Off the Record
Τα αρπακτικά κοράκια που έφεραν οι τράπεζες ξεσπιτώνουν οικογένειες από τα ίδια τους τα σπίτια
Τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί με ολοένα και μεγαλύτερη οργή ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, τείνει πλέον να κανονικοποιηθεί: τα «αρπαχτικά κοράκια» που έφεραν οι τράπεζες και οι εταιρείες που αγόρασαν τα προβληματικά δάνεια να ξεσπιτώνουν οικογένειες από τα ίδια τους τα σπίτια. Δεν πρόκειται απλώς για μια αυστηρή οικονομική διαδικασία· πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στα κοινωνικά μας πράγματα, η οποία αποκαλύπτει την πλήρη απανθρωπιά ενός συστήματος που ενδιαφέρεται μόνο για αριθμούς και ισολογισμούς, αδιαφορώντας για τις ζωές πίσω από αυτούς.
Είναι πλέον καταφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν. Οι τράπεζες, αυτές οι «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες», αντί να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, έχουν το θράσος όχι μόνο να μην απολογούνται, αλλά και να απαιτούν και τα ρέστα. Με μια καταιγίδα επιστολών προς δανειολήπτες, χρησιμοποιούν απειλές, εκβιάζουν, οδηγούν ανθρώπους στα δικαστήρια και ενεργοποιούν τις πιο ακραίες διαδικασίες εκποίησης, λες και έχουν απέναντί τους εγκληματίες και όχι πολίτες που για χρόνια στήριζαν το τραπεζικό σύστημα με συνέπεια.
Και σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, η Κυβέρνηση –αντί να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών– εμφανίζεται συχνά πρόθυμη να διευκολύνει τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις, με νομοθετικές διευκολύνσεις και με έλλειψη ουσιαστικών κοινωνικών δικλείδων, κατέληξε, θέλοντας και μη, να αποτελεί σύμμαχο μιας βιομηχανίας που βασίζεται στην αρπαγή της κατοικίας του αδύναμου.
Ο κόσμος, όμως, δεν αντέχει άλλο. Πολλές οικογένειες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, πολλοί άλλοι ζουν με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στον δρόμο. Κι όλα αυτά όχι επειδή είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά επειδή η οικονομική κρίση που οι ίδιες οι τράπεζες και οι πολιτικές αποφάσεις δημιούργησαν, τους γονάτισε οικονομικά. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πλήρωναν κανονικά, με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Σήμερα, όμως, η πραγματικότητα τούς συνθλίβει. Η επιβίωση μπαίνει πάνω από κάθε τι άλλο. Είναι τόσο απλό και τόσο ανθρώπινο. Πώς γίνεται να μην το αντιλαμβάνονται ούτε οι τραπεζίτες ούτε οι αρμόδιες αρχές;
Ήρθε ο καιρός να συνέλθουν όλοι, και προπαντός αυτοί που διοικούν και κατευθύνουν τις τράπεζες. Η λύση δεν βρίσκεται στις μαζικές εκποιήσεις ούτε στην απειλή της έξωσης. Χρειάζεται ευελιξία, αναδιάρθρωση δανείων, πραγματική διάθεση συνεργασίας και κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών. Αντί να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν, οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργήσουν ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος. Οι εκποιήσεις δεν συμφέρουν κανέναν, ούτε καν τις ίδιες τις τράπεζες, που στο τέλος καταλήγουν με ακίνητα αποτιμημένα πολύ πιο κάτω από την πραγματική αξία τους, ενώ διαλύεται ολοκληρωτικά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το τραπεζικό σύστημα.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ήταν η σκανδαλώδης πολιτική των τραπεζών –να χορηγούν δάνεια απερίσκεπτα, χωρίς αξιολόγηση κινδύνου, ακόμη και σε άτομα χωρίς ουσιαστικό εισόδημα– που οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά και την ίδια τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Κι όμως, αντί να λογοδοτήσουν, απαιτούν πλήρη συμμόρφωση από εκείνους που πλήγηκαν περισσότερο.
Αλλά και η Πολιτεία, η Βουλή, οι αρμόδιοι θεσμοί και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη. Οφείλουν επιτέλους να ορθώσουν ανάστημα, να βάλουν φραγμό σε αυτήν την επιδρομή εις βάρος ανθρώπων που δεν έφταιξαν. Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχουν επαρκείς δικλείδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταθούν στα πόδια τους.
Τα δράματα που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών που κινδυνεύουν με εκποίηση είναι ανείπωτα. Οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν από το φαγητό για να πληρώσουν μια δόση. Άλλοι στερούνται θεραπείες, άλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα πράγματα μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαμε αυτονόητα. Τώρα, όμως, για πολλούς είναι πολυτέλεια. Και απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων προτιμούν τον δρόμο της επιθετικότητας, αντί της ανθρωπιάς.
Αν θέλουν να εισπράξουν χρήματα, ας στραφούν στους μεγαλοοφειλέτες. Σε αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Σε αυτούς που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό με ύποπτες ή αδιαφανείς διαδικασίες. Σε αυτούς που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Αλλά όχι. Αυτοί παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ η πίεση πέφτει στους μικροδανειολήπτες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εργαζόμενους που παλεύουν καθημερινά.
Χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη εκπομπή «Αιχμές» με τον Σωτήρη Μπαρούτη, όπου φιλοξενήθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών που αγόρασαν τα προβληματικά δάνεια. Προσπάθησε να μας πείσει ότι οι εταιρείες αυτές τάχα λειτουργούν ανθρωπιστικά. Όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Ακροάτρια που παρενέβη ζωντανά στην εκπομπή μίλησε για την απάνθρωπη πίεση που δέχθηκε, για τις απειλές και τη σκληρότητα με την οποία επιχειρούν να της πάρουν το σπίτι. «Νεκρή θα με βγάλετε από το σπίτι μου», είπε με απόγνωση. Αυτή η πρόταση δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση· είναι το σύμβολο της τραγωδίας που ζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Πού βρίσκεται η Πολιτεία όταν μια γυναίκα αναγκάζεται να πει τέτοια λόγια; Πού βρίσκονται οι θεσμοί όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποδοπατείται έτσι; Δεν φτάνει πια να κρύβονται πίσω από νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν. Οφείλουν να διασφαλίσουν ότι κανένα σπίτι δεν θα χαθεί χωρίς εξάντληση κάθε δυνατής λύσης. Οφείλουν να θέσουν όρια σε εκείνους που λειτουργούν με απανθρωπιά και κερδοσκοπική μανία.
Η Κύπρος δεν αντέχει άλλη κοινωνική αιμορραγία. Η πρώτη κατοικία δεν είναι προϊόν. Είναι ριζωμένη βαθιά στη συνείδηση του Κύπριου, είναι το καταφύγιο της οικογένειας, η συνέχεια των γενεών, το κέντρο της ζωής. Όταν την παίρνεις από κάποιον, δεν του στερείς απλώς ένα ακίνητο. Του διαλύεις τον κόσμο.
Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία. Να σταματήσει η κοινωνία να πληρώνει τα εγκλήματα των τραπεζών. Να λογοδοτήσουν όσοι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και πάνω απ’ όλα, να προστατευτεί επιτέλους ο άνθρωπος. Γιατί χωρίς άνθρωπο, δεν υπάρχει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη, ούτε μέλλον.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Αβέρωφ- Άντρος αποχωρούν αλλά που ξέρεις…
Το περιέγραψε επαρκώς η Χαρούλα Αλεξίου στο εκπληκτικό άσμα του Αντώνη Βαρδή « Φεύγω» όπου άδει : « Φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια αρρωστημένους και αγρίμια / τώρα φεύγω».
Θα το τραγουδήσουν σαν χορωδία οι ηγέτες των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού. Οι συγκυρίες, οι εσωκομματικές έριδες αλλά και ο αδηφάγος χρόνος είναι τα στοιχεία που έσπρωξαν τους δυο ηγέτες να αναμετρηθούν προς έκπληξη αρκετών, αλλά και προς ικανοποίηση κάποιων. Βλέπετε τα αρνιά ελεύθερης βοσκής άρχισαν να μασουλάνε σε διάφορους χώρους και φεύγουν από τα κόκκινα και γαλάζια κοτέτσια.
Σου ρίχνουν καβγάδες και ανεμίζουν τις σημαίες οπόταν και ευελπιστούν ότι θα τους πιστέψουν και θα μαντρίσουν τα αρνιά στο μαντρί…Και οπωσδήποτε ο πολιτικός χάρτης θα αναδιαμορφωθεί και θα αλλάξει κατά παρασάγγας με νέα πρόσωπα στις ηγεσίες των κομμάτων. Και ώ της σύμπτωσης και οι δυο υπό εκκόλαψη ηγέτες θα φέρουν την ίδια κατάληξη στο επίθετο.
Το μόνο σίγουρο ότι θα είναι η σκληρότερη μάχη που θα δώσουν οι δυο ηγέτες ως επικεφαλής των μεγαλυτέρων κομμάτων του τόπου. Πάντως εμείς δεν είπαμε ότι ψάχνουν διεξόδους διαφυγής από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή. Μπορεί και να επανέλθουν αυτοί ως διεκδικητές του ανώτατου θώκου και κάνουν προπόνηση.
Ουπς τι λέμε οι αθεόφοβοι.. Εξάλλου τι είναι η ζωή και κυρίως η πολιτική; Παιχνίδι…
ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ
Off the Record
Το μεγάλο «ΓΙΑΤΙ» και η «ΣΑΝΤΗ»
Ένα μεγάλο «ΓΙΑΤΙ» υπάρχει στην υπόθεση της «ΣΑΝΤΗ» το οποίο και δεν απαντήθηκε μέχρι και σήμερα…
Γιατί, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο να δώσουμε βάση σε τέτοια μηνύματα; Γιατί σπιλώθηκαν οικογένειες, άτομα, πολιτικοί και συνάνθρωποί μας χωρίς κανέναν απολύτως λόγο;
Ποιος ήταν ο λόγος για όλα αυτά τα πλαστά μηνύματα; Απλή μυθομανία ή κάτι άλλο; Ερωτήματα που δεν μας απάντησε χθες η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και τα οποία εξακολουθούν να βασανίζουν και να διχάζουν…
Ποιος θα τιμωρηθεί από αυτή την υπόθεση; Ποιοι βρίσκονται πίσω από όλο αυτό το φιάσκο; Ας μην ξεχνάμε ότι άνθρωποι αφαιρέθηκαν από ψηφοδέλτιο ενώ άλλοι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους.
Και όλα αυτά για ένα ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ;
Αυτό είναι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Ποιος ήταν ο λόγος; Αυτό δεν απαντήθηκε μέχρι και σήμερα και μάλλον δεν πρόκειται να απαντηθεί ποτέ στην ΜΠΑΝΑΝΙΑ που ζούμε.
Πλαστά μηνύματα, πλαστές φωτογραφίες και ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΕΣ μέθοδοι σε μια χώρα διχασμένη και σε ένα πολιτικό σύστημα προ πολλού φθαρμένο.
Ας απαντήσει κάποιος διότι δίχως την εξήγηση της πράξης και χωρίς να φυλακιστούν οι ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ κανένας δεν θα μείνει ικανοποιημένος.
Διαφορετικά δίνεται το μήνυμα ότι ο καθένας μας μπορεί να σπιλώνει όποιον θέλει και κατόπιν να αλλάζει διάθεση και λεγόμενα…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Μα ποια συγκυβέρνηση φταίει;
Βρήκανε νέο τροπάρι στην ΕΔΕΚ μετά την παταγώδη αποτυχία στις εκλογές… Φταίει λένε η συγκυβέρνηση με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ.
Μα ποια συγκυβέρνηση φταίει;
Η ΕΔΕΚ από κόμμα που διαδραμάτιζε σοβαρό ρόλο στα πολιτικά και εκλογικά δρώμενα του τόπου βρέθηκε ξαφνικά εκτός ΒΟΥΛΗΣ πληγωμένο και περιθωριοποιημένο.
Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται ούτε το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ούτε και οι αποφάσεις του. Αυτό που έφερε την εκλογική κατάντια στο άλλοτε ισχυρό κόμμα του ΚΕΝΤΡΟΥ είναι η εσωστρέφεια, η έλλειψη ιδεολογικής γραμμής και κυρίως η φυγή σημαντικών στελεχών από τη μια μέρα στην άλλη.
Το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ υπάρχει ακόμη και δεν διαλύθηκε είναι από ΜΟΝΟ του ένα θαύμα!!! Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια της παρηγοριάς σε μια εποχή όπου το εν λόγω κόμμα δεν στάθηκε ικανό να αρθρώσει ένα στιβαρό πολιτικό λόγο αφήνοντας νεοσύστατα κόμματα να του αρπάξουν τις ψήφους που παραδοσιακά λάμβανε.
Δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει κάτι άμεσα, πάντως ΑΝ παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα, σημαίνει ότι ένα ιστορικό κόμμα θα χαθεί και κανένας δεν μπορεί να το σώσει.
Κυρίως, όμως, δεν θα ευθύνεται κανένας άλλος πέρα από αυτούς που κλήθηκαν να το σώσουν στη δυσκολότερη καμπή της ιστορικής του πορείας…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

