ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους το 2024-Για όσες έχουν υποβληθεί θα γίνει με βαρύτητα 45%
Οι αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή Οικονομικών στις προαγωγές για το 2024 και το 2025, με βάση τις οποίες θα δίνεται μειωμένη βαρύτητα στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για αυτά τα έτη, δεν πρέπει να επηρεάσουν τις θέσεις προαγωγής για τις οποίες υποβλήθηκαν ήδη προτάσεις στην ΕΔΥ, είπε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής τη Δευτέρα.
Ως εκ τούτου, το 2024 οι προαγωγές θα γίνουν με δύο τρόπους: για όσες έχουν ήδη υποβληθεί θα γίνει με βαρύτητα 45% στις αξιολογήσεις του 2023, ενώ για τις υπόλοιπες θα γίνει με βαρύτητα 15% στις αξιολογήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόταση των Βουλευτών ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, προτείνεται η αξιολόγηση του 2023, που έγινε με το νέο σύστημα αξιολόγησης, να έχει μειωμένη βαρύτητα 15% αντί 45% που προβλέπεται στον νόμο για σκοπούς προαγωγής. Αντίστοιχα, το 2025 η βαρύτητα της αξιολόγησης θα ανέβει στο 30%, για να επιστρέψει στα όσα προβλέπει η νομοθεσία το 2026.
Τα παραπάνω προτάθηκαν μετά από σωρεία παραπόνων που εκφράστηκαν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησής τους.
Κατά τη συνεδρίαση, ΕΔΥ, Υπουργείο Οικονομικών και όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν με την πρόταση νόμου.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, επανέλαβε τη συμφωνία της Επιτροπής με την πρόταση, σημειώνοντας ωστόσο προβληματισμό για να μη μεταφερθούν οι μονάδες που θα αφαιρεθούν από την αξιολόγηση στα άλλα κριτήρια. Επίσης, ανέφερε ότι για το 2024 έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για 385 θέσεις προαγωγής. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΔΥ, οι θέσεις αυτές ελέγχονται με βάση τα προσόντα που υπήρχαν την ημέρα κατάθεσης της πρότασης προαγωγής, ενώ δεν μπορούν να αποσυρθούν και να επαναϋποβληθούν.
Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Αλεξία Καλησπέρα, είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για την πρόταση, εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις ότι το θέμα άπτεται θεμάτων δημόσιας διοίκησης, για τα οποία η ευθύνη ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων μπορεί να έχει οικονομική επιβάρυνση, που μπορεί να οδηγεί σε παραβίαση του συντάγματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι από την πρόταση νόμου δεν μπορούν να επηρεαστούν διαδικασίες που έχουν ήδη αρχίσει και επομένως εκείνες θα κριθούν με βαρύτητα 45% στην αξιολόγηση του 2023.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Αζίνα είπε ότι, δεδομένης της σύγκλισης όλων ότι πρέπει να γίνουν διαφοροποιήσεις στο νέο σύστημα, το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό στην πρόταση νόμου, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε σχέση με το θέμα, ελπίζοντας ότι δεν θα διακινδυνεύσουν δικαστικώς οι θέσεις και δεν θα υπάρξουν νομικά ζητήματα.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων συμφώνησαν με την πρόταση νόμου, εκφράζοντας επιφύλαξη για το γεγονός ότι το 2024 κάποιες θα γίνουν με βάση το 45% βαρύτητα και κάποιες με 15%, αφού δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά η νομοθεσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι επιχειρείται μια προσέγγιση «να κάνουμε μια ρύθμιση και ό,τι έρθει και ό,τι μας βρει», σημειώνοντας ότι δεν είναι σοβαρή η προσέγγιση από την εκτελεστική εξουσία. «Υπάρχει βαθύς προβληματισμός σ’ εμάς κατά πόσο αυτό που πάμε να κάνουμε όχι απλά δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, θα επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα στη συνέχεια», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πειστική τοποθέτηση από την εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα. «Γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστεί τώρα το ζήτημα, να ικανοποιήσουμε τις αντιδράσεις που δικαίως έχουν καταγραφεί, επειδή δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας, και βλέπουμε και κάνουμε», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ζήτησε να καταγραφεί ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίζουν την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, η Επιτροπή λαμβάνει ανώνυμα μηνύματα από εργαζόμενους που έχουν διαφορετική άποψη.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, επισήμανε τη συμφωνία επί της αρχής με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, της ΕΔΥ, της Εισαγγελίας, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εξέφρασε ανησυχία για τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για τις προτάσεις προαγωγής που έχουν ήδη υποβληθεί, ζητώντας να βρεθεί τρόπος να λυθεί το ζήτημα.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην επιφύλαξη της Νομικής Υπηρεσίας για προαγωγές που είναι ήδη σε εξέλιξη, που θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. «Τίθεται ένα νομικό ζήτημα που αναμένουμε να ξεκαθαρίσει από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας», είπε.
Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης πρόταση των ομάδων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για καταρτισμό ξεχωριστού καταλόγου υποψηφίων για διατμηματική προαγωγή, μετά την αξιολόγηση σε εξεταστικό κέντρο, στην περίπτωση εναλλάξιμων θέσεων.
ΕΔΥ και Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού σημείωσαν την αντίθεσή τους με την πρόταση, σημειώνοντας ότι δημιουργείται εξαίρεση από τη φιλοσοφία της διατμηματικής προαγωγής. Αντίθετα, η ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι η πρόταση κινείται στη σωστή βάση, καθώς δέχεται πλήγμα ο θεσμός της εναλλαξιμότητας, αφού κάποιος δεν θα έχει κίνητρο να μετακινηθεί, θα μένει για να πληρώνει τα εξειδικευμένα χρόνια πείρας και οι υπόλοιποι διοικητικοί δεν θα μπορούν να διεκδικούν ισότιμα. «Δεν ζητούμε καθολική εξαίρεση, αλλά ξεχωριστό κατάλογο υποψηφίων», σημείωσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση.
Πηγή: KYΠΕ
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
Το Vouli.TV παρουσιάζει τη νέα μεγάλη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» για τον μήνα Απρίλιο, που αποτυπώνει με σαφήνεια τις τάσεις της κοινής γνώμης ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η ανάλυση βασίζεται σε συνολικό δείγμα που προσεγγίζει τα 9.000 άτομα, συγκεντρώνοντας και σταθμίζοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα της περιόδου. Το εύρος του δείγματος την καθιστά ένα ισχυρότατο εργαλείο καταγραφής του πολιτικού σκηνικού, με αυξημένο βαθμό αξιοπιστίας και δυνατότητα βαθύτερης ερμηνείας των τάσεων.
Στην εκπομπή συμμετέχει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ξιουρής και παρουσιάζει ο διευθυντής του καναλιού Χάρης Θεραπής, οι οποίοι παρουσιάζουν και αναλύουν:
• την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή
• τις μετακινήσεις ψηφοφόρων
• τα σενάρια κατανομής εδρών
• τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα της περιόδου
🔴 Συντονιστείτε στο Vouli.TV για την πλήρη παρουσίαση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
-
Off the Record4 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 days agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
voulitv2 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ

