Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο φόρος καυσίμων θα παραταθούν μέχρι την άνοιξη, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι παρατάσεις των επιδοτήσεων ανακοινώθηκαν ανάμεσα σε ένα πλήθος μέτρων της κυβέρνησης που ανέρχονται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύουν στην ανακούφιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης για τους καταναλωτές.

Μετά την κατάργησή τους το προηγούμενο καλοκαίρι, οι επιδοτήσεις επανεισήχθησαν τον Οκτώβριο ως μέρος ενός πακέτου μέτρων αξίας 196 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει παραταθεί τώρα μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ η επιδότηση του φόρου καυσίμων θα λήξει τώρα στις 31 Μαρτίου.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διακομιδική και ισχύει για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται στην κατανάλωση, εκτός από τους “ευάλωτους” καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια για 100% επιδότηση σε οποιαδήποτε αύξηση στη βασική τιμή.

Εκτιμήθηκε την περίοδο ότι η επιδότηση κάλυπτε 429.000 νοικοκυριά και 106.000 επιχειρήσεις.

Παρατέθηκε πίνακας με τα ποσοστά επιδότησης για οικιακούς καταναλωτές. Για κατανάλωση από 1 έως 400 κιλοβατώρες (kWh), το ποσοστό επιδότησης φτάνει έως το 85% της αύξησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο βασίζεται στην τιμή του πετρελαίου. Για κατανάλωση από 401 έως 600 kWh, το ποσοστό είναι έως και 75%; για κατανάλωση από 601 έως 800 kWh, το ποσοστό είναι έως και 50%; και για οτιδήποτε άνω των 800 kWh, το ποσοστό είναι μηδέν.

Η διμηνιαία κατανάλωση από το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο εκτιμάται στα περίπου 800 kWh. Τον Οκτώβριο, η επιδότηση ανερχόταν σε περίπου 70 ευρώ ανά διμηνιαίο λογαριασμό για τους μέσους καταναλωτές, αλλά οι μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου από τότε έχουν μειώσει την επιδότη

ση σε περίπου 14 ευρώ για τον μέσο καταναλωτή.

Η επιδότηση του φόρου καυσίμων έχει μια απλούστερη μορφή, με την κυβέρνηση να επιδοτεί ουσιαστικά την τιμή κόστους των καυσίμων με τη μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε αυτό κατά 8,33 λεπτά ανά λίτρο.

Εκτός από τις επιδοτήσεις, ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ένα σύνολο μονοφορικών μέτρων ενίσχυσης για ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Αυτά περιλαμβάνουν μια επιδότηση για μονογονεϊκούς γονείς στη μορφή 250 ευρώ ανά παιδί, με οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά να λαμβάνουν επιπλέον ποσό πάνω σε αυτό. Αυτό θα προστεθεί σε άλλη μια πληρωμή 250 ευρώ ανά παιδί για όλες τις οικογένειες με παιδιά.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτές οι πληρωμές θα επωφελήσουν περισσότερες από 27.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει ένα επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κυβέρνησης μετά τη δήλωση του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφειάδη την Τρίτη ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είχε “υπερβεί τις προσδοκίες της κυβέρνησης”.

Υπήρχε επίσης μια σειρά μέτρων για τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Η επιδότηση της υποθήκης για εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα έχει αυξηθεί από 130.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ, με τη μέγιστη περίοδο επιδότησης να αυξάνεται από 20 σε 30 χρόνια. Τα κριτήρια εισοδήματος για τις αιτήσεις επιδότησης έχουν επίσης καταργηθεί.

Η επιδότηση για επισκευές κατοικιών για εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα διπλασιάστηκε επίσης από 50.000 σε 100.000 ευρώ, με τα κριτήρια εισοδήματος για τις αιτήσεις να καταργούνται επίσης σε αυτό το μέτρο.

Η επιδότηση για φοιτητές που καταγόνται από εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα έχει επίσης επεκταθεί για να καλύπτει τα έξοδά τους διατροφής, ενώ έχουν οριστεί επίσης νέα σχέδια δανεισμού για ανακαινίσ

εις σπιτιών και αγορά οικιακών συσκευών από εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα.

Επιπλέον, οι αιτήσεις που καταθέτουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσωπα για δάνεια κατοικιών δεν θα λαμβάνουν υπόψη εάν οι αιτούντες κατέχουν άλλο σπίτι εκτός από αυτό που αγόρασαν μέσω του ίδιου προγράμματος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της ετήσιας επίπεδης ετήσιας εισφοράς των 350 ευρώ.

Στο κλείσιμο της ανακοίνωσής του, ο Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ σε κρέας και λαχανικά έχει μηδενιστεί έως το τέλος Μαΐου, έχοντας αρχικά καταργηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ΑΚΕΛ δεν ήταν ικανοποιημένη με τα μέτρα, λέγοντας ότι “δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης”.

Επέσημαναν την περιορισμένη διάρκεια των επιδοτήσεων καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.

“Όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει δομικά το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βαρύνονται με αυξημένα κόστη”, δήλωσε η ΑΚΕΛ.

Δομική αντιμετώπιση του προβλήματος, είπαν, αποτελεί την υποστήριξη μιας περαιτέρω επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας.

ΕΔΕΚ είχαν ικανοποιηθεί με το πακέτο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “έκανε το σωστό”.

Πρόσθεσαν ότι είναι “σημαντικό να υποστηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες με πολλά παιδιά και μονογονεϊκοί.”

Πηγή: CyprusMail

Δημήτρης Νικολάου