ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ολγκίν καταγράφει απόψεις και συνεχίζει τις επαφές με κόμματα. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο την Σάββατο.
Νεά συνάντηση θα έχει το ερχόμενο Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος παρέθεσε άτυπο δείπνο στην Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο στην κα Ολγκίν χθες βράδυ. Ήταν ένα προσωπικό, άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κας Ολγκίν», πρόσθεσε.
Η κ. Ολγκίν κατά τη σημερινή ημέρα, συναντήθηκε με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ αύριο, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Εξάλλου η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, λόγω του ταξιδιού του Προέδρου στο Άγιον Όρος.
Στις συναντήσεις της με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα δεν άνοιξε τα χαρτιά της και περισσότερο, φάνηκε να θέλει να ακούσει τις θέσεις και τις σκέψεις των κομμάτων, έτσι ώστε να σχηματίσει μια πιο σφαιρική άποψη.
Πλαίσιο τεσσάρων σημείων παρουσίασε το ΑΚΕΛ
Περιεκτική και παραγωγική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου την συνάντηση που ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κόμματος, είχαν με την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ και την ομάδα της.
Σε δηλώσεις μετά από την συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, ο Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι συζήτησαν για το μακρύ αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017, την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για τις θέσεις που έχει το ΑΚΕΛ για το πως αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, είπε. Η θέση του ΑΚΕΛ, συνέχισε, περιλαμβάνει 4 σημεία: Πρώτον, πρέπει να μείνουμε όλοι συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ΗΕ. «Αυτό είναι αναγκαίο από την στιγμή που η Τουρκία, η τουρκική πλευρά προσπαθούν να καταργήσουν αυτή την συμφωνημένη βάση λύσης και να πάμε σε λογικές δύο κρατών. Λογικές που είναι απορριπτέες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Δεύτερον, συνέχισε, εξήγησαν στην κ. Ολγκίν την ανάγκη γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ανάγκη να διαπραγματευτούμε επί του πλαισίου Γκουτέρες. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά εδώ και δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, εκφράζεται μέσα στις συγκλίσεις. Και στο πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, υπάρχει πάρα πολύ δουλειά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Το τρίτο σημείο, δήλωσε, αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, δημιουργώντας κίνητρα για να πεισθεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτά τα κίνητρα ασφαλώς, δεν παραβιάζουν κόκκινες μας γραμμές, ούτε και δημιουργούν αντικίνητρα προς την Τουρκία». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την θετική ατζέντα, με επίκεντρο τα ζητήματα της ενέργειας.
Το τέταρτο σημείο, συνέχισε, αφορά στην ανάγκη η ΚΔ μονομερώς να λαμβάνει μέτρα προς όφελος της τ/κ κοινότητας για να πεισθεί ότι η ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται και έχει την πολιτική βούληση να λύσει το κυπριακό και μαζί «στο πλαίσιο του επανενωμένου κράτους να συνδιαχειριζόμαστε τις τύχες του τόπου μας».
Το ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ του, θα συνεχίσει να είναι σε επαφή τόσο με τα ΗΕ, όσο και με όλους τους σημαντικούς παίκτες στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς εάν άκουσε κάτι ενδιαφέρον από την κ. Ολγκίν σε σχέση με το πως θα προχωρήσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ίδια η κ. Ολγκίν θα αποφασίσει σε κάποια στιγμή.
Στην ερώτηση εάν θα ξανασυναντηθούν μαζί της, είπε ότι δεν ανέφεραν κάτι σχετικό, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε επαφή με τα ΗΕ σε διάφορα επίπεδα. Ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε, γνωρίζει την διαχρονική στάση και την δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, όπως και ότι το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που έχει ισχυρούς δεσμούς με την τ/κ κοινότητα «κι αυτό μετρά πάρα πολύ».
Ερωτηθείς εάν μίλησαν για την τ/κ κοινότητα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για την δράση που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ προς την τ/κ κοινότητα, για τις σχέσεις που έχουν με τ/κ κόμματα, οργανώσεις και κινήματα και για τις ομάδες εργασίες που δημιούργησαν με το ΡΤΚ με στόχο να αποφασίσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις προς την κατεύθυνση των δύο κοινοτήτων με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προς όφελος της ανάγκης της συνέχισης του αγώνα για λύση του Κυπριακού.
Στην ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κ. Ολγκίν, είπε ότι γι’ αυτά θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι κάτι που χειρίζεται ο ΟΗΕ ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έχει ενημέρωση για το τι συζήτησαν η κ. Ολγκίν και ο ΠτΔ.
Απάντησε στις απορίες της ο Νικόλας
Τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μετέφερε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση».
Πρόσθεσε ότι αυτή η βάση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τα οποία όλα αυτά, «έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο και τη μορφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
«Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί παραβίαση και δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια μορφή λύσης να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να περάσει από ένα κοινό δημοψήφισμα».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «για αυτό ακριβώς τον λόγο εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί διαβλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στα δύο κράτη ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική πλευρά να προβεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι για αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύουμε στη ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να προσφέρει από τη μία, είτε κίνητρα είτε κυρώσεις που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προκειμένου να πεισθεί η Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε ερώτηση εάν η αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά της βήματα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η κ. Ολγκίν σε αυτή τη συνάντηση «δεν προέβη σε οποιαδήποτε συμπεράσματα, απλά άκουσε, έκανε ερωτήσεις και εμείς απαντούσαμε».
Πηγή: Reportercy
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Θα σηκώσουμε όπλα για την Ευρώπη;
Γράφει η Μαρία Δεδούση
Στην παγκόσμια Ιστορία, που έχει γραφτεί κατά ένα μεγάλο μέρος της μέσα από πολέμους, συνήθως συνέβαινε το εξής: Οι λαοί, αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι εξίσου, αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον έμπλεοι «εθνικού φρονήματος» και ανθρώπινου δυναμικού· ανθρώπινα λεφούσια έπεφταν στις μάχες χωρίς να αμφισβητούν τη σκοπιμότητα. Αυτό που συνήθως δυσκολεύονταν να βρουν ήταν τα χρήματα για να αγοράσουν όπλα ή να στηρίξουν γενικώς τις πολεμικές τους προσπάθειες.
Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε μια παράδοξη κατάσταση, όπου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Λεφτά υπάρχουν (και αν δεν υπάρχουν, θα βρεθούν), όπλα μπορούμε να φτιάξουμε (και αν δεν φτιάξουμε, θα αγοράσουμε) και, τέλος πάντων, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι λαοί της ηπείρου δεν φαίνονται διατεθειμένοι να την υπερασπιστούν.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Οι μεταπολεμικές γενιές, παρά την ιδεολογική αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου, μεγάλωσαν με την αντίληψη ότι «οι Ρώσοι είναι φίλοι μας» λόγω του κοινού αντιφασιστικού μετώπου του Β’ ΠΠ. Παράλληλα, η ψευδαίσθηση περί «Τέλους της Ιστορίας» παραμένει ζωντανή: βρίσκονται πλέον εν ζωή ελάχιστοι από τους ανθρώπους που έζησαν τον πόλεμο. Οι υπόλοιποι μεγαλώσαμε σε ειρήνη· μια ειρήνη που κρεμόταν διαρκώς από μια κλωστή μεν, ειρήνη παρ’ όλα αυτά, η οποία πιστέψαμε ότι θα κρατούσε για πάντα.
Ειδικά η περίπτωση της Ευρώπης είναι ιδιαίτερη: Αν και σε γενικές γραμμές η ιδεολογία που στέκεται απέναντι στους πολέμους είναι η διεθνιστική, σε εμάς το βασικό εμπόδιο στο να αντιληφθούμε την ανάγκη για κοινή άμυνα είναι ο εθνικισμός. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει αποτύχει να δώσει στους λαούς που το αποτελούν μια κοινή ταυτότητα που να υπερβαίνει ή έστω να συνυπάρχει επί ίσοις όροις με την εθνική.
Δεν φταίνε απόλυτα οι λαοί γι’ αυτό. Από τη μια οι παλιοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα «μεγάλα» ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν προλάβει να απορροφηθούν από την κοινή πορεία και συνεχίζουν να κυριαρχούν στο ευρύτερο σκηνικό. Από την άλλη, συχνά το κοινό αυτό οικοδόμημα στράφηκε εναντίον των πιο αδύναμων μελών του, ή τουλάχιστον δεν τα υποστήριξε όπως θα όφειλε. Συνεπεία αυτού, συχνά οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τις Βρυξέλες ως «εχθρό» και όχι ως το κοινό τους σπίτι. Και αυτό φέρνει στην εξουσία διάφορους λαϊκιστές και «ευρωσκεπτικιστές», οι οποίοι μένουν μεν στην Ευρώπη, την υποσκάπτουν δε σταθερά.
Η ανάγκη για ενιαία άμυνα μάς βρίσκει σε μια περίοδο που η μισή Ευρώπη προσπαθεί να πείσει την άλλη μισή ότι το συμφέρον μας είναι να παραμείνουμε μαζί. Κάτι που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα αμφισβητούσε, όχι επειδή η Ευρώπη έχει δώσει απαντήσεις σε όλα μας τα προβλήματα ή επειδή μας διαχειρίζεται σωστά, αλλά επειδή όταν στο δάσος περιδιαβαίνει ο κακός λύκος δεν βγαίνεις μόνος από το σπίτι, ακόμη κι αν μέσα σε αυτό τσακώνεσαι με τα άλλα γουρουνάκια.
Υπάρχει πράγματι κακός λύκος στο παραμύθι ή είναι εφεύρημα; Η απάντηση ίσως έρχεται εμπειρικά: δεν είναι διόλου παράξενο ότι οι μόνοι λαοί που δείχνουν πρόθυμοι –αν όχι ανυπόμονοι– να κτίσουμε αυτήν την κοινή άμυνα είναι κάποιοι από εκείνους που συνορεύουν με τη Ρωσία· αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι περιδιαβαίνει στο δάσος. Ορισμένοι από αυτούς δεν θέλουν να το ξαναδούν μπροστά τους και άλλοι προτιμούν να το κατευνάσουν· και οι δύο αντιδράσεις φανερώνουν φόβο.
Το μεγάλο ερώτημα, που ίσως παραμείνει αναπάντητο, είναι αν η Ευρώπη θα μπορούσε ποτέ να προχωρήσει σε πολιτική ολοκλήρωση. Δεν είναι απλό να απαντηθεί, διότι υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και πολύ σοβαροί φόβοι και εμπόδια. Εν προκειμένω, ένα βασικό πλεονέκτημα θα ήταν η ταχύτερη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα όπως η κοινή άμυνα. Και η καλλιέργεια μιας κοινής αντίληψης των λαών: εάν απειλείται μια ευρωπαϊκή χώρα, απειλείσαι και εσύ. Το οποίο ισχύει έτσι κι αλλιώς, απλώς αρνούμαστε να το εμπεδώσουμε.
Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη –και στην Ελλάδα, φυσικά– άνθρωποι που πιστεύουν είτε ότι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποτελεί απειλή και όλα αυτά είναι ένας «μύθος» για να μας βάλουν να πληρώσουμε τα εξοπλιστικά, είτε ότι καλώς μας απειλεί, διότι αν ο ρωσικός ιμπεριαλισμός νικήσει τον Δυτικό ιμπεριαλισμό θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Το γεγονός και μόνο ότι μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα αυτές τις απόψεις θα έπρεπε να τους βάζει σε σκέψεις: Στην «καλή Ρωσία» θα πήγαιναν διακοπές. Στον Αρκτικό Κύκλο.
Βέβαια, όλοι εμείς που τα κουβεντιάζουμε αυτά, σε όποιο ιδεολογικό στρατόπεδο και αν ανήκουμε, δεν θα πάμε να πολεμήσουμε. Θα πάνε τα παιδιά μας. Θα ήθελα να πάει το παιδί μου στο μέτωπο; Η απάντηση είναι, θεωρώ, προφανής. Πλην ελαχίστων, κανείς δεν θέλει οποιονδήποτε πόλεμο. Στον κόσμο που ζούμε, όμως, η αποτροπή κτίζεται με δύο τρόπους: την ισχυρή διπλωματία και την εξίσου ισχυρή άμυνα. Κανένας επιτιθέμενος δεν σταμάτησε ποτέ επειδή ο αμυνόμενος τού είπε «ο πόλεμος είναι κακό πράγμα, πάρε δυο-τρεις χώρες και έλα να πιούμε τσάι».
Η Ευρώπη δεν αρκεί να τα υπενθυμίζει όλα αυτά, όμως, ούτε να μας κουνάει το δάχτυλο για την επικείμενη απειλή. Χωρίς την έμπρακτη ενίσχυση της κοινής συνείδησης και κυρίως της αίσθησης κοινού συμφέροντος θα παραμείνουμε απλώς πλούσιοι, οπλισμένοι και αδύναμοι· θα φοβόμαστε τον κακό λύκο αλλά θα είμαστε κατακερματισμένοι και ανέτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε.
Πηγή: Protagon.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η φορολογική αβεβαιότητα απειλεί την οικονομία – Άμεση δράση ζητεί η Αννίτα
Η φορολογική αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί, καθώς επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, τόνισε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατά την έναρξη της σύσκεψης του κόμματος για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Όπως ανέφερε, στη διάρκεια της σύσκεψης θα ολοκληρωθεί η λεπτομερής επεξεργασία των σχετικών νομοσχεδίων. «Αν και η κατάθεσή τους στη Βουλή καθυστέρησε, θεωρούμε ότι η φορολογική αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί, γιατί επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα», επανέλαβε.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε επίσης ότι το κόμμα αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός δικαιότερου, πιο διαφανούς και σύγχρονου φορολογικού συστήματος, το οποίο να ανταποκρίνεται στις διεθνείς αλλαγές και να διορθώνει υπάρχουσες στρεβλώσεις και αδικίες.
«Στοχεύουμε να διορθώσουμε λάθη των νομοσχεδίων που έχουν προκαλέσει ανησυχίες και παράλληλα να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη, τις οικογένειες με παιδιά, τους φοιτητές αλλά και την επιχειρηματικότητα», σημείωσε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι χωρίς υπερβολές και λαϊκισμούς, αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, το κόμμα επιδιώκει να καταλήξει σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ειρήνη ή συμβιβασμός; Το παράδοξο για Ουκρανία και Ρωσία
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας άμεση αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Το σχέδιο των 28 σημείων παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» του Κιέβου, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για την «wish list» του Κρεμλίνου. Η πρόταση φαίνεται να παραχωρεί στη Ρωσία μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους και περιορίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, παρέχοντας ταυτόχρονα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, αν και χωρίς παρουσία δυτικών στρατευμάτων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να απαντήσει, αναγνωρίζοντας ο ίδιος την κρισιμότητα της κατάστασης και προειδοποιώντας χθες ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Στο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι αποκάλυψε το βασικό του δίλημμα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι φαίνεται να δηλώνουν ότι η Ευρώπη δεν θα υποστηρίξει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο με την τρέχουσα μορφή του.
«Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση: δεν μπορεί ούτε να αποδεχθεί το σχέδιο — δεδομένου ότι διακυβεύονται η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία της χώρας — ούτε να το απορρίψει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ καθοδηγούν τη διαδικασία, η Ευρώπη αρνείται την ουσία, και η Ουκρανία βρίσκεται παγιδευμένη στη μέση», συνοψίζει ο Μπαλάζ Γιαράμπικ του R.Politik.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Ζελένσκι «τρέχει» αυτήν την περίοδο μια στρατηγική αναμονής, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Ωστόσο, το περιθώριο ελιγμών του μειώνεται εξαιτίας της στρατιωτικής πίεσης στο πεδίο, της πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό, της δημοσιονομικής εξάντλησης και των αντικρουόμενων μηνυμάτων ΗΠΑ–ΕΕ για την ειρήνη.
Ο αναλυτής εντοπίζει δύο κρίσιμα σημεία καμπής:
-
το νότιο μέτωπο, όπου η Ουκρανία δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τη γραμμή
-
την απόφαση της ΕΕ που αναμένεται τον Δεκέμβριο για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούνται «το τελευταίο χαρτί της Ευρώπης».
«Εάν ο μηχανισμός καταρρεύσει, το Κίεβο χάνει την οικονομική του σανίδα σωτηρίας. Εάν εγκριθεί, η Ουκρανία κερδίζει χρόνο — μήνες όχι χρόνια», εκτιμά ο ίδιος.
Τα φωτεινά σημεία
Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό σχέδιο ικανοποιεί πολλά ρωσικά αιτήματα, αρκετοί αναλυτές εντοπίζουν θετικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσχέδιο και συνεπώς μπορεί να τροποποιηθεί.
«Το σχέδιο απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά και συνεπώς η κατάπαυση του πυρός θα καθυστερήσει. Μόλις οι δύο πλευρές εκφράσουν αντιρρήσεις και ζητήσουν τροποποιήσεις, θα υπάρξουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, οδηγώντας σε επιπλέον καθυστερήσεις. Το πλεονέκτημα είναι ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιτρέπει να εντοπιστούν οι παγίδες, χωρίς να παρέχει απαραίτητα τρόπους να ξεπεραστούν», σχολιάζει ο καθηγητής Λόρενς Φρίντμαν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Κίεβο αφορά την παραχώρηση στη Ρωσία ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, την οποία το Κρεμλίνο δεν έχει καταλάβει πλήρως. Οι αναλυτές του Atlantic Council χαρακτηρίζουν την ιδέα «ανόητη», καθώς συνιστά «ανταμοιβή του επιτιθέμενου». Την ίδια στιγμή, η διατύπωση περί εγγυήσεων ασφαλείας κρίνεται «πιθανώς θετική», ενώ μια ισχυρή διμερής εγγύηση από τις ΗΠΑ «θα αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα, αφού οι Ρώσοι φοβούνται τον αμερικανικό στρατό».
Όπως εξηγούν, η συμφωνία ακυρώνεται εάν η Ρωσία επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία. Αναφέρουν επίσης ότι η εμπειρία από προηγούμενες κακές αρχικές προτάσεις των ΗΠΑ — όπως η συμφωνία για τα ορυκτά — μετατράπηκε τελικά σε λογική συμφωνία με πλεονέκτημα για τις σχέσεις ΗΠΑ–Ουκρανίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός στη Ρωσία, υποστηρίζει ότι το κακογραμμένο και ελλιπές κείμενο του αμερικανικού σχεδίου δεν ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι προτάσεις Τραμπ μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο εκκίνησης.
Στα θετικά σημεία του σχεδίου περιλαμβάνονται:
-
Η αναγνώριση του de facto ελέγχου των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την ανάγκη για συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ουκρανία ή επίσημη αποδοχή από την ΕΕ, χωρίς να αποκλείεται μελλοντική ειρηνική επανένωση.
-
Ο περιορισμός του ουκρανικού στρατού σε 600.000 στρατιώτες, αριθμός που δεν αφήνει την Ουκρανία ανυπεράσπιστη.
-
Η σταδιακή άρση κυρώσεων και η δυνατότητα αξιοποίησης 100 δισ. δολαρίων από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
-
Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η προοπτική ένταξης στην ΕΕ, που παρέχει καλύτερες εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Άννα Αρουτουνιάν.
Η ίδια αναλύτρια εκτιμά ότι ο Ζελένσκι πιθανότατα θα απορρίψει την αμερικανική πρόταση, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία μειώνει την ικανότητά του να «πουλήσει» μια κακή συμφωνία στο κοινό.
Οι αναλυτές του Atlantic Council επισημαίνουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι η απόρριψη του σχεδίου μπορεί να προκαλέσει θυμό του Τραμπ και περαιτέρω απόσυρση υποστήριξης από τις ΗΠΑ. Στόχος του Κιέβου πρέπει να είναι να αποφευχθεί η καταστροφική έκβαση του σχεδίου και η ευθύνη για πιθανή αποτυχία. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να υποβάλει το σχέδιο στη Γερουσία για επικύρωση, στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, εξασφαλίζοντας τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Το παράδοξο για τη Ρωσία
Η Μόσχα εμφανίζεται σε αμηχανία. Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα έλαβε αντίγραφο του σχεδίου.
«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για τελική ειρηνευτική συμφωνία», τόνισε. Ωστόσο, σύμφωνα με την αναλύτρια Τατάνια Στανόβαγια, το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα όνειρα της Ρωσίας.
Η διατύπωση δείχνει παρανόηση του τρόπου με τον οποίο η Μόσχα διατυπώνει τις θέσεις της. Αν και περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, απαιτεί από τη Μόσχα να εγκαταλείψει προηγούμενους όρους, όπως τη ριζική μείωση των ουκρανικών δυνάμεων ή μέρη των αλλαγών στην πολιτική ζωή της χώρας.
«Η διατύπωση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη Μόσχα, καθώς αντιστοιχεί σε αστήρικτες υποσχέσεις που απαιτούν δεσμεύσεις της Δύσης (ΝΑΤΟ). Δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν θα απορρίψει το σχέδιο, αλλά θα επιμείνει σε σχολαστική επεξεργασία των διατυπώσεων και καταγραφή κάθε δέσμευσης», εξηγεί.
Έτσι δημιουργείται ένα παράδοξο για τη Ρωσία: παρά το γεγονός ότι έχει λάβει πολλά από αυτά που ήθελε, καλείται τώρα να διαχειριστεί ένα σχέδιο που μπορεί να θεωρήσει θεμελιωδώς αβάσιμο και αναξιόπιστο.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Off the Record2 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis4 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis4 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

