Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To “Κυπριακό” ποδοσφαιρικό δίλλημα

Avatar photo

Published

on

“Το τελευταίο περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια του περίφημου ντέρμπι της Λεμεσού μεταξύ του ΑΕΛ και της Απόλλωνα στο Στάδιο Αλφαμέγα, οδήγησε στην ακύρωση του αγώνα λόγω επεισοδίων μεταξύ οπαδών.

Παρά τις κλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, αυτός αποφάσισε να κρατήσει τη θέση του.

“Ο στόχος μου είναι η βελτίωση της αστυνομίας”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης. “Γι’ αυτό, δεν έχω σκεφτεί την παραίτηση.”

Αλλά πώς μπορούν οι αρχές να αντιμετωπίσουν τα βίαια περιστατικά που επηρεάζουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες;

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) Σπύρος Νεοφυτίδης κατηγόρησε την έλλειψη κατάλληλης τεχνολογίας στα στάδια, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταχύτερη και καλύτερη αναγνώριση των προβληματικών στοιχείων.

“Η εγκατάσταση κατάλληλων κάμερων CCTV στα στάδια δεν είναι τόσο δα ακριβή. Χρειαζόμαστε καλύτερη ασφάλεια, για το καλό των οπαδών που θέλουν να απολαύσουν τα παιχνίδια και για τους παίκτες επίσης”, είπε.

“Ενημερώσαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης με μια επίδειξη για τη διαφορά μεταξύ των συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν τώρα στην Κύπρο στα στάδια και εκείνων που υπάρχουν σε έως και 150 άλλες χώρες.

“Κατάλαβε μέσα από την επίδειξη ότι δεν υπάρχει στάδιο που να πληροί τις απαιτήσεις, ιδίως όσον αφορά τις κάμερες CCTV, στην Κύπρο. Είναι δική του ευθύνη η υπόθεση αυτή.”

Ο γενικός διευθυντής του Σταδίου ΓΣΠ στη Λευκωσία Φοίβος Κωνσταντινίδης είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στη διατήρηση της ασφάλειας στα στάδια είναι “βαθιές και πολυπλοκότατες”.

Ο Κωνσταντινίδης επεσήμανε τις ενσωματωμένες δυσκολίες στον εντοπισμό κρυμμένων επικίνδυνων αντικειμένων, όπως πυρσούς και πυροτεχνήματα, τα οποία συχνά αποφεύγουν τον έλεγχο παρά τους αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εισόδου.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους φύλακες στα στάδια και υποστήριξε για την εφαρμογή ολοκληρωμένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική συμπλήρωση των υφισταμένων κενών ασφαλείας.

“Τα περισσότερα επικίνδυνα αντικείμενα, όπως πυρσοί και πυροτεχνήματα, μπαίνουν στο στάδιο μέσω των πυλών, κρυμμένα στα ρούχα”, είπε.

“Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, αυτά τα αντικείμενα καταφέρνουν να διαπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.”

“Το κύριο πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της βίας. Μας λείπει η αναγκαία νοοτροπία και υποδομή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα επαρκώς.”

Ένας ανώνυμος φύλακας ασφαλείας που εργάζεται στο Στάδιο ΓΣΠ κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών του Σαββατοκύριακου επανέλαβε τα λόγια του Κωνσταντινίδη, υπογραμμίζοντας τον δύσκολο καθήκον του αποτροπή των προθέσεων ατόμων, συχνά ανήλικων, που συχνά ξεφεύγουν από την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Ο φύλακας ασφαλείας τόνισε την αναγκαιότητα αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών και πρότεινε την καθολική έκδοση καρτών οπαδών σε όλα τα άτομα που εισέρχονται σε αθλητικούς χώρους στην Κύπρο, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως μέτρο αποτροπής κατά περιστατικών βίας.

Σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό, τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κάρτα οπαδού.

Ωστόσο, για εγγραφή στο μητρώο των οπαδών, πρέπει απαραίτητα να υποβάλλουν δήλωση γονικής συγκατάθεσης που έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί από τον κηδεμόνα τους στον Οργανισμό Αθλητισμού Κύπρου (ΟΑΚ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον φύλακα ασφαλείας, ένας μεγάλος αριθμός ανήλικων οπαδών δεν υποβάλλουν τη φόρμα, καθιστώντας
τους σχεδόν αόρατους για τις αρχές.

“Οι έλεγχοι είναι όσο πιο λεπτομερείς γίνεται, αλλά συχνά είμαστε υπεράριθμοι από τον όγκο των οπαδών”, είπε στην Cyprus Mail.

“Οι ανήλικοι αξιοποιούν αυτήν την ευπάθεια, αυτήν τη ρωγμή στο σύστημα και καταφέρνουν να εισχωρήσουν με επικίνδυνα αντικείμενα που απειλούν την ασφάλεια όλων όσων παρευρίσκονται.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πυρσοί και τα πυροτεχνήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα στάδια σε όλη τη χώρα.

“Οι πυρσοί και τα πυροτεχνήματα είναι εύκολο να κρύψει κάποιος και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

“Αλλά, επίσης, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Οι βίαιοι οπαδοί μπορούν να συναντηθούν πριν από τα παιχνίδια, μπορούν να συναντηθούν σε άλλες περιοχές, μπορούν να συναντηθούν και μετά τα παιχνίδια. Είναι δύσκολο για την αστυνομία να τους ελέγξει αποτελεσματικά.”

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου αναγνώρισε επίσης την απρόβλεπτη φύση των οπαδών στα στάδια και τόνισε το αναπόφευκτο ρόλο των συνεργατικών προσπαθειών στην αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφάλειας.

Ο Ανδρέου εξήγησε το στρατηγικό αναπτυξιακό προσωπικό της εφαρμόζοντας σε σχέση με τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο που συνδέεται με κάθε αγώνα, αναφέροντας παράγοντες όπως ιστορικές αντιπαραθέσεις και πλησιάζουσες ανταγωνιστικές ομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε την επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβάτες για να αποτραπούν αποτελεσματικά μελλοντικά περιστατικά.

“Η φύση των βίαιων περιστατικών στα στάδια είναι απρόβλεπτη, κάτι που δυσκολεύει την αστυνομία να τα ελέγξει αποτελεσματικά”, είπε.

“Προσαρμόζουμε τις στρατηγικές μας ανάπτυξης βάσει διαφόρων παραγόντων κινδύνου για να μειώσουμε τις πιθανές διακοπές.”

Ο Ανδρέου μίλησε επίσης για τα περιστατικά στο Στάδιο Αλφαμέγα κατά το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα, το οποίο ακυρώθηκε.

“Βρήκαμε μια τσάντα με πυρσούς πριν από το παιχνίδι, όπως συνέβη και στο Στάδιο ΓΣΠ πολλές άλλες φορές.

“Ωστόσο, τα στάδια είναι πολύ μεγάλα, έχουν πολύ χώρο και τα αντικείμενα θα μπορούσαν να φέρονται μέρες πριν από τα παιχνίδια, όταν δεν υπάρχουν αστυνομικοί ή φύλακες γύρω”, είπε.

“Η αστυνομία κάνει τα απόλυτα για να διασφαλίσει ότι τα αντικείμενα δεν εισέρχονται στα στάδια. Αλλά οι ομάδες πρέπει επίσης να αναλάβουν ευθύνη για τους ίδιους τους οπαδούς.”

Ο Ανδρέου είπε ότι η αστυνομία είναι υπέρ των αυστηρότερων ποινών για τους προβληματισμούς.

“Οι φυλακές έχουν επιβληθεί επίσης σε οπαδούς που ενεργήσαν βίαια σε παιχνίδια. Η αστυνομία είναι αυστηρή, κάνει τη δουλειά της, αλλά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών ομάδων και των φυλάκων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους,” είπε.

Παρά τις κλήσεις για δράση, ο Νεοφυτίδης της ΠΑΣΠ εξέφρασε επιφυλάξεις για την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

“Αν σου έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος, θα ήμουν ψεύτης. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν αμέσως για την ασφάλεια των ανθρώπων.¨

Πηγή: CyprusMail

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Avatar photo

Published

on

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.

Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».

Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.

Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.

Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Avatar photo

Published

on

Μετά και την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας για τροποποίηση του ωραρίου των μελών ενός ιδιαίτερα νευραλγικού τμήματος, καταβάλλονται πλέον προσπάθειες εξεύρεσης κοινής γραμμής επικοινωνίας, τόσο για το καλό των αστυνομικών όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Κώστας Φυτιρής έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Θεμιστός Αρναούτης, εκφράζοντάς του τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο, τη στιγμή που οι διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους φαίνεται να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών παρουσίας του κ. Φυτιρή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρώτη δημόσια διαφοροποίηση σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε την αλλαγή του ωραρίου περίπου 1.300 αστυνομικών που εργάζονται σε σύστημα βάρδιας. Το θέμα προέκυψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φυτιρή, ο οποίος βρέθηκε εκ των υστέρων να διαχειρίζεται τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών και ιδιαίτερα της συντεχνίας Ισότητα.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα προέκυψαν και άλλες, μικρότερης έντασης, διαφωνίες, όπως στην περίπτωση της ενημέρωσης του Υπουργού από τον Αρχηγό σχετικά με το αν ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης παρέδωσε ή όχι έγγραφο όταν προσήλθε στην Αστυνομία.

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό, ο δημοσιογράφος δεν είχε παραδώσει οποιοδήποτε έγγραφο. Στη συνέχεια όμως, και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Δρουσιώτη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει έγγραφο 14 σελίδων.

Η μεγαλύτερη ωστόσο ένταση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να προκλήθηκε κατά την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οδηγίες που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας ήταν να μην επιτραπεί το κλείσιμο του κόμβου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των πολιτών αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο.

Παρά τις οδηγίες, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του κόμβου, με αποτέλεσμα οι ξένοι ηγέτες να μεταφερθούν μέσω παρακαμπτήριων δρόμων προς την Αγία Νάπα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νέα ένταση σημειώθηκε και προχθές, έπειτα από την ανακοίνωση για επέκταση των αλλαγών στο ωράριο των αστυνομικών που υπηρετούν στους Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων.

Ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να αντέδρασε έντονα, καθώς ενημερώθηκε για τις αλλαγές μέσω των ΜΜΕ, επικοινωνώντας αμέσως με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαρύ, ενώ για τη νέα διαφωνία έχει ενημερωθεί και το Προεδρικό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Φυτιρής ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και πως θα υπάρξει νέα συζήτηση με στόχο την εξεύρεση «χρυσής τομής».

«Η χρυσή τομή είναι να λειτουργεί σωστά η κοινωνία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα οι αστυνομικοί να διατηρούν το ηθικό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα χειριστεί το θέμα στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, ο ρόλος του είναι η εποπτεία της Αστυνομίας. «Στηρίζω την Αστυνομία και εκδίδω οδηγίες που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσής της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το θέμα θα επιλυθεί.

Η ενόχληση του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα ζητήματα πρόληψης, αστυνόμευσης αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του προέδρου του Κλάδου Αστυνομίας της Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, αναφορικά με τις αλλαγές στο ωράριο των αστυνομικών της πρώτης γραμμής.

Όπως ανέφερε, αποκρύφθηκαν από τον Υπουργό τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τις ημεραργίες των αστυνομικών, ενώ προειδοποίησε ότι «με τις μονομερείς αλλαγές που προχώρησε ο Αρχηγός χωρίς διαβούλευση, η πρώτη γραμμή της Αστυνομίας καταρρέει, έχει εξαντληθεί και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ακόμη ότι «προχθές, χωρίς καμία διαβούλευση, ανακοινώθηκαν αλλαγές για το πρώτο 24ωρο τμήμα, το ΟΠΕ, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να τροποποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά καθήκοντα που είχαν ήδη καθοριστεί τόσο για τις εκλογές όσο και για τον τελικό κυπέλλου».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό

Avatar photo

Published

on

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη της ομάδας «Φωνή των Κτηνοτρόφων» το βράδυ στη Χοιροκοιτία, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό τον εντοπισμό κρούσματος σε μονάδα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, επισημαίνοντας πως ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή.

Η επέκταση του αφθώδους πυρετού στην ορεινή Λεμεσό ανατρέπει ουσιαστικά τις προσδοκίες των κτηνοτρόφων για χαλάρωση των περιορισμών στη βόσκηση σε περιοχές που θεωρούνταν απαλλαγμένες από τον ιό, όπως η Λεμεσός και η Πάφος. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα «Φωνή των Κτηνοτρόφων» αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση το βράδυ στη Χοιροκοιτία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι είχαν εξασφαλίσει τη δυνατότητα βόσκησης των ζώων τους σε περιοχές χωρίς κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώνονταν πρώτα οι δειγματοληψίες σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο και θα επιβεβαιωνόταν πως δεν υπάρχουν μολύνσεις στις συγκεκριμένες επαρχίες.

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος της ομάδας, Νεόφυτος Νεοφύτου, ανέφερε πως «επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και προσπαθούμε να τις προλάβουμε, απόψε στις 8 στη Χοιροκοιτία θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας».

Όπως σημείωσε, «γνωρίζω ότι το χρονικό περιθώριο είναι περιορισμένο, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω καθυστέρηση. Οι εξελίξεις μάς έχουν προλάβει και πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και σωστός συντονισμός. Δεν πρόκειται να αδικήσουμε ή να κατηγορήσουμε κανέναν που δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κατάσταση οδηγείται σε αποτυχία και χρειάζονται άμεσες αποφάσεις».

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Γεωργίας – «Ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την εμφάνιση κρούσματος αφθώδους πυρετού στην επαρχία Λεμεσού και ειδικότερα σε φάρμα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Αντρέας Γρηγορίου τόνισε ότι ο ιός δεν μεταφέρθηκε μόνος του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπέδειξε ακόμη ότι η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει μέσω ανθρώπων, ζώων αλλά και μηχανικών μέσων, καλώντας εκ νέου τους κτηνοτρόφους να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στις μονάδες τους, ώστε να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν άμεσα σήμερα στη θανάτωση των ζώων, με στόχο τον περιορισμό της εστίας μόλυνσης στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των μονάδων με ζώα παραδοσιακής φυλής, ανέφερε ότι αναμένεται σχετική απόφαση από τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο οποίος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Γρηγορίου υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις ζώων παραδοσιακής φυλής που προσβλήθηκαν από αφθώδη πυρετό, διευκρινίζοντας πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν έχουν θανατωθεί.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20269 hours ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ10 hours ago

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος στους πρωταγωνιστές ανάπτυξης της ΕΕ το 2026

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ11 hours ago

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11 hours ago

Συμβουλευτικός ρόλος με αυστηρούς ”όρους” για τον Παπαναστασίου σε εταιρεία ορυκτών

Βουλευτικές Εκλογές 20261 day ago

Προεκλογικός πυρετός: Τα τελευταία χαρτιά των κομμάτων πριν την κάλπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 day ago

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Off the Record2 days ago

Τα καύσιμα και το καρτέλ εταιρειών πετρελαιοειδών- Κυβέρνησης

Βουλευτικές Εκλογές 20262 days ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 days ago

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος έτοιμη να γίνει επιχειρηματικός κόμβος για την Ινδία

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

Off the Record3 days ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

LIVE4 weeks ago

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks ago

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Πέμπτη 30/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia