Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πριν από την κατάθεσή του ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:

«Ως Πρόεδρος έχω την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων αλλά και την τήρηση του καταστατικού του κόμματος.

Αποφάσισα να προχωρήσω στη συγκεκριμένη καταγγελία σε βάρος του ευρωβουλευτή του κόμματος Δ. Παπαδάκη, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως διάθεση συνεργασίας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλα καλοπροαίρετα και καλόπιστα, μετά από οδηγίες του Πολιτικού Γραφείου για περίοδο πέντε και πλέον μηνών για να υλοποιήσει νομότυπα τις υποχρεώσεις που ενυπόγραφα ανέλαβε έναντι του κόμματος ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της καταγγελίας μου στο Πολιτικό Γραφείο περιήλθαν στην κατοχή μου στοιχεία τα οποία πιθανόν να συνιστούν διάπραξη, εκ μέρους του ευρωβουλευτή, άλλων αδικημάτων τα οποία ενδεχομένως να είναι πέραν των κομματικών πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ως εκ τούτου ως Πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο έχει ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με φαινόμενα διαπλοκής, δεν θα μπορούσα να συγκαλύψω μία τέτοια περίπτωση και να είμαι συνυπεύθυνος και/ ή συνένοχος και η ΕΔΕΚ να είναι εκτεθειμένη σε ευρωπαϊκούς θεσμούς σε περίπτωση αποκάλυψης και δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Μέσα λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες όφειλα να ενημερώσω το Πολιτικό Γραφείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο για να διερευνήσουν περαιτέρω και σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα. Το τελευταίο που θα ήθελα να ανακοινώσω είναι ότι όλες οι διαδικασίες οι οποίες έχουν τηρηθεί μέχρι στιγμής είναι στη βάση τόσο του καταστατικού του κόμματος όσο και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις ήσαν μέχρι στιγμής ομόφωνες, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους, στα μέλη, στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. Να μην ανησυχούν. Μέσα από την οποιανδήποτε κρίση, μέσα από τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση, μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Αλλά πάνω από όλα αυτό που θέλω να τους στείλω είναι, το κόμμα θα βγει ακόμη πιο καθαρό και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ακολούθως σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι σήμερα στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαδάκης απηύθυνε έκκληση για απόσυρση των καταγγελιών και για αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Όπως είπα προηγουμένως αυτούς τους πεντέμισι μήνες, όχι μόνο εγώ αλλά πάρα πολλά μέλη και στελέχη του κόμματος, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να υπάρχει μία συνεννόηση και κυρίως για να μπορέσει να υπάρξει μία νομότυπη υλοποίηση αυτών που δεσμεύτηκε ως υποψήφιος για να μπορέσει ακριβώς να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κόμμα. Σε όλες τις περιπτώσεις συναντήσαμε άρνηση. Γι’ αυτό ακριβώς υποχρεωθήκαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα στο Πολιτικό Γραφείο, στον ερευνώντα λειτουργό και τώρα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ όταν αναφέρθηκε σε διάπραξη και άλλων αδικημάτων πέραν των κομματικών, δήλωσε:

«Αυτά θα διαπιστωθούν στην πορεία του χρόνου και αφού συζητηθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε αναμένεται η απόφαση του Πειθαρχικού, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Αυτό δεν με αφορά εμένα. Εγώ βρίσκομαι εκτός της διαδικασίας του Πειθαρχικού. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο με βάση το καταστατικό του κόμματος και τον εσωτερικό κανονισμό είναι ανεξάρτητο συμβούλιο, δεν λογοδοτεί σε όργανα του κόμματος , δεν λογοδοτεί στον Πρόεδρο του κόμματος και η σύσταση του έγινε με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που πρότεινε τα πέντε συγκεκριμένα άτομα στις 5 Σεπτεμβρίου και στην συνέχεια με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τα αποδέχθηκε στην συνεδρία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2019».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Δ. Παπαδάκη ότι όλο αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και ότι γίνεται δέκτης εκδικητικών ενεργειών και ότι το μόνο του αμάρτημα ήταν ότι εξελέγη ευρωβουλευτής  κερδίζοντας τον υποψήφιο που ευνοούσε η ηγεσία του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Σεβαστές οι απόψεις του Δημήτρη Παπαδάκη. Αν όμως το θέμα είναι πολιτικό, όπως ισχυρίζεται, τότε θα πρέπει  ο ίδιος να δικαιολογήσει γιατί μέχρι σήμερα η διαδικασία που επιχείρησε να έχει εμπλοκή την μετέτρεψε σε νομικό ζήτημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η επόμενη μέρα της ΕΔΕΚ μετά από όλη αυτή την διαδικασία ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Να μην ανησυχείτε. Το έχω πει. Η ΕΔΕΚ θα είναι πιο δυνατή».

Vouli TV