Off the Record
Τα αρπακτικά κοράκια που έφεραν οι τράπεζες ξεσπιτώνουν οικογένειες από τα ίδια τους τα σπίτια
Τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί με ολοένα και μεγαλύτερη οργή ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, τείνει πλέον να κανονικοποιηθεί: τα «αρπαχτικά κοράκια» που έφεραν οι τράπεζες και οι εταιρείες που αγόρασαν τα προβληματικά δάνεια να ξεσπιτώνουν οικογένειες από τα ίδια τους τα σπίτια. Δεν πρόκειται απλώς για μια αυστηρή οικονομική διαδικασία· πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στα κοινωνικά μας πράγματα, η οποία αποκαλύπτει την πλήρη απανθρωπιά ενός συστήματος που ενδιαφέρεται μόνο για αριθμούς και ισολογισμούς, αδιαφορώντας για τις ζωές πίσω από αυτούς.
Είναι πλέον καταφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν. Οι τράπεζες, αυτές οι «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες», αντί να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, έχουν το θράσος όχι μόνο να μην απολογούνται, αλλά και να απαιτούν και τα ρέστα. Με μια καταιγίδα επιστολών προς δανειολήπτες, χρησιμοποιούν απειλές, εκβιάζουν, οδηγούν ανθρώπους στα δικαστήρια και ενεργοποιούν τις πιο ακραίες διαδικασίες εκποίησης, λες και έχουν απέναντί τους εγκληματίες και όχι πολίτες που για χρόνια στήριζαν το τραπεζικό σύστημα με συνέπεια.
Και σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, η Κυβέρνηση –αντί να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών– εμφανίζεται συχνά πρόθυμη να διευκολύνει τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις, με νομοθετικές διευκολύνσεις και με έλλειψη ουσιαστικών κοινωνικών δικλείδων, κατέληξε, θέλοντας και μη, να αποτελεί σύμμαχο μιας βιομηχανίας που βασίζεται στην αρπαγή της κατοικίας του αδύναμου.
Ο κόσμος, όμως, δεν αντέχει άλλο. Πολλές οικογένειες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, πολλοί άλλοι ζουν με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στον δρόμο. Κι όλα αυτά όχι επειδή είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά επειδή η οικονομική κρίση που οι ίδιες οι τράπεζες και οι πολιτικές αποφάσεις δημιούργησαν, τους γονάτισε οικονομικά. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πλήρωναν κανονικά, με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Σήμερα, όμως, η πραγματικότητα τούς συνθλίβει. Η επιβίωση μπαίνει πάνω από κάθε τι άλλο. Είναι τόσο απλό και τόσο ανθρώπινο. Πώς γίνεται να μην το αντιλαμβάνονται ούτε οι τραπεζίτες ούτε οι αρμόδιες αρχές;
Ήρθε ο καιρός να συνέλθουν όλοι, και προπαντός αυτοί που διοικούν και κατευθύνουν τις τράπεζες. Η λύση δεν βρίσκεται στις μαζικές εκποιήσεις ούτε στην απειλή της έξωσης. Χρειάζεται ευελιξία, αναδιάρθρωση δανείων, πραγματική διάθεση συνεργασίας και κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών. Αντί να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν, οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργήσουν ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος. Οι εκποιήσεις δεν συμφέρουν κανέναν, ούτε καν τις ίδιες τις τράπεζες, που στο τέλος καταλήγουν με ακίνητα αποτιμημένα πολύ πιο κάτω από την πραγματική αξία τους, ενώ διαλύεται ολοκληρωτικά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το τραπεζικό σύστημα.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ήταν η σκανδαλώδης πολιτική των τραπεζών –να χορηγούν δάνεια απερίσκεπτα, χωρίς αξιολόγηση κινδύνου, ακόμη και σε άτομα χωρίς ουσιαστικό εισόδημα– που οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά και την ίδια τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Κι όμως, αντί να λογοδοτήσουν, απαιτούν πλήρη συμμόρφωση από εκείνους που πλήγηκαν περισσότερο.
Αλλά και η Πολιτεία, η Βουλή, οι αρμόδιοι θεσμοί και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη. Οφείλουν επιτέλους να ορθώσουν ανάστημα, να βάλουν φραγμό σε αυτήν την επιδρομή εις βάρος ανθρώπων που δεν έφταιξαν. Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχουν επαρκείς δικλείδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταθούν στα πόδια τους.
Τα δράματα που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών που κινδυνεύουν με εκποίηση είναι ανείπωτα. Οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν από το φαγητό για να πληρώσουν μια δόση. Άλλοι στερούνται θεραπείες, άλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα πράγματα μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαμε αυτονόητα. Τώρα, όμως, για πολλούς είναι πολυτέλεια. Και απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων προτιμούν τον δρόμο της επιθετικότητας, αντί της ανθρωπιάς.
Αν θέλουν να εισπράξουν χρήματα, ας στραφούν στους μεγαλοοφειλέτες. Σε αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Σε αυτούς που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό με ύποπτες ή αδιαφανείς διαδικασίες. Σε αυτούς που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Αλλά όχι. Αυτοί παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ η πίεση πέφτει στους μικροδανειολήπτες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εργαζόμενους που παλεύουν καθημερινά.
Χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη εκπομπή «Αιχμές» με τον Σωτήρη Μπαρούτη, όπου φιλοξενήθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών που αγόρασαν τα προβληματικά δάνεια. Προσπάθησε να μας πείσει ότι οι εταιρείες αυτές τάχα λειτουργούν ανθρωπιστικά. Όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Ακροάτρια που παρενέβη ζωντανά στην εκπομπή μίλησε για την απάνθρωπη πίεση που δέχθηκε, για τις απειλές και τη σκληρότητα με την οποία επιχειρούν να της πάρουν το σπίτι. «Νεκρή θα με βγάλετε από το σπίτι μου», είπε με απόγνωση. Αυτή η πρόταση δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση· είναι το σύμβολο της τραγωδίας που ζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Πού βρίσκεται η Πολιτεία όταν μια γυναίκα αναγκάζεται να πει τέτοια λόγια; Πού βρίσκονται οι θεσμοί όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποδοπατείται έτσι; Δεν φτάνει πια να κρύβονται πίσω από νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν. Οφείλουν να διασφαλίσουν ότι κανένα σπίτι δεν θα χαθεί χωρίς εξάντληση κάθε δυνατής λύσης. Οφείλουν να θέσουν όρια σε εκείνους που λειτουργούν με απανθρωπιά και κερδοσκοπική μανία.
Η Κύπρος δεν αντέχει άλλη κοινωνική αιμορραγία. Η πρώτη κατοικία δεν είναι προϊόν. Είναι ριζωμένη βαθιά στη συνείδηση του Κύπριου, είναι το καταφύγιο της οικογένειας, η συνέχεια των γενεών, το κέντρο της ζωής. Όταν την παίρνεις από κάποιον, δεν του στερείς απλώς ένα ακίνητο. Του διαλύεις τον κόσμο.
Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία. Να σταματήσει η κοινωνία να πληρώνει τα εγκλήματα των τραπεζών. Να λογοδοτήσουν όσοι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και πάνω απ’ όλα, να προστατευτεί επιτέλους ο άνθρωπος. Γιατί χωρίς άνθρωπο, δεν υπάρχει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη, ούτε μέλλον.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Ο 8-0, τα λασπόλουτρα και η γυρολόγος των κομμάτων
Κανείς δεν περίμενε κάτι καλύτερο από τους υποψηφίους του ΑΛΜΑτος… Όποιος κι αν διαφωνήσει μαζί τους κατευθείαν τον παρουσιάζουν ανίκανο και διεφθαρμένο. Και φυσικά από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Η μεγάλη αυτή μεταγραφή ή αλλιώς γυρολόγος των κομμάτων η οποία αφού σταμάτησε να φωνασκεί από τα έδρανα του ΑΚΕΛ θέλει να μπαστακωθεί στο σβέρκο μας για πέντε ακόμα χρόνια λες και η ΒΟΥΛΗ είναι τσιφλίκι τους.
Αλλά δεν φταίει ούτε ο 8-0 καταδικασμένος Οδυσσέας, ούτε η Ειρήνη και η κάθε Ειρήνη. Αυτοί που φέρουν την ευθύνη είναι όσοι ψηφίζουν τον λαϊκισμό, τα ουρλιαχτά και το ρίψη λάσπης προς κάθε κατεύθυνση.
Το μόνο καλό είναι ότι το ποσοστό αυτών των ψηφοφόρων σταδιακά μειώνεται και μόλις που φτάνει το 5%-6%…
Αυτό είναι το επίπεδό τους: Σήμερα βρίζουν τους δημοσιογράφους με μπροστάρισσα την Ειρήνη Χαραλαμπίδου ενώ πριν λίγους μήνες αποδείχτηκε δια στόματος του άλλοτε στενού συνεργάτη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Ανδρέα Χασαπόπουλου ότι ΑΥΤΟΣ ήταν πίσω από τα λασπόλουτρα μέσα στα ΜΚΔ. Για να μην αναφερθούμε σε όσα πλήρωσε το κυπριακό κράτος από τη μανία του Οδυσσέα τύπου KGB…
Μην παραξενεύεστε αυτοί είναι η πλειοψηφία του ΑΛΜΑτος… Δεν θα αλλάξουν τώρα. Ως κράτος το πληρώσαμε ουκ ολίγες φορές όταν στη θέση του Γενικού Ελεγκτή ήταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Δεν αλλάζει πολιτική το ΑΛΜΑ!!!
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Το ΑΚΕΛ και η κατρακύλα του Τσίπρα
Γοερό και συνεχές είναι το κλάμα όλων εκείνων που βιώνουν την κατρακύλα του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ και των ομολόγων του συντρόφων στην Ελλάδα, αφού ο λαός τους έστειλε στο σπίτι τους αποδεικνύοντας ότι με παραπλανητικές τακτικές προς άγρα ψήφων κανείς δεν επιβιώνει πολιτικά. Ε, δεν μπορούν να εξαγοραστούν οι ψηφοφόροι ότι κι αν λέγεται για τους νεοέλληνες. Η αλαζονεία της εξουσίας στοίχισαν ανεπανόρθωτα. Στο δε νέο του εγχείρημα με την κυβερνώσα αριστερά, μάλλον οι ψηφοφόροι θα θυμηθούν τι έκανε με τα μνημόνια στην εξουσία… Η πρωτοφανής επιθετικότητα και σκληράδα, αν και αριστερό κόμμα, αλλά και η ανοχή στην αναρχία των ούτω καλουμένων αντιεξουσιαστών, είναι και η συνοδός της επερχόμενης ήττας των συνοδοιπόρων του Τσίπρα, του ΑΚΕΛ.
Επανερχόμαστε όμως στα δικά μας. Θυμίζουμε για όσους ξεχνούν ότι με την εκλογή Τσίπρα και τον διορισμό του Βαρουφάκη ( οποίος πάτωσε στις ευρωεκλογές και πήρε κάτω από 3%) στο Υπουργείο Οικονομικών, παρατηρήθηκε γενικός παροξυσμός ανάμεσα στους πολιτικούς του Κυπριστάν που συμπεριφερόμενοι σαν γνήσιοι Επαρχιώτες επιχείρησαν να αντιγράψουν τους Ελλαδίτες πολιτικούς. Η λατρεία ήταν τέτοια που κάποιοι αντέγραψαν τον τρόπο ζωής, το ντύσιμο και γενικότερα την πολιτική στάση Τσίπρα- Βαρουφάκη.
Κι όταν κάποιοι τους έλεγαν να μην ΤΣΙΠΡΙδίζουν ασύστολα και να περιμένουν να διαφανεί μέσω των πεπραγμένων της εξουσίας του για να τον κρίνουν, σε χαρακτήριζαν από οπισθοδρομικό έως και φασίστα. Τρελαίνονταν και τους έγινε απωθημένο , εμμονή και υπέστησαν όλα τα ψυχολογικά σύνδρομα που είναι καταχωρημένα στην διεθνή βιβλιογραφία και δεν άκουγαν τίποτε ακόμη και πολιτικοί με εμπειρία.
Παρήλθε ο χρόνος και οι ίδιοι άνθρωποι ανακαλούν τις απόψεις τους, αλλά βεβαίως δεν θυμούνται τι έλεγαν όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο Τσίπρα που όταν φύγει και πάει σπίτι του θα αντιληφθούν όλοι τα δεινά που επισώρευσε στην πατρίδα.
Προφανώς και δεν περιμένουμε να παραδειγματιστούν από το πάθημα οι Κύπριοι πολιτικοί και να μην κρίνουν επιφανειακά γιατί όλη τους η σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται από το πρόσκαιρο , το πομπώδες και το γυαλιστερό, το φανταχτερό…ΜΙΚΡΟΝΟΟΙ και ελάχιστοι σε όλα…
ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
Off the Record
Για μια αριστερή συνταγή…
Στους δρόμους και πάλι οι αριστεροί… Αυτή τη φορά επέλεξαν τις γειτονιές του ΡΙΚ προκειμένου να ξελαρυγγιαστούν ουρλιάζοντας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στο πανηγύρι της Eurovision.
Μα είναι πράγματα αυτά!!! Σε τόσο σοβαρές διοργανώσεις του JALLA και του FERTO να συμμετέχει το ΙΣΡΑΗΛ;
Τώρα όσον αφορά σε τυχόν διαμαρτυρίες για τους απαγχονισμούς στο ΙΡΑΝ μην ανησυχείτε, γιατί εκεί δεν θα βρείτε κανένα αριστερό (είτε ροζ είτε κόκκινο) αφού οι αγκυλώσεις που έχουν τόσο στο μυαλό όσο και στην κινητικότητα του λαιμού δεν τους επιτρέπουν να στρίψουν το κεφάλι προς άλλες εμπόλεμες ζώνες.
Για να μην πούμε και για την Ουκρανία όπου γνωστοί Youtuber και το πιστό ΠΟΙΜΝΙΟ τους εθελοτυφλούν σπέρνοντας παράλληλα την προπαγάνδα του ΞΑΝΘΟΥ ΓΕΝΟΥΣ…
Το κάνανε και αυτή τη φορά το καθήκον τους οι αριστερούληδες. Έκαναν ρε παιδί μου το «κομμάτι» τους. Έδειξαν πυγμή και θάρρος. Δεν είναι και λίγο να χάνεις το απογευματινό σου καφεδάκι προκειμένου να σε δείξουν οι κάμερες σαν άλλο Ερνέστο…
Εξάλλου, υποψιασμένοι καλλιτέχνες αυτό ξέρουν, αυτό προτείνουν.
Για να είσαι, λοιπόν, σωστός αριστερός θέλεις μια χούφτα αντισημιτισμό, ένα κουταλάκι του γλυκού ΓΟΥΟΚ ΑΤΖΕΝΤΑ (τώρα με τον Τραμπ δεν τους βγαίνει), δυο χούφτες «ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο» και κυρίως μια γερή δόση «ΕΚΑΜΑΜΕΝ ΤΖΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΑ».
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

