Νεά συνάντηση θα έχει το ερχόμενο Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος παρέθεσε άτυπο δείπνο στην Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο στην κα Ολγκίν χθες βράδυ. Ήταν ένα προσωπικό, άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κας Ολγκίν», πρόσθεσε.

Η κ. Ολγκίν κατά τη σημερινή ημέρα, συναντήθηκε με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ αύριο, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Εξάλλου η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, λόγω του ταξιδιού του Προέδρου στο Άγιον Όρος.

Στις συναντήσεις της με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα δεν άνοιξε τα χαρτιά της και περισσότερο, φάνηκε να θέλει να ακούσει τις θέσεις και τις σκέψεις των κομμάτων, έτσι ώστε να σχηματίσει μια πιο σφαιρική άποψη.

Πλαίσιο τεσσάρων σημείων παρουσίασε το ΑΚΕΛ

Περιεκτική και παραγωγική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου την συνάντηση που ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κόμματος, είχαν με την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ και την ομάδα της.

Σε δηλώσεις μετά από την συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, ο Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι συζήτησαν για το μακρύ αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017, την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για τις θέσεις που έχει το ΑΚΕΛ για το πως αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, είπε. Η θέση του ΑΚΕΛ, συνέχισε, περιλαμβάνει 4 σημεία: Πρώτον, πρέπει να μείνουμε όλοι συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ΗΕ. «Αυτό είναι αναγκαίο από την στιγμή που η Τουρκία, η τουρκική πλευρά προσπαθούν να καταργήσουν αυτή την συμφωνημένη βάση λύσης και να πάμε σε λογικές δύο κρατών. Λογικές που είναι απορριπτέες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Δεύτερον, συνέχισε, εξήγησαν στην κ. Ολγκίν την ανάγκη γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ανάγκη να διαπραγματευτούμε επί του πλαισίου Γκουτέρες. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά εδώ και δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, εκφράζεται μέσα στις συγκλίσεις. Και στο πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, υπάρχει πάρα πολύ δουλειά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Το τρίτο σημείο, δήλωσε, αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, δημιουργώντας κίνητρα για να πεισθεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτά τα κίνητρα ασφαλώς, δεν παραβιάζουν κόκκινες μας γραμμές, ούτε και δημιουργούν αντικίνητρα προς την Τουρκία». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την θετική ατζέντα, με επίκεντρο τα ζητήματα της ενέργειας.

Το τέταρτο σημείο, συνέχισε, αφορά στην ανάγκη η ΚΔ μονομερώς να λαμβάνει μέτρα προς όφελος της τ/κ κοινότητας για να πεισθεί ότι η ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται και έχει την πολιτική βούληση να λύσει το κυπριακό και μαζί «στο πλαίσιο του επανενωμένου κράτους να συνδιαχειριζόμαστε τις τύχες του τόπου μας».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ του, θα συνεχίσει να είναι σε επαφή τόσο με τα ΗΕ, όσο και με όλους τους σημαντικούς παίκτες στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς εάν άκουσε κάτι ενδιαφέρον από την κ. Ολγκίν σε σχέση με το πως θα προχωρήσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ίδια η κ. Ολγκίν θα αποφασίσει σε κάποια στιγμή.

Στην ερώτηση εάν θα ξανασυναντηθούν μαζί της, είπε ότι δεν ανέφεραν κάτι σχετικό, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε επαφή με τα ΗΕ σε διάφορα επίπεδα. Ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε, γνωρίζει την διαχρονική στάση και την δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, όπως και ότι το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που έχει ισχυρούς δεσμούς με την τ/κ κοινότητα «κι αυτό μετρά πάρα πολύ».

Ερωτηθείς εάν μίλησαν για την τ/κ κοινότητα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για την δράση που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ προς την τ/κ κοινότητα, για τις σχέσεις που έχουν με τ/κ κόμματα, οργανώσεις και κινήματα και για τις ομάδες εργασίες που δημιούργησαν με το ΡΤΚ με στόχο να αποφασίσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις προς την κατεύθυνση των δύο κοινοτήτων με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προς όφελος της ανάγκης της συνέχισης του αγώνα για λύση του Κυπριακού.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κ. Ολγκίν, είπε ότι γι’ αυτά θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι κάτι που χειρίζεται ο ΟΗΕ ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έχει ενημέρωση για το τι συζήτησαν η κ. Ολγκίν και ο ΠτΔ.

Απάντησε στις απορίες της ο Νικόλας

Τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μετέφερε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση».

Πρόσθεσε ότι αυτή η βάση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τα οποία όλα αυτά, «έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο και τη μορφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί παραβίαση και δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια μορφή λύσης να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να περάσει από ένα κοινό δημοψήφισμα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «για αυτό ακριβώς τον λόγο εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί διαβλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στα δύο κράτη ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική πλευρά να προβεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι για αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύουμε στη ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να προσφέρει από τη μία, είτε κίνητρα είτε κυρώσεις που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προκειμένου να πεισθεί η Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση εάν η αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά της βήματα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η κ. Ολγκίν σε αυτή τη συνάντηση «δεν προέβη σε οποιαδήποτε συμπεράσματα, απλά άκουσε, έκανε ερωτήσεις και εμείς απαντούσαμε».

Πηγή: Reportercy

Δημήτρης Νικολάου