Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδρομές στα κατεχόμενα: Αντιδράσεις στην Επ. Τουρισμού – «Έχουν αντιληφθεί τι έχουν κάνει;»

Published

on

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού συζήτησε το απόγευμα της Τετάρτης, κεκλεισμένων των θυρών, τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την οργάνωση ταξιδιών από και προς τις κατεχόμενες περιοχές, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να λέει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Η απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία για τα ΜΜΕ, πάρθηκε κατά πλειοψηφία, ύστερα από αίτημα του ίδιου του Υφυπουργού Τουρισμού, υπέρ της οποίας τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

Κατά της απόφασης, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η συνεδρία άρχισε στις 13.45 και γύρω στις 14.45 αποχώρησαν από τη συνεδρία και οι καλεσμένοι της Επιτροπής και παρέμειναν μόνο ο Υφυπουργός Τουρισμού και αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συνέχισαν την ενημέρωση των βουλευτών για το θέμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «για άλλη μια φορά τα έκαναν όπως τα έκαναν» και διερωτήθηκε κατά πόσον «οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί τι έχουν κάνει». «Οδήγησαν την χώρα σε μία περιπέτεια που έχει να κάνει πρώτα με τις σχέσεις μας με τους συνεργάτες ταξιδιωτικούς πράκτορες και δεύτερο οδήγησαν την χώρα σε μία περιπέτεια καβγά και να θέσουν σε αμφισβήτηση υφιστάμενα σχέδια και συμφωνίες οι οποίες υπήρχαν μέχρι στιγμής», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης.

«Στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι εκδρομές γινόντουσαν, γίνονται και είναι στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «δεν έδωσαν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σήμερα», προσθέτοντας ότι «έχουν αποδεχθεί πως ενώ το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει διαγνώσει το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ο Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν έχει μεταφέρει το πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για μια απόφαση η οποία είχε πολιτικές διαστάσεις».

Ανέφερε ότι το αφήνει αυτό προς κρίση του καθενός και πρόσθεσε ότι η απόφαση που λήφθηκε «μας οδήγησε, εν μέσω προσπαθειών για έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, να δώσουμε την ευκαιρία στους απέναντι να το χρησιμοποιήσουν και να έρθουν καταχρηστικά σε βάρος και του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών που γίνονται».

Διερωτήθηκε ο κ. Χατζηγιάννης αν «αυτό ήταν υπεύθυνη διαχείριση πολιτικής πράξης» και ευχήθηκε «να μην υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις, όπως αντίποινα, για παράδειγμα στην επέκταση της παράνομης τουριστικής δραστηριότητας εντός της πόλης της Αμμοχώστου».

Ανέφερε ότι «αυτούς τους εκβιασμούς τους έχει κάνει η κατοχική δύναμη εξαιτίας του ότι τους έδωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού αυτή την ευκαιρία, να απειλούν για πράγματα που δεν χρειαζόντουσαν».

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μιχάλης Γιακουμή, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, κάλεσε «την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία δεν θα πληγεί περαιτέρω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων περιοχών».

«Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, είναι θέμα αρχής και δικαιοσύνης. Η τουριστική βιομηχανία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον ισότιμο και δίκαιο. Η πολιτεία έχει την ευθύνη να προστατεύσει την κυριαρχία μας, την οικονομία μας και το δίκαιο ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας σε όλα τα μέτωπα» και ότι «χρειάζεται πιο αυστηρή εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών σχετικά με τη διαφήμιση και την προώθηση των κατεχόμενων περιοχών ως τουριστικού προορισμού».

Είπε ακόμη ότι «πρέπει να αυξηθεί η ενημέρωση των ξένων τουριστικών πρακτόρων και εταιρειών για τις παράνομες δραστηριότητες στα κατεχόμενα».

Ανέφερε ότι «δεν είναι μυστικό ότι οι επιχειρήσεις στις κατεχόμενες περιοχές λειτουργούν υπό καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και αποφεύγουν τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι αυτό δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει άμεσα την τουριστική βιομηχανία μας, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας μας».

Ο κ. Γιακουμή είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει τις νόμιμες επιχειρήσεις μας, οι οποίες εργάζονται σκληρά καταβάλλοντας φόρους και ακολουθώντας τους νόμους της Δημοκρατίας και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές βλέπουν τους πελάτες τους να κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα λόγω χαμηλότερων τιμών που προκύπτουν από μη δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού», πρόσθεσε.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20265 hours ago

ΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ

Off the Record7 hours ago

Εθνικές επέτειοι και εμείς

Off the Record8 hours ago

Ο Πρόεδρος που συνάντησε τον πλανητάρχη στην τουαλέτα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ20 hours ago

Ο Νετανιάχου για Τραμπ: Βλέπει ευκαιρία συμφωνίας με το Ιράν

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ1 day ago

Δυσαρέσκεια για αναπομπή νόμου περί οχημάτων εκφράζουν ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.-ΣΕΚ – ΕΚΥΣΥ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Αναβαθμίζονται η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και τη αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ανεξάρτητα από την εξωτερική χρηματοδότηση

voulitv1 day ago

Συναντήθηκε με τον Χριστοδουλίδη η Προεδρική Επιτροπή ΚΣΣΕ-Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Off the Record1 day ago

ΔΗΚΟ ψηφίζουν ΜΟΝΟ οι… ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Off the Record1 day ago

Ο «τραπεζίτης» Χάμπας και Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 days ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ4 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

EKLOGES20262 weeks ago

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Εκδρομή αντί κάλπης και η αποχή που τρομάζει

MILITAIRE4 weeks ago

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks ago

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

IBNA4 weeks ago

Ινδία–Ισραήλ και η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia