Στη Μπρουζ και στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου θα προσφωνήσει την Τετάρτη το Κολλέγιο της Ευρώπης και θα συμμετάσχει την Πέμπτη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντίστοιχα, ενώ θα παρακαθίσει και σε γεύμα εργασίας που θα έχουν οι ηγέτες των κρατων μελών της ΕΕ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αν δοθεί η ευκαιρία, στη βάση του προγράμματος του ΓΓ των ΗΕ, είναι κάτι που «θα το δούμε».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αύριο θα βρίσκεται στη Μπρουζ, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Εταιρεία Κυπρίων Φοιτητών του Κολλεγίου, για να προσφωνήσει το Κολλέγιο, στο πλαίσιο της εθνικής εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται το Κολλέγιο, πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την άφιξη του στο Κολλέγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Πρύτανη Φεντερίκα Μογκερίνι και ακολούθως θα μιλήσει σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς του Κολλεγίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και Κύπριοι, όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντήσει και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακολούθως θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, με θέμα κυρίως το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου και δείπνο εργασίας, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώωτης, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν την Συνοδό είναι το Μεσανατολικό, η Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η Ασφάλεια, η Διεύρυνση και οι Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ.

Στις 22 Μαρτίου, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην επετειακή εκδήλωση για τα 30χρονα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μαζί με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Θα ακολουθήσει Σύνοδος της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τον οποίον θα συνοδεύουν στη Μπρουζ και στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 22ας Μαρτίου, όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αν δοθεί η ευκαιρία, στη βάση του προγράμματος του ΓΓ των ΗΕ, είναι κάτι που «θα το δούμε».

Δημήτρης Νικολάου