VOULI REPORT
Vouli Report | 13 Ιανουαρίου, 2021
Οι σημερινές εργασίες του κοινοβουλίου περιλάμβαναν συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
• Παιδείας και Πολιτισμού
• Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως
• Νομικών
• Περιβάλλοντος
Αρχή με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, όπου ο προγραμματισμός της μέρας συμπεριλάμβανε:
1. Ενημέρωση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει την εισδοχή ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολλέγια
2. Ενημέρωση για τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση.
3. Ενημέρωση αναφορικά με την αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας του διδακτικού προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων κατά την περίοδο ένταξης αυτών στο «Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής της Επιχείρησης» του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
4. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού αναφορικά με την προώθηση ολοκληρωμένης νομοθετικής ρύθμισης για τη λειτουργία των ωδείων.
H Νομοθετική εργασία της επιτροπής περιλάμβανε
1. Τον περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας του 2021 Νόμος του 2020.
2. Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Λειτουργία Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020.
3. Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Πειθαρχικός Έλεγχος Ακαδημαϊκού και άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020.
Δηλώσεις από τον πρόεδρο της επιτροπής, Δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως στα πλαίσια της νομοθετικής της εργασίας, εξέτασε
1. Τον Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ένα θέμα που απασχόλησε επανειλημμένα και για αρκετό χρόνο της επιτροπή και το οποίο «έτρεξε» πολύ ο πρώην πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Ένα θέμα το οποίο έγινε αντικείμενο ποικίλου σχολιασμού και τ’ οποίο φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος του.
Τα μέλη της επιτροπής δεν προχώρησαν σε δηλώσεις με το πέρας της συνεδρίας.
Συνέχεια με την Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η οποία κατά την νομοθετική της εργασία ασχολήθηκε με:
1. Пερί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμος του 2019
2. α. Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020
β. Οι περί Αστυνομίας (Προαγωγές) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020.
3. Οι περί της Διαχείρισης της Εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων και των Διαδικασιών Αποκλεισμού των Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020.
4. Ο περί Πυροβόλων και Μη Πυροβόλων Όπλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019.
Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής, Τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης:
1. Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού
2. Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2019.
Μετά το τέλος της συνεδρίας, έγιναν δηλώσεις από τον πρόεδρο της επιτροπής Νομικών, βουλευτή του ΔΗΣΥ κον ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (7,01) και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κον ΑΡΙΣΤΟ ΔΑΜΙΑΝΟΥ (3,41)
Τέλος, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η οποία κατά την Νομοθετική της εργασία ασχολήθηκε με
1. Τον περί Αποβλήτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2020).
2. Ο περί Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2020).
3. Οι περί Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Δημόσια Διαβούλευση) Κανονισμοί του 2020.
4. Οι περί Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Γενικές Διατάξεις) Κανονισμοί του 2020.
Τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης:
1. Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Κατοχή και Πώληση Ζώων Συντροφιάς) Κανονισμοί του 2020.
Με το πέρας των εργασιών της επιτροπής, δηλώσεις έκανε
1. Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων κος ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ (9,53)
2. Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κα ΣΑΒΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ (1,38)
3. Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κος ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ ( 2,56)
VOULI REPORT
Βουλή: Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το εκλογικό σύστημα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που φέρνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής συμμετοχής και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Το πακέτο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, με πλήρη εφαρμογή από τις προεδρικές εκλογές του 2028.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, που εστιάζει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Μεταξύ άλλων, μειώνεται το ηλικιακό όριο για ψήφο στα 17 έτη, θεσπίζεται διαδικασία εκκαθάρισης εκλογικού καταλόγου για πρόσωπα άνω των 100 ετών χωρίς ενεργό ταυτότητα ή σύνταξη, ενώ καταργείται το εκλογικό βιβλιάριο και η ταυτότητα ή η άδεια οδήγησης γίνονται αποδεκτά μέσα ταυτοποίησης.
Η νέα νομοθεσία καλύπτει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, από προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές μέχρι τοπική αυτοδιοίκηση και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότερες αλλαγές προέρχονται από κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ έχουν ενσωματωθεί τροποποιήσεις από προτάσεις νόμου κομμάτων και βουλευτών.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν προτάσεις νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που αφορούν την κατανομή βουλευτικών εδρών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων, την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες και τη διόρθωση λαθών στις υποψηφιότητες. Προβλέπεται ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία μέσω διάθεσης τεχνολογίας και εξοπλισμού για την αυτόνομη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από υποψήφιους για την αποφυγή αποκλεισμών λόγω τυπικών λαθών.
Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τον τεχνικό και θεσμικό χαρακτήρα των αλλαγών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
VOULI REPORT
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών – Πότε θα διαλυθεί η Βουλή;
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως, μετά από συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας και την Αστυνομία Κύπρου, οι Βουλευτικές Εκλογές του 2026 θα διεξαχθούν την Κυριακή, 24 Μαΐου 2026.
Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να λάβει απόφαση για τη διάλυσή της κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026.
Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2026, μέσω σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026.
LIVE
Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής – 03/04/2025
Παρακολουθήστε την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα θέματα που θα συζητηθούν.
📌 Νομοθετική Εργασία:
Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν σημαντικά νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων:
-
Νομοσχέδια που αφορούν τη Διαμεθοριακή Ρύπανση της Ατμόσφαιρας,
-
Κυρωτικοί νόμοι που σχετίζονται με διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες,
-
Φορολογικές τροποποιήσεις και θέματα άμυνας,
- Νομοσχέδια για την Εθνική Φρουρά, τη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία και τον προϋπολογισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
🔴 Ζωντανά στο www.vouli.tv
Μείνετε ενημερωμένοι για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας!
-
#exAformis6 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis6 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή6 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis6 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
Βουλευτικές Εκλογές 20266 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν

