ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία Κάβο Γκρέκο – Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες
Άκαρπες απέβησαν μέχρι στιγμής οι προσπάθειες που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προς εντοπισμό αγνοουμένων ατόμων, που βρίσκονταν σε βάρκα η οποία ανετράπη στη θάλασσα, ενώ βρισκόταν 25 ναυτικά μίλια από το Κάβο Γκρέκο, σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι έρευνες που διενεργήθηκαν το βράδυ με αεροναυτικά μέσα του ΓΕΕΦ και της Αστυνομίας και στις οποίες συμμετείχαν νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ καθώς και παραπλέοντα πλοία, απέβησαν άκαρπες και δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν αγνοούμενα πρόσωπα. Ωστόσο η επιχείρηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες αρχές.
Στο σκάφος επέβαιναν άνω των 20 ατόμων, όλοι άνδρες από τη Συρία, ενώ χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν 7 νεκροί και 2 επιζώντες.
Οι νεκροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού ενώ οι επιζώντες νοσηλεύονταν ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και ο άλλος στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΚΣΕΔ στη Λάρνακα κατά την οποία οι Υπουργοί Αμυνας Βασίλης Πάλμας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών.
Σε δηλώσεις τους οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι ο εντοπισμός των επιζώντων έγινε τυχαία από σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας που πραγματοποιούσε περιπολίες τις τελευταίες μέρες, αφού υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση από το Σώμα.
Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας των δύο επιζώντων, ο Υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας είπε πως αυτοί είναι ταλαιπωρημένοι, αφυδατωμένοι και ζήτησε χρόνο ούτως ώστε να λάβουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια για να δώσουν λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η βάρκα ναυάγησε καθώς και άλλα στοιχεία για τους επιβαίνοντες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η περιπολία σκάφους της Λιμενικής Αστυνομίας ήταν εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα και εκτός της συνορεύουσας ζώνης.
Σημείωσε ακόμα πως το πεδίο δράσης του ΚΣΕΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτείνεται ουσιαστικά στο FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο φτάνει και εισέρχεται σε κάποιες περιπτώσεις εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας και του Λιβάνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
LIVE4 weeks ago65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

