Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης ήταν φιλοξενούμενος στο “Εξ Αφορμής” με τον διευθυντή του Vouli.TV Χάρη Θεραπή σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης και την διαχείριση της επόμενης μέρας. Παραθέτουμε τις κυριότερες τοποθετήσεις του καθηγητή ενώ εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση σ΄επανάληψη.

  • Οι Τούρκοι “παίζουν” με το διεθνές συλλογικό ασυνείδητο όσο αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας την Αραβοισραηλινή κρίση επί δεκαετιών και την “λύση δύο κρατών” που προκρίνεται, προβάλλοντας και την δική τους αξίωση για λύση δύο κρατών.
  • Οι Τούρκοι στην πενταμερή έχουν προβεί σε μία μεγάλη μπλόφα, συνεποικορούμενοι από τους Βρεττανούς. Ζήτησαν δύο κράτη για να “υποχωρήσουν” στην συνέχεια σε μία χαλαρή συνομοσπονδία, τα οποία θα μπουν στην ΕΕ και τα οποία ποτέ δεν θα συμφωνούν (τα δύο μέρη), άρα λευκή ψήφος σε όσα θέματα θα αφορούν την Τουρκία ή το ΗΒ.
  • Καμία φωνή από την δικιά μας πλευρά δεν ακούστηκε ή ανέφερε την σωρεία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ προς τον ΓΓ και να του ζητήσει να τα εφαρμόσει, τα ψηφίσματα τα οποία είναι δικά τους!
  • Η κα Λουτ θα έρθει για να κάνει “ψυχολογικό μασάζ” στην ΤΚ και Τουρκική πλευρά για να υποχωρήσουν από την “άτεγκτο θέση τους” ενώ παράλληλα θα πιέζει την ΕΚ πλευρά να κάνει υποχωρήσεις για να συναντηθούν στο μέσο!”
  • Από που δηλαδή θα υποχωρήσουν οι Τούρκοι; Από μία θέση που είναι ενάντια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που είναι απολύτως αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο! Η τελική τους επιδίωξη είναι η κυριαρχική ισότητα σε μία χαλαρή συνομοσπονδία η οποία στην ουσία θα τουρκέψει την Κύπρο.
  • Τον Αύγουστο του 2020, στην προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΕΞ για σύνδεση των κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας μαζί με αντίστοιχες εναντίον της Τουρκίας, αναπτύχθηκε η θεωρία ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και η Ελλάδα δεν στήριξε την Κύπρο. Στην επικείμενη Ευρωπαϊκή σύνοδο πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε για κυρώσεις ή βέτο, όταν “συνομιλούμε”, όταν υπάρχει “εξαιρετικό και φιλικό κλίμα” ανάμεσα στις χώρες μας; Η Τουρκία “επειδικνύει καλή θέληση, εσείς αναγνωρίζετε την καλή θέληση, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος!” Στην ουσία εξαγνίσαμε την Τουρκία και την παραδώσαμε αθώα και καθαρή να παραλάβει τα δώρα της από την ΕΕ!
  • Ο Τουρκικός Αρμαγεδώνας που ετοιμάζεται για την Κύπρο θα κάνει την καταστροφή του 1922 να μοιάζει με παραμύθι απέναντι της!
  • Πού είναι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου που έχει ενταφιασθεί από τον  Σημίτη; Πού είναι οι ασκήσεις Τοξότης και Νικηφόρος; Γιατί δεν προχωράμε άμεσα σε στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με την Γαλλία; Άμεσα πρέπει η ΚΔ να δώσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Γαλλία και να ενισχύσει την άμυνα της, αφού έχει έντονο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον και τεράστια συμφέροντα στην περιοχή.
  • Η Βρεττανία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, γιατί σε τέτοια περίπτωση και οι δύο κυρίαρχες βάσεις της στο νησί, θα είναι στο έδαφος της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της ΕΕ. Και τότε θα μπορούν να τεθούν θέματα οικονομικά, θέματα ένταξης στο ΝΑΤΟ, θέματα ακόμη και αποχώρησης τους από το νησί. Τόλμη χρειάζεται να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Vouli TV