Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 11/04/2025

Published

on

Χωρίς δίκη ερήμην για Πούτιν στο ειδικό δικαστήριο για την Ουκρανία Το ειδικό δικαστήριο δεν θα δικάσει τον Πούτιν όσο είναι στην εξουσία· απαιτείται η φυσική του παρουσία. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, ενώ η ΕΕ και η Ουκρανία επιμένουν στη δίωξη της ρωσικής ηγεσίας. Το μέλλον της διαδικασίας παραμένει αβέβαιο χωρίς τη συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ.

Πτώση στις ασιατικές αγορές λόγω αμερικανικών δασμών Οι αγορές στην Ασία υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση δασμών 145% από τις ΗΠΑ σε κινεζικές εισαγωγές. Η Κίνα αντέδρασε με εμπορικά αντίμετρα, επηρεάζοντας και αμερικανικές μετοχές όπως της Warner Bros. και της Disney. Η Ευρώπη προτιμά διάλογο, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι.

Απειλές Φον ντερ Λάιεν για αντίμετρα σε τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ Η Ε.Ε. εξετάζει στοχευμένα αντίποινα κατά αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για φόρους σε διαφημιστικά έσοδα και περιορισμό πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Κομισιόν ανέστειλε προσωρινά τα δικά της αντίμετρα, δίνοντας χώρο Ρύθμιση υπέρ της αυτοκατανάλωσης ΑΠΕ με επιφυλάξεις για τροπολογίες

Η Βουλή ενέκρινε νέα ρύθμιση για την προστασία της αυτοκατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ, μετά από αυξανόμενες περικοπές σε χρήστες φωτοβολταϊκών. Υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες για αποθήκευση ενέργειας, αλλά προκάλεσαν ενστάσεις λόγω πιθανής υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων στον Υπουργό. Βουλευτές δήλωσαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης.

Η Βρετανία μελετά “Minority Report” πρόβλεψη εγκλημάτων Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει πρόγραμμα πρόβλεψης ανθρωποκτονιών με βάση αστυνομικά δεδομένα, σύμφωνα με αποκαλύψεις της οργάνωσης Statewatch. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε τη μελέτη, που εστιάζει σε χαρακτηριστικά δραστών και αξιολόγηση κινδύνου. Η πρωτοβουλία προκαλεί ανησυχίες για προσωπικά δεδομένα και κρατική επιτήρηση.

#exAformis

Σύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025

Avatar photo

Published

on

Η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση του Vouli.TV και της Unitrust Media Communication, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2025, αποτυπώνει ενδιαφέρουσες μεταβολές στην πρόθεση ψήφου για τις Προεδρικές εκλογές, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου.

Η πτώση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατά περίπου 4 μονάδες (20,9% → 16,8%) δείχνει πιθανή κόπωση της δυναμικής που κατέγραψε το καλοκαίρι.
Αντίθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενισχύεται αισθητά (+4,5 μονάδες), ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει σταθερά στο άνω του 13% ποσοστό, διατηρώντας την εκλογική του βάση.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, προσεγγίζοντας το 11,5%, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίζεται για πρώτη φορά με αξιόλογη παρουσία (8,2%), πιθανόν συγκεντρώνοντας δυνάμεις από τον χώρο του ΑΚΕΛ και των ανεξάρτητων.
Η Αννίτα Δημητρίου και ο Στέφανος Στεφάνου παραμένουν σε επίπεδα κοντά στο 6–7%, ενώ η επιρροή του ΕΛΑΜ (Χρήστος Χρήστου) δείχνει σταθεροποίηση γύρω στο 6%.

Η εικόνα του Οκτωβρίου φανερώνει ότι το προεδρικό σκηνικό παραμένει πολυκερματισμένο, με τέσσερις βασικούς διεκδικητές (Μιχαηλίδη, Χριστοδουλίδη, Νεοφύτου, Φαίδωνα) να συγκεντρώνουν περίπου το 58% του εκλογικού σώματος.
Η σταδιακή άνοδος του Χριστοδουλίδη και η υποχώρηση του Μιχαηλίδη προμηνύουν αναδιάταξη των πολιτικών ισορροπιών ενόψει μιας ενδεχόμενης προεκλογικής περιόδου.

Continue Reading

#exAformis

8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση

Avatar photo

Published

on

Η νέα δημοσκόπηση της Unitrust Media για το Vouli.TV καταγράφει σαρωτικές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου, με την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών να ανατρέπει τα δεδομένα του Ιουνίου και να δημιουργεί ένα εντελώς νέο εκλογικό σκηνικό.

🔹 Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά οριακά

Αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ θα ερχόταν πρώτος με 17,68%, ωστόσο χάνει έδαφος σε σχέση με τον Ιούνιο (–1,1 ποσοστιαίες μονάδες).
Το ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο στη δεύτερη θέση με 17,35%, μόλις τρία δέκατα πίσω από τον ΔΗΣΥ, ανατρέποντας τις ισορροπίες του πολιτικού σκηνικού.

Το ΕΛΑΜ παραμένει τρίτη δύναμη με 16,41%, παρουσιάζοντας μικρή μόνο κάμψη από τον Ιούνιο (17,24%), ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 14,75%, συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία.

🔹 Οι μεσαίοι παίκτες κερδίζουν έδαφος

  • Το ΔΗΚΟ παρουσιάζει ελαφρά ενίσχυση (5,71% από 4,76%) και σταθεροποιεί τη θέση του.
  • Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο (5,32% από 3,29%), δείχνοντας ότι ανασυντάσσεται.
  • Νέες παρουσίες, όπως το Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα (Δ.Ε.Κ.) με 4,32% και το VOLT με 4,16%, εισέρχονται για πρώτη φορά στη μέτρηση και προσελκύουν ψηφοφόρους από τον χώρο της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου.

🔹 Πτώση για ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ – μένουν εκτός βουλής

Η ΔΗΠΑ περιορίζεται στο 1,83% (από 3,05%), ενώ η ΕΔΕΚ στο 1,22%, συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών μικρότερων κομμάτων.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων (2,88%) και όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (1,39%) δείχνει αυξημένη αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος.

🟢 Πίνακας σύγκρισης πρόθεσης ψήφου (Ιούνιος – Οκτώβριος 2025)

Κόμμα Ιούνιος 2025 Οκτώβριος 2025
ΔΗΣΥ 18.82% 17.68%
ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο 17.35%
ΕΛΑΜ 17.24% 16.41%
ΑΚΕΛ 15.77% 14.75%
ΔΗΚΟ 4.76% 5.71%
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 3.29% 5.32%
Δ.Ε.Κ. 4.32%
VOLT 4.16%
ΔΗΠΑ 3.05% 1.83%
ΕΔΕΚ 1.71% 1.22%
Δεν έχω αποφασίσει 2.88%
Continue Reading

#exAformis

Χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της κυβέρνησης – Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια

Avatar photo

Published

on

Η Unitrust Media Communication, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Vouli.TV, πραγματοποίησε διαδικτυακή δημοσκόπηση με στόχο να αποτυπώσει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με το έργο της κυβέρνησης και τις βασικές προτεραιότητες της κοινωνίας. Η έρευνα διεξήχθη τον Οκτώβριο 2025 σε πανκύπριο δείγμα 1.800 συμμετεχόντων, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης, με μέσο όρο αξιολόγησης 2,25/5. Το 44% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο», ενώ μόλις 10% δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο».

Ανά τομέα πολιτικής, η οικονομία συγκεντρώνει τις πιο αρνητικές αξιολογήσεις (περίπου 2,3/5), ενώ η παιδεία λαμβάνει σχετικά καλύτερη αποτίμηση (2,8/5). Η εικόνα παραμένει επικριτική, ιδίως ως προς ζητήματα διαβίωσης και καθημερινότητας.

Όσον αφορά το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι πολίτες αναδεικνύουν κατά σειρά την ακρίβεια, τη διαφθορά και την ανεργία.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει ένα κλίμα χαμηλής εμπιστοσύνης και έντονης κοινωνικής κόπωσης, με κυρίαρχη απαίτηση την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών πολιτικών στην οικονομία και τη διαφάνεια.

📺 Τα αναλυτικά αποτελέσματα και σχόλια παρουσιάζονται στην εκπομπή «Εξ Αφορμής» στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia