Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της «Κ» για επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ Chevron και ΚΔ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά τις εξελίξεις που σηματοδότησε το τελεσίγραφο της Λευκωσίας προς τον αμερικανικό κολοσσό στις 23 Αυγούστου και, ακολούθως, το επικαιροποιημένο πλάνο που κατάθεσε ο αμερικανικός κολοσσός με κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές συναινούν σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών προκειμένου να καταλήξουν στο επόμενο βήμα. Όπως αντιλαμβάνεται η «Κ» η εξέλιξη δίνει στις δύο πλευρές περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης στη βάση της τελευταίας επικαιροποιημένης πρότασης που κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία με αμφότερες τις πλευρές να αγοράζουν χρόνο.

Χαιρέτησε η πρέσβης

H πρέσβης των ΗΠΑ στη Κύπρο χαιρέτησε τις εξελίξεις στο ζήτημα της «Αφροδίτης» με ανάρτησή της στη πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά της η Chevron δια δηλώσεων του αντιπροέδρου της Frank Cassulo ανέφερε πως «εκτιμούμε τις παραγωγικές επαφές με την Κυβέρνηση της Κύπρου και προσβλέπουμε στην προώθηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’. Η συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε, αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι είναι απαραίτητο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ευθυγραμμιστούν γύρω από έναν κοινό στόχο και πορεία, για να πετύχει ένα πολύπλοκο ενεργειακό έργο όπως το ‘Αφροδίτη’». Ο κ. Cassulo είχε εκτεταμένες επαφές κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Κύπρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Chevron έχουν συμφωνήσει για τη διεξαγωγή συζητήσεων τους επόμενους τέσσερις μήνες, προκειμένου να αναζητηθεί μια συναινετική διευθέτηση που να διασφαλίζει την ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Η Κυβέρνησή μας επικεντρώνεται στην προώθηση έργων ωφέλιμων για τη χώρα, ενώ πρωταρχικής σημασίας παραμένουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου την Τετάρτη. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως το ζήτημα της «Αφροδίτης» θα τεθεί και στο επίκεντρο συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την διάρκεια συναντήσεων του στο περιθώριο της Νέας Υόρκης με στελέχη της της Chevron αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τι να αναμένουμε

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως παρά τις τελευταίες εξελίξεις που έφτασαν μέχρι το σημείο τελεσιγράφου εκ μέρους της Λευκωσίας για την ανάκληση της άδειας από την Chevron (breach of contract) οι δύο πλευρές βρίσκονται, διαπραγματευόμενες μεν, σε ένα πιο δημιουργικό σημείο με τα ζητούμενα -τους επόμενους δύο μήνες- είναι να διασαφηνιστούν το κόστος της ανάπτυξης του κοιτάσματος, επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες και φυσικά η ικανοποίηση των ορόσημων εκ μέρους της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη» που αφορούν στην προκαταρκτική ανάπτυξη του κοιτάσματος (FEED) και τις λεπτομέρειες της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για την «Αφροδίτη». Ως εκ τούτου οι επόμενοι τέσσερις μήνες κρίνονται, από έμπειρους παρατηρητές, ως ιδιαίτερα κρίσιμοι για το πότε τελικά θα παραχθεί φυσικό αέριο από το τεμάχιο «12» -κι αν αυτό τελικά θα καταστεί εφικτό εντός του 2025.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.