ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αναδιατάσσεται
Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τα ξημερώματα της Τετάρτης αποτελεί κίνηση ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού από πλευράς Ισραήλ. Αναντίρρητα, κλιμακώνει την ένταση και δίνει πάτημα στους βεβαιωμένους εχθρούς του Ισραήλ για να αιτιολογήσουν πράξεις αντιποίνων.
Ο Χανίγια δεν εξοντώθηκε στον τόπο όπου διέμενε τον περισσότερο καιρό του χρόνου, το Κατάρ, το οποίο φρόντιζε σε μεγάλο βαθμό για την προστασία και την ασφάλεια του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, ή στην Τουρκία, που ταξίδευε συχνά, αλλά στην καρδιά του ιρανικού καθεστώτος, την πρωτεύουσα Τεχεράνη. Η δολοφονία του κατέδειξε για πολλοστή φορά την ικανότητα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να πραγματοποιούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου στην καρδιά του Ιράν ή και σε περιοχές εκτός αυτού όπου όμως αυτό υποτίθεται ότι ασκεί έλεγχο (βλ. δολοφονίες Σουλειμανί και Μουσαβί).
Ήδη από το 2007 μετράμε σημαντικό αριθμό δολοφονιών επιστημόνων σχετιζόμενων με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εντός αυτού, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του εγκεφάλου του πυρηνικού προγράμματος, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, με κινηματογραφικό τρόπο στα τέλη του 2020.
Πάντως, η δολοφονία του Χανίγια έρχεται να ενισχύσει την εντύπωση, που μεθοδικά καλλιεργεί το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν είναι ασφαλής όπου και αν βρίσκεται.
Οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τους γείτονες

Η δολοφονία του πιο «πραγματιστή» από τους ηγέτες της Χαμάς αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και ορισμένων εκ των ηγεσιών της περιοχής όχι μόνο διπλωματικά, αλλά και δημιουργώντας καχυποψίες και παραστάσεις απειλής, εξαιτίας της δυνατότητας του πρώτου να πραγματοποιεί τέτοιου είδους μυστικές και επιθετικές επιχειρήσεις στο έδαφος τρίτων χωρών.
Ήδη η δολοφονία Χανίγια προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο με το Κατάρ, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα να καταδικάζουν την επίθεση. Και ασφαλώς Κίνα και Ρωσία ποντάρουν στην κατάσταση για να κατηγορήσουν τους Αμερικανούς για συνενοχή ή αδυναμία μετριασμού των (κατά πολλούς) αποσταθεροποιητικών ενεργειών της ισραηλινής ηγεσίας.
Κίνα – Ρωσία – ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί έρχονται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας αυτών των επιθέσεων, εφόσον βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν τις πλέον κρίσιμες προεδρικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι γνώριζαν τα σχέδια του Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή των δύο επιθέσεων κατά των ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Κι αυτό γιατί τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από την πρώτη επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν. Apropos, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την Κάμαλα Χάρις, η οποία φέρεται να του διεμήνυσε ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ, αλλά και με τον Ντόναλντ Τραμπ (τον οποίο φέρεται ότι ήθελε να δολοφονήσει το Ιράν!). Πάντως η Ουάσιγκτον αυτήν τη στιγμή δεν έχει παρά μόνο περιορισμένη επιρροή πάνω στην ισραηλινή ηγεσία, κάτι που μπορεί να κοστίσει εκλογικά στη Χάρις. Και αυτή η σύγχυση στο εσωτερικό των ΗΠΑ και η συναπαγόμενη αδυναμία ουσιαστικής αμερικανικής εμπλοκής στις εξελίξεις, δίνουν στον Νετανιάχου αυτοπεποίθηση, όχι μόνο για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους εχθρούς του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, αλλά ακόμη και για να πιστέψει ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αμερική.
Η «μουδιασμένη» Ευρώπη
Ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, και κυρίως η Ευρώπη, για ακόμη μια φορά παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές ώρες μετά τη δολοφονία Χανίγια δεν είχε υπάρξει ούτε μία ανακοίνωση εκ μέρους κάποιας ευρωπαϊκής χώρας. Πάντως, είναι σίγουρο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. δεν επιθυμούν να συρθούν και να εμπλακούν σε πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γεωπολιτικό ντόμινο με απρόβλεπτες εξελίξεις εντός και εκτός της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε, η ανοιχτή πληγή της Ουκρανίας έχει καταδείξει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων κατά οργανώσεων και άλλων μη-κρατικών δρώντων και ενός συμβατικού (έστω με υβριδικά μέσα) διακρατικού πολέμου.
Οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ και τα σενάρια

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της επίθεσης στο εσωτερικό του Ισραήλ αλλά και την εκτιμώμενη στρατηγική της ηγεσίας του από εδώ και πέρα, ο Νετανιάχου βγαίνει ενδυναμωμένος, καθώς ο θάνατος του ηγετικού στελέχους της Χαμάς και ο τρόπος και το μέρος στο οποίο έλαβε χώρα αποτελούν σημαντικότατο επιχειρησιακό επίτευγμα.
Πλέον προκρίνονται δυο σενάρια.
Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τις φωνές εντός του Ισραήλ που ζητούν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών τόσο κατά της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ να ικανοποιούνται σε κάποιο βαθμό και ως αποτέλεσμα να δίνεται πολιτικός χρόνος και χώρος στον Νετανιάχου να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στον νότιο Λίβανο, έχοντας καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς. Έτσι, θα αποφεύγονταν μία ευρύτερη ανάφλεξη.
Βέβαια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Χαμάς να δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός μετά την δολοφονία του Χανίγια και να μην αντιδράσει, έστω και για τους τύπους, ανεξάρτητα από το ποιος θα διαδεχθεί τον Χανίγια.
Οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός αλλά κόντρα στα προγνωστικά.
Το απαισιόδοξο σενάριο θέλει την ισραηλινή ηγεσία να έχει ήδη αποφασίσει την οριστική και πλήρη εξόντωση των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι, σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ) αλλά και του ίδιου του Ιράν και να βρίσκεται σε μια πολεμική τροχιά που θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή και τον πλανήτη για πάντα, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες μέρες έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.
Οι επόμενες κινήσεις της ισραηλινής ηγεσίας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση αυτή το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Οι επιπτώσεις για το Ιράν

Το Ιράν, παρότι σήμερα βρίσκεται εκτεθειμένο και σε μεγάλο βαθμό ταπεινωμένο από τις αστοχίες των υπηρεσιών ασφαλείας του, που απέτυχαν να αποτρέψουν μια τέτοιου υψηλού προφίλ εχθρική επιχείρηση στο έδαφός του και μάλιστα τις ημέρες της ορκομωσίας του νέου προέδρου του, παραμένει μια ισχυρή και υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή με συμμάχους εντός και εκτός της Μέσης Ανατολής και έχει δείξει και στο πρόσφατο παρελθόν την πρόθεσή του να απαντά με δυναμικό τρόπο και να κλιμακώνει στη συνεχόμενη αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ. Όμως, το Ιράν πληρώνει το τίμημα της υπερ-έκτασης του κυρίως στη Συρία (για την υποστήριξη του Άσαντ) και τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων στην οικονομία του ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο και με τον νεανικό του πληθυσμό που αμφισβητεί το καθεστώς. Πιθανόν, τον εσωτερικό κλονισμό του τελευταίου να θέλει να εκμεταλλευτεί το Ισραήλ.
Οπότε, το ζητούμενο για την Τεχεράνη και άλλες δυνάμεις που θα ήθελαν να πετύχουν ένα ή και περισσότερα εντυπωσιακά χτυπήματα σε βάρος του Ισραήλ, αγνοώντας τις παρενέργειες στη σταθερότητα ή ακόμη και επενδύοντας στην αποσταθεροποίηση, είναι οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες και οι αντίστοιχες δυνατότητες του Ισραήλ να αμυνθεί.
Σημείο χωρίς επιστροφή
Δέκα μήνες έπειτα από την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, τα νέα δεδομένα μετά τις δύο δολοφονίες αλλά και την επίθεση στο Γκολάν, μας οδηγούν σε ένα σημείο χωρίς γυρισμό.
Το Ιράν θα απαντήσει, όπως και οι οργανώσεις που υποστηρίζει. Το θέμα δεν είναι το αν αλλά το πότε, το πώς, η αποτελεσματικότητα του χτυπήματος και κατά πόσο αυτό θα επισύρει την απάντηση του Ισραήλ.
Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αναδιατάσσεται σε μία χρονική στιγμή ευμετάβλητης ρευστότητας αλλά και αποδυνάμωσης και αμφισβήτησης των ΗΠΑ, εξέλιξη που διευρύνει τα περιθώρια κινήσεων δυνάμεων φιλικών και μη προς την Ουάσιγκτον.
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

