Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακυρώνουν τις πιστοποιήσεις των υπαλλήλων – Εκτεταμένη αναθεώρηση στις πιστοποιήσεις των ΤΟΜ, του Κτηματολογίου και των Δικαστηρίων.

Avatar photo

Published

on

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καταργείται εμμέσως το επάγγελμα των πιστοποιούντων υπαλλήλων (κάτι το οποίο τίθεται σε ισχύ αφού αφυπηρετήσουν οι 200 που δραστηριοποιούνται σήμερα) και το έργο τους θα επιτελείται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Σημειώνεται, πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν διορίστηκαν νέοι πιστοποιούντες υπάλληλοι και ο ρυθμός αφυπηρέτησης τους κυμαίνεται στους δέκα ετησίως, αλλά γίνεται αντιληπτό, πως από κάποιο στάδιο και μετά, δεν θα είναι δυνατόν οι εναπομείναντες (κάθε φορά) πιστοποιούντες υπάλληλοι να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, οι οποίοι πλέον θα έχουν και την επιλογή των ΚΕΠ, ενώ τώρα έχουν και την επιλογή των κοινοταρχών.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάθεση των πιστοποιήσεων υπογραφών και σφραγίδων στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ, καθώς και στα κυβερνητικά τμήματα που έχουν μεγάλο όγκο πιστοποιήσεων. (Τα Τμήματα τα οποία θα μπορούν να πιστοποιούν έγγραφα είναι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και το Τμήμα Κτηματολογίου ενώ στο παιγνίδι των πιστοποιήσεων θα μπουν και τα δικαστήρια και ενδεχομένως και οι τράπεζες).

Βεβαίως όλα τα πιο πάνω, θα τεθούν σε ισχύ, με σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται, πως «ο διορισμός των 200 περίπου υφιστάμενων πιστοποιούντων υπαλλήλων εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αφυπηρέτησή τους, χωρίς ωστόσο να δίνεται η δυνατότητα νέων διορισμών».

Στο ίδιο ανακοινωθέν καταγράφονται και οι ακόλουθες ασφαλιστικές δικλείδες που εγκρίθηκαν για περιορισμό παρατυπιών.

Συγκεκριμένα, ο περί Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Νόμος του 2012 αντικαθίσταται από τον περί Πιστοποίησης της Γνησιότητας της Υπογραφής Νόμο του 2023, στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εξής βασικές πρόνοιες:

Εκχωρείται η αρμοδιότητα μεγάλου όγκου πιστοποιήσεων στα ΚΕΠ και τα ΚΕΠΟ που λειτουργούν σε σημεία στα αστικά κέντρα και σε Κοινότητες, παγκύπρια.
Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική καταγραφή των πιστοποιήσεων, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για ιχνηλάτηση, με απώτερο στόχο τη μείωση της πιθανότητας παράνομων πράξεων.
Καθορίζονται με έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών δημόσιοι λειτουργοί Τμημάτων/Υπηρεσιών με μεγάλες ανάγκες πιστοποιήσεων αρμοδιοτήτων για να ενεργούν ως πιστοποιούντες υπάλληλοι.
Δίνονται εργαλεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών των υφιστάμενων πιστοποιούντων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και δυνατότητα διερευνήσεων, ανάκλησης διορισμού, κοκ.
Η αντικατάσταση της νομοθεσίας καθορίζει ασφαλιστικές δικλείδες για περιορισμό των παρατυπιών και των παράνομων ενεργειών από πιστοποιούντες υπαλλήλους (π.χ. πλαστές πιστοποιήσεις με αποτέλεσμα οικειοποίησης ξένων περιουσιών, θέματα σύγκρουσης συμφέροντος με άτομα που διατηρούν γραφεία προσφοράς υπηρεσιών, κοκ).

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.

Νέες χρεώσεις για πιστοποίηση υπογραφών/σφραγίδων

Εξάλλου, με Γνωστοποίηση του Υπουργού Εσωτερικών (σελ. 9-10) που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024, καθορίζονται οι νέες χρεώσεις για πιστοποίηση υπογραφών ή/και σφραγίδων από πιστοποιούντες υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη Γνωστοποίηση, οι χρεώσεις γίνονται πλέον βάσει του αριθμού των σελίδων του εγγράφου και όχι του αριθμού των υπογραφόντων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατά μέγιστον και ανεξαρτήτως των επαναλήψεων που τίθεται η
ίδια υπογραφή/σφραγίδα σε ολόκληρο το έγγραφο, καθορίζονται ως ακολούθως:

Μέχρι 2 σελίδες: €5
Από 3 έως 10 σελίδες: €10
Από 11 έως 100 σελίδες: €25
Από 101 σελίδες και άνω: €40
Για κάθε επιπλέον υπογράφοντα ή/και σφραγίδα, για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, προστίθεται το ποσό των €2 κατά μέγιστον για ολόκληρο το έγγραφο. Για παράδειγμα, για ένα έγγραφο πέντε σελίδων που υπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα, ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να λάβει για ολόκληρο το έγγραφο ποσό μέχρι €16.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που πολίτης καλέσει πιστοποιούντα υπάλληλο για να πιστοποιήσει υπογραφή/σφραγίδα σε τοποθεσία άλλη από το γραφείο του, τότε ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να ζητήσει να αποζημιωθεί από τον πολίτη για το πραγματικό κόστος μετάβασής του, νοουμένου ότι έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον πολίτη για την επιπλέον χρέωση που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €10.

Τέλος, οι πιστοποιούντες υπάλληλοι μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποίηση υπογραφών ιδιωτικού εγγράφου που θα σταλεί στο εξωτερικό. Τα έγγραφα θα παραπέμπονται για πιστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ή στα ΚΕΠ/ΚΕΠΟ, αφού προηγουμένως ο πιστοποιών υπάλληλος προσέλθει στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση για πιστοποίηση της δικής του υπογραφής. Ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να χρεώσει κατά μέγιστον το ποσό των €2/έγγραφο, εάν το έγγραφο θα περάσει από τη διαδικασία apostille και ο ίδιος θα μεταβεί στον Έπαρχο για πιστοποίηση της δικής του υπογραφής/σφραγίδας.

Πηγή: Philenews

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20262 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia