O σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β’ Φάσης του ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητά του βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Επίσης, πρόσθεσε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, 22-28 Απριλίου, 2024, ο κ. Χαρτσιώτης είπε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πλέον θεσμό, όπου η CNP Ασφαλιστική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργάζονται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Το κεντρικό αυτό μήνυμα της φετινής εβδομάδας πυρασφάλειας “Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη”, αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας κάθε αντιπυρική περίοδο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Ο σεβασμός, προς το φυσικό μας περιβάλλον και η προσωπική και συλλογική μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κινδύνους είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση, και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό το καλοκαίρι του 2021 αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων και μέσων παρακολούθησης αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι η A’ Φάση του ολιστικού αυτού συστήματος ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, αυξάνοντας σημαντικά τον βαθμό επιτήρησης της δασικής και παραδασόβιας έκτασης της Δημοκρατίας.

Ο σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β’ Φάσης, συνέχισε, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Συστήματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού.

Επεσήμανε ότι η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αυτού προσωπικά.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Μονιάτη και Ευρύχου έχουν αναβαθμιστεί σε Περιφερειακούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κατάλληλα στελεχωμένοι με εργάτες πυρόσβεσης και με μόνιμο προσωπικό. Περαιτέρω, προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, ως επίσης και η αναβάθμιση υφιστάμενων Σταθμών.

Συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Χαρτσιώτης σημειώνοντας ότι ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος απαριθμεί σήμερα πέραν των 110.000 εγγεγραμμένων παρατηρητών παγκύπρια, σε Παρατηρητές Πυρασφάλειας, κάλεσε τους χιλιάδες αυτούς καταγεγραμμένους Παρατηρητές, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συστρατευτούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να γίνουν η προέκταση των παρατηρητηρίων και των άλλων μέσων επιτήρησης, όχι μόνο για τον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται, αλλά και για την ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες, δυστυχώς, αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών.

Η Β’ Φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 31 αισθητήρες εντοπισμού πυρκαγιάς
Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος στον δικό του χαιρετισμό είπε πως κάθε χρόνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται συνολικά μέσο όρο περίπου 13.000 κλήσεις, από τις οποίες οι 8.500 αφορούν πυρκαγιές ενώ οι 4.500 αφορούν κλήσεις για εξυπηρετήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Από τις κλήσεις πυρκαγιών περίπου οι 5.000 χιλιάδες αφορούν πυρκαγιές στην ύπαιθρο και άλλες 3.500 πυρκαγιές σε αστικές περιοχές. Σημείωσε ότι κύριο χαρακτηριστικό αυτών των πυρκαγιών είναι ότι πέραν του 90% έχουν πίσω τους την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής, έχουν ήδη παραληφθεί και έχουν ενισχύσει τον πυροσβεστικό στόλο 9 νέου τύπου πυροσβεστικά οχήματα και προγραμματίζεται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να παραληφθούν άλλα 21 νέα πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Λογγίνος, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομής.

Ανέφερε ότι νέοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί ξεκίνησαν να κατασκευάζονται σε στρατηγικά σημεία και άλλοι σύντομα προγραμματίζονται να ξεκινήσουν με την σημαντική βοήθεια και  συνεργασία του Τμήματος Δημοσίων Έργων, προσθέτοντας ότι ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αγίας Νάπας 7 περίπου εκ. ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες  και  η κατασκευή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου Πάχνας και Εφταγώνιας σύντομα ξεκινούν να κατασκευάζονται ενώ προγραμματίζεται και νέος Πυροσβεστικός Σταθμός στο χωριό Πεδουλάς, είπε.

Σημείωσε ότι μέσα από το ολιστικό αυτό πρόγραμμα ενίσχυσης της πυροπροστασίας, του οποίου η Α΄ φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα, έχει ήδη εγκριθεί και προχωρά η υλοποίηση της Β΄ φάσης που θα είναι και η σημαντικότερη, αφού 31 αισθητήρες εντοπισμού και ενημέρωσης έναρξης πυρκαγιάς θα σαρώνουν τόσο τις δασικές όσο και τις περιοχές υπαίθρου αλλά και 15 βιομηχανικές περιοχές συμπεριλαμβανομένου και του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Πηγή
ΚΥΠΕ

Vouli TV