Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“ενδελεχώς” με τον Χρήστο Ιακώβου – Επεισόδιο 3

Avatar photo

Published

on

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μουσιούττας: Οι προτεραιότητες του νέου Υπουργού Εργασίας

Avatar photo

Published

on

Στο μεταξύ, τα καθήκοντά του ως νέος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέλαβε ο Στέλιος Χειμώνας.

Στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, στον κατώτατο μισθό και στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων εστίασε ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαρίνος Μουσιούττας, κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής του Υπουργείου το πρωί της Δευτέρας.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, εξέφρασε ικανοποίηση για όσα επιτεύχθηκαν κατά την τριετή θητεία του, εστιάζοντας στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, στη μείωση της ανεργίας και στην αναβάθμιση του κατώτατου μισθού.

Στο μεταξύ, τα καθήκοντά του ως νέος Γενικός Διευθυντής ανέλαβε ο Στέλιος Χειμώνας.

Μουσιούττας: «Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και οι στόχοι είναι ξεκάθαροι»

Ο νέος Υπουργός, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Αναλαμβάνω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μου εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βαθύ αίσθημα ευθύνης. Πρόκειται για ένα γνώριμο Υπουργείο, όπου γνώρισα συνεργάτες και φίλους με τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε μπροστά με σταθερά και μετρήσιμα βήματα».

Ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υπουργό, λέγοντας ότι «έχει φέρει πολλά θέματα σε σημείο επίλυσης με τη βοήθεια των συνεργατών του». Ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, στην αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, στην ενίσχυση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

«Έχω επίγνωση ότι η σκυτάλη που παραλαμβάνω δεν είναι απλώς συμβολική», τόνισε ο νέος Υπουργός. «Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Οι στόχοι δεν αλλάζουν με την αλλαγή των προσώπων». Υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχει η εκλελεγμένη Κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα-συμβόλαιο με τον λαό και οφείλουμε να το τηρήσουμε, δίνοντας τα διαπιστευτήριά μας για να μας κρίνει ξανά ο λαός».

Κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες, εργαζομένους και οργανώσεις, να συνεχίσουν να συνεργάζονται «με ενότητα και συνέπεια μέσα στο σταθερό πλαίσιο που διαμορφώνει εδώ και δεκαετίες ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του και τον απερχόμενο Υπουργό «για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει, το οποίο αποτελεί στέρεη βάση για τις επόμενες δράσεις μας».

Καταληκτικά, ευχήθηκε στον νέο Γενικό Διευθυντή, Στέλιο Χειμώνα, και στους συνεργάτες «μια συνεχή συνεργασία με γνώμονα το καλό του κόσμου».

Παναγιώτου: «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών»

Ο απερχόμενος Υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, σημείωσε ότι υπηρέτησε με αφοσίωση από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2025 και παραδίδει με ικανοποίηση σημαντικά αποτελέσματα.

«Διαμορφώσαμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες και ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες στελέχωσης με επίκεντρο το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με εργαζομένους από το εξωτερικό», τόνισε. «Βελτιώσαμε ουσιαστικά την αγορά εργασίας και ενισχύσαμε την οικονομία».

Επισήμανε ότι «δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μέσω δίκαιης κατανομής του εισοδήματος και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης».

Κατά την τελευταία τριετία, ανέφερε: «Αυξήσαμε το ποσοστό απασχόλησης πάνω από το 80%, μειώσαμε την ανεργία κάτω από το 5% και σύμφωνα με τη Eurostat ανεβήκαμε στην 11η θέση από την 20η. Η ανεργία των νέων μειώθηκε από 16,1% στο 13,1%».

Για τους μισθούς, σημείωσε ότι ο μέσος μισθός αυξήθηκε από €2.202 σε €2.560, ο διάμεσος από €1.500 σε €2.000 και ο κατώτατος μισθός από €940 σε €1.000, ενώ για ορισμένους κλάδους αυξήθηκε κατά 10,66%.

Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών: «Μειώσαμε τον χρόνο εξέτασης αιτημάτων κοινωνικής ασφάλισης κατά 60%, τον χρόνο για απασχόληση αλλοδαπών από 7 μήνες σε ενάμιση μήνα, διπλασιάσαμε τις συμμετοχές στα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύσαμε τις παροχές προς εργαζόμενους γονείς».

Επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με κοινωνικούς εταίρους και τη στήριξη του νέου Υπουργού για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και οι εργασίες της τεχνικής επιτροπής, ενώ συνεχίζονται προγραμματισμένες επισκέψεις σε φορείς κοινωνικών εταίρων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου στη Βύρωνος και στη δημιουργία του Κέντρου Τεχνικής Αριστείας στο Κέντρο Παραγωγικότητας, καθώς και στην ομαλή προετοιμασία της κυπριακής Προεδρίας.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Μαρίνο Μουσιούττα και ευχαρίστησε συνεργάτες, φίλους, την οικογένειά του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νέα κυβέρνηση στρέφεται προς την κεντροδεξιά με προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού

Avatar photo

Published

on

Αιφνιδίασε με τον ανασχηματισμό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τις αλλαγές με την επιστροφή του από την Ουκρανία. Η νέα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη χαρακτηρίζεται από σαφώς πιο κεντροδεξιά κατεύθυνση και προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ένα σχήμα περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό.

Οι λεπτομέρειες του ανασχηματισμού:

  • Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του επιστροφής από την Ουκρανία.

  • Κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις του και όλοι ενημερώθηκαν από τον ίδιο με την επιστροφή του στην Κύπρο, περίπου στις 3 το απόγευμα.

  • Ο Χριστοδουλίδης, ενόψει της διπλής εορτής του (ονομαστήρια και γενέθλια), επέλεξε να «κεράσει» ανασχηματισμό, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή Κληρίδη: ανακοινώσεις όταν κανείς δεν το περιμένει, προσθέτοντας και μια δόση από Ανδρέα Παπανδρέου, που τόνιζε πως οι ανασχηματισμοί «ανακοινώνονται, δεν εξαγγέλλονται».

Ενίσχυση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ:
Η νέα κυβέρνηση ενισχύει τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ). Για την ΕΔΕΚ δεν σημειώθηκαν αλλαγές.

Ο Χριστοδουλίδης φρόντισε να τοποθετήσει άτομα που τον έχουν στηρίξει, ανήκοντας στο ευρύτερο περιβάλλον των υποστηρικτών του.

Η παρουσία του ΔΗΚΟ ενισχύεται με δύο αντιπροέδρους, τον Μιχάλη Δαμιανό και τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη. Ο Μιχάλης Δαμιανός μετακινείται από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Ενέργειας, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπαναστασίου, ενώ ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.

Η ΔΗΠΑ ενισχύεται με την υπουργοποίηση του Μαρίνο Μουσιούττα στο Υπουργείο Εργασίας.

Άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Συναγερμικής δεξιάς που συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Φυτιρής (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως) και ο Μάριος Χαρτσιώτης (Επίτροπος Προεδρίας). Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα τοποθετείται στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αντιδράσεις ΕΔΕΚ:
Η ΕΔΕΚ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, θεωρώντας πως οι προσπάθειες και η συμβολή της δεν εκτιμήθηκαν. Αύριο αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου για την επανεξέταση της σχέσης με την κυβέρνηση. Στον Λόφο υπογραμμίζουν πως η ΕΔΕΚ δεν υπέστη απώλειες σε υπουργικά πόστα, όπως συνέβη με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Η αντίδραση πιθανόν να συνδέεται με το θέμα της Μαρίας Παναγιώτου, ενώ οι σοσιαλιστές επιμένουν ότι το κίνημα δεν εκπροσωπείται επαρκώς στην κυβέρνηση.

Μουρμουρητά στο ΔΗΚΟ:
Υπάρχουν ενστάσεις για την επιλογή Νεόφυτου Χαραλαμπίδη, καθώς θεωρείται ότι αποδυναμώνεται το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λεμεσό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε σαφώς ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Μαρίνο Μουσιούττα για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εργασίας.

Αποχωρισμός σε καλό κλίμα:
Οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για τον ανασχηματισμό ήταν οι συνεργάτες που αποχωρούν: Γιώργος Παπαναστασίου (Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας), Γιάννης Παναγιώτου (Υπουργείο Εργασίας) και Μαριλένα Ευαγγέλου (Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας). Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, με τον Πρόεδρο να τους ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους.

Ποιοι γνώριζαν και ποιοι όχι:
Μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία, ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε αρχηγούς των συνεργαζόμενων κομμάτων λίγο πριν τη δημόσια ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως είχε πράξει και στον προηγούμενο ανασχηματισμό τον Ιανουάριο του 2024. Τα υπόλοιπα μέλη του στενού κύκλου ενημερώθηκαν μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το Προεδρικό Μέγαρο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανασχηματισμός Χριστοδουλίδη – Ποιοι Μπαίνουν στην Κυβέρνηση

Avatar photo

Published

on


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Πρόεδρος είχε νωρίτερα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για τις προωθούμενες αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία, ενώ προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις στο Προεδρικό με όλους τους αποχωρούντες υπουργούς, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενημέρωσε μέσω SMS τα μέλη του ΔΗΚΟ, την ώρα που στα επιτελεία της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ επικρατούσε άγνοια, με τα στελέχη τους να πληροφορούνται τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ. Οι επιλογές του Προέδρου προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό, από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Δαμιανός και Χαραλαμπίδης αποτελούν δύο από τους τρεις αντιπροέδρους του ΔΗΚΟ, ενώ ο κ. Μουσιούττας θεωρείται από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ΔΗΠΑ στη Βουλή. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής, όπως και η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, συγκαταλέγονταν στα 100 άτομα που είχαν στηρίξει τον κ. Χριστοδουλίδη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι από το Υπουργείο Ενέργειας αποχωρεί ο Γιώργος Παπαναστασίου, από το Εργασίας ο Γιάννης Παναγιώτου, ενώ ο κ. Χαρτσιώτης αποχωρεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου Προεδρίας. Από το Υφυπουργείο Πρόνοιας αποχωρεί επίσης η Μαριλένα Ευαγγέλου. Στο Υπουργείο Υγείας, τον κ. Δαμιανό θα διαδεχθεί ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ενώ τον Μάριο Χαρτσιώτη στο Δικαιοσύνης αντικαθιστά ο κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, αποφάσισε όπως προβεί στις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση των μελών της Κυβέρνησης»:

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Δαμιανός… Ο κ. Δαμιανός γεννήθηκε στη Λευκωσία (Αρχάγγελο), με καταγωγή από τον Πολύστυπο και τη Λάρνακα.

Είναι δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής (LLB) με άριστα από το Πανεπιστήμιο Southampton — όπου βραβεύθηκε για την κορυφαία ακαδημαϊκή του επίδοση — και κάτοχος μεταπτυχιακού (LLM) στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Cambridge, επίσης με διάκριση από το Fitzwilliam College. Κατέχει τον επαγγελματικό τίτλο Solicitor του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας. Εργάστηκε σε διεθνείς νομικούς οίκους του Λονδίνου (Simmons & Simmons και Hogan Lovells), με εξειδίκευση σε εταιρικά, εμπορικά και ενεργειακά θέματα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και το 2010 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής.


Ο κ. Φυτιρής γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 28 Δεκεμβρίου 1960. Φοίτησε στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά, ολοκλήρωσε και σπουδές Πολιτικού Μηχανικού. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά για 40 χρόνια, σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Αποστρατεύτηκε το 2018 με τον βαθμό του Υποναυάρχου και τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε Διευθυντής της νέας Μαρίνας Αγίας Νάπας.

Υπουργός Υγείας διορίζεται ο κ. Νεόφυτος Χαραλαμπίδη

Γεννημένος στη Λεμεσό το 1978, είναι δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακού επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Νομική (Barrister-at-Law) και μεταπτυχιακού τίτλου Masters στη Νομική. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.Κ. Λεμεσού, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος στη Λεμεσό. Παράλληλα, προεδρεύει της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

αναλαμβάνει η κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα… Η κα Παπαέλληνα είναι μόνιμο μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδίκευση στη Φυσική Αγωγή.

Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο California State University Chico με διάκριση. Ως υπότροφος του ΙΚΥ, εκπόνησε με Άριστα τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαθέτει πλούσια δράση στον τομέα του Ολυμπισμού, της Ολυμπιακής Παιδείας και της Διοίκησης Αθλητισμού, με μακροχρόνια εθελοντική προσφορά σε σημαντικούς θεσμούς στην Κύπρο και διεθνώς. Κατέχει, μεταξύ άλλων, θέσεις σε επιτροπές των EOC, EOA, ANOC και FIMS. Παράλληλα, είναι Κοσμήτορας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και συμμετέχει στην Κυπριακή Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ, είναι μέλος της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΠΣΦΝ.

Επίτροπος Προεδρίας αναλαμβάνει ο κ. Μάριος Χαρτσιώτη


Γεννημένος στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε πρακτική στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και εγγράφηκε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 1988. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MA) στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Από το 1990 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εξετάσεων στον νομικό κλάδο, ενώ είναι εγγεγραμμένος διαιτητής στο Κυπριακό Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, καθώς και Σύμβουλος Αφερεγγυότητας. Έχει διατελέσει μέλος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και του Αθλητικού Εφετείου της ΚΟΠ, ενώ συμμετέχει ενεργά σε διάφορα σωματεία και ιδρύματα. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου.

Η τελετή διαβεβαίωσης και ανάληψης καθηκόντων των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2025.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τα απερχόμενα μέλη της Κυβέρνησης για τη σημαντική τους συνεισφορά και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia