Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 18 Μάρτη η μακρά ημέρα του Κυπριακού

Published

on

Το διήμερο, και επίσημα πλέον, της 17ης-18ης Μαρτίου αποτελεί εκ μέρους του ΟΗΕ τον χρόνο διεξαγωγής της διεθνούς διάσκεψης του Κυπριακού -στη Γενεύη της Ελβετίας. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποστείλει, επισήμως, προσκλήσεις στα δύο μέρη με το ακριβές φορμάτ και την ατζέντα της κρίσιμης πενταμερούς για το Κυπριακό να ξεκαθαρίζει ενώπιον των ενδιαφερομένων μερών. Όπως γνωρίζει η «Κ», την άτυπη πενταμερή:

  • θα ανοίξει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου παραθέτοντας γεύμα προς τους δύο ηγέτες
  • την Τρίτη, 18 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος γύρος των διπλωματικών επαφών με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να έχει ξεχωριστες συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και τους αντιπροσώπους Ελλάδος, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου).

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για μια άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ. «Η Αναπλ. Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της στην Κύπρο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο», ανέφερε. «Σκοπός της συνάντησης είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την πορεία του κυπριακού ζητήματος», πρόσθεσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Ντουζαρίκ.

Φορμάτ «5+1»

Παρά τα όσα γράφηκαν το τελευταίο διάστημα και δεδομένης της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη που επαναλάμβανε τα περί μορφής της διάσκεψης «4+1» το φορμάτ των συνομιλιών στη Γενεύη θα περιλαμβάνει και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, θα βρίσκονται στη Γενεύη και το Λονδίνο θα εκπροσωπείται στο επίπεδο του αρμόδιου υπουργού Ευρώπης για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Στίβεν Ντότι. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το αποτέλεσμα της άτυπης θα διαφανεί προς το βράδυ της 17ης Μαρτίου κι αναμένεται «να το πάρει πάνω του» ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες με σχετική τοποθέτηση και ανακοινώσεις -αναλόγως του τι θα προκύψει από τις επαφές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως διαμηνύει πως προσέρχεται στην άτυπη διάσκεψη με στόχο «την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».

Συντονισμός ενόψει Γενεύης

Το προσεχές Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί, εκτάκτως, στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει της πενταμερούς της Γενεύης και ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνοδεύεται από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και μέλη της ομάδας του Κυπριακού που θα βρεθούν στη Γενεύη. Νωρίτερα, την Παρασκευή, στη Κύπρο θα μεταβεί και αρμόδιος για το Κυπριακό υπουργός Ευρώπης, Στίβεν Ντότι όπου θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στα πλαίσια και της προετοιμασίας του Λονδίνου για την άτυπη διάσκεψη.

«Υποψήφιος δύο κρατών»

Σε μια άλλη εξέλιξη και δεδομένου του επίσημου κλειδώματος, σε επίπεδο προσκλήσεων προς τις δύο κοινότητες, της πενταμερούς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συνέχισε στο μοτίβο της ρητορικής περί κυριαρχικής ισότητας και λύσης «δύο κρατών». Επιπλέον, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προανήγγειλε και επίσημα την «υποψηφιότητά» του για την «προεδρία» της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Υπενθυμίζεται πως τον προσεχή Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα ωστόσο υπάρχει και το σενάριο πρόωρης διαδικασίας νωρίτερα από αυτό τον ορισμένο χρόνο.

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia