50 +1 χρόνια μετά
Τι ζητά ο Erhürman πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες
Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στους δύο ηγέτες διαμορφώνουν ένα σύνθετο σκηνικό, στο οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να διατηρήσει το θετικό κλίμα, την ώρα που η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέρχεται με δημόσιες αιχμές και πρόσθετες «μεθοδολογικές» προϋποθέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Tufan Erhürman, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Maria Angela Holguin, η οποία αναμένεται εκ νέου στο νησί τις επόμενες ημέρες.
Ο Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας στο Omega TV, σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Όπως εξήγησε, βασικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με πλήρη διαφύλαξη του κεκτημένου – τόσο των συγκλίσεων όσο και των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών, του ίδιου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Mehmet Dana, με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη «διευρυμένη» συνάντηση.
Σύμφωνα με τον Μενελάου, η επίσκεψη της Maria Angela Holguin στη Λευκωσία στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και οι επαφές της σε Αθήνα και Άγκυρα, θα αποτελέσουν κρίσιμη φάση της προεργασίας. Η απεσταλμένη του ΟΗΕ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Tufan Erhürman, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες, ώστε –όπως είπε– «να πάμε στην επόμενη διευρυμένη με σαφέστερο πλαίσιο και προοπτική ουσιαστικών αποτελεσμάτων». Υπενθύμισε ότι στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συναντήσεις, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο, δεν υπήρξε διέξοδος σε θέματα ουσίας λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς στη «κυριαρχική ισότητα» και στα δύο κράτη, θέσεις που βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Μενελάου εντόπισε ωστόσο μια πρώτη διαφορά στην πρόσφατη ρητορική του Tufan Erhürman σε σχέση με τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ότι η αναφορά στην «κυριαρχική ισότητα» φαίνεται να αντικαθίσταται από τον όρο «πολιτική ισότητα». Όπως εξήγησε, η πολιτική ισότητα «είναι έννοια που εντάσσεται στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», σε αντίθεση με την κυριαρχική ισότητα, η οποία συνδέεται με λογική δύο κρατών. Παρά ταύτα, επισήμανε ότι οι μεθοδολογικές εισηγήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη «εμπεριέχουν στοιχεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουν», δείχνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μέχρι το σημείο όπου η επανέναρξη των συνομιλιών θα καταστεί πραγματικά απτή.
Στον αντίποδα, ο Tufan Erhürman, με δημόσια ανάρτησή του, επέλεξε να απαντήσει στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την τελετή απονομής μεταλλίων στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου στη Μαλούντα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε διαμηνύσει ότι «για εμάς λύση του Κυπριακού χωρίς αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και ότι λύση μπορεί να υπάρξει «μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την προηγουμένη, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα. Όπως υποστήριξε, η συμφωνία αυτή «παραβιάστηκε» με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει «άκυρη και ανυπόστατη». Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν μπορεί να διαμορφώνει θέσεις χωρίς τη βούληση του «τουρκοκυπριακού λαού», τον οποίο περιέγραψε ως έναν από τους δύο «ισότιμους συνιδρυτές εταίρους» του νησιού, ασκώντας κριτική και για τις αμυντικές συμφωνίες που η Λευκωσία έχει υπογράψει με κράτη που δεν είναι εγγυήτριες δυνάμεις.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά της, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, επιμένοντας ότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν πρέπει να μείνει «στο τυπικό επίπεδο», αλλά να μετατραπεί σε επόμενο βήμα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε προσέγγιση οδηγεί σε λογική δύο χωριστών κρατών», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η επιμονή του Erhürman να τίθεται θέμα αλλαγής του στάτους κβο για τους Τουρκοκυπρίους, σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, «υπηρετεί αυτή τη λογική».
Ο Αντωνίου σημείωσε ότι προσεγγίσεις του τύπου «ας δούμε από τώρα ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν δεν υπάρξει κατάληξη» δεν βοηθούν τον διάλογο και τόνισε πως η Λευκωσία αποφεύγει να σχολιάσει οτιδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια, «δηλητηριάζοντας το κλίμα» εξαρχής. Παράλληλα, χαρακτήρισε «θετική και δημιουργική» τη συνάντηση των δύο ηγετών, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν» και ότι η συνάντηση «επιτρέπει να συνεχίσουμε, υπό προϋποθέσεις, ώστε η συνέχεια να αποδειχθεί πιο δημιουργική».
Σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Μενέλαος Μενελάου επανήλθε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει δρόμος» μέχρι την ουσιαστική επανέναρξη της διαδικασίας. Μίλησε για ανάγκη «εξαντλητικής προεργασίας» πριν από την επόμενη διευρυμένη συνάντηση, ώστε αυτή να μην περιοριστεί σε μια τυπική ανταλλαγή θέσεων, αλλά να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ως προς τις προϋποθέσεις και τη μεθοδολογία που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ότι γνώμονας πρέπει να είναι η διαμόρφωση πλαισίου εντός του συμφωνημένου παραμέτρου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κάτι που –όπως υπενθύμισε– η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει σταθερά έναντι των θέσεων για λύση δύο κρατών.
Ο διαπραγματευτής αναφέρθηκε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι θα γίνει νέα προσπάθεια προώθησής τους, με άξονα και τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης. Τα ΜΟΕ, σύμφωνα με τη Λευκωσία, εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική δημιουργίας ενός κλίματος που θα διευκολύνει την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στον εσωτερικό τουρκοκυπριακό διάλογο πρόσθεσε, τέλος, ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Λευκωσίας Mehmet Harmanci. Αν και δήλωσε ότι στηρίζει τις συνολικές προσπάθειες του Tufan Erhürman, εξέφρασε επιφυλάξεις για μέρος των προϋποθέσεων που θέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, καλώντας να «χαλαρώσουν όσο μπορούν» οι όροι, προκειμένου να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξουν δυσκολίες».
50 +1 χρόνια μετά
Κυπριακό: Σοβαρή πρωτοβουλία και διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τρίτη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας στη Λευκωσία, με θέμα «Για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία «την οποία στηρίζουμε και επενδύουμε σε αυτήν, γιατί γνωρίζουμε ότι η παρέλευση του χρόνου εδραιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής, με την οποία ουδέποτε θα συμβιβαστούμε».
Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και υπογράμμισε ότι το Κυπριακό κατέχει κεντρική θέση στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης.
Στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η επίλυση του Κυπριακού, η απελευθέρωση της πατρίδας από την τουρκική κατοχή και η επανένωσή της αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης συνολικά. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ηγείται της προσπάθειας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, του διαπραγματευτικού κεκτημένου, καθώς και των αρχών, των αξιών και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιδίωξε την επαναφορά του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. Παρά τη διεθνή αναταραχή που προκάλεσαν οι δύο πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καταφέραμε να τερματίσουμε το επταετές τέλμα, όπως δημόσια έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Αντωνίου.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε ότι αυτή ξεκίνησε έπειτα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της πολιτικής της βούλησης, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή «δεν είναι άσχετη με την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική που αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την καθιστά αξιόπιστο διεθνή εταίρο».
«Παρά την παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις, επενδύουμε στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση του κ. Γκουτέρες, στο αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη σαφή διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό, με την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της στήριξης από την Ελλάδα αλλά και από τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Καταγράφουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι, ύστερα από τις δικές μας επίμονες προσπάθειες, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνθηκαν από κοινού στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με μια επιστολή ιστορικής σημασίας, μέσω της οποίας όχι μόνο επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, αλλά αναφέρονται και στην ουσία του προβλήματος», ανέφερε.
«Η κοινή αυτή επιστολή, σε συνδυασμό με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024, στα οποία καταγράφεται η σαφής σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την πρόοδο στο Κυπριακό, ενισχύουν τη διπλωματική και πολιτική μας φαρέτρα και καθιστούν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το Κυπριακό αποτελεί και ευρωπαϊκό ζήτημα», πρόσθεσε.
«Τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα και οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως, όπως όλοι γνωρίζετε, το Κυπριακό ποτέ δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση», συνέχισε, τονίζοντας παράλληλα ότι «κάθε βήμα έχει τη δική του σημασία, γιατί ενισχύει τη μεγάλη μας προσπάθεια για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και δημιουργίας».
Αναφέρθηκε ακόμη στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, η οποία δημιουργεί τόσο σημαντικές ευκαιρίες όσο και προκλήσεις. Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι αυτές ανέδειξαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Αξιοποιώντας την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις που διατηρεί με όλα τα γειτονικά κράτη και τις συνέργειες που έχει αναπτύξει με ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, επιδιώκει πάντοτε να αποτελεί μέρος της λύσης και ποτέ μέρος του προβλήματος», εξήγησε.
«Η δυνατότητα να συνομιλούμε απευθείας με όλους τους βασικούς παράγοντες της περιοχής αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος. Σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους, η Κύπρος λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως γέφυρα ειρήνης, συνεννόησης και συνεργασίας στην περιοχή, κάτι που αποδεικνύεται και μέσα από τις εργασίες και τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
50 +1 χρόνια μετά
Στο καλό αγαπητέ Πάνο
Στο καλό αγαπητέ Πάνο Ιωαννίδη.
Με θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία ενός ανθρώπου που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε ένας ένθερμος και ακούραστος μαχητής για την απελευθέρωση της Κύπρου. Με συνέπεια, πάθος και αταλάντευτη πίστη στις αρχές και τα ιδανικά του, δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται και να καταθέτει τη φωνή και τις απόψεις του για το εθνικό μας ζήτημα.
Είχα την τιμή να τον φιλοξενήσω στις εκπομπές μας και να συνεργαστώ μαζί του, γνωρίζοντας από κοντά έναν άνθρωπο με ξεκάθαρες θέσεις, αγωνιστικό φρόνημα και αφοσίωση στον σκοπό που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Αιωνία του η μνήμη.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
EKLOGES20261 month agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 weeks agoΤουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks agoΜήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks agoΠόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΑννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΚατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoΣτο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΠρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής






