Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ολγκίν καταγράφει απόψεις και συνεχίζει τις επαφές με κόμματα. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο την Σάββατο.

Avatar photo

Published

on

Νεά συνάντηση θα έχει το ερχόμενο Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος παρέθεσε άτυπο δείπνο στην Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο στην κα Ολγκίν χθες βράδυ. Ήταν ένα προσωπικό, άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κας Ολγκίν», πρόσθεσε.

Η κ. Ολγκίν κατά τη σημερινή ημέρα, συναντήθηκε με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ αύριο, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Εξάλλου η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, λόγω του ταξιδιού του Προέδρου στο Άγιον Όρος.

Στις συναντήσεις της με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα δεν άνοιξε τα χαρτιά της και περισσότερο, φάνηκε να θέλει να ακούσει τις θέσεις και τις σκέψεις των κομμάτων, έτσι ώστε να σχηματίσει μια πιο σφαιρική άποψη.

Πλαίσιο τεσσάρων σημείων παρουσίασε το ΑΚΕΛ

Περιεκτική και παραγωγική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου την συνάντηση που ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κόμματος, είχαν με την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ και την ομάδα της.

Σε δηλώσεις μετά από την συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, ο Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι συζήτησαν για το μακρύ αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017, την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για τις θέσεις που έχει το ΑΚΕΛ για το πως αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, είπε. Η θέση του ΑΚΕΛ, συνέχισε, περιλαμβάνει 4 σημεία: Πρώτον, πρέπει να μείνουμε όλοι συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ΗΕ. «Αυτό είναι αναγκαίο από την στιγμή που η Τουρκία, η τουρκική πλευρά προσπαθούν να καταργήσουν αυτή την συμφωνημένη βάση λύσης και να πάμε σε λογικές δύο κρατών. Λογικές που είναι απορριπτέες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Δεύτερον, συνέχισε, εξήγησαν στην κ. Ολγκίν την ανάγκη γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ανάγκη να διαπραγματευτούμε επί του πλαισίου Γκουτέρες. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά εδώ και δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, εκφράζεται μέσα στις συγκλίσεις. Και στο πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, υπάρχει πάρα πολύ δουλειά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Το τρίτο σημείο, δήλωσε, αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, δημιουργώντας κίνητρα για να πεισθεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτά τα κίνητρα ασφαλώς, δεν παραβιάζουν κόκκινες μας γραμμές, ούτε και δημιουργούν αντικίνητρα προς την Τουρκία». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την θετική ατζέντα, με επίκεντρο τα ζητήματα της ενέργειας.

Το τέταρτο σημείο, συνέχισε, αφορά στην ανάγκη η ΚΔ μονομερώς να λαμβάνει μέτρα προς όφελος της τ/κ κοινότητας για να πεισθεί ότι η ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται και έχει την πολιτική βούληση να λύσει το κυπριακό και μαζί «στο πλαίσιο του επανενωμένου κράτους να συνδιαχειριζόμαστε τις τύχες του τόπου μας».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ του, θα συνεχίσει να είναι σε επαφή τόσο με τα ΗΕ, όσο και με όλους τους σημαντικούς παίκτες στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς εάν άκουσε κάτι ενδιαφέρον από την κ. Ολγκίν σε σχέση με το πως θα προχωρήσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ίδια η κ. Ολγκίν θα αποφασίσει σε κάποια στιγμή.

Στην ερώτηση εάν θα ξανασυναντηθούν μαζί της, είπε ότι δεν ανέφεραν κάτι σχετικό, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε επαφή με τα ΗΕ σε διάφορα επίπεδα. Ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε, γνωρίζει την διαχρονική στάση και την δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, όπως και ότι το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που έχει ισχυρούς δεσμούς με την τ/κ κοινότητα «κι αυτό μετρά πάρα πολύ».

Ερωτηθείς εάν μίλησαν για την τ/κ κοινότητα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για την δράση που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ προς την τ/κ κοινότητα, για τις σχέσεις που έχουν με τ/κ κόμματα, οργανώσεις και κινήματα και για τις ομάδες εργασίες που δημιούργησαν με το ΡΤΚ με στόχο να αποφασίσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις προς την κατεύθυνση των δύο κοινοτήτων με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προς όφελος της ανάγκης της συνέχισης του αγώνα για λύση του Κυπριακού.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κ. Ολγκίν, είπε ότι γι’ αυτά θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι κάτι που χειρίζεται ο ΟΗΕ ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έχει ενημέρωση για το τι συζήτησαν η κ. Ολγκίν και ο ΠτΔ.

Απάντησε στις απορίες της ο Νικόλας

Τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μετέφερε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση».

Πρόσθεσε ότι αυτή η βάση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τα οποία όλα αυτά, «έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο και τη μορφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί παραβίαση και δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια μορφή λύσης να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να περάσει από ένα κοινό δημοψήφισμα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «για αυτό ακριβώς τον λόγο εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί διαβλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στα δύο κράτη ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική πλευρά να προβεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι για αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύουμε στη ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να προσφέρει από τη μία, είτε κίνητρα είτε κυρώσεις που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προκειμένου να πεισθεί η Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση εάν η αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά της βήματα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η κ. Ολγκίν σε αυτή τη συνάντηση «δεν προέβη σε οποιαδήποτε συμπεράσματα, απλά άκουσε, έκανε ερωτήσεις και εμείς απαντούσαμε».

Πηγή: Reportercy

Continue Reading

Άρθρα Χάρη Θεραπή

Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;

Avatar photo

Published

on

Ποιος έπαιξε τον ρόλο του Αγαμέμνονα στη περίπτωση της θυσίας της Αννίτας και τελικά θα φυσήξει ούριος άνεμος;

  • Η απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου: Απέτρεψε μια μετωπική σύγκρουση στον ΔΗΣΥ, αλλά άφησε ανοικτό το ερώτημα για το πώς οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.
  • Η επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ: Η κρίση δεν τελείωσε. Μεταφέρεται πλέον στη μάχη για το ποιος θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία και την προεδρική επιλογή της παράταξης.
  • Το ζήτημα της πολιτικής ισχύος: Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε στη διεκδίκηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες στο κόμμα.
  • Η κρίση πολιτικού πολιτισμού: «Προδοσίες», παρασκήνιο, προσωπικές αιχμές, πιέσεις και «κηδεμόνες» δείχνουν μια πολιτική αντιπαράθεση που ξεπερνά πλέον τα όρια της σκληρής πολιτικής διαφωνίας.

Η Αννίτα Δημητρίου έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε, προς το παρόν, μια μετωπική σύγκρουση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε η εσωκομματική ομαλότητα. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα άφησε πίσω του ένα δύσκολο ερώτημα: ποιος καθορίζει σήμερα το παιχνίδι στον Δημοκρατικό Συναγερμό;

Η πολιτική εικόνα είναι απλή. Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε. Προηγήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις, αιχμές, καταγγελίες, συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο. Γι’ αυτό και η απόφαση της Αννίτας δεν μπορεί να εξεταστεί μόνο ως πράξη «ενότητας», χωρίς να εξεταστούν οι συνθήκες που την προκάλεσαν.

Η απόφαση της Αννίτας

Η Αννίτα Δημητρίου επέλεξε να μην οδηγήσει τον ΔΗΣΥ σε μια εσωκομματική αναμέτρηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς εύκολη επιστροφή. Υπό αυτή την έννοια, η απόφασή της έχει πολιτική λογική και ενδεχομένως προστατεύει τόσο την ίδια όσο και την παράταξη από έναν νέο βαθύ διχασμό.

Το πρόβλημα βρίσκεται στη διαδρομή που προηγήθηκε. Η αρχική αντίδραση της ηγεσίας στην ανακοίνωση Αβέρωφ ήταν η υποψηφιότητα Αννίτας και η επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών. Στη συνέχεια τα χρονοδιαγράμματα χαλάρωσαν και τελικά η ίδια η πρόεδρος απέσυρε το ενδιαφέρον της, μετά από ημέρες δημόσιας αντιπαράθεσης και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών.

Αυτή είναι και η πολιτική αντίφαση που δύσκολα παρακάμπτεται: δεν έκανε πίσω ο τέως πρόεδρος για να διευκολύνει τη νυν πρόεδρο, αλλά η νυν πρόεδρος για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον τέως. Η εξέλιξη αυτή δεν ακυρώνει το επιχείρημα περί ενότητας, αλλά αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες ισχύος μέσα στον ΔΗΣΥ.

Ποιος έχει τον πρώτο λόγο;

Μέχρι πρόσφατα, η εικόνα που εξέπεμπε η παράταξη ήταν ότι η πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο και, εφόσον επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αποτελούσε την προφανή επιλογή του κόμματος. Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών ανέτρεψε αυτή την εικόνα και επανέφερε στο προσκήνιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.

Το πραγματικό ερώτημα της επόμενης ημέρας, συνεπώς, δεν περιορίζεται στο ποιος θα πάρει τελικά το χρίσμα. Αφορά το ποιος διαθέτει την πολιτική ισχύ να καθορίζει την πορεία της παράταξης. Και αν για να αποφευχθεί η εσωκομματική σύγκρουση χρειάστηκε να αποχωρήσει η ίδια η πρόεδρος από τη διεκδίκηση, τότε ο ΔΗΣΥ οφείλει κάποια στιγμή να απαντήσει πού βρίσκεται το πραγματικό κέντρο αποφάσεων.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ήρεμη

Η απόσυρση της Αννίτας δεν τελειώνει την εσωκομματική συζήτηση. Υπάρχει ο Ιωνάς Νικολάου, υπάρχει ο Γιώργος Παμπορίδης, υπάρχουν διαφορετικά κέντρα επιρροής και μια μεγάλη κομματική βάση που θα κληθεί να τοποθετηθεί. Το διακύβευμα, μάλιστα, είναι μεγαλύτερο από την επιλογή ενός υποψηφίου για το 2028.

Ο ΔΗΣΥ καλείται να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι πολιτικά. Θα επιστρέψει σε μια προηγούμενη περίοδο, θα επενδύσει στην ανανέωση ή θα συνεχίσει να ισορροπεί ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές, προσωπικές στρατηγικές και κέντρα εξουσίας; Η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας δεν δίνει απάντηση. Απλώς μεταθέτει τη συζήτηση για αργότερα.

Οι «κηδεμόνες» και το παρασκήνιο

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ειρωνική αναφορά του Γιώργου Παμπορίδη ότι «φαίνεται πως ο καθένας θέλει τον κηδεμόνα του στις συναντήσεις» αποτυπώνει μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Πίσω από την ατάκα υπάρχει ένα ουσιαστικό ερώτημα για το ποιοι συμμετέχουν στις κρίσιμες πολιτικές διαβουλεύσεις, με ποια ιδιότητα και με ποια πραγματική επιρροή στις αποφάσεις.

Οι διαβουλεύσεις και οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος της πολιτικής. Το πρόβλημα αρχίζει όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αποφάσεις δεν διαμορφώνονται μέσα από καθαρές πολιτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από προσωπικές παρεμβάσεις, παρασκηνιακές συναντήσεις και πιέσεις. Τότε τα όρια ανάμεσα στην πολιτική συνεννόηση και στην επιβολή γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα.

Η διολίσθηση του πολιτικού πολιτισμού

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των τελευταίων ημερών ίσως δεν αφορά καν το ποιος θα είναι υποψήφιος. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση. «Προδοσίες», υπονοούμενα, προσωπικές αιχμές, διαρροές, συναντήσεις που αποκτούν σχεδόν συνωμοτικό χαρακτήρα και δημόσιες επιθέσεις δημιουργούν ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η διαφωνία εύκολα μετατρέπεται σε προσπάθεια αποδόμησης του αντιπάλου.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη σκληρή πολιτική σύγκρουση και στην πολιτική εξόντωση. Όταν ο στόχος παύει να είναι η αντιπαράθεση θέσεων και γίνεται η αμφισβήτηση των κινήτρων, της αξιοπιστίας ή ακόμη και της πολιτικής ηθικής του άλλου, τα όρια ξεπερνιούνται. Και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν εξαφανίζονται επειδή στο τέλος ακολουθούν χειραψίες, χαμόγελα και δηλώσεις ενότητας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «σώφρονα και υπεύθυνη απόφαση». Το ερώτημα είναι τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες. Οι πολιτικές διαφορές και όσα είχαν προηγηθεί ή απλώς η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας που στεκόταν απέναντί του; Οι λέξεις στην πολιτική έχουν βάρος και δεν μπορούν να διαγράφονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.

Η κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, η στέγαση εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς δοκιμάζεται. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, όχι για τις προσωπικές στρατηγικές του 2028.

Κι όμως, η πολιτική συζήτηση έχει ήδη αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα είναι υποψήφιος, ποιος θα αποσυρθεί, ποιος συναντήθηκε με ποιον και ποιος «πρόδωσε» ποιον. Όσο η πολιτική εγκλωβίζεται σε προσωπικές φιλοδοξίες, παρασκήνιο και αλληλοεξοντώσεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τον πραγματικό λόγο ύπαρξής της: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας.

Η Αννίτα έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε την άμεση σύγκρουση. Η πραγματική δοκιμασία όμως αρχίζει τώρα: να αποδείξει ότι μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσα από καθαρές διαδικασίες και πολιτικές επιλογές, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, προσωπικές βεντέτες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Γιατί το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα του ΔΗΣΥ για το 2028. Είναι τι πολιτική και τι πολιτικός πολιτισμός θα έχουν απομείνει μέχρι τότε.

Continue Reading

voulitv

66 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Ελληνικά F-16 στον ουρανό και διεθνής παρουσία με ισχυρούς συμβολισμούς

Avatar photo

Published

on

Ιδιαίτερα συμβολική η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας – Ελληνικά F-16 Viper στον κυπριακό ουρανό και στρατιωτικά αγήματα από Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2026, 66 χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, σε μια επέτειο που συνδέει τη μνήμη και την ιστορία με τη σημερινή διεθνή παρουσία της χώρας.

Στο επίκεντρο των εορτασμών βρέθηκε, όπως κάθε χρόνο, η στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, είχε στοιχεία που της προσέδωσαν ιδιαίτερο συμβολισμό: την παρουσία ελληνικών μαχητικών F-16 Viper στον κυπριακό ουρανό και τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στιγμή που τα ελληνικά F-16 πέρασαν πάνω από τη Λευκωσία

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν αναμφίβολα η διέλευση των ελληνικών F-16 Viper.

Ο ήχος των ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Λευκωσία δημιούργησε μια εικόνα με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος για πολλούς Κύπριους.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν τέσσερα F-16 Viper, ενώ η ελληνική παρουσία συμπληρώθηκε σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια.

Η εικόνα της ελληνικής σημαίας στα μαχητικά πάνω από την κυπριακή πρωτεύουσα παραπέμπει στους στενούς ιστορικούς και αμυντικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, η συμμετοχή τους εντάσσεται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Μια παρέλαση με διεθνές αποτύπωμα

Εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία ξένων στρατιωτικών τμημάτων.

Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες από το USS Roosevelt, Γάλλοι πεζοναύτες, στρατιωτικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στρατονόμοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Η παρουσία τους έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό.

Δεν αλλάζει από μόνη της τις διεθνείς ή αμυντικές δεσμεύσεις οποιασδήποτε από τις συμμετέχουσες χώρες. Αποτελεί, όμως, ορατή έκφραση των αμυντικών και διπλωματικών σχέσεων που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία με διαφορετικούς διεθνείς εταίρους.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η ταυτόχρονη παρουσία στρατιωτικών τμημάτων από ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αίγυπτο, μαζί με την ελληνική παρουσία, προσδίδει στη φετινή επέτειο ένα σαφώς πιο διεθνές αποτύπωμα.

Από το 1960 στο 2026

Η 1η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο ημέρα στρατιωτικής παρέλασης.

Είναι πρωτίστως ημέρα υπενθύμισης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξήντα έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, και ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο και το νησί διαιρεμένο, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη διεθνή της παρουσία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια η Προεδρία χαρακτήρισε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη σημαντικότερη κατάκτηση του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας ως προτεραιότητα την προστασία και τη συνεχή αναβάθμιση της κρατικής της υπόστασης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εικόνα της φετινής παρέλασης ξεπέρασε το καθαρά τελετουργικό μέρος της επετείου.

Τα ελληνικά F-16 Viper πάνω από τη Λευκωσία, τα κυπριακά στρατιωτικά τμήματα και η παρουσία στρατιωτικών από τέσσερις σημαντικές χώρες συνέθεσαν μια εικόνα με ισχυρό συμβολισμό: μιας Κυπριακής Δημοκρατίας που τιμά την ιστορία της και ταυτόχρονα επενδύει στις διεθνείς συνεργασίες και στην ενίσχυση των σχέσεών της με εταίρους στην περιοχή και πέραν αυτής.

Και ίσως γι’ αυτό η στιγμή της διέλευσης των ελληνικών μαχητικών προκάλεσε τόση συγκίνηση.

Γιατί για λίγα δευτερόλεπτα, ο ουρανός της Λευκωσίας έγινε μέρος του ίδιου του συμβολισμού της ημέρας: μνήμη, κρατική υπόσταση, συνεργασία και η στενή σχέση Κύπρου και Ελλάδας.

Continue Reading

Off the Record

Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!

Avatar photo

Published

on

Τελικά, στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε καν η προϋπηρεσία στο… πόκερ.

Γυρίζοντας το ημερολόγιο δεκαπέντε χρόνια πίσω, βρίσκουμε ένα δημοσίευμα της «Σημερινής» και του SigmaLive με ημερομηνία 9 Απριλίου 2011 και τίτλο «Κύπρος: Ο νέος “παράδεισος” του πόκερ!». Πρωταγωνιστής, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παναγιώτου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε ως πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Πόκερ.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το όνομά του βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Όχι γύρω από τραπέζι πόκερ, αλλά γύρω από ένα άλλο τραπέζι: εκείνο της περιβόητης συνάντησης σε ψαροταβέρνα της Λευκωσίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου.

Ο Αβέρωφ είχε αρχικά μιλήσει για τον «στενότατο των στενοτάτων συνεργάτη» της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη δημόσια τοποθέτηση του Κρις Παναγιώτου, τον κατονόμασε και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε υπό την ιδιότητά του ως εκδότη.

Και κάπου εδώ το παλιό βιογραφικό αποκτά μια σχεδόν κινηματογραφική ειρωνεία.

Γιατί το πόκερ, όπως μας εξηγούσε εκείνο το δημοσίευμα του 2011, είναι παιχνίδι στρατηγικής. Θέλει υπομονή. Θέλει διάβασμα του αντιπάλου. Θέλει να ξέρεις πότε κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου και πότε τα ανοίγεις.

Κυρίως, όμως, θέλει να ξέρεις πότε ο απέναντι μπλοφάρει.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πολιτικό τραπέζι του 2026.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου, στο επίμαχο δείπνο τού ζητήθηκε να συμβάλει στην επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, με αναφορά σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές του 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν ανταλλάγματα για να στηρίξει την παράταξή του.

Ο Κρις Παναγιώτου δίνει εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί ως εκδότης με πολιτικούς αρχηγούς και απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τις Προεδρικές του 2028.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: η Αννίτα Δημητρίου επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο 29 ψήφους, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Άμεσης Δημοκρατίας.

Και τώρα ο Αβέρωφ άνοιξε τα δικά του χαρτιά για το 2028.

Οπότε το ερώτημα αποκτά ενδιαφέρον:

Μήπως ο άνθρωπος που κάποτε επιχειρούσε να βάλει το κυπριακό πόκερ στον χάρτη, αποφάσισε χρόνια αργότερα να παραδώσει μαθήματα… πολιτικού πόκερ στην Πινδάρου;

Γιατί άλλο Texas Hold’em και άλλο… Pindarou Hold’em.

Στο πρώτο παίζεις με μάρκες.

Στο δεύτερο οι μάρκες είναι πολιτικές συμμαχίες, κομματικές ισορροπίες, αξιώματα και —κυρίως— το 2028.

Και υπάρχει ακόμη μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα: στο πόκερ μπορείς να είσαι εξαιρετικός παίκτης χωρίς να δείξεις ποτέ τα χαρτιά σου.

Στην πολιτική όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσει κάποιος άλλος στο τραπέζι να τα ανοίξει πρώτος.

Αυτό ακριβώς έκανε ο Αβέρωφ.

Και τώρα στην Πινδάρου δεν συζητούν απλώς ποιος κρατά τον άσο.

Συζητούν ποιος μοίραζε τελικά την τράπουλα.

–Sniper–

Continue Reading
Advertisement
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 days ago

Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;

Off the Record3 days ago

Ο Μεσσίας ορμώμενος από την Αργάκα θα σώσει την Κύπρο

voulitv2 weeks ago

66 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Ελληνικά F-16 στον ουρανό και διεθνής παρουσία με ισχυρούς συμβολισμούς

Off the Record2 weeks ago

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της Κίνας και του Moon Festival στην Κύπρο

Off the Record2 weeks ago

Ποιος πληρώνει τον πόλεμο; Η Ευρώπη στενάζει και το Λονδίνο συνεχίζει να γράφει επιταγές για την Ουκρανία

LIVE2 weeks ago

1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση

Off the Record2 weeks ago

Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»

Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks ago

Η τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks ago

Χρίστος Κληρίδης: Γιατί να παραμένουμε στη ΔΔΟ όταν η Τουρκία την έχει απορρίψει;

LIVE2 weeks ago

1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση

Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks ago

Η τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;

Off the Record4 weeks ago

Ψάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!

voulitv4 weeks ago

Χριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;

Off the Record4 weeks ago

Το είπα-ξείπα της Αννίτας

Off the Record4 weeks ago

Τορναρίτης στο Προεδρικό: Αξιοποίηση εμπειρίας ή μήνυμα προς την Πινδάρου;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks ago

Χρίστος Κληρίδης: Γιατί να παραμένουμε στη ΔΔΟ όταν η Τουρκία την έχει απορρίψει;

Off the Record4 weeks ago

Χριστοδουλίδης – ΕΛΑΜ: Το φλερτ που μπορεί να δώσει ψήφους και να διώξει συμμάχους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»

Off the Record2 weeks ago

Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia