ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Υποβρύχια επίδειξη ισχύος: Το κρυφό γεωπολιτικό μήνυμα του Τραμπ προς τη Ρωσία
Η χθεσινή ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social δεν αποτελεί εξαίρεση στο πλαίσιο της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ: από τα 71 συνολικά πυρηνικά υποβρύχια που διαθέτουν, περίπου τα 25 βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση οποιαδήποτε στιγμή. Η μετακίνησή τους σε περιοχές πλησίον της Ρωσίας, ιδίως σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης, είναι μια πάγια πρακτική.

Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση είναι η επιλογή του Τραμπ να δημοσιοποιήσει την εν λόγω δραστηριότητα. Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση φανερώνει τον πραγματικό σκοπό της ανάρτησής του, ο οποίος φαίνεται να είναι διπλός: αφενός να προβληθεί ως άνθρωπος της δράσης και αφετέρου να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Για τον Τραμπ, οι πράξεις είναι το παν – άλλωστε, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πιο θεατρικού προέδρου της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας είναι η τάση του να αντιδρά δυναμικά όταν αισθάνεται ότι απειλείται ή προκαλείται.
Επισήμως, η ανάρτηση του Τραμπ εμφανίζεται ως απάντηση στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει μετατραπεί σε έναν ιδιαίτερα προκλητικό μεταπροεδρικό σχολιαστή, κυρίως μέσω διαδικτύου, στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Πράγματι, αμέσως μόλις ο Τραμπ έθεσε μια πιο αυστηρή χρονική προθεσμία προς τη Μόσχα για συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έσπευσε να αντιδράσει. «Κάθε νέο τελεσίγραφο είναι απειλή και βήμα προς πόλεμο. Όχι με την Ουκρανία, αλλά με τη δική του χώρα. Μην ακολουθείς τον δρόμο του Υπναρά Τζο!», έγραψε, υιοθετώντας προφανώς τη ρητορική του Τραμπ που συχνά αναφέρεται στον Μπάιντεν με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό «Sleepy Joe».
Η παρέμβαση αυτή είχε ως στόχο να ταράξει τον Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου – μια κατηγορία που έχει απευθύνει ακόμη και προς τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι «ρισκάρει» με μια τέτοια εξέλιξη, όπως είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια έντονου επεισοδίου στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ακόμη και εντός Ρωσίας αντιμετωπίζεται ως γραφική φιγούρα –όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Times του Λονδίνου– δεν αποτελεί τον κύριο αποδέκτη του μηνύματος του Τραμπ.
Ο βασικός αποδέκτης είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο Τραμπ έχει αρχίσει να επικρίνει ολοένα και εντονότερα το τελευταίο διάστημα, αν και συνεχίζει να αποφεύγει τις ευθείες συγκρούσεις. Φαίνεται πως ο πρώην πρόεδρος διατηρεί την πεποίθηση ότι η προσωπική του σχέση με τον Ρώσο ηγέτη παραμένει φιλική και δυνητικά επωφελής.
Καθώς θεωρεί τον εαυτό του ικανότατο διαπραγματευτή, ο Τραμπ χρησιμοποίησε εσκεμμένα ασαφή γλώσσα όταν αναφέρθηκε στα «πυρηνικά υποβρύχια», αποφεύγοντας να κατονομάσει τους συγκεκριμένους τύπους σκαφών που έχει υπό τον έλεγχό του ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 71 πυρηνοκίνητα υποβρύχια, εκ των οποίων τα 14 είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Trident II, καθένα εκ των οποίων μπορεί να φέρει έως και 20 πυρηνικές κεφαλές.
Ανά πάσα στιγμή, μεταξύ 8 και 10 από αυτά τα σκάφη βρίσκονται σε περιπολία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι ο Πούτιν θα αντιληφθεί πως η επίκληση της «υποβρύχιας διπλωματίας» από τον Τραμπ δεν αποτελεί πρόκληση, αλλά αντιθέτως ένα σήμα αποτροπής – μια ένδειξη ότι ο Τραμπ δεν προτίθεται να επιτρέψει η εμπρηστική ρητορική του Μεντβέντεφ να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα περίοδο πυρηνικού εκφοβισμού.
Ωστόσο, η στάση του Τραμπ απέναντι στον Πούτιν έχει γίνει αισθητά πιο επιθετική. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας ως «αηδιαστικές» και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «λέει ανοησίες».
Παράλληλα, απειλεί με επιβολή δευτερογενών κυρώσεων όσες χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια. Ήδη έχει στοχοποιήσει την Ινδία, προειδοποιώντας για επιβολή δασμών της τάξης του 25%, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας καταρρεύσουν μαζί οι νεκρές τους οικονομίες». Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό αυτοί οι δασμοί αφορούν άμεσα την αγορά ρωσικού πετρελαίου, δεν αποκλείεται παρόμοια στάση να υιοθετηθεί και έναντι της Κίνας, καθώς οι συνομιλίες με το Πεκίνο για την τελική μορφή των δασμών πλησιάζουν σε καθοριστική καμπή.
Ας μην ξεχνάμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση – τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου, με χώρες όπως η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβακία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές. Η πρόσφατη συμφωνία για μείωση των δασμών στο 15% ενδέχεται να αποδειχθεί ειρωνικά επιζήμια, εφόσον οι ίδιες χώρες που πιέζουν τον Τραμπ να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταλήξουν τελικά να υποστούν τις επιπτώσεις των δικών του κυρώσεων. Όμως αυτός είναι ο δρόμος που ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να ακολουθήσει…
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Διπλωματία με φόντο το αεροπλανοφόρο: Το διπλό μήνυμα Τραμπ προς το Ιράν
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ότι το Ιράν επιδιώκει διπλωματική διέξοδο όσον αφορά τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, την ώρα που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln έφθασε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η κατάσταση σε ό,τι αφορά το Ιράν χαρακτηρίζεται «ρευστή», καθώς οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν —ιδίως ναυτικούς και άλλους— στρατιωτικούς πόρους στην περιοχή, ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios. «Διαθέτουμε μεγάλη αρμάδα κοντά στο Ιράν. Μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο κ. Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η διπλωματία παραμένει στο τραπέζι. «Θέλουν να υπάρξει συμφωνία. Το γνωρίζω. Έχουν τηλεφωνήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Θέλουν να συζητήσουμε», σημείωσε στο Axios.
Χθες, Δευτέρα, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η CENTCOM, ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο Λίνκολν, μαζί με τα πλοία συνοδείας του, έφθασε στην περιοχή «ευθύνης» του, η οποία περιλαμβάνει και το Ιράν.
Η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου και της δύναμης κρούσης του αποσκοπεί «στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», σύμφωνα με τη διατύπωση της CENTCOM. Κατά τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, το σκάφος πλέει ακόμη στον Ινδικός Ωκεανός, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ακριβής του θέση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι στιγμής, αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράν, μετά τη σκληρή καταστολή μαζικών κινητοποιήσεων, κατά την οποία —σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων— σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησής του που μίλησαν στο Axios υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο κ. Τραμπ δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση.
Κατά τις ίδιες πηγές, εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστούν στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο πρόσθετες στρατιωτικές «επιλογές» από τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας.
Η άφιξη του αεροπλανοφόρου και της δύναμης κρούσης του παρέχει τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές δυνατότητες, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για διαταγή στρατιωτικής επιχείρησης, σημείωσε η Wall Street Journal.
MILITAIRE
Ρωσικές καταγγελίες για στρατιωτική ενίσχυση του NATO στην Αρκτική
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ιράν: Ο Τραμπ θέλει να χτυπήσει γρήγορα, αλλά δεν θέλει να ανοίξει νέο Ιράκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να θέλει, σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, το χτύπημα να είναι σύντομο, καταλυτικό και πολιτικά «καθαρό».
Εδώ όμως εντοπίζεται και ο βασικός προβληματισμός στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον: κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ένα τέτοιο πλήγμα θα οδηγούσε σε γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος, ούτε ότι η Τεχεράνη δεν θα απαντούσε με εκτεταμένα αντίποινα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του πως δεν προτίθεται να βυθίσει τη χώρα σε μια μακρά σύγκρουση τύπου Ιράκ ή Αφγανιστάν.
Παρόλα αυτά, η ομάδα εθνικής ασφάλειας δεν είναι σε θέση να του εγγυηθεί ότι μια επέμβαση θα είχε άμεσο και οριστικό αποτέλεσμα…… Αντίθετα, οι εκτιμήσεις που κατατίθενται στον Λευκό Οίκο κάνουν λόγο για σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης, με πιθανές ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή και περιορισμένες δυνατότητες ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης.
Περιορισμένες στρατιωτικές επιλογές
Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ των New York Times, που επισημαίνουν ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι σήμερα πιο «αραιή» σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.
Η αποχώρηση του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford και άλλων μονάδων από την Ανατολική Μεσόγειο έχει περιορίσει τη ναυτική ισχύ των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη αναδιάταξη δυνάμεων.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαθέτουν αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο στην περιοχή, στρατιωτικοί διοικητές ζητούν χρόνο για την ενίσχυση της άμυνας, φοβούμενοι επιθέσεις από το Ιράν ή συμμάχους του σε Ιράκ και Συρία.
Στο τραπέζι κυβερνοεπιθέσεις και «χειρουργικά» πλήγματα
Υπό αυτά τα δεδομένα, στην Ουάσιγκτον εξετάζονται εναλλακτικά μέσα πίεσης: κυβερνοεπιχειρήσεις, στοχευμένα πλήγματα σε δομές εσωτερικής ασφάλειας του Ιράν ή μυστικές αποστολές που δεν θα οδηγούσαν σε ανοικτή σύρραξη.
Όπως μεταδίδει το NBC, σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς τονίστηκε ότι κάθε ενέργεια θα απέκλειε την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία.
Η Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα
Την ίδια στιγμή, το CNN αναφέρει ότι το Ιράν έχει ήδη καταρτίσει σχέδια για πλήγματα κατά αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν μετακινηθεί από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, με τις τοπικές αρχές να επιβεβαιώνουν τη μερική αποχώρηση προσωπικού.
Διαδηλώσεις και κόκκινες γραμμές
Η ένταση συνδέεται άμεσα και με τη σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ενδεχόμενες μαζικές εκτελέσεις διαδηλωτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμερικανική αντίδραση.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, αναφέροντας πως έχει ενημερωθεί ότι οι εκτελέσεις «δεν θα προχωρήσουν» και ότι η αιματοχυσία στους δρόμους έχει σταματήσει.
Η ιρανική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι ο 26χρονος Ερφάν Σολτανί, για τον οποίο υπήρχαν φόβοι επικείμενης εκτέλεσης, δεν έχει καταδικαστεί σε θάνατο και ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει δεν επισύρουν την εσχάτη των ποινών.
Ρευστό σκηνικό, χωρίς τελικές αποφάσεις
Παρά τα σημάδια προσωρινής αποκλιμάκωσης, το τοπίο παραμένει ασταθές. Οι ΗΠΑ κρατούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να απαντήσει και κανείς δεν αποκλείει νέα έξαρση της κρίσης.
Το κεντρικό δίλημμα για τον Τραμπ παραμένει αμετάβλητο: πώς θα αποδείξει ότι «εννοεί όσα λέει», χωρίς να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να τελειώσει γρήγορα.
ΠΗΓΗ: NAYTEMPORIKH .gr
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record6 days agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record6 days agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record4 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 day agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο

