Προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από το 2000 εξακολουθούν να κατοικούνται 24 χρόνια μετά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Προσφύγων στη Βουλή.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το 2000 λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για αναδόμηση συνοικισμών των οποίων οι πολυκατοικίες είχαν κριθεί τότε είτε ακατάλληλες ή ότι ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που «σύμφερε να χτίσουμε καινούριες παρά να προσπαθήσουμε να τις επιδιορθώσουμε».

Σημείωσε ότι το 2000 οι κάτοικοι διέμεναν σε αυτές ήδη περίπου 22-23 χρόνια και έκτοτε περιμένουν 24 χρόνια και ακόμα αυτές δεν έχουν αναδομηθεί.

“Ρωτήσαμε ευθαρσώς σήμερα: ‘Εγγυάστε την ασφάλεια αυτών των πολυκατοικιών δεδομένου όπως μας είπαν ότι οι τελευταίες μελέτες στατικής επάρκειας έγιναν πριν το 2000’; Απάντηση δυστυχώς δεν έχουμε πάρει”, είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι πολυκατοικίες εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα το οποίο προϋπήρξε πολύ πριν από το ΚΤίΖΩ και εδώ και 24 χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί.

Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να δοθούν γραπτώς απαντήσεις και για την ασφάλεια των πολυκατοικιών και για το τι θα γίνει με τους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για το πότε θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα αναδόμησης.

Σημείωσε ότι την Τρίτη θα παρευρεθεί στην Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα ΚΤίΖΩ και το θέμα θα συζητηθεί και εκεί.

Εντός της Επιτροπής συζητήθηκε το ζήτημα του συνοικισμού Στροβόλου ΙΙ, ωστόσο ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το θέμα αφορά συνολικά 9 συνοικισμούς σε όλη την Κύπρο.

Ερωτηθείς γιατί δεν εντάχθηκαν στο ΚΤίΖΩ αυτές οι πολυκατοικίες, είπε ότι το ΚΤίΖΩ ήταν εξειδικευμένο πρόγραμμα για πολυκατοικίες τις οποίες έλεγξαν το 2020. “Αυτές δεν τις έλεγξαν το 2020 γιατί έπρεπε να αναδομηθούν από το 2000”, είπε.

Απαντώντας για τους λόγους καθυστέρησης που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι επικαλέστηκαν παγοποίηση του προγράμματος το 2013, ότι έπεσαν οι προσφορές για κάποιες πολυκατοικίες, ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις από ΣΥΛ και ΑΗΚ. «Όλα αυτά τα αντιλαμβάνομαι. Εδώ όμως μιλάμε για τις ζωές και την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων», κατέληξε.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.