Την ώρα που οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας αναζητώντας λύσεις στη γεωπολιτική κρίση, η Ελλάδα ακολουθεί μια διαφορετική, συγκρουσιακή πορεία απέναντι στη Μόσχα. Στο επίκεντρο αυτής της έντασης βρίσκεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τον Ρωσο-Ουκρανό δημοσιογράφο Γεννάδιο Μέλνικ, ανταποκριτή του Ria Novosti στην Αθήνα για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.
Η απόφαση απέλασης του Μέλνικ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον δημοσιογραφικό κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για αυτή την κίνηση, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Σε απάντηση, δύο έμπειροι δημοσιογράφοι, ο Θανάσης Αυγερινός και ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντάξουν κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 110 υπογραφές συναδέλφων τους.
Σε μια εκπομπή-παρέμβαση στο Militaire Channel, οι Αυγερινός και Στεφανόπουλος ανέλυσαν την υπόθεση της απέλασης, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τις εξελίξεις στις αμερικανορωσικές σχέσεις και το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ανέφεραν, υπάρχουν ενδείξεις ότι σύντομα θα αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για τη «βοήθεια» που έχει προσφέρει η USAID σε ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη.
Η εκκλησιαστική διάσταση της ουκρανικής κρίσης
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναλύθηκε στην εκπομπή ήταν ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, η Κωνσταντινούπολη έχει διαδραματίσει έναν αρνητικό ρόλο, συμβάλλοντας στη διαίρεση της Ορθοδοξίας και εντείνοντας τις εντάσεις μεταξύ των εκκλησιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος, η 25η Μαρτίου και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Στο πλαίσιο της ανάλυσής τους, οι Αυγερινός και Στεφανόπουλος αποκάλυψαν επίσης λεπτομέρειες για τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί από τον Λευκό Οίκο για την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου. Παρότι αρκετά πρόσωπα έχουν ήδη λάβει προσκλήσεις για να παρευρεθούν στην ετήσια εκδήλωση, η ελληνική πλευρά αναμένει ακόμα την οριστικοποίηση της επίσημης πρόσκλησης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Το γεωπολιτικό τοπίο και η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στη διεθνή σκακιέρα, με τις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να δημιουργούν νέα δεδομένα. Ενώ Ουάσινγκτον και Μόσχα προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας, η Αθήνα φαίνεται να ακολουθεί μια διαφορετική πορεία, επιλέγοντας τη ρήξη με τη Ρωσία. Το αν αυτή η πολιτική επιλογή θα αποδειχθεί επωφελής ή επιζήμια για τη χώρα, μένει να φανεί στο προσεχές διάστημα.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
Be the first to write a comment.