Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ | Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Avatar photo

Published

on

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει μια συνολική, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θέση στα θέματα της Ασφάλειας που αφορούν στο Κυπριακό. Για πρώτη φορά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει δράσεις με βασικό άξονα την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που με τη βοήθεια των συνεργατών του και ειδικών διαμόρφωσε την επίσημη πολιτική της Ελλάδος. Αυτή τη θέση που εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται σε αυτούς που αμφισβητούν το περιεχόμενο της δουλειάς που έγινε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, πως μεταξύ άλλων στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Οξφόρδη για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτή συμμετείχαν τεχνοκράτες από την Ελλάδα όπως και από άλλες χώρες (με την επιστημονική τους ιδιότητα). Στόχος η τεκμηρίωση της θέσης για κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτή η τεκμηρίωση παρουσιάζεται στο έγγραφο Κοτζιά. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τόσα χρόνια έγινε κάτι ανάλογο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στη Λευκωσία, πλην κάποιων γνωματεύσεων επί ειδικών ζητημάτων. Από την αρχή που διατυπώθηκε η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος, από τότε που άρχισαν οι διάφορες πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, αλλά κυρίως μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου Κοτζιά, άρχισαν μουρμουρητά. Δυστυχώς μουρμουρητά υπήρξαν και στη Λευκωσία και σε διάφορα επίπεδα. Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς οι λάτρεις της όποιας λύσης από νωρίς διαπίστωσαν πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάνει «υπερβολές» και πως «χαλά το κλίμα» (είναι «άτεγκτος», είναι «ακαδημαϊκές» οι αναλύσεις στο έγγραφο κ.λπ.). Ποιο κλίμα; Της προσπάθειας κάποιων να αφήσουν την Τουρκία στην Κύπρο εσαεί με το περιτύλιγμα των μακρών μεταβατικών περιόδων. Με τα πέντε συν πέντε χρόνια για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, με τη διατήρηση μέσω διάφορων φόρμουλων της Άγκυρας στο νησί. Και όταν αναφερόμαστε στην Τουρκία εννοούμε σήμερα το καθεστώς Ερντογάν. Όμως, η παρουσία ή μη της Τουρκίας στο νησί δεν συνδέεται με το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία στη χώρα αυτή, αλλά με την αρχή ότι δεν αποδεχόμαστε εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα στο νησί μετά από μια συμφωνία. Είναι προφανές πως για να ενοχλεί η θέση της Ελλάδος, κάποιοι θεωρούν πως δεν θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και δεν θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως ο στρατός κατοχής. Η Ελλάδα έχει προσφέρει με τη θέση της στο θέμα της Ασφάλειας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη Λευκωσία. Ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί και όχι ένα… πονοκέφαλο. Δεν χαλά καμία διαδικασία και καμία συμφωνία με τη στάση της, τη διευκολύνει και φροντίζει να διασφαλιστούν όσα ισχύουν σε κανονικά κράτη.

Του Κώστα Βενιζέλου
Πηγή: http://mignatiou.com/2016/11/tous-chala-to-parti-i-ellada-theloun-na-chrisosoun-to-chapi-gia-tin-parousia-tis-tourkias/

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή

μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ 
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική τηλεόραση του Vouli.TV παρουσιάζει τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής δημοσκόπησης της Unitrust Media Communication, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Δρ Γιάννο Χαραλαμπίδη και τον Δρ Γιάννο Κατσουρίδη σε μια τεκμηριωμένη συζήτηση για τις τάσεις της πρόθεσης ψήφου, τη σύγκριση με το 2021, την ανάγκη πολιτικής ανανέωσης και τον ρόλο των social media.

Συζητάμε:
– Ποιοι προηγούνται στην πρόθεση ψήφου;
– Τι αλλάζει σε σχέση με το 2021;
– Τι καθορίζει την επιλογή ψηφοφόρων;
– Πόσο έντονο είναι το πολιτικό ενδιαφέρον;
– Υπάρχει ανάγκη ανανέωσης;
– Πόσο επηρεάζουν τα social media;

📅 Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
🕖 19:00
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia