ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βλέποντας την κρίση από τη σκοπιά Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και Αναστασιάδη
Το βαγόνι της κρίσης στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ανέβηκε στις ράγες και είναι έτοιμο για αναχώρηση. Κάπως έτσι περιγράφουν μέλη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, την κατάσταση, ενόψει και της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου εκτός απροόπτου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα είναι ο μόνος που θα καταθέσει την υποψηφιότητα του.
Εντός του κόμματος επικρατεί αναβρασμός, με τα στελέχη να διαβλέπουν μια άνευ προηγουμένου κρίση, που εάν δεν γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί, αναμένεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κοστίσει στο κόμμα, όχι μόνο ανήμερα των Προεδρικών, αλλά και στον μακρύ προεκλογικό μαραθώνιο που θα προηγηθεί. Κι αν πολλοί σπεύδουν να συνδέσουν τη σημερινή κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, με την κρίση του 2003, παραλείπουν ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο.
Οι αποφάσεις που οδήγησαν στις δύο συναγερμικές υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη λήφθηκαν μόλις το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2003, δηλαδή ούτε καν δύο μήνες πριν από τις Προεδρικές. Μάλιστα ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ζητούσε απλά παράταση της παραμονής του στην προεδρία για μερικούς μήνες, δεν διεξήγαγε καν προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα, ακριβώς 19 χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές, ακονίζουν τα μαχαίρα τους 13 μήνες πριν τις εκλογές, έχοντας μπροστά τους ένα μακρύ προεκλογικό ανήφορο, ο οποίος αναπόφευκτα θα προκαλέσει και φίλια πυρά, διχάζοντας τους ψηφοφόρους του κόμματος.
Για το θέμα Χριστοδουλίδη, τα στελέχη του ΔΗΣΥ πλέον αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια. Μετά από τα όσα λέχθηκαν στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, πλέον οι διαβουλεύσεις διεξάγονται παρασκηνιακά προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός να πειστεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εάν επιθυμεί να είναι υποψήφιος να το πράξει μέσω της κομματικής οδού, αφετέρου να του ασκηθεί πίεση, έτσι ώστε να κατανοήσει πως ο δρόμος προς τον Λόφο του Προεδρικού, δεν θα είναι ρόδινος με μεταξωτές κορδέλες, αλλά κακοτράχαλος, αφού απέναντι του θα έχει τον ισχυρό κομματικό μηχανισμό της Πινδάρου, χώρια από τα αντιπολιτευτικά πυρά, που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
Από τη σκοπιά του Αβέρωφ
Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξ αρχής διέγνωσε τη σοβαρή διάσταση που λάμβανε το ζήτημα Χριστοδουλίδη. Αφενός τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής που καταγράφει ανάμεσα στους πολίτες, σχεδόν ολόκληρου του κομματικού τόξου, αλλά και τους νέους ο υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα που παρουσιάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν δύο από τους βασικούς παράγοντες που τροχοδρόμησαν από πολύ νωρίς τις εξελίξεις.
Εξάλλου, η επιλογή να επισπευσθούν οι διαδικασίες και που όπως διαφαίνεται από τις 10 Ιανουαρίου, το κόμμα να έχει υποψήφιο για την Προεδρία, με μοναδική εκκρεμότητα την επικύρωση της απόφασης από το Ανώτατο Συμβούλιο, ήταν συνειδητή. Κι αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο ασκείται πίεση στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεκινά η φθορά μιας εν δυνάμει υποψηφιότητας του, ενώ την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο κομματικός μηχανισμός, εργάζονται για να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα, σε σχέση με το πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε αυτό το πλαίσιο μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, η Πινδάρου χαμήλωσε τους τόνους, τουλάχιστον δημόσια και επιχείρησε να περάσει το μήνυμα, πως ο μόνος δρόμος που νομιμοποιείται να επιλέξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εάν επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία, είναι αυτός της διεκδίκησης του χρίσματος από τα μέλη του κόμματος του. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει με κάθε ευκαιρία ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενόψει της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων τη Δευτέρα.
Από τη σκοπιά Χριστοδουλίδη
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από μια επιτυχημένη παρουσία, από όποια θέση ανέλαβε στις δύο Κυβερνήσεις και έχοντας καταγεγραμμένα σημαντικά ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία των πολιτών, θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει το μεγάλο βήμα και να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Η συγκυρία που φέρνει και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, να επιθυμεί τη διαδοχή Αναστασιάδη, ίσως να μην είναι και η ιδανική, ωστόσο, για τον ίδιο σε καμία περίπτωση, αυτό το γεγονός δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.
Ωστόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζει πως μια δική του υποψηφιότητα απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Ανώτατο Συμβούλιο, δεν θα είχε καμία τύχη. Όσο κι αν τα στελέχη του ΔΗΣΥ, επαναλάμβαναν συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως το Ανώτατο είναι ένα πολύ μεγάλο σώμα που δεν μπορεί να το ελέγξει ένας άνθρωπος, όλοι γνωρίζουν πως ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει τους μηχανισμούς να περάσει αυτό που επιθυμεί.
Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών, εξ αρχής παρουσίασε μια θέση αρχής, η οποία ωστόσο με βάση το αποτέλεσμα του Πολιτικού Γραφείου είχε μηδενική απήχηση στα μέλη του –με ότι κι αν σημαίνει αυτό- ότι είναι πολύ νωρίς για να εμπλακεί το κόμμα σε διαδικασίες για τις Προεδρικές, από τη στιγμή που η παρούσα Κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμα δεκατέσσερις μήνες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραμένει σταθερός σε αυτή τη θέση και πλέον, οι όποιες του ενέργειες θα πρέπει να αναμένονται, όχι πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.
Από τη σκοπιά του Αναστασιάδη
Στη μέση των δύο στρατοπέδων βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίο, ασκούνται πιέσεις ένθεν και ένθεν. Ο ίδιος παίζοντας το χαρτί του πρώην ηγέτη της παράταξης, επιχείρησε να κατευνάσει τους τόνους και να δημιουργήσει μια γέφυρα συνεννόησης μεταξύ Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς η συνέχεια της παράταξης, μακριά από διασπαστικές και διχαστικές τάσεις, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ευθύνη και του ιδίου.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, θα επιθυμούσε το επόμενο διάστημα να επικεντρωθεί σε ανοικτά ζητήματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για τον ίδιο και την υστεροφημία του. Μια σειρά από Μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, η ορθολογιστική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η διασφάλιση μιας υγειούς οικονομίας που θα ανοίγει τους ορίζοντες της ανάπτυξης, συνθέτουν το τρίπτυχο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήθελε να αφήσει ως κληρονομία στον επόμενο Πρόεδρο.
Ωστόσο γνωρίζει πως ο κίνδυνος στο τέλος η μακρά προεκλογική, αναλόγως και των διαστάσεων πόλωσης που θα υπάρξει, θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους του από όλες τις απόψεις. Ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει ενώπιον του σημαντικά διλήμματα. Η ασφαλής επιλογή δεν είναι άλλη από την αποκήρυξη αργά ή γρήγορα του Νίκου Χριστοδουλίδη, και η πρόσδεσή του στο άρμα του Αβέρωφ Νεοφύτου, που θα του διασφαλίσει μια σταθερή πορεία στην εναπομείνασα θητεία του, ή τήρηση ίσως αποστάσεων, που με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει ως απομακρυσμένο σενάριο.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μετά και από το ξεκαθάρισμα της ερχόμενης Δευτέρας, αναμένεται πως μέχρι το τέλος του μήνα η πίεση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα ενταθεί και δεν θα πρέπει να αποκλείονται κινήσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη που θα εμπεριέχουν το προσωπικό στίγμα των προθέσεών στη μάχη της διαδοχής του.
Πηγή : reporter.com.cy
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη Κύπρο στη Σομαλιλάνδη: Ο τούρκο-ισραηλινός γεωστρατηγικός ανταγωνισμός δημιουργεί νέα δεδομένα
του Πέτρου Ζαρούνα*
Η αναγνώριση της αποσχισθείσας από τη Σομαλία περιοχής της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ο ανταγωνισμός αυτός περιλαμβάνει το Αζερμπαιτζάν, τη Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, τη Γάζα, το Περσικό Κόλπο και τώρα και το Κέρας της Αφρικής στο οποίο ευρίσκεται η Σομαλιλάνδη.
Η αναγνώριση αυτή προέκυψε ως μία στρατηγική κίνηση του Ισραήλ η οποία αποβλέπει από τη μία να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούθι της Υεμένης και τη προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα στενά του Μπαμ Ελ Μαντέπ και από την άλλη να εξισορροπήσει την τουρκική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία. Η παρουσία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο καθώς επίσης και στην δημιουργία κέντρου πυραυλικών δοκιμών αλλά και διαστημικού κέντρου αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Σομαλία ευρίσκεται επί του Ισημερινού κάτι που διευκολύνει αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
Η κίνηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη. Ισχυρότερα αντέδρασαν χώρες που επηρεάζονται άμεσα όπως η Σομαλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Τζιπούτι και η Σαουδική Αραβία. Το θέμα παραπέμφθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο τελικά δεν πήρε την όποια απόφαση αλλά τα 14 από τα 15 μέλη καταδίκασαν την ισραηλινή κίνηση. Συζητήθηκε επίσης κατά τη συνάντηση Νετανιάχου-Τράμπ στη Φλώριδα. Οι ΗΠΑ επιμένουν επί του παρόντος στη πολιτική για μία Σομαλία παρά τις σκέψεις που γίνονται από διάφορα κέντρα αποφάσεων εντός της χώρας για διαφοροποίηση της.
Τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν και το Κυπριακό που από τμήμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού μετατρέπεται σταδιακά σε τμήμα του τούρκο-ισραηλινού. Με τη πώληση των ισραηλινής κατασκευής πυραύλων BARAK MX στην ΚΔ και την ανάπτυξη τους στη Κύπρο η κυπριακή αεράμυνα καθίσταται σε ένα βαθμό προέκταση της ισραηλινής χάρις στο ισχυρό ραντάρ που τους συνοδεύει και της διασύνδεσης του με τα συστήματα του Ισραήλ.
Αναμένεται να ακολουθήσει η ενεργειακή σύνδεση των δύο χωρών με την υλοποίηση του τμήματος του GSI που θα συνδέσει τη Κύπρο με το Ισραήλ. Πέραν αυτού ευρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ με τις ενεργειακές υποδομές της Cyfield στο Βασιλικό. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με την Αφροδίτη να παραμένει όμηρος των Ισραηλινών λόγω της εκκρεμότητας γύρω από το κοίτασμα Ισάι που αποτελεί προέκταση της Αφροδίτης εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη δήλωση Φιντάν για πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και σε επικέντρωση στη συνεργασία στα θέματα του τουρισμού και της ενέργειας. Οι δηλώσεις της Ολγκίν για αναβολή της διευρυμένης σύσκεψης αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Φιντάν είναι ενδεικτικές των προθέσεων και της στροφής της Τουρκίας. Αντί της διεκδίκησης δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη Κύπρο μέσα από μία συνομοσπονδιακή λύση η Τουρκία φαίνεται τώρα να προσανατολίζεται στη διατήρηση του στάτους κβο και την ενίσχυση και σταθεροποίηση του μέσα από κάποια ΜΟΕ.
*Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι ο Διεθνολόγος.
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record1 month ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
#exAformis1 month agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis4 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
Think Tank3 days agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας

