Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα μικρά «παρασκήνια» της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία

Published

on

«Αυτό που συμφώνησαν ήταν στα οικονομικά και στην πολιτική προστασία, στα υπόλοιπα συνεχίζουν να διαφωνούν», σχολίαζε Τούρκος συνάδελφος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα, και το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκρατημένα θετικό. Οντως, αυτό που ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες ήταν η υπογραφή συμφωνιών για τη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, όπως στον τομέα της υγείας και των ιατρικών επιστημών, και την ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Αγκυρα στις 15.10 και τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με μια εγκάρδια χειραψία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας περίπου στις 4 μ.μ., με τον κ. Ερντογάν να τον υποδέχεται στα σκαλοπάτια της εισόδου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον κ. Μητσοτάκη «καλώς ήρθατε», και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Αμοιβαία εκτίμηση

Οι δύο ηγέτες μπορεί να διαφώνησαν κυρίως στα ζητήματα της Χαμάς, της μειονότητας και της Μονής της Χώρας, αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι παρά την έντονη διαφωνία για την τρομοκρατική οργάνωση, ο κ. Ερντογάν πήρε τον λόγο για να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με ευγενικό τρόπο περίμενε την ανταπάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που θεωρείται δείγμα της αμοιβαίας εκτίμησης παρά τις διαφορές.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών διαπιστώθηκε πως υπάρχουν διαφωνίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ξεπεραστεί και αφέθηκαν στον χρόνο. Στο τετ α τετ επιβεβαιώθηκε ότι θα «τρέξουν» τα οικονομικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και θα συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο.

Στο δείπνο που ακολούθησε προσκλήθηκε από την τουρκική προεδρία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η πρόσκληση θεωρήθηκε μια προσπάθεια να δείξει η Αγκυρα σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά και μια προσπάθεια μετρίασης των ελληνικών αντιδράσεων για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας από μουσείο σε τζαμί. Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Από την ελληνική πλευρά, στο δείπνο παρεκάθισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, η διευθύντρια Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού Αριστοτελία Πελώνη και η Κύρα Κάπη, διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού. Από την τουρκική πλευρά, ήταν ο κ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν, ο διπλωματικός σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο διευθυντής τομέα αεροναυτιλίας του υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Θοδωρής Μπιζάκης και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Tσαγατάι Ερτζιγιές ήταν μαζί με όλους τους συνεργάτες των δύο προέδρων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς Εξωτερικών, με τους διοικητές των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, αλλά και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε θερμό διάλογο με όλους τους αξιωματούχους.

Υπήρξε θερμή χειραψία μεταξύ του κ.κ. Βαρθολομαίου με τον κ. Ερντογάν, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη πότε θα επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα. Ο κ. Ερμπάς υποσχέθηκε σύντομα να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το γεύμα

Το μενού που προσφέρθηκε στους δύο ηγέτες περιελάμβανε αγκινάρες με φρέσκα κουκιά, αρνίσιο μπριζολάκι με φιστίκια, μικρό καυτερό κεμπάπ και ντολμαδάκια. Για γλυκό προσφέρθηκε μια μικρή ποικιλία από μπακλαβάδες και χαλβά. Η τουρκική προεδρία φρόντισε να υπάρχει ορχήστρα που έπαιζε διάφορα τραγούδια με ήχους οθωμανικής και τουρκικής μουσικής, με κανονάκι, ούτι και διάφορα άλλα μουσικά όργανα και εκλεκτούς μουσικούς, ενώ ακούστηκε και η «Φραγκοσυριανή».

Το αεροσκάφος του Κυριάκου Μητσοτάκη απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αγκυρας περίπου στις 8 μ.μ.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία

Avatar photo

Published

on

Σε έντονο πολιτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Από τη μία πλευρά δέχεται επικρίσεις από πρώην συνεργάτες του στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αλλά και από ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει για τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι ακολουθεί πολιτική που προσομοιάζει με εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, παρότι δεν φαίνεται να έχει παράπονα από τη συνεργασία μαζί του, δεν δείχνει να του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες κινήσεις της. Στην πράξη, η Άγκυρα φαίνεται να τον παρακάμπτει, να μην τον ενημερώνει και να μην τον λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας διαθέτουν περιορισμένα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Στο παρελθόν, ο μόνος που επιχείρησε, έστω και σε μία περίπτωση, να διατυπώσει διαφορετικές θέσεις προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ουσία, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο ούτε οι ξένοι συνομιλητές του θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ή να ασκήσει επιρροή, δεν εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εκείνες που προωθεί η Άγκυρα.

Ο Έρχιουρμαν επιλέγει να κινείται πίσω από γενικές και αόριστες διατυπώσεις. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονομασία της. Η στάση αυτή θεωρείται συνειδητή επιλογή, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και τις αντιδράσεις από την Τουρκία. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ή συμπληρωθεί επαρκώς μέχρι σήμερα». Με αυτή τη διατύπωση, αποφεύγει να απορρίψει τους όρους που προωθεί η Άγκυρα, τους οποίους είχε υιοθετήσει με ιδιαίτερη ένταση και ο Ερσίν Τατάρ και οι οποίοι παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.

Τουρκία, Έρχιουρμαν και ψευδοκράτος

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στη λογική μιας χωριστής αυτόνομης περιοχής στα κατεχόμενα και μιας μορφής συγκυριαρχίας σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του κράτους. Μέσα από συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις, εγείρει ζητήματα συνδιαχείρισης, όπως αυτό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα διατηρεί στενότερα κανάλια επικοινωνίας με την ψευδοκυβέρνηση, την οποία και στηρίζει ενεργά. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί η σημερινή «αντιπολίτευση», δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, προκρίνοντας αντ’ αυτού μια κατάσταση πολιτικής ισορροπίας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής από την Τουρκία στα κατεχόμενα συνδέεται και με την ενίσχυση της ψευδοκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «συμφωνία» που αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιουλίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Cevdet Yılmaz. Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 θα αρχίσει η πόντιση των αγωγών και θα ξεκινήσει επίσημα η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2029.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Αριστοτέλους – Το Υπουργικό εισηγείται εκ νέου διαθεσιμότητα

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εισηγηθεί την εκ νέου θέση σε διαθεσιμότητα της Άννας Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, αποφάσισε να υποβάλει εισήγηση προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), προκειμένου η κ. Αριστοτέλους να τεθεί εκ νέου σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση της ΕΔΥ, βάσει της οποίας η πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έως την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της και σχετίζεται με έγγραφα των Κεντρικών Φυλακών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, κατά τον ουσιώδη χρόνο, η αρμόδια αρχή για να εισηγηθεί τη διαθεσιμότητα της αιτήτριας δεν ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η κ. Αριστοτέλους εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία όταν κατατέθηκε η σχετική πρόταση προς την ΕΔΥ.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «στις 28.11.2025 που υπεβλήθη η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αιτήτρια εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία και δεν είχε ακόμα αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή», ενώ προστίθεται ότι «αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί την διαθεσιμότητα της αιτήτριας, ήταν η Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος εποχής για τον Κιρ Στάρμερ – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

Avatar photo

Published

on

Πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Κιρ Στάρμερ έκανε έναν απολογισμό της πορείας του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως ανέφερε, πολλοί πίστευαν εκείνη την περίοδο ότι το Εργατικό Κόμμα είχε ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, κατάφερε να αποδείξει το αντίθετο.

Την απόφασή του να παραιτηθεί τόσο από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ, σε δήλωσή του έξω από την Downing Street, σύμφωνα με τη ζωντανή ενημέρωση του BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του κόμματός του ήταν κατά πόσο ο ίδιος εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως δήλωσε, «άκουσε την απάντηση» που του έδωσε το κόμμα του και την αποδέχεται.

Στη δήλωσή του, ο Στάρμερ υποστήριξε ότι κάθε απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, τονίζοντας πως επιδίωξε πάντοτε να θέτει τη Βρετανία πάνω από όλα.

Πριν ανακοινώσει επίσημα την παραίτησή του, έκανε εκ νέου αναφορά στην πορεία του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι ανέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως είπε, πολλοί θεωρούσαν τότε πως οι Εργατικοί είχαν πολιτικά τελειώσει, ωστόσο ο ίδιος απέδειξε ότι μπορούσαν να επιστρέψουν δυναμικά.

Ο Στάρμερ ανέφερε ακόμη ότι προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, απομακρύνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δηλητήριο του αντισημιτισμού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην άνοδό του στην εξουσία, χαρακτήρισε την είσοδό του στην Downing Street το 2024 ως την πιο περήφανη στιγμή της ζωής του. Όπως τόνισε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική με στόχο να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του πραγματοποιήθηκε ενώ στην Downing Street είχαν συγκεντρωθεί μέλη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσά τους βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λάμι.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το BBC ως ιδιαίτερα σημαντική για τη βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2024.

 

Continue Reading
Advertisement
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ10 hours ago

Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ10 hours ago

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Αριστοτέλους – Το Υπουργικό εισηγείται εκ νέου διαθεσιμότητα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ10 hours ago

Τέλος εποχής για τον Κιρ Στάρμερ – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 hours ago

Συνεδριάζει το νέο Εθνικό Συμβούλιο – Δεν παρίσταται ο Νίκος Αναστασιάδης

MILITAIRE11 hours ago

Ο μέγας Εθνικός Κίνδυνος για το Κυπριακό

Off the Record11 hours ago

Να διερευνηθούν τα κίνητρα του Μακάριου Δρουσιώτη

Off the Record12 hours ago

Το μεταναστευτικό καταλύει εκ των έσω το κράτος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 days ago

Ανάλυση Reuters για τον Βανς :Από αντιπρόεδρος σε πιθανό διάδοχο του Τραμπ μέσω της συμφωνίας με το Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 days ago

Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 days ago

Γκιουλέρ: «Παράνομη η συμφωνία Γαλλίας – Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ανατολική Μεσόγειο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 days ago

Πόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα

EKLOGES20264 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days ago

Μήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ5 days ago

Τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

50 +1 χρόνια μετά2 weeks ago

Στο καλό αγαπητέ Πάνο

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia