Λόγω ενός τεχνικού σφάλματος, «κάτι έμεινε στην οθόνη», συνελήφθη ο Ακάν Κιουρσιάτ και όχι εξαιτίας μιας «ειδικά οργανωμένης προσπάθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ εργολάβων, Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ που εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τ/κ δικηγόρος θα παρουσιαστεί στις ακροάσεις και θα ήθελε να δικαστεί.
Χαρακτήρισε ενδιαφέρον ότι ο Κιουρσιάτ εκδόθηκε από την Ιταλία στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση χωρίς καν να κατασχεθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, παρόλο που ήταν γνωστό ότι θα πήγαινε στα κατεχόμενα.
Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά βρισκόταν ήδη σε αναζήτηση τρόπων αποτροπής ή και τερματισμού της οικοδομικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα κι εκμεταλλεύτηκε αυτή τη σύμπτωση της σύλληψης του Τ/κ δικηγόρου στην Ιταλία.
«Για να μην επηρεάσω αρνητικά τη διαδικασία και να μην δώσω ευκαιρία σε σωβινιστές, δεν θέλω να σχολιάσω πάρα πολλά για αυτό το θέμα», είπε. Ο κ. Γκιούρτζιαφερ μιλώντας γενικά αναφέρθηκε σε θετικό κλίμα που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της αναζήτησης ειρήνης και λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα προ ολίγου διαστήματος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επέτρεψε να προκληθεί αυτή η θετική διαδικασία που έχει ξεκινήσει».
Ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι μετά την σύλληψη Κιουρσιάτ η ε/κ ηγεσία και πολιτικοί προέβαιναν σε δηλώσεις ανάλογα με την ε/κ κοινή γνώμη αλλά η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ωσάν να «ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν», «λες και δεν θα έβγαινε ποτέ από τη φυλακή, δημιουργήθηκε μια αντίληψη».
Το Κυπριακό, συνέχισε, δεν θα λυθεί ούτε με τις αποφάσεις στο ΕΔΑΔ για το περιουσιακό ούτε και παραβλέποντας το περιουσιακό πρόβλημα στο «βορρά». «Το κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των συνομιλιών».
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. «Ο αριθμός των αγοραστών που αναζητά η Κύπρος (σσ: κατεχόμενα) είναι 30 – 40 χιλιάδες. Στην Τουρκία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι. Ίσως υπάρχουν 200 – 300 χιλιάδες αγοραστές που μπορούν να έρθουν μόνο από την Τουρκία. Υπάρχουν ακόμη χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών της ε/κ πλευράς, αλλάζει μόνο το χαρτοφυλάκιο των αγοραστών στη Βόρεια Κύπρο, οι αγορές δεν σταματούν».
Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο να συζητηθεί σοβαρά η ανταλλαγή, η επιστροφή χρημάτων και η αποζημίωση για τις περιουσίες. Υποστήριξε δε ότι πρέπει να μειωθεί ο αντίκτυπος του περιουσιακού στο Κυπριακό κι έτσι η λύση θα είναι ευκολότερη, όπως είπε.
Ο Τζιαφιέρ Γκιούρτζιαφερ δήλωσε ότι είναι και ο ίδιος πρόσφυγας κι έχει περιουσία στο «νότο» κι πήρε το «αντίτιμο» αυτής στα κατεχόμενα. «Τι θα γίνει τώρα, εγώ θα έχω περιουσία και στον βορρά και στο νότο;». Ανέφερε ότι οι Τ/κ άφησαν χιλιάδες σπίτια και στρέμματα στις ελεύθερες περιοχές και πήραν σπίτια στα κατεχόμενα για να μένουν. Και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει «ανταλλαγή», δηλαδή, «περιουσία έναντι περιουσίας».
Εκτίμησε ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί ούτε υπέρ των προσδοκιών της ε/κ πλευράς, ούτε στη βάση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος για τη διαδικασία που αρχίζει με τον διορισμό της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.
Comments are closed for this post.