ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ακυρώνουν τις πιστοποιήσεις των υπαλλήλων – Εκτεταμένη αναθεώρηση στις πιστοποιήσεις των ΤΟΜ, του Κτηματολογίου και των Δικαστηρίων.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καταργείται εμμέσως το επάγγελμα των πιστοποιούντων υπαλλήλων (κάτι το οποίο τίθεται σε ισχύ αφού αφυπηρετήσουν οι 200 που δραστηριοποιούνται σήμερα) και το έργο τους θα επιτελείται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).
Σημειώνεται, πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν διορίστηκαν νέοι πιστοποιούντες υπάλληλοι και ο ρυθμός αφυπηρέτησης τους κυμαίνεται στους δέκα ετησίως, αλλά γίνεται αντιληπτό, πως από κάποιο στάδιο και μετά, δεν θα είναι δυνατόν οι εναπομείναντες (κάθε φορά) πιστοποιούντες υπάλληλοι να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, οι οποίοι πλέον θα έχουν και την επιλογή των ΚΕΠ, ενώ τώρα έχουν και την επιλογή των κοινοταρχών.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάθεση των πιστοποιήσεων υπογραφών και σφραγίδων στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ, καθώς και στα κυβερνητικά τμήματα που έχουν μεγάλο όγκο πιστοποιήσεων. (Τα Τμήματα τα οποία θα μπορούν να πιστοποιούν έγγραφα είναι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και το Τμήμα Κτηματολογίου ενώ στο παιγνίδι των πιστοποιήσεων θα μπουν και τα δικαστήρια και ενδεχομένως και οι τράπεζες).
Βεβαίως όλα τα πιο πάνω, θα τεθούν σε ισχύ, με σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην ανακοίνωση προστίθεται, πως «ο διορισμός των 200 περίπου υφιστάμενων πιστοποιούντων υπαλλήλων εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αφυπηρέτησή τους, χωρίς ωστόσο να δίνεται η δυνατότητα νέων διορισμών».
Στο ίδιο ανακοινωθέν καταγράφονται και οι ακόλουθες ασφαλιστικές δικλείδες που εγκρίθηκαν για περιορισμό παρατυπιών.
Συγκεκριμένα, ο περί Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Νόμος του 2012 αντικαθίσταται από τον περί Πιστοποίησης της Γνησιότητας της Υπογραφής Νόμο του 2023, στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εξής βασικές πρόνοιες:
Εκχωρείται η αρμοδιότητα μεγάλου όγκου πιστοποιήσεων στα ΚΕΠ και τα ΚΕΠΟ που λειτουργούν σε σημεία στα αστικά κέντρα και σε Κοινότητες, παγκύπρια.
Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική καταγραφή των πιστοποιήσεων, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για ιχνηλάτηση, με απώτερο στόχο τη μείωση της πιθανότητας παράνομων πράξεων.
Καθορίζονται με έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών δημόσιοι λειτουργοί Τμημάτων/Υπηρεσιών με μεγάλες ανάγκες πιστοποιήσεων αρμοδιοτήτων για να ενεργούν ως πιστοποιούντες υπάλληλοι.
Δίνονται εργαλεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών των υφιστάμενων πιστοποιούντων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και δυνατότητα διερευνήσεων, ανάκλησης διορισμού, κοκ.
Η αντικατάσταση της νομοθεσίας καθορίζει ασφαλιστικές δικλείδες για περιορισμό των παρατυπιών και των παράνομων ενεργειών από πιστοποιούντες υπαλλήλους (π.χ. πλαστές πιστοποιήσεις με αποτέλεσμα οικειοποίησης ξένων περιουσιών, θέματα σύγκρουσης συμφέροντος με άτομα που διατηρούν γραφεία προσφοράς υπηρεσιών, κοκ).
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.
Νέες χρεώσεις για πιστοποίηση υπογραφών/σφραγίδων
Εξάλλου, με Γνωστοποίηση του Υπουργού Εσωτερικών (σελ. 9-10) που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024, καθορίζονται οι νέες χρεώσεις για πιστοποίηση υπογραφών ή/και σφραγίδων από πιστοποιούντες υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη Γνωστοποίηση, οι χρεώσεις γίνονται πλέον βάσει του αριθμού των σελίδων του εγγράφου και όχι του αριθμού των υπογραφόντων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατά μέγιστον και ανεξαρτήτως των επαναλήψεων που τίθεται η
ίδια υπογραφή/σφραγίδα σε ολόκληρο το έγγραφο, καθορίζονται ως ακολούθως:
Μέχρι 2 σελίδες: €5
Από 3 έως 10 σελίδες: €10
Από 11 έως 100 σελίδες: €25
Από 101 σελίδες και άνω: €40
Για κάθε επιπλέον υπογράφοντα ή/και σφραγίδα, για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, προστίθεται το ποσό των €2 κατά μέγιστον για ολόκληρο το έγγραφο. Για παράδειγμα, για ένα έγγραφο πέντε σελίδων που υπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα, ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να λάβει για ολόκληρο το έγγραφο ποσό μέχρι €16.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που πολίτης καλέσει πιστοποιούντα υπάλληλο για να πιστοποιήσει υπογραφή/σφραγίδα σε τοποθεσία άλλη από το γραφείο του, τότε ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να ζητήσει να αποζημιωθεί από τον πολίτη για το πραγματικό κόστος μετάβασής του, νοουμένου ότι έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον πολίτη για την επιπλέον χρέωση που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €10.
Τέλος, οι πιστοποιούντες υπάλληλοι μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποίηση υπογραφών ιδιωτικού εγγράφου που θα σταλεί στο εξωτερικό. Τα έγγραφα θα παραπέμπονται για πιστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ή στα ΚΕΠ/ΚΕΠΟ, αφού προηγουμένως ο πιστοποιών υπάλληλος προσέλθει στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση για πιστοποίηση της δικής του υπογραφής. Ο πιστοποιών υπάλληλος δύναται να χρεώσει κατά μέγιστον το ποσό των €2/έγγραφο, εάν το έγγραφο θα περάσει από τη διαδικασία apostille και ο ίδιος θα μεταβεί στον Έπαρχο για πιστοποίηση της δικής του υπογραφής/σφραγίδας.
Πηγή: Philenews
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

