ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΥΠΕΞ: Επαναβεβαίωση στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου
Επαναβεβαιώθηκε η στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου, που βασίζεται στην ειλικρίνεια, τα κοινά συμφέροντα και τη διαφάνεια, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι στο Κάιρο.
Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο κ. Σούκρι ευχαρίστησε την Κύπρο για τις προσπάθειες της να εξασφαλίσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνίους.
Ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για τις συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Αίγυπτο στο πλαίσιο της σχέσης της χώρας με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την προθυμία της Κύπρου να ενημερώνει την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις συνθήκες και τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε το βάθος της στρατηγικής σχέσης της χώρας με την Κύπρο σε διάφορους τομείς και την βούληση της για περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον καθορισμό ημερομηνίας για την σύγκληση μιας κοινής ανώτερης επιτροπής σε προεδρικό επίπεδο.
Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθορισμό μιας ημερομηνίας για μια Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή και τη σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κόμπος, χαρακτήρισε ως «σημαντική εξέλιξη» την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την εργοδότηση Αιγυπτίων εργαζομένων στην Κύπρο.
Στη δήλωσή του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής του με τον κ. Σούκρι, ο κ. Κόμπος είπε ότι η συνάντηση επιβεβαιώνει «τη δύναμη και την αλληλεγγύη που καθορίζουν τη σχέση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου».
Μια σχέση, η οποία, όπως είπε, βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς, εμπιστοσύνη «και ένα κοινό όραμα για τα πολιτικά μας βήματα προς τα εμπρός και την αμοιβαία οικονομική μας ευημερία», προσθέτοντας ότι αυτή η κοινή κατανόηση και όραμα επεκτείνεται στην περιοχή, ειδικά σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.
Είπε ότι οι συζητήσεις τους επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών που βασίζεται στην ειλικρίνεια, τα κοινά συμφέροντα και τη διαφάνεια.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης για την Κινητικότητα των Εργαζομένων από την Αίγυπτο, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συνεργασία μας», είπε κ. Κόμπος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερις μήνες και αποτελεί σαφές παράδειγμα της πολιτικής βούλησης των δύο χωρών. «Είναι αμοιβαία επωφελές για τις οικονομίες μας και τους ανθρώπους μας, και το σχέδιο για την τομεακή οικονομική πρόοδο», πρόσθεσε.
Είπε ότι οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν «σε πέντε βασικά θέματα» και ότι επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες «και στον καθοριστικό ρόλο της περιφερειακής συνεργασίας».
Ο κ. Κόμπος είπε ότι ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, «τονίζοντας την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Πρόσθεσε ότι «εκτιμάται βαθιά», η μακροχρόνια και βασισμένη σε αρχές στάση της Αιγύπτου σε όλα τα διεθνή φόρουμ, και ότι εξέφρασε την εκτίμησή του στον κ. Σούκρι «για την ανεκτίμητη υποστήριξη της Αιγύπτου».
Ανέφερε ακόμη ότι διερεύνησαν διάφορες πτυχές της διμερούς ατζέντας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία. «Η μεταφορά φυσικού αερίου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στην Αίγυπτο, για υγροποίηση, παραμένει η κύρια επιλογή ανάπτυξης για τις εμπλεκόμενες εταιρείες», είπε ο κ. Κόμπος.
«Πολιτικά, η συνεργασία μας με την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα είναι η πυξίδα μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως, η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ενεργειακής τους σχέσης.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κόμπος εξέφρασε τον ενθουσιασμό της Κύπρου για τη διοργάνωση της επόμενης συνάντησης «κυβέρνησης με κυβέρνηση (G2G)» με την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως. «θα ενισχύσει περαιτέρω τις συλλογικές μας προσπάθειες».
Επιπλέον, συνέχισε, «αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής με την Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση των περιφερειακών μας εταιρικών σχέσεων και των συλλογικών στρατηγικών συμφερόντων μας».
Ο κ. Κόμπος είπε ακόμη ότι εξέφρασαν «την κοινή και βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή μας».
Ως προς αυτό, είπε, η θέση της Κύπρου είναι ότι η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, με δυνητικά μη αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες, «πρέπει να σταματήσει».
«Η Κύπρος λυπάται έντονα για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν καταστροφές και το θάνατο τόσων πολλών αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», είπε ο Υπουργός.
Σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, και ότι η Αίγυπτος έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» σε αυτό και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ευγνώμων για την ηγεσία της Αιγύπτου.
Ανέφερε ότι εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», προσθέτοντας πως, η αύξηση και η διευκόλυνση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαραίτητη.
Σημειώνοντας ότι το πέρασμα της Ράφα, από την Αίγυπτο, είναι η σανίδα σωτηρίας για τους κατοίκους της Γάζας και ότι «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί», είπε ότι η Λευκωσία, πάντα τόνιζε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου είναι μια πρόσθετη, συμπληρωματική διαδρομή μέσω της θάλασσας.
Είπε ακόμη ότι, η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τέτοια που είναι απαραίτητη η αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Κάθε συνεισφορά έχει σημασία και έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Η Κύπρος συμβάλλει με τον τρόπο που μπορεί, αναδεικνύοντας πάντα την υπεροχή των χερσαίων διελεύσεων», είπε ο κ. Κόμπος.
Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, ο κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης παραμένει, αναφέροντας ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με σοβαρές οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις, είναι ένα άλλο παράδειγμα όπως και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και αλλού.
«Χαιρετίζουμε το Σχέδιο των ΗΠΑ και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τις ακούραστες προσπάθειες της Αιγύπτου σε όλα τα μέτωπα», είπε ο Υπουργός.
Δήλωσε ότι ο πολιτικός ορίζοντας είναι η μόνη διασφάλιση για το μέλλον και για τη σταθερότητα της περιοχής και ότι μια λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «είναι η μόνη βιώσιμη πολιτική επιλογή».
Υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και ότι αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 1988.
Τέλος, ο κ. Κόμπος είπε ότι εξέτασαν πώς προβάλλεται και υλοποιείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή, προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει προωθήσει ενεργά τη Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου. Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου και πρέπει να υποστηρίξει, με κάθε τρόπο, αυτό που έχει κάνει η Αίγυπτος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο κ. Κόμπος είπε ότι είχαν «τη σημαντική ευκαιρία» να υπογράψουν με τον κ. Σούκρι ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την εργοδότηση Αιγυπτίων εργαζομένων στην Κύπρο σε τομείς της οικονομίας τους οποίους θα καθορίσει η Κυπριακή πλευρά «πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής μας αγοράς εργασίας και σε αριθμούς στους οποίους θα αποφασιστούν σε συνεννόηση πάντοτε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, Εργασίας των δύο χωρών».
«Αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο κ. Κομπος, «διότι δίνεται η ευκαιρία να έχουμε πλέον ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί θεσμοθετημένα, δομημένα να υπάρχει εργοδότηση Αιγυπτίων στην Κύπρο, στους τομείς τους οποίους η Κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη, και αυτό είναι αμοιβαία επωφελές και για τις δύο χώρες, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τομεακή ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων από τούδε και στο εξής».
Πηγή: Kathimerini
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;
Ποιος έπαιξε τον ρόλο του Αγαμέμνονα στη περίπτωση της θυσίας της Αννίτας και τελικά θα φυσήξει ούριος άνεμος;
- Η απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου: Απέτρεψε μια μετωπική σύγκρουση στον ΔΗΣΥ, αλλά άφησε ανοικτό το ερώτημα για το πώς οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.
- Η επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ: Η κρίση δεν τελείωσε. Μεταφέρεται πλέον στη μάχη για το ποιος θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία και την προεδρική επιλογή της παράταξης.
- Το ζήτημα της πολιτικής ισχύος: Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε στη διεκδίκηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες στο κόμμα.
- Η κρίση πολιτικού πολιτισμού: «Προδοσίες», παρασκήνιο, προσωπικές αιχμές, πιέσεις και «κηδεμόνες» δείχνουν μια πολιτική αντιπαράθεση που ξεπερνά πλέον τα όρια της σκληρής πολιτικής διαφωνίας.
Η Αννίτα Δημητρίου έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε, προς το παρόν, μια μετωπική σύγκρουση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε η εσωκομματική ομαλότητα. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα άφησε πίσω του ένα δύσκολο ερώτημα: ποιος καθορίζει σήμερα το παιχνίδι στον Δημοκρατικό Συναγερμό;
Η πολιτική εικόνα είναι απλή. Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε. Προηγήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις, αιχμές, καταγγελίες, συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο. Γι’ αυτό και η απόφαση της Αννίτας δεν μπορεί να εξεταστεί μόνο ως πράξη «ενότητας», χωρίς να εξεταστούν οι συνθήκες που την προκάλεσαν.
Η απόφαση της Αννίτας
Η Αννίτα Δημητρίου επέλεξε να μην οδηγήσει τον ΔΗΣΥ σε μια εσωκομματική αναμέτρηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς εύκολη επιστροφή. Υπό αυτή την έννοια, η απόφασή της έχει πολιτική λογική και ενδεχομένως προστατεύει τόσο την ίδια όσο και την παράταξη από έναν νέο βαθύ διχασμό.
Το πρόβλημα βρίσκεται στη διαδρομή που προηγήθηκε. Η αρχική αντίδραση της ηγεσίας στην ανακοίνωση Αβέρωφ ήταν η υποψηφιότητα Αννίτας και η επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών. Στη συνέχεια τα χρονοδιαγράμματα χαλάρωσαν και τελικά η ίδια η πρόεδρος απέσυρε το ενδιαφέρον της, μετά από ημέρες δημόσιας αντιπαράθεσης και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών.
Αυτή είναι και η πολιτική αντίφαση που δύσκολα παρακάμπτεται: δεν έκανε πίσω ο τέως πρόεδρος για να διευκολύνει τη νυν πρόεδρο, αλλά η νυν πρόεδρος για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον τέως. Η εξέλιξη αυτή δεν ακυρώνει το επιχείρημα περί ενότητας, αλλά αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες ισχύος μέσα στον ΔΗΣΥ.
Ποιος έχει τον πρώτο λόγο;
Μέχρι πρόσφατα, η εικόνα που εξέπεμπε η παράταξη ήταν ότι η πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο και, εφόσον επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αποτελούσε την προφανή επιλογή του κόμματος. Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών ανέτρεψε αυτή την εικόνα και επανέφερε στο προσκήνιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.
Το πραγματικό ερώτημα της επόμενης ημέρας, συνεπώς, δεν περιορίζεται στο ποιος θα πάρει τελικά το χρίσμα. Αφορά το ποιος διαθέτει την πολιτική ισχύ να καθορίζει την πορεία της παράταξης. Και αν για να αποφευχθεί η εσωκομματική σύγκρουση χρειάστηκε να αποχωρήσει η ίδια η πρόεδρος από τη διεκδίκηση, τότε ο ΔΗΣΥ οφείλει κάποια στιγμή να απαντήσει πού βρίσκεται το πραγματικό κέντρο αποφάσεων.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ήρεμη
Η απόσυρση της Αννίτας δεν τελειώνει την εσωκομματική συζήτηση. Υπάρχει ο Ιωνάς Νικολάου, υπάρχει ο Γιώργος Παμπορίδης, υπάρχουν διαφορετικά κέντρα επιρροής και μια μεγάλη κομματική βάση που θα κληθεί να τοποθετηθεί. Το διακύβευμα, μάλιστα, είναι μεγαλύτερο από την επιλογή ενός υποψηφίου για το 2028.
Ο ΔΗΣΥ καλείται να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι πολιτικά. Θα επιστρέψει σε μια προηγούμενη περίοδο, θα επενδύσει στην ανανέωση ή θα συνεχίσει να ισορροπεί ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές, προσωπικές στρατηγικές και κέντρα εξουσίας; Η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας δεν δίνει απάντηση. Απλώς μεταθέτει τη συζήτηση για αργότερα.
Οι «κηδεμόνες» και το παρασκήνιο
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ειρωνική αναφορά του Γιώργου Παμπορίδη ότι «φαίνεται πως ο καθένας θέλει τον κηδεμόνα του στις συναντήσεις» αποτυπώνει μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Πίσω από την ατάκα υπάρχει ένα ουσιαστικό ερώτημα για το ποιοι συμμετέχουν στις κρίσιμες πολιτικές διαβουλεύσεις, με ποια ιδιότητα και με ποια πραγματική επιρροή στις αποφάσεις.
Οι διαβουλεύσεις και οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος της πολιτικής. Το πρόβλημα αρχίζει όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αποφάσεις δεν διαμορφώνονται μέσα από καθαρές πολιτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από προσωπικές παρεμβάσεις, παρασκηνιακές συναντήσεις και πιέσεις. Τότε τα όρια ανάμεσα στην πολιτική συνεννόηση και στην επιβολή γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα.
Η διολίσθηση του πολιτικού πολιτισμού
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των τελευταίων ημερών ίσως δεν αφορά καν το ποιος θα είναι υποψήφιος. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση. «Προδοσίες», υπονοούμενα, προσωπικές αιχμές, διαρροές, συναντήσεις που αποκτούν σχεδόν συνωμοτικό χαρακτήρα και δημόσιες επιθέσεις δημιουργούν ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η διαφωνία εύκολα μετατρέπεται σε προσπάθεια αποδόμησης του αντιπάλου.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη σκληρή πολιτική σύγκρουση και στην πολιτική εξόντωση. Όταν ο στόχος παύει να είναι η αντιπαράθεση θέσεων και γίνεται η αμφισβήτηση των κινήτρων, της αξιοπιστίας ή ακόμη και της πολιτικής ηθικής του άλλου, τα όρια ξεπερνιούνται. Και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν εξαφανίζονται επειδή στο τέλος ακολουθούν χειραψίες, χαμόγελα και δηλώσεις ενότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «σώφρονα και υπεύθυνη απόφαση». Το ερώτημα είναι τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες. Οι πολιτικές διαφορές και όσα είχαν προηγηθεί ή απλώς η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας που στεκόταν απέναντί του; Οι λέξεις στην πολιτική έχουν βάρος και δεν μπορούν να διαγράφονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Η κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, η στέγαση εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς δοκιμάζεται. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, όχι για τις προσωπικές στρατηγικές του 2028.
Κι όμως, η πολιτική συζήτηση έχει ήδη αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα είναι υποψήφιος, ποιος θα αποσυρθεί, ποιος συναντήθηκε με ποιον και ποιος «πρόδωσε» ποιον. Όσο η πολιτική εγκλωβίζεται σε προσωπικές φιλοδοξίες, παρασκήνιο και αλληλοεξοντώσεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τον πραγματικό λόγο ύπαρξής της: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας.
Η Αννίτα έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε την άμεση σύγκρουση. Η πραγματική δοκιμασία όμως αρχίζει τώρα: να αποδείξει ότι μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσα από καθαρές διαδικασίες και πολιτικές επιλογές, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, προσωπικές βεντέτες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Γιατί το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα του ΔΗΣΥ για το 2028. Είναι τι πολιτική και τι πολιτικός πολιτισμός θα έχουν απομείνει μέχρι τότε.
voulitv
66 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Ελληνικά F-16 στον ουρανό και διεθνής παρουσία με ισχυρούς συμβολισμούς
Ιδιαίτερα συμβολική η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας – Ελληνικά F-16 Viper στον κυπριακό ουρανό και στρατιωτικά αγήματα από Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2026, 66 χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, σε μια επέτειο που συνδέει τη μνήμη και την ιστορία με τη σημερινή διεθνή παρουσία της χώρας.
Στο επίκεντρο των εορτασμών βρέθηκε, όπως κάθε χρόνο, η στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, είχε στοιχεία που της προσέδωσαν ιδιαίτερο συμβολισμό: την παρουσία ελληνικών μαχητικών F-16 Viper στον κυπριακό ουρανό και τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στιγμή που τα ελληνικά F-16 πέρασαν πάνω από τη Λευκωσία
Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν αναμφίβολα η διέλευση των ελληνικών F-16 Viper.
Ο ήχος των ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Λευκωσία δημιούργησε μια εικόνα με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος για πολλούς Κύπριους.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν τέσσερα F-16 Viper, ενώ η ελληνική παρουσία συμπληρώθηκε σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια.
Η εικόνα της ελληνικής σημαίας στα μαχητικά πάνω από την κυπριακή πρωτεύουσα παραπέμπει στους στενούς ιστορικούς και αμυντικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, η συμμετοχή τους εντάσσεται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Μια παρέλαση με διεθνές αποτύπωμα
Εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία ξένων στρατιωτικών τμημάτων.
Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες από το USS Roosevelt, Γάλλοι πεζοναύτες, στρατιωτικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στρατονόμοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.
Η παρουσία τους έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό.
Δεν αλλάζει από μόνη της τις διεθνείς ή αμυντικές δεσμεύσεις οποιασδήποτε από τις συμμετέχουσες χώρες. Αποτελεί, όμως, ορατή έκφραση των αμυντικών και διπλωματικών σχέσεων που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία με διαφορετικούς διεθνείς εταίρους.
Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η ταυτόχρονη παρουσία στρατιωτικών τμημάτων από ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αίγυπτο, μαζί με την ελληνική παρουσία, προσδίδει στη φετινή επέτειο ένα σαφώς πιο διεθνές αποτύπωμα.
Από το 1960 στο 2026
Η 1η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο ημέρα στρατιωτικής παρέλασης.
Είναι πρωτίστως ημέρα υπενθύμισης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εξήντα έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, και ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο και το νησί διαιρεμένο, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη διεθνή της παρουσία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.
Η ίδια η Προεδρία χαρακτήρισε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη σημαντικότερη κατάκτηση του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας ως προτεραιότητα την προστασία και τη συνεχή αναβάθμιση της κρατικής της υπόστασης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εικόνα της φετινής παρέλασης ξεπέρασε το καθαρά τελετουργικό μέρος της επετείου.
Τα ελληνικά F-16 Viper πάνω από τη Λευκωσία, τα κυπριακά στρατιωτικά τμήματα και η παρουσία στρατιωτικών από τέσσερις σημαντικές χώρες συνέθεσαν μια εικόνα με ισχυρό συμβολισμό: μιας Κυπριακής Δημοκρατίας που τιμά την ιστορία της και ταυτόχρονα επενδύει στις διεθνείς συνεργασίες και στην ενίσχυση των σχέσεών της με εταίρους στην περιοχή και πέραν αυτής.
Και ίσως γι’ αυτό η στιγμή της διέλευσης των ελληνικών μαχητικών προκάλεσε τόση συγκίνηση.
Γιατί για λίγα δευτερόλεπτα, ο ουρανός της Λευκωσίας έγινε μέρος του ίδιου του συμβολισμού της ημέρας: μνήμη, κρατική υπόσταση, συνεργασία και η στενή σχέση Κύπρου και Ελλάδας.
Off the Record
Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
Τελικά, στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε καν η προϋπηρεσία στο… πόκερ.
Γυρίζοντας το ημερολόγιο δεκαπέντε χρόνια πίσω, βρίσκουμε ένα δημοσίευμα της «Σημερινής» και του SigmaLive με ημερομηνία 9 Απριλίου 2011 και τίτλο «Κύπρος: Ο νέος “παράδεισος” του πόκερ!». Πρωταγωνιστής, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παναγιώτου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε ως πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Πόκερ.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το όνομά του βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Όχι γύρω από τραπέζι πόκερ, αλλά γύρω από ένα άλλο τραπέζι: εκείνο της περιβόητης συνάντησης σε ψαροταβέρνα της Λευκωσίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου.
Ο Αβέρωφ είχε αρχικά μιλήσει για τον «στενότατο των στενοτάτων συνεργάτη» της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη δημόσια τοποθέτηση του Κρις Παναγιώτου, τον κατονόμασε και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε υπό την ιδιότητά του ως εκδότη.
Και κάπου εδώ το παλιό βιογραφικό αποκτά μια σχεδόν κινηματογραφική ειρωνεία.
Γιατί το πόκερ, όπως μας εξηγούσε εκείνο το δημοσίευμα του 2011, είναι παιχνίδι στρατηγικής. Θέλει υπομονή. Θέλει διάβασμα του αντιπάλου. Θέλει να ξέρεις πότε κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου και πότε τα ανοίγεις.
Κυρίως, όμως, θέλει να ξέρεις πότε ο απέναντι μπλοφάρει.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πολιτικό τραπέζι του 2026.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου, στο επίμαχο δείπνο τού ζητήθηκε να συμβάλει στην επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, με αναφορά σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές του 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν ανταλλάγματα για να στηρίξει την παράταξή του.
Ο Κρις Παναγιώτου δίνει εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί ως εκδότης με πολιτικούς αρχηγούς και απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τις Προεδρικές του 2028.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: η Αννίτα Δημητρίου επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο 29 ψήφους, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Άμεσης Δημοκρατίας.
Και τώρα ο Αβέρωφ άνοιξε τα δικά του χαρτιά για το 2028.
Οπότε το ερώτημα αποκτά ενδιαφέρον:
Μήπως ο άνθρωπος που κάποτε επιχειρούσε να βάλει το κυπριακό πόκερ στον χάρτη, αποφάσισε χρόνια αργότερα να παραδώσει μαθήματα… πολιτικού πόκερ στην Πινδάρου;
Γιατί άλλο Texas Hold’em και άλλο… Pindarou Hold’em.
Στο πρώτο παίζεις με μάρκες.
Στο δεύτερο οι μάρκες είναι πολιτικές συμμαχίες, κομματικές ισορροπίες, αξιώματα και —κυρίως— το 2028.
Και υπάρχει ακόμη μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα: στο πόκερ μπορείς να είσαι εξαιρετικός παίκτης χωρίς να δείξεις ποτέ τα χαρτιά σου.
Στην πολιτική όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσει κάποιος άλλος στο τραπέζι να τα ανοίξει πρώτος.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Αβέρωφ.
Και τώρα στην Πινδάρου δεν συζητούν απλώς ποιος κρατά τον άσο.
Συζητούν ποιος μοίραζε τελικά την τράπουλα.
–Sniper–
-
Off the Record1 month agoΔΗΣΥ: Η Αννίτα λέει «όχι», ο Αβέρωφ «ίσως» και ο Παμπορίδης… σιωπά
-
Off the Record1 month agoΠερί Προεδρικής λιμουζίνας
-
LIVE2 weeks ago1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΗ τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
-
Off the Record4 weeks agoΨάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!
-
voulitv4 weeks agoΧριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;
-
Off the Record4 weeks agoΤο είπα-ξείπα της Αννίτας
-
Off the Record4 weeks agoΤορναρίτης στο Προεδρικό: Αξιοποίηση εμπειρίας ή μήνυμα προς την Πινδάρου;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΧρίστος Κληρίδης: Γιατί να παραμένουμε στη ΔΔΟ όταν η Τουρκία την έχει απορρίψει;
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο νέο στοίχημα της Μακαρίου: Εμπόριο, ακίνητα και επενδύσεις






