ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στον Λίβανο Χριστοδουλίδης – Ούρσουλα για διαχείριση μεταναστευτικού
Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
Όπως έχει ανακοινωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισκέφτηκε την Κύπρο την Τετάρτη για την επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα μεταβούν μαζί το πρωί της 2ας Μαΐου, στη Βηρυτό, όπου θα τύχουν επίσημης υποδοχής από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.
Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν τριμερής συνάντησή τους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών μερών.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έχει αναφέρει σε γραπτή το δήλωση ότι βασικός στόχος της επίσκεψης θα είναι η παροχή πολιτικής και οικονομικής στήριξης στον Λίβανο από πλευράς ΕΕ, η συζήτηση αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα συνέπεια και των περιφερειακών εξελίξεων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού καθώς και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τον Λίβανο για προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας.
«Η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει Πακέτο Οικονομικής Στήριξης του Λιβάνου, η υλοποίηση του οποίου ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή», σημείωσε.
Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Ακολούθως, αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα μεταβούν και στο Κοινοβούλιο, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Ναχίμπ Μπέρι.
Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Διοικητή της ΚΥΠ/ΣΕΑ θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.
Πηγή: Kathimerini
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record3 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Behind Politics5 days agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

