Στο Καταστατικό Συνέδριο της 26ης Νοεμβρίου είναι στραμμένη η προσοχή όλων στο ΑΚΕΛ καθώς ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέσα από τις αλλαγές αυτές το κόμμα να καταστεί πιο δημοκρατικό και ανοικτό στα μέλη του.
Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ θέλει να γίνει πιο εξωστρεφές στην ευρύτερη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο όπως επίσης και πιο αποτελεσματικό στις αποφάσεις και στην καθημερινή δράση του.
Οι αλλαγές που θα τεθούν στο Καταστατικό Συνέδριο ενώπιον των 1000 περίπου συνέδρων που εκλέγηκαν ως αντιπρόσωποι από κάθε Κομματική Ομάδα Βάσης για να συμμετεχουν στο Καταστατικο Συνεδριο έχουν να κάνουν με τις δομές, τη λειτουργία και τις διαδικασίες του Κόμματος.
Συγκεκριμένα αφορούν ζητήματα όπως η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, η διαδικασία εκλογής του Γενικού Γραμματέα, η διαδικασία επιλογής υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το όριο θητειών των βουλευτών/ευρωβουλευτών, το ασυμβίβαστο ορισμένων κομματικών θέσεων με δημόσια αξιώματα, αλλαγές στην κομματική οργανωτική δομή επαρχιακά και περιφερειακά και ακόμα περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο στα οικονομικά του Κόμματος.
Μάλιστα η Κεντρική Επιτροπή την περασμένη Κυριακή ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τις καταστατικές και κανονιστικές αλλαγές και οριστικοποίησε τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου.
Κάποιες από τις αλλαγές που προωθούνται και για τις οποίες φαίνεται να άναψε πράσινο φως τόσο η βάση του κόμματος όσο και η Κεντρική Επιτροπή είναι η διαδικασία εκλογής του Γενικού Γραμματέα του κόμματος και συγκεκριμένα η εκλογή του από τα μέλη του Παγκύπριου Συνεδρίου και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.
Την ίδια ώρα ενώπιον των συνέδρων στις 26 Νοεμβρίου θα τεθεί και το θέμα θητειών των Βουλευτών και το ενδεχόμενο οι θητείες να γίνουν δύο από τρεις που είναι σήμερα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο κόμμα που έβαλε όριο 3 θητειών για τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του.
Σύμφωνα μάλιστα με κομματικές πηγές σε περίπτωση που η καταστατική αλλαγή αυτή εγκριθεί θα τεθεί σε ισχύ από τις Βουλευτικές του 2031 και έτσι όσοι συμπληρώνουν 2 θητείες το 2026 θα έχουν το δικαίωμα άλλης μιας θητείας.
Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών επιλογής του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές καθώς υπάρχει η θέση ότι οι διαδικασίες είναι αργές και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Μια άλλη αλλαγή που προωθείται είναι και η μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εργάζονται στον κομματικό μηχανισμό καθώς δεν θα μπορεί ο αριθμός αυτός να ξεπερνά το 40% του συνολικού αριθμού της Κεντρικής Επιτροπής.
Τέλος οι θέσεις του Κεντρικού Οργανωτικού, των Επαρχιακών Γραμματέων και των Επαρχιακών Οργανωτικών καθίστανται ασυμβίβαστες με δημόσια αξιώματα.
Ως προς το θέμα των Νέων Δυνάμεων φαίνεται ότι η συζήτηση θα γίνει παράλληλα με την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας που προανήγγειλε από το καλοκαίρι ο Στέφανος Στεφάνου στα πλαίσια του πρώτου μετεκλογικού ανοίγματος του ΑΚΕΛ προς τα πρόσωπα που υπήρξαν συνοδοιπόροι στην στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αυτό που ουσιαστικά συζητείτε είναι κατά πόσο οι προσωπικότητες αυτές της κοινωνικής συμμαχίας θα έχουν ρόλο και λόγο στις αποφάσεις του κόμματος.
Πηγή: Offsite
Comments are closed for this post.