Στις 9:30 π.μ. θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δύο μερών την προηγούμενη Τετάρτη, 29 Μαΐου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντώνης Λιάτσος είπε ότι το Συμβούλιο θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., και κάλεσε όλες οι πλευρές να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας την προηγούμενη Τετάρτη, οι συνήγοροι των δύο πλευρών παρουσίασαν στο πλαίσιο των αγορεύσεων τους τις θέσεις τους επί των σημείων της προδικαστικής ένστασης που υπέβαλε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ στην «Κ», το σκεπτικό του προδικαστικού ζητήματος στηρίζεται στην άποψη της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή πως το Σύνταγμα δεν καθορίζει με σαφήνεια αν ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα να υποβάλει αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή στην αγόρευσή της έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή εάν το Δικαστικό Συμβούλιο κάνει δεκτή την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή. Επίσης υποστηρίχθηκε πως η περίπτωση Ερωτοκρίτου δεν μπορεί να θεωρηθεί προηγούμενο και πως εάν το Συμβούλιο στην υπόθεση Ερωτοκρίτου αποφάσισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα αίτησης παύσης η απόφαση αυτή κατά την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή είναι εσφαλμένη.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστής Νικόλας Σάντης ζήτησε εξαίρεση λόγω εργασίας του υιού του σε δικηγορικό γραφείο που εμπλέκεται στην υπόθεση. Τέθηκε επίσης ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος από άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου λόγω του χειρισμού προσωπικών τους υποθέσεων από τα δικηγορικά γραφεία Καλλή και Τριανταφυλλίδη αντίστοιχα, ως προς το οποίο οι συνήγοροι δεν υπέβαλαν ένσταση για εξαίρεσή τους από τη σύνθεση του Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.