Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ “OFFSHORE” ΣΤΟΝ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ!

Avatar photo

Published

on

του Άθου Σοφοκλέους
Συντάκτης

Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και κατανοώ το επί δύο ώρες ειρωνικό (σαρκαστικό, χαζοχαρούμενο, Τζοκόντιο – μπορείτε να διαλέξετε όποιο επίθετο σας ικανοποιεί) και μόνιμο χαμόγελο του στο debate του ΣΙΓΜΑ TV, ακόμα και όταν ο Αχιλλέας Δημητριάδης του έφτυνε στα μούτρα, προκαλώντας τον να τοποθετηθεί  σχετικά με τα sms που φέρεται να απέστειλε εις βάρος του.

Το σημαντικότερο στοιχείο των δημοσκοπήσεων όμως, είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν στις ποιοτικές ερωτήσεις. Με βάση την δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, το 72% πιστεύει ότι οι υποψήφιοι δεν είναι ειλικρινείς, το 54% δηλώνει ότι δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις, 68% ότι εμπαίζουν τον λαό και το 80% ότι οι υποψήφιοι δεν θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από την κυριαρχία των κομμάτων που τους υποστηρίζουν.

Τι σημαίνουν αυτοι οι αριθμοί; Οτι οι Κυπριοι ψηφοφόροι στέλλουν το μήνυμα ότι κανένας εκ των υποψηφίων δεν τους ικανοποιεί, ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν και ότι κανένας τους δεν είναι άξιος να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Βασικά, αυτό που εκφράζουν στηρίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι ότι θα ψηφίσουν με μοναδικό κριτήριο το μη χείρον βέλτιστον – δηλαδή ότι θα στηρίξουν τη λιγότερη κακή επιλογή που έχουν μπροστά τους.

Το γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται το μη χείρων βέλτιστον εδράζεται σε τρείς άξονες – 1) στον αντι-Αβερωφισμό, 2) στον αντι-Ακελισμό και 3) στον αντι-κομματισμό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σπέρνει ότι έχει θερίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια – οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι είναι υπόγειος, μέτρ των μηχανορραφιών, βρίσκεται κάτω από κάθε πέτρα, είναι αόρατος κυβερνήτης και κυρίως ότι εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών εις βάρος του απλού πολίτη.  Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης (ασχέτως των προβληματικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του) απλά αποτελεί θύμα της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και ΑΚΕΛ και του γεγονότος ότι επέλεξε να ανακοινώσει την “ανεξάρτητη” υποψηφιότητα του, αφού έτυχε στήριξης από το δαιμονοποιήμενο ΑΚΕΛ.  ‘Οσον αφορά τον αντι-κομματισμό, μόνο οι τυφλοί κομματικοί μας ηγέτες δεν έχουν συνειδητοποήσει ότι τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, οι πολίτες βρίσκονται απέναντι τους.  Γι’ αυτό και σε αντίθεση με το παρελθόν, υπάρχει μόνο ένας κομματικός υποφήφιος, ενώ τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου κρύβουν την πολιτική τους γύμνια πίσω από την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη για σκοπούς επιβίωσης.

Εν κατακλείδι, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως φαίνεται θα εκλεγεί ένας πρόεδρος με μεγάλη διαφορά, όχι λόγω εκτίμησης των ικανοτήτων, προτάσεων και ποιοτικών του χαρακτηριστικών, αλλά επειδή οι ψηφοφόροι κρίνουν ότι το πρόσιμο του είναι λιγότερο αρνητικό σε σχέση με αυτό των ανθυποψηφίων του!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστοδουλίδης στους Financial Times: Ευθυγράμμιση με ΗΠΑ και αναζήτηση νέας σχέσης με Άγκυρα

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Financial Times (στους Henry Foy και Ελένη Βαρβιτσιώτη), στην οποία αναλύει το όραμά του για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ενόψει της επικείμενης προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), επιδιώκοντας συνεργασία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσει το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για την περιοχή και να επωφεληθεί από τις σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ οφείλει να αξιοποιήσει τη θέση της Κύπρου ως γέφυρας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως η στενότερη ευθυγράμμιση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ένας τρόπος για να παραμείνει η Ευρώπη επίδοξη «παγκόσμια δύναμη».

«Η περιοχή [της ευρύτερης Μέσης Ανατολής] δεν είναι σημαντική μόνο για την Ε.Ε.· για μένα, είναι σημείο σύγκλισης με τον κ. Τραμπ και τις ΗΠΑ», ανέφερε στη συνέντευξή του από το γραφείο του στη Λευκωσία. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ένα σαφές σημείο επαφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι ηγέτες μπορεί να διαφωνούν με τον κ. Τραμπ σε επιμέρους ζητήματα, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει σημασία αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε μαζί του. Στην περιοχή μας, είναι ο ηγέτης… και ήδη βλέπουμε θετικές εξελίξεις χάρη στην ηγεσία του κ. Τραμπ».

Σχέδια συνεργασίας με την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα σχέδιά του για πιθανή συνεργασία με την Τουρκία, μια πρωτοβουλία που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ελάχιστοι στις Βρυξέλλες θα ανέμεναν.

«Αλλάξαμε την προσέγγισή μας στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας· η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονάς μας, και προτιμώ έναν γείτονα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Κύπρος αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την ατζέντα και να συντονίσει τις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Ο κ. Χριστοδουλίδης πρότεινε ακόμη το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε άτυπες συνόδους της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια κυπριακή προεδρία· είναι μια προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας».

Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

Ο Κύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία θα πρέπει να επαναληφθούν μετά την εκλογή του Τουφάν Έρχουρμαν ως νέου κατοχικού ηγέτη, ο οποίος παρουσιάζεται ως υποστηρικτής των λύσεων. Η εξέλιξη αυτή, είπε, αναπτερώνει ελπίδες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κρανς-Μοντάνα το 2017 και όχι να ξεκινήσουν εκ νέου. «Φτάσαμε τόσο κοντά… Αν ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε, είναι εφικτό», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για τον διορισμό του πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. «Η Ε.Ε. πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών», είπε, «καθώς μόνο εκείνη μπορεί να προσφέρει στην Άγκυρα τα απαραίτητα κίνητρα για μια ουσιαστική συμφωνία».

Μικρά βήματα εμπιστοσύνης

Ο Πρόεδρος πρότεινε να ξεκινήσει μια διαδικασία σταδιακής οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. «Μπορούμε να αρχίσουμε με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για Τούρκους επιχειρηματίες και, παράλληλα, η Τουρκία να ανοίξει ένα λιμάνι της σε πλοία υπό κυπριακή σημαία. Από το 1987, κανένα κυπριακό πλοίο δεν μπορεί να προσεγγίσει τουρκικό λιμάνι. Έτσι, βήμα-βήμα, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε απτά αποτελέσματα από αυτές τις θετικές κινήσεις», σημείωσε.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντιστάσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις για στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να είναι προετοιμασμένη», είπε, «αλλά δεν είμαι βέβαιος αν τα κράτη-μέλη είναι, ή αν απλώς κρύβονται πίσω από την Κύπρο».

Continue Reading

Off the Record

Χρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;

Avatar photo

Published

on

Ο πρώην Επίτροπος και νυν «σιωπηλός μάρτυρας» του Κραν Μοντανά, Χρήστος Στυλιανίδης, αποφάσισε —όπως λέει— να σωπάσει «από εθνική ευθύνη». Μόνο που, κύριε Στυλιανίδη, η σιωπή δεν είναι πάντα ευθύνη· καμιά φορά είναι συνενοχή.

Αν πράγματι διαθέτεις στοιχεία, αν γνωρίζεις ποιοι οδήγησαν την Κύπρο σε διεθνή γελοιοποίηση, αν έχεις δει τις μεθοδεύσεις ενός συστήματος που –κατά τα λεγόμενά σου– καθοδηγείται από τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη, τότε οφείλεις να μιλήσεις.
Όχι στο εξωτερικό. Όχι στα κλειστά γραφεία.
Στον κυπριακό ελληνισμό.

Δεν έχεις το δικαίωμα να υπαινίσσεσαι «έγγραφα» και «πρακτικά» και να αφήνεις τον λαό στο σκοτάδι. Η Κύπρος πλήρωσε ήδη ακριβά τη σιωπή, τις υπογραφές και τις «διπλωματικές τακτικές».

Οι πολίτες δεν θέλουν άλλες σιωπές, θέλουν αλήθειες. Και εσύ, που υπήρξες στο κέντρο των εξελίξεων, έχεις υποχρέωση να τις πεις. Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν οι ιστορικοί – αλλά χωρίς εσένα.

Μακιαβέλι

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόμπος συναντά νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο ΗΕ – Η Κύπρος επιμένει στο πλαίσιο λύσης

Avatar photo

Published

on

 

Την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΙΚΥΠ, Χασίμ Ντιάν, είχε χθες Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε παραγωγική, με τον Υπουργό να επαναβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia