Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσιογραφική Διάσκεψη – Συντονιστική εταιρειών λεωφορείων | 29/06/2020

Avatar photo

Published

on

Το πολυδιαφημιζόμενο ορόσημο της 5/7 για την έναρξη της νέας δεκαετίας των δημοσίων συγκοινωνιών είναι εκ των πραγμάτων πλέον αδύνατον να υλοποιηθεί. Η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε το όλο θέμα το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών οδήγησε ακόμη και το δικαστήριο να κρίνει την επιτροπή αξιολόγηση ως «ανεπαρκή». Μία ανεπάρκεια που θα στοιχίσει στο δημόσιο εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις και την μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου για ευρωπαϊκές δημόσιες συγκοινωνίες.
Η κατάσταση σήμερα 29 Ιουνίου, 5 μόλις μέρες πριν την έναρξη της νέας δεκαετίας των δημοσίων συγκοινωνιών, κάθε άλλο από ομαλή μπορεί κάποιος να την ονομάσει. Μία δημόσια προσφορά με έξι αναθέσεις, έχουν επιτύχει στο αρμόδιο υπουργείο το ακατόρθωτο. Να δημιουργήσουν ένα πραγματικό μπάχαλο με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές και να κινδυνεύει ολόκληρη η χώρα να παραμείνει χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα:
• Έχει υπογράψει το υπουργείο μεταφορών τις συμβάσεις για την Λευκωσία και την Λάρνακα, με κοινοπραξία η οποία έχει ακυρωθεί τρεις φορές στο διοικητικό δικαστήριο, γεγονός που σχεδόν σίγουρα θα στοιχίσει στον φορολογούμενο πολίτη εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.
• Στην περίπτωση της Αμμοχώστου και των υπεραστικών λεωφορείων, το αρμόδιο υπουργείο με προσκόμματα και γελοιότητες που εκθέτουν την Κυπριακή δημοκρατία, δεν υπογράφουν τις συμβάσεις παρόλο που και οι δύο εταιρείες έχουν δικαιωθεί στο διοικητικό δικαστήριο! Η πολυδιαφημιζόμενη κοινοπραξία έχει ακυρωθεί για ουσιώδεις λόγους αλλά η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου μεταφορών αρνείται να υπογράψει την νέα σύμβαση, δυναμιτίζοντας την ίδια τους την προκήρυξη. Πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων για το οποίο μαεστρικά συγκεκριμένα άτομα και φορείς παραπλανούν την κοινή γνώμη. Ως αποτέλεσμα, οι αναθέσεις για Αμμόχωστο και Υπεραστικά να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πέντε (5) μόνο μέρες πριν την υποτιθέμενη έναρξη της νέας δεκαετίας των δημοσίων συγκοινωνιών.
• Για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αφού για γελοίους λόγους έχει απορρίψει τις προσφορές της ΕΜΕΛ και ΟΣΥΠΑ. Όλα αυτά, πέντε (5) μόνο μέρες πριν την υποτιθέμενη έναρξη της νέας δεκαετίας των δημοσίων συγκοινωνιών.

Αν παρόμοια τραγελαφική κατάσταση σημειωνόταν σε ιδιωτική εταιρεία, θα έψαχναν ήδη για δουλειά οι «άριστοι των αρίστων»! Στο δημόσιο όμως της Κυπριακής δημοκρατίας όπου βασιλεύει η ατιμωρησία, ο ωχαδερφισμός και οι παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν – αυτό θα ήταν είδηση – αλλά συνεχίζουν τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις προσπαθώντας να επιβάλουν μία ακυρωμένη κοινοπραξία από δικαστικές αποφάσεις!
Πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων το οποίο επηρεάζει άμεσα ολόκληρο το οικοδόμημα των Δημοσίων Συγκοινωνιών της Κύπρου και οι ευθύνες διοικητικές και πολιτικές είναι ασήκωτες. Οι επαναλαμβανόμενες απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή, οι εμμονές του ενάντια στις υφιστάμενες εταιρείες, οι αντιδεοντολογικές αναρτήσεις του στα ΜΚΔ και η άρνηση του για ουσιαστικό έλεγχο στην όλη σκανδαλώδη διαδικασία, σηματοδοτεί και την τεράστια ευθύνη του για τις αποζημιώσεις που πιθανόν να πληρώσει το δημόσιο και την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πού τόσο δυναμικά αυτοδιαφημίζεται ως ο προστάτης του.
Απευθυνόμαστε ξανά στον υπουργό μεταφορών κον Γιάννη Καρούσο και για μία ακόμη φορά θέλουμε να τον προειδοποιήσουμε για την ανεπάρκεια των υφισταμένων του, όπως τόνισε και το σεβαστό δικαστήριο. Η πολιτική ευθύνη σας βαραίνει ασήκωτα κε υπουργέ και είναι πλάνη να θεωρείται ότι το θέμα δεν σας αγγίζει. Σας καλούμε να επιδείξετε αποφασιστηκότητα, πυγμή και θάρρος για να διορθώσετε άμεσα μια κατάφωρη αδικία και να ακυρώσετε την υπογραφή σας με την κοινοπραξία στην Λάρνακα. Υπάρχει ο μηχανισμός και κάθε μέρα που καθυστερείτε αυξάνεται το κόστος που θα πληρώσουμε όλοι ως φορολογούμενοι.
Απευθυνόμαστε ξανά προς την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους βουλευτές που εκπροσωπούν τον λαό. Οι δικές σας ευθύνες είναι εξίσου μεγάλες, τις δημόσιες συγκοινωνίες έχετε καθήκον να τις προστατέψετε, την εργασιακή ειρήνη έχετε υποχρέωση να την προστατέψετε, τον Κύπριο εργαζόμενο και επιχειρηματία, έχετε καθήκον να τους προστατέψετε.
Είμαστε 5 μόλις ημέρες πριν την υποτιθέμενη έναρξη της νέας δεκαετίας και φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους φορείς για την κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι:
1. Οι παράτυπες αναθέσεις για Λευκωσία και Λάρνακα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ομαλά γιατί 1ον εκκρεμούν εφέσεις στα δικαστήρια που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και ολική ανατροπή και 2ον η κοινοπραξία με την οποία έχετε υπογράψει, δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
2. Η εργασιακή ειρήνη διασαλεύεται επικίνδυνα με τις μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες και πλάνο που θέλει να εφαρμόσει η κοινοπραξία. Ήδη είμαστε προ του φάσματος μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων του εργατικού δυναμικού, πριν ακόμη την έναρξη των εργασιών της! Παγκόσμια πρωτοτυπία από τους «άριστους των αρίστων».
3. Ποιος θα εκτελέσει τις συγκοινωνίες στις τέσσερεις εταιρείες που δεν έχει υπογράψει ακόμη το υπουργείο μεταφορών; Οι εκ του πονηρού ενέργειες όπως η κατάθεση νομοσχεδίου για επιβολή διοικητικού προστίμου σε περίπτωση που οι εταιρείες αρνηθούν να εκτελέσουν δρομολόγια, είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και πέραν κάθε λογικής.
Επαναφέρουμε την εισήγηση μας προς το υπουργείο μεταφορών για την άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007 (ο οποίος διέπει τον Διαγωνισμό) σύμφωνα με τον οποίο σε έκτακτες συνθήκες η Αναθέτουσα Αρχή δύναται να προβεί σε απευθείας Ανάθεση, για χρονική περίοδο μέχρι δύο χρόνια. Αυτό μπορεί να ισχύσει άμεσα για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Για τις περιπτώσεις της επαρχίας Αμμοχώστου και των Υπεραστικών λεωφορείων, οι οποίες δικαιώθηκαν στο Διοικητικό Δικαστήριο, το Υπουργείο μεταφορών καλείται για μία ακόμη φορά να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να υπογράψει άμεσα τις συμβάσεις ανάθεσης με τις εταιρείες ΟΣΕΑ και Υπεραστικά Λεωφορεία.
Όσο δε για την περίπτωση της επαρχίας Λάρνακας, ο μόνος δρόμος που απομένει στο αρμόδιο υπουργείο είναι να εξασκήσει την ευχέρεια που του παρέχει η σύμβαση και να ακυρώσει άμεσα την ανάθεση στην κοινοπραξία. Πέραν του γεγονότος ότι εκκρεμούν εφέσεις για την απόφαση της αυτή, πέραν του γεγονότος ότι θα καλεστεί το δημόσιο να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, έχει την υποχρέωση να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και να προστατέψει τους εργαζόμενους στο χώρο των δημοσίων συγκοινωνιών. Εμείς επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά, η πολυδιαφημιζόμενη κοινοπραξία δεν μπορεί να υλοποιήσει την σύμβαση και αυτό ήδη διαφαίνεται.
Τα τελευταία 10 χρόνια, πολλές φορές οι εταιρείες λεωφορείων υπερβάλαν εαυτόν και πέτυχαν να φτιάξουν ευρωπαϊκές δημόσιες συγκοινωνίες. Συνεχίζουμε σοβαρά, προσηλωμένα και με όραμα για την συνέχιση του έργου μας. Έχουμε πολλές φορές επιδείξει τα τελευταία 10 χρόνια, πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, αλλά δεν πρόκειται να θυματοποιηθούμε και να μας εκμεταλλευθείτε άλλο. Η συστηματική συκοφάντηση του έργου μας από τους γνωστούς άμεμπτους και αμόλυντους δεν θα μένει πλέον αναπάντητη. Έχουμε εντοπίσει σειρά παρατυπιών, ύποπτων συναλλαγών και αντιδεοντολογικών παρεμβάσεων που είναι στα όρια των ποινικών ευθυνών. Θα προχωρήσουμε σε δημόσιες καταγγελίες με τεκμηρίωση για να γνωρίζει και ο φορολογούμενος πολίτης ότι οι «λεωφορειατζήδες» δεν είναι οι ευνοούμενοι του συστήματος ούτε οι κηφήνες της οικονομίας. Άλλοι είναι που επωφελούνται και άλλοι είναι που έχουν την ανάγκη να θρέψουν τις εμμονές και τον υπερφίαλο εγωισμό τους. Ο σοφός λαός λέει «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες».
Ακολουθούν οι παρεμβάσεις εκ μέρους των εταιρειών ως ακολούθως:
1. Αποτελέσματα των επαφών των εταιρειών με το υπουργείο μεταφορών αναφορικά με τα οφειλόμενα ποσά από το κράτος προς τις εταιρείες (Γιώργος Ιωαννίδης, ΟΣΥΠΑ)

2. Η κατάθεση του νομοσχεδίου από πλευράς του υπουργείου μεταφορών | Μονομερής και ακατανόητη ενέργεια | Σαφέστατη παρέμβαση από τον γενικό ελεγκτή (Γιώργος Κυριάκου, ΕΜΕΛ)

3. «Διευκρινήσεις και Διασαφηνίσεις προσφορών» | Νομική ανάλυση γιατί είναι παράτυπη και άκυρη η επιστολή της επιτροπής αξιολόγησης (Δημήτρης Καλλένος, Υπεραστικά)

4. «Διευκρινήσεις και Διασαφηνίσεις προσφορών» | Αίτημα των εταιρειών για αποκλεισμό από την διαδικασία αξιολόγησης του Αριστοτέλη Σάββα (Δημήτρης Παντελή, ΟΣΕΑ)

5. Η επικείμενη έναρξη εργασιών από την κοινοπραξία και οι παραβάσεις ουσιωδών όρων της συμφωνίας ανάθεσης (Φάνης Δημητριάδης, ΖΗΝΩΝ)

Συντονιστική Επιτροπή εταιρειών
ΕΜΕΛ- ΖΗΝΩΝ -INTERCITY- ΟΣΕΑ – ΟΣΥΠΑ
Τηλ. Επικοινωνίας 95 75 00 55

Άρθρα Χάρη Θεραπή

ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός

Avatar photo

Published

on

Το ΑΚΕΛ ανοίγει τον δρόμο για το 2028: Πρώτα οι συμμαχίες, μετά το πρόσωπο

Το ΑΚΕΛ περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να οριστικοποιήσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η πρόταση του κόμματος και, αμέσως μετά, ανοίγει ένας νέος κύκλος: οι επαφές για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται περισσότερο σε αυτό που δεν κάνει ακόμη το ΑΚΕΛ.

Δεν ξεκινά από το όνομα του υποψηφίου.

Ξεκινά από το πολιτικό πλαίσιο και επιχειρεί πρώτα να διαπιστώσει ποιοι μπορούν να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Μόνο τότε αναμένεται να περάσει στην εξίσωση του προσώπου που θα κληθεί να εκφράσει αυτή τη συνεργασία.

Τα βασικά σημεία

  • Το ΑΚΕΛ οριστικοποιεί το πολιτικό του πλαίσιο για τις Προεδρικές του 2028.
  • Επόμενο βήμα είναι οι επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις για πιθανές συνεργασίες.
  • Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται το Κυπριακό, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.
  • ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών.
  • Το ΑΛΜΑ, οι Οικολόγοι και άλλες δυνάμεις βρίσκονται στο ευρύτερο πεδίο των πιθανών συνομιλητών.
  • Η συζήτηση για συγκεκριμένο υποψήφιο παραμένει για μεταγενέστερο στάδιο.

Πρώτα το πλαίσιο, μετά οι συμμαχίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporter, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει με στόχο να «κλειδώσει» το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες συζητήσεις.

Η διαδικασία δεν ξεκίνησε σήμερα. Προηγήθηκε συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, ενώ το κόμμα αναμένεται να επιστρέψει στη βάση και για τη συζήτηση γύρω από τα χαρακτηριστικά —και αργότερα τα ονόματα— του υποψηφίου.

Ο οδικός χάρτης, σύμφωνα και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου στο Philenews, έχει τρία βασικά στάδια: πολιτικό πλαίσιο, αναζήτηση συνεργασιών και στη συνέχεια επιλογή υποψηφίου.

Η σειρά μόνο τυχαία δεν είναι.

Το ΑΚΕΛ επιχειρεί να αποφύγει μια διαδικασία στην οποία θα παρουσιάσει πρώτα ένα πρόσωπο και στη συνέχεια θα αναζητήσει κόμματα που θα το ακολουθήσουν. Η επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί πρώτα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης και μέσα από αυτό να προκύψει η συζήτηση για το πρόσωπο.

Ποια θα είναι η «προοδευτική αλλαγή»;

Η έννοια της «προοδευτικής αλλαγής» βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Στο πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες θέσεις για το Κυπριακό, με αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, καθώς και θέσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Το πολιτικό στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι σαφές: να παρουσιάσει την εκλογική μάχη του 2028 όχι ως μια απλή προσπάθεια επιστροφής του κόμματος στην εξουσία, αλλά ως μια ευρύτερη πρόταση συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συγκλίσεις που θα προκύψουν στις επαφές που ακολουθούν.

Με ποιους μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών που περιγράφεται στα σημερινά δημοσιεύματα. Για το ΔΗΚΟ, η εικόνα είναι περισσότερο σύνθετη: τα ρεπορτάζ καταγράφουν σημαντικές πολιτικές διαφορές, μεταξύ άλλων σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και σχέσεις με το Ισραήλ.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΑΛΜΑ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούν να αναζητηθούν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές αφετηρίες ως προς το πρόσωπο και τη μορφή μιας πιθανής κοινής υποψηφιότητας. Το Reporter σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ενδεχόμενο Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν αποτελεί επιλογή για το ΑΛΜΑ, ενώ το ίδιο το κόμμα δεν αποκλείει αυτόνομη πορεία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στο ευρύτερο κάδρο των συνομιλιών εμφανίζονται επίσης οι Οικολόγοι, ενώ διαφορετικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις ως πιθανούς συνομιλητές, ανάλογα και με τη δική τους πορεία μέχρι το 2028.

Και το όνομα;

Εδώ το ΑΚΕΛ κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά.

Παρά την ονοματολογία που ήδη αναπτύσσεται στη δημόσια συζήτηση, κομματικές πηγές που επικαλείται ο Reporter επιμένουν ότι είναι νωρίς για επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις. Η βάση του κόμματος αναμένεται να έχει λόγο και στην κατάθεση εισηγήσεων, ενώ η ουσιαστική συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα ενδέχεται να μεταφερθεί ακόμη και στο νέο έτος.

Και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της στρατηγικής.

Το ΑΚΕΛ θέλει αυτή τη φορά να βρει πρώτα τη συμμαχία και μετά τον άνθρωπο που μπορεί να τη στεγάσει πολιτικά.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δυνητικοί σύμμαχοι μπορούν πράγματι να συμφωνήσουν σε κοινό πολιτικό πλαίσιο — και, κυρίως, αν όταν φτάσει η ώρα του ονόματος θα εξακολουθούν όλοι να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Οι Προεδρικές του 2028 μπορεί να απέχουν ακόμη, αλλά οι κινήσεις των κομμάτων δείχνουν ότι η πολιτική προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει.

*Διευθυντής του Vouli.TV

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»

Avatar photo

Published

on

ΔΗΣΥ σε «άτακτη κατάσταση» και Παμπορίδης με… μαγικό ραβδί: «Η επιλογή μου λύνει τα προβλήματα»

  • Ο Γιώργος Παμπορίδης περιγράφει την κατάσταση στον ΔΗΣΥ ως «άτακτη» και παρουσιάζει τη δική του υποψηφιότητα ως διέξοδο.
  • Υποστηρίζει ότι η επιλογή του θα μπορούσε να λύσει «με έναν μαγικό τρόπο» προβλήματα που, όπως λέει, ταλανίζουν το κόμμα από το 2022.
  • Αβέρωφ Νεοφύτου και Παμπορίδης βρίσκονται πλέον επισήμως απέναντι ο ένας στον άλλο για το χρίσμα ενόψει του 2028.
  • Και μέσα σε όλα αυτά, ο Παμπορίδης σχολιάζει τις θέσεις Αβέρωφ για τη Ρωσία με την ατάκα ότι «στις εκλογές λέμε πελλάρες».

Ο ΔΗΣΥ ψάχνει ενότητα, ψάχνει κατεύθυνση και, αν κρίνουμε από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Γιώργου Παμπορίδη, ίσως χρειάζεται και κάτι ακόμη: λίγη… πολιτική μαγεία.

Ο διεκδικητής του χρίσματος δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα που ο ίδιος βλέπει στην Πινδάρου. Μίλησε για μια «άτακτη» κατάσταση και συνέδεσε τα σημερινά προβλήματα με όσα συμβαίνουν στο κόμμα από το 2022 και μετά.

Και κάπου εκεί ήρθε η φράση που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Ο Γιώργος Παμπορίδης υποστήριξε ότι η δική του επιλογή θα μπορούσε να λύσει «με ένα μαγικό τρόπο» τα ζητήματα που βασανίζουν τον ΔΗΣΥ, ώστε η παράταξη να στραφεί ξανά προς την κοινωνία και να επιχειρήσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της.

Μαγικός τρόπος λοιπόν.

Στην πολιτική, βέβαια, τα μαγικά ραβδιά συνήθως εμφανίζονται ευκολότερα πριν από τις κάλπες παρά μετά από αυτές.

Από το «μαγικό» στις… «πελλάρες»

Αν όμως το «μαγικό» ήταν η μία ατάκα της ημέρας, η άλλη ήταν ακόμη πιο χαρακτηριστική.

Ερωτηθείς για τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Παμπορίδης εξέφρασε σαφή διαφωνία, λέγοντας ότι μια τέτοια θέση βρίσκεται εκτός της λογικής του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Και ακολούθησε η ατάκα:

«Δείξετε λίγη κατανόηση γιατί στις εκλογές λέμε “πελλάρες”».

Μια φράση που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε μια εσωκομματική αναμέτρηση που ήδη μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο ένας απέναντι στον άλλο — και η «ενότητα» στη μέση

Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης έχουν πλέον υποβάλει επίσημα τις υποψηφιότητές τους και η βάση του ΔΗΣΥ καλείται στις 28 Νοεμβρίου να επιλέξει ποιος θα πάρει το κομματικό χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση περί ενότητας συνεχίζεται.

Οι δύο διεκδικητές βρέθηκαν μάλιστα πλάι-πλάι στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, σε μια εικόνα με εμφανή πολιτικό συμβολισμό, την ώρα που δημοσιεύματα περιγράφουν βαρύ κλίμα και συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στο συναγερμικό στρατόπεδο.

Η αντίφαση είναι δύσκολο να αγνοηθεί: από τη μία, όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας. Από την άλλη, η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Παμπορίδης: «Δεν είμαι μέρος της κρίσης»

Ο Γιώργος Παμπορίδης επιχείρησε παράλληλα να κρατήσει αποστάσεις από τις εσωκομματικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών.

Δήλωσε ότι δεν είχε ανάμειξη στην κρίση ενότητας του κόμματος και παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως επιλογή που μπορεί να βοηθήσει τον ΔΗΣΥ να αφήσει πίσω του τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα της δικής του υποψηφιότητας.

Απέναντί του, όμως, βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένας πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ που επιστρέφει στη μάχη διεκδικώντας το χρίσμα και επιχειρώντας να πείσει τη βάση ότι η δική του πολιτική πρόταση είναι εκείνη που πρέπει να εκπροσωπήσει την παράταξη στις προεδρικές εκλογές.

Η κάλπη θα λύσει το ένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα;

Στις 28 Νοεμβρίου ο ΔΗΣΥ θα γνωρίζει ποιος από τους δύο θα έχει πάρει το χρίσμα.

Αυτό είναι το εύκολο μέρος: κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει.

Το δυσκολότερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις 29 Νοεμβρίου.

Διότι η εσωκομματική κάλπη μπορεί να επιλέξει υποψήφιο για το 2028. Δεν μπορεί από μόνη της να εξαφανίσει τις διαφωνίες, τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά τραύματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.

Και κάπως έτσι, ο «μαγικός τρόπος» του Γιώργου Παμπορίδη αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Γιατί το πραγματικό στοίχημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Είναι εάν, όταν τελειώσει η μάχη για το χρίσμα, θα υπάρχει πράγματι τρόπος —μαγικός ή μη— να μπουν ξανά όλοι κάτω από την ίδια κομματική στέγη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

Avatar photo

Published

on

Η «ενότητα» στον Δημοκρατικό Συναγερμό φαίνεται να περνά μια ακόμη δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν διαρροές, πηγαδάκια ή πολιτικοί χρησμοί. Ο Χάρης Γεωργιάδης το έγραψε, το υπέγραψε και το έστειλε στην Αννίτα Δημητρίου: αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου πάρει το χρίσμα για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Και κάπως έτσι, η πολυσυζητημένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ένας ΔΗΣΥ που αφήνει πίσω του τις πληγές του 2023 αποκτά ένα μικρό… τεχνικό πρόβλημα.

Η πρίζα της «ενότητας» φαίνεται να βγήκε από τον τοίχο.

Το μήνυμα Χάρη δεν σηκώνει πολλές παρερμηνείες

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε επισήμως την πρόεδρο του κόμματος ότι, εάν η εσωκομματική διαδικασία αναδείξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία στήριξής του.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Στην επιστολή του αποδίδει το πολιτικό σκηνικό που προηγήθηκε σε συνθήκες πίεσης και κάνει λόγο ακόμη και για «απροκάλυπτο πολιτικό εκβιασμό», συνδέοντας την εκτίμησή του με το ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας που, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρούσε ανοικτό ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλώς για:

«Δεν προτιμώ τον συγκεκριμένο υποψήφιο».

Πρόκειται για πολύ βαθύτερη πολιτική διαφοροποίηση.

Το καλύτερο; «Θα σεβαστώ την πλειοψηφία, αλλά…»

Και εδώ βρίσκεται ίσως το πολιτικά πιο ενδιαφέρον σημείο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναγνωρίζει ότι ο Αβέρωφ μπορεί να αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας των μελών.

Αλλά ξεκαθαρίζει ότι, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί πολιτικό του καθήκον να διαφοροποιηθεί.

Δηλαδή:

Τα μέλη αποφασίζουν.

Το αποτέλεσμα γίνεται σεβαστό.

Αλλά η προεκλογική εκστρατεία… βλέπουμε.

Καλώς ήρθατε στην κυπριακή εκδοχή της κομματικής ενότητας.

Και τώρα, ποιος ακριβώς θα ενώσει ποιον;

Το πρόβλημα πλέον για την Πινδάρου δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Είναι τι θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Διότι αν ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος δηλώνει προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εκστρατεία ενός συγκεκριμένου υποψηφίου, τότε το πραγματικό ερώτημα ξεπερνά την προσωπική αντιπαράθεση.

Μπορεί ο ΔΗΣΥ να βγει από αυτή τη διαδικασία ως μία παράταξη ή θα βγει ως άθροισμα στρατοπέδων;

Ήδη οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των μελών και ότι τέτοιες κινήσεις μεγαλώνουν την εσωστρέφεια.

Με απλά λόγια:

Πριν ακόμη επιλεγεί ο υποψήφιος, άρχισε η συζήτηση για το ποιοι θα αρνηθούν να τον στηρίξουν.

Εξαιρετική αφετηρία για μια παράταξη που θέλει να μιλά για συσπείρωση.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο λέγεται 2023

Και φυσικά υπάρχει κάτι που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Οι Προεδρικές του 2023.

Ο ΔΗΣΥ πέρασε τότε μια από τις σοβαρότερες εσωτερικές κρίσεις της ιστορίας του. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης φροντίζει μάλιστα στην επιστολή του να υπενθυμίσει ότι τότε στήριξε πλήρως την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις που υπήρχαν για την εκλογική της προοπτική.

Γι’ αυτό και επιμένει ότι η σημερινή του διαφοροποίηση δεν αφορά την «εκλεξιμότητα» του Αβέρωφ.

Αφορά πολιτικές θέσεις, διαδικασίες και αρχές.

Αυτό κάνει τη σύγκρουση πολιτικά σοβαρότερη.

Διότι άλλο είναι να λες «δεν πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει».

Και άλλο να λες ουσιαστικά:

«Ακόμη κι αν τον επιλέξει το κόμμα μου, εγώ δεν μπορώ να κάνω εκστρατεία για να εκλεγεί».

Και μέσα σε όλα αυτά… Γλαύκος Κληρίδης

Υπάρχει και η λεπτομέρεια με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Χάρης Γεωργιάδης έθεσε στη διάθεση της Αννίτας Δημητρίου την παραίτησή του από την προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αποστασιοποιείται από τον ΔΗΣΥ.

Άρα έχουμε ένα εξαιρετικά κυπριακό πολιτικό σχήμα:

Δεν φεύγω από το κόμμα.

Πιστεύω στο κόμμα.

Στηρίζω το κόμμα.

Αλλά εάν το κόμμα επιλέξει τον συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα τον στηρίξω στην προεκλογική.

Και, παρεμπιπτόντως, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας.

Αν αυτό δεν είναι πολιτικό μήνυμα με κεφαλαία γράμματα, τότε τι είναι;

Η μάχη πλέον δεν είναι μόνο Αβέρωφ – Παμπορίδη

Η εξέλιξη αλλάζει και την πολιτική διάσταση της εσωκομματικής διαδικασίας.

Με τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Παμπορίδη να βρίσκονται στο προσκήνιο, η συζήτηση δεν αφορά πλέον απλώς δύο πρόσωπα. Η δημόσια παρέμβαση Γεωργιάδη μεταφέρει τη σύγκρουση στο ερώτημα για την κατεύθυνση και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Και εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.

Γιατί οι εσωκομματικές εκλογές κάποτε τελειώνουν.

Οι δηλώσεις όμως μένουν.

Οι επιστολές επίσης.

Και όταν έρθει η ώρα της οικογενειακής φωτογραφίας με τον νικητή, κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει πώς ακριβώς θα χωρέσουν όλοι στο ίδιο κάδρο.

Η Πινδάρου ήθελε εκλογή υποψηφίου. Μπορεί να πάρει και ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η παρέμβαση Χάρη Γεωργιάδη κάνει ένα πράγμα απολύτως σαφές:

Η διαδικασία επιλογής υποψηφίου του ΔΗΣΥ δεν είναι απλώς μια ψηφοφορία για το ποιος θα διεκδικήσει την Προεδρία το 2028.

Εξελίσσεται παράλληλα σε συζήτηση για το ποιος εκφράζει τον ΔΗΣΥ, ποια πολιτική γραμμή θεωρείται συνέχεια της παράδοσής του και –κυρίως– πόσο πραγματικά ενωμένη είναι η παράταξη μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων.

Ο Αβέρωφ ζητά την ψήφο της βάσης.

Ο Παμπορίδης διεκδικεί το χρίσμα.

Ο Χάρης βάζει κόκκινη γραμμή.

Η Αννίτα καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες.

Και η Πινδάρου;

Η Πινδάρου μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερο τραπέζι.

Γιατί μέχρι το 2028 θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον.

Και μετά βλέπουμε για την Προεδρία.

Continue Reading
Advertisement
Άρθρα Χάρη Θεραπή11 hours ago

ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ12 hours ago

Αλλάζει τους υπολογισμούς της Άγκυρας ο πόλεμος με το Ιράν;

Off the Record1 day ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όνειρο ζωής η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 days ago

Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 days ago

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days ago

Ιράν, τράπεζες και LNG: Το γεωπολιτικό ντόμινο που φτάνει μέχρι τις κορυφές της εξουσίας

Άρθρα Χάρη Θεραπή5 days ago

Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ5 days ago

ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028

Off the Record1 week ago

Η ανάπτυξη ως κοινή υπόθεση – Πέντε χρόνια Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης

Off the Record1 week ago

Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει από την Ινδία

Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks ago

Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;

Off the Record3 weeks ago

Ο Μεσσίας ορμώμενος από την Αργάκα θα σώσει την Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ5 days ago

ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028

Off the Record2 weeks ago

Ελλάδα – Τουρκία: Ισχυρή αποτροπή, αποφασιστική απάντηση και ο στρατηγικός ρόλος του Ισραήλ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 days ago

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

Άρθρα Χάρη Θεραπή5 days ago

Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές

Off the Record1 week ago

Η ανάπτυξη ως κοινή υπόθεση – Πέντε χρόνια Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης

Off the Record1 week ago

Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει από την Ινδία

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days ago

Ιράν, τράπεζες και LNG: Το γεωπολιτικό ντόμινο που φτάνει μέχρι τις κορυφές της εξουσίας

Off the Record1 day ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όνειρο ζωής η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia