήξει βιομηχανίες άλλων χωρών.
Φυσικά, κανείς δεν περίμενε να «πέσουν υπογραφές» στη Νότια Κορέα. Οι διαπραγματεύσεις για τις τελικές λεπτομέρειες συνεχίζονται.
Στο Πεκίνο τον Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα είμαι στην Κίνα τον Απρίλιο και (ο Σι Τζινπίνγκ) θα έρθει εδώ λίγο αργότερα, στη Φλόριντα, στο Palm Beach ή στην Ουάσινγκτον». Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη χρονιά.
Πηγή: Protagon.gr
-
#exAformis3 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis3 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
#exAformis3 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis3 days agoΧαμηλή ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της κυβέρνησης – Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 days agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

