Ξεκίνησαν στα κατεχόμενα οι «εορτασμοί» για την 40η επέτειο παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που μεταδόθηκαν από τον «Μπαϊράκ». Για την επέτειο μηνύματα εξέδωσαν και άλλοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί. 

Στην ομιλία του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε «στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της ‘τδβκ’, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει διεθνή εμπάργκο και πιέσεις», όπως είπε.

«Η ‘τδβκ’ είναι η τιμή μας, η αξιοπρέπειά μας», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, ο οποίος αναφέρθηκε, με βάση  τη δική του οπτική γωνία, στην ιστορία της τ/κ κοινότητας και στο ιστορικό υπόβαθρο του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Τατάρ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι «διατηρεί αρνητική και ηγεμονική στάση» και αναφέρθηκε σε “λαϊκή υποστήριξη” που έλαβε για την πρόταση λύσης που βασίζεται σε “δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ξεχωριστά κράτη” κατά τη διάρκεια των «εκλογών» του 2020.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προέτρεψε για την παγκόσμια αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον τερματισμό των εμπάργκο. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, ένα «πρόσφατο ορόσημο» είναι η αποδοχή της τ/κ πλευράς ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί «ένα σημαντικό βήμα προς τη διεθνή αναγνώριση».

Εν μέσω περιφερειακών συγκρούσεων και αγώνων εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε, ο κ. Τατάρ εξέφρασε επίσης «την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα».

Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας σε τομείς όπως η πληροφορική, η γεωργία, η βιομηχανία και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο άνοιγμα των Βαρωσίων και στη λειτουργία νέου τερματικού σταθμού στο «αεροδρόμιο» στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, στο δικό του μήνυμα, επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι «σαμποτάρει όλες τις προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» και ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει με συνέπεια την ειλικρίνεια και την επιθυμία της για λύση, κυρίως με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν».

Καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο νησί και το όραμα για λύση δύο κρατών», αναφέρθηκε στα νέα έργα της «κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το «πρακτορείο», ο «πρόεδρος» της «βουλής» Ζορλού Τορέ εξέδωσε επίσης δήλωση, ισχυριζόμενος ότι «η ίδρυση της ‘τδβκ’ είναι αποτέλεσμα του έντιμου αγώνα του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ για ελευθερία». Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της έκκλησης του κ. Ερντογάν για διεθνή αναγνώριση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλγολου, αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος ως «σύμβολο της ‘κυριαρχίας’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’», εκφράζοντας «υπερηφάνεια για την 40ή επέτειο και υποσχόμενος την ενίσχυση του ‘κράτους’ με την υποστήριξη της Τουρκίας».

Παρόμοιο μήνυμα εξέδωσε και ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούς.

Εκτός από τους εκπροσώπους της τ/κ ηγεσίας, όπως μεταδίδουν τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, αντιπροσωπείες από Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν, συμμετέχουν στους «εορτασμούς».

Στα πλαίσια των «εορτασμών», ομάδα ακροβατικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πρόκειται να δώσει παραστάσεις, ενώ πλοία του τουρκικού ναυτικού επισκέπτονται παράνομα τα κατεχόμενα λιμάνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.