Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γκιούρτζιαφερ: Από λάθος συνελήφθη ο Κιουρσιάτ στην Ιταλία, εκμεταλλεύτηκε τη σύμπτωση η Ε/κ πλευρά

Published

on

Λόγω ενός τεχνικού σφάλματος, «κάτι έμεινε στην οθόνη», συνελήφθη ο Ακάν Κιουρσιάτ και όχι εξαιτίας μιας «ειδικά οργανωμένης προσπάθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ εργολάβων, Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ που εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τ/κ δικηγόρος θα παρουσιαστεί στις ακροάσεις και θα ήθελε να δικαστεί.

Χαρακτήρισε ενδιαφέρον ότι ο Κιουρσιάτ εκδόθηκε από την Ιταλία στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση χωρίς καν να κατασχεθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, παρόλο που ήταν γνωστό ότι θα πήγαινε στα κατεχόμενα.

Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά βρισκόταν ήδη σε αναζήτηση τρόπων αποτροπής ή και τερματισμού της οικοδομικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα κι εκμεταλλεύτηκε αυτή τη σύμπτωση της σύλληψης του Τ/κ δικηγόρου στην Ιταλία.

«Για να μην επηρεάσω αρνητικά τη διαδικασία και να μην δώσω ευκαιρία σε σωβινιστές, δεν θέλω να σχολιάσω πάρα πολλά για αυτό το θέμα», είπε. Ο κ. Γκιούρτζιαφερ μιλώντας γενικά αναφέρθηκε σε θετικό κλίμα που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της αναζήτησης ειρήνης και λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα προ ολίγου διαστήματος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επέτρεψε να προκληθεί αυτή η θετική διαδικασία που έχει ξεκινήσει».

Ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι μετά την σύλληψη Κιουρσιάτ η ε/κ ηγεσία και πολιτικοί προέβαιναν σε δηλώσεις ανάλογα με την ε/κ κοινή γνώμη αλλά η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ωσάν να «ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν», «λες και δεν θα έβγαινε ποτέ από τη φυλακή, δημιουργήθηκε μια αντίληψη».

Το Κυπριακό, συνέχισε, δεν θα λυθεί ούτε με τις αποφάσεις στο ΕΔΑΔ για το περιουσιακό ούτε και παραβλέποντας το περιουσιακό πρόβλημα στο «βορρά». «Το κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. «Ο αριθμός των αγοραστών που αναζητά η Κύπρος (σσ: κατεχόμενα) είναι 30 – 40 χιλιάδες. Στην Τουρκία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι. Ίσως υπάρχουν 200 – 300 χιλιάδες αγοραστές που μπορούν να έρθουν μόνο από την Τουρκία. Υπάρχουν ακόμη χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών της ε/κ πλευράς, αλλάζει μόνο το χαρτοφυλάκιο των αγοραστών στη Βόρεια Κύπρο, οι αγορές δεν σταματούν».

Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο να συζητηθεί σοβαρά η ανταλλαγή, η επιστροφή χρημάτων και η αποζημίωση για τις περιουσίες. Υποστήριξε δε ότι πρέπει να μειωθεί ο αντίκτυπος του περιουσιακού στο Κυπριακό κι έτσι η λύση θα είναι ευκολότερη, όπως είπε.

Ο Τζιαφιέρ Γκιούρτζιαφερ δήλωσε ότι είναι και ο ίδιος πρόσφυγας κι έχει περιουσία στο «νότο» κι πήρε το «αντίτιμο» αυτής στα κατεχόμενα. «Τι θα γίνει τώρα, εγώ θα έχω περιουσία και στον βορρά και στο νότο;». Ανέφερε ότι οι Τ/κ άφησαν χιλιάδες σπίτια και στρέμματα στις ελεύθερες περιοχές και πήραν σπίτια στα κατεχόμενα για να μένουν. Και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει «ανταλλαγή», δηλαδή, «περιουσία έναντι περιουσίας».

Εκτίμησε ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί ούτε υπέρ των προσδοκιών της ε/κ πλευράς, ούτε στη βάση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος για τη διαδικασία που αρχίζει με τον διορισμό της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: Politis

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia