VOULI REPORT
Βουλή: Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το εκλογικό σύστημα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που φέρνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής συμμετοχής και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Το πακέτο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, με πλήρη εφαρμογή από τις προεδρικές εκλογές του 2028.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, που εστιάζει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Μεταξύ άλλων, μειώνεται το ηλικιακό όριο για ψήφο στα 17 έτη, θεσπίζεται διαδικασία εκκαθάρισης εκλογικού καταλόγου για πρόσωπα άνω των 100 ετών χωρίς ενεργό ταυτότητα ή σύνταξη, ενώ καταργείται το εκλογικό βιβλιάριο και η ταυτότητα ή η άδεια οδήγησης γίνονται αποδεκτά μέσα ταυτοποίησης.
Η νέα νομοθεσία καλύπτει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, από προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές μέχρι τοπική αυτοδιοίκηση και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότερες αλλαγές προέρχονται από κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ έχουν ενσωματωθεί τροποποιήσεις από προτάσεις νόμου κομμάτων και βουλευτών.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν προτάσεις νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που αφορούν την κατανομή βουλευτικών εδρών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων, την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες και τη διόρθωση λαθών στις υποψηφιότητες. Προβλέπεται ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία μέσω διάθεσης τεχνολογίας και εξοπλισμού για την αυτόνομη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από υποψήφιους για την αποφυγή αποκλεισμών λόγω τυπικών λαθών.
Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τον τεχνικό και θεσμικό χαρακτήρα των αλλαγών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
VOULI REPORT
Vouli Report — Πανίκος Λεωνίδου | Τρίτη 20/01 στις 7μμ
Καλεσμένος στο νέο επεισόδιο του Vouli Report είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε μια συνέντευξη με ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις ενόψει της νέας του προσπάθειας για επανεκλογή στη Βουλή.
Συζητάμε:
• 🏛️ Το έργο του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τις παρεμβάσεις του και τα νομοσχέδια που προώθησε και πέρασαν κατά την πολιτική του διαδρομή.
• 🏛️ Τον διαχρονικό ρόλο του ΔΗΚΟ στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό, από τον ιδρυτή του κόμματος Σπύρο Κυπριανού μέχρι και τη σήμερα
• 🤝 Τις σχέσεις του ΔΗΚΟ με τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, καθώς και τις πολιτικές μετακινήσεις και «μεταγραφές» βουλευτών.
• 🎥 Τη δική του τοποθέτηση για το επίμαχο βίντεο και το πολιτικό σκάνδαλο που απασχόλησε την επικαιρότητα.
• ⚖️ Τον ρόλο του ΔΗΚΟ στη Βουλή, τις πολιτικές συνεργασίες και τη σχέση του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
• ⛪ Τη σχέση του με την Εκκλησία και τον ρόλο του στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Τρίτη 20/01 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
LIVE
Vouli Report — Αλεξάνδρα Ατττάλιδου | Πέμπτη 18/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου — βουλεύτρια του VOLT — τοποθετείται χωρίς περιστροφές για τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής και της κοινωνίας:
Συζητάμε:
• 🏛️ Διαφθορά & σαθρά θεμέλια: Αναλύει πώς το σύστημα υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
• 🔥 Καταστροφικές πυρκαγιές: Σχολιάζει την έλλειψη ανάληψης ευθυνών και τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές.
• 👤 Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επικεντρώνεται στην επικοινωνία αντί στην ουσία, με προεκλογική λογική από την αρχή της θητείας.
• 💍 Σύμφωνο συμβίωσης: Σημειώνει τις προσπάθειες παραπληροφόρησης που στρεβλώνουν την πραγματικότητα.
• 🛂 Μεταναστευτικό: Επισημαίνει την υποκρισία ορισμένων πολιτικών, κομμάτων και πολιτών για επιλεκτικό ρατσισμό απέναντι σε αιτούντες άσυλο και τονίζει την ανάγκη για δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 week agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
-
Off the Record2 weeks agoΟ κωμικός θίασος και τα ρεζιλίκια…

