Καθοριστικής σημασίας θεωρούνται οι επόμενες κινήσεις γύρω από το Κυπριακό, καθώς πλησιάζει η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη. Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, οι εξελίξεις που θα σημειωθούν στα τέλη του μήνα θα είναι κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την Πέμπτη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, πραγματοποίησαν συνάντηση, επικεντρωμένη στην οριστικοποίηση της ημερομηνίας της διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και στη συζήτηση για τα οδοφράγματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διήμερο 17-18 Μαρτίου ενδέχεται να τροποποιηθεί, με τα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώνουν στα τέλη του μήνα την τελική ημερομηνία της διεθνούς διάσκεψης.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, βρίσκεται σε εσωτερική σύγκρουση με αφορμή το Κυπριακό, ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συγκλονίστηκε από την εν ψυχρώ θανάτωση άγριων γαϊδουριών στην Καρπασία.

Διαβουλεύσεις για την πενταμερή

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν ξανά για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης διάσκεψης και να ανταλλάξουν απόψεις για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Οι επαφές θα συνεχιστούν την Πέμπτη με νέα συνάντηση μεταξύ Μενελάου και Ονάρ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ότι υπήρξε ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για «μικρές αλλαγές» στις ημερομηνίες, σημειώνοντας ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Οι αλλαγές αυτές φέρεται να σχετίζονται με το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 Μαρτίου.

Τατάρ: «Μόνη λύση τα δύο κράτη»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέφερε τη θέση του περί λύσης δύο κρατών, με αφορμή τις αναφορές του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο βιβλίο του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός καταπιέζεται από το 1963 λόγω της απομόνωσης», προσθέτοντας ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών. Αναφερόμενος στη μετα-Ανάν περίοδο, ισχυρίστηκε ότι έγιναν παραχωρήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους Τουρκοκύπριους, όπως η παροχή χάρτη, η μείωση της πολιτικής τους ισχύος και ο περιορισμός του ρόλου της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.

Η στήριξη από το Πακιστάν

Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ενότητας και Πολιτισμού του Πακιστάν, Nawaz Muhammad, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Τατάρ εξήρε τη στήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν προς το ψευδοκράτος. Όπως ανέφερε, «το Πακιστάν είναι μια σημαντική φίλη και αδελφή χώρα τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΤΔΒΚ».

Πολιτική αντιπαράθεση και η υπόθεση με τα γαϊδούρια

Το Κυπριακό αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην ψευδοβουλή των Κατεχομένων. Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Φικρί Τόρος, τόνισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και επανέλαβε ότι η λύση μιας ομοσπονδιακής δομής θα συνέβαλε και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε τις θέσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «η Τουρκία γνωρίζει τα συμφέροντά της» και δεν χρειάζεται «συμβουλές».

Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αναστατωμένη από τη θανάτωση 14 άγριων γαϊδουριών στην Καρπασία, με τις σοκαριστικές εικόνες των πυροβολημένων ζώων να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα για το περιστατικό, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση μπορεί να σχετίζεται με κληρωτούς στρατιώτες που υπηρετούν στις κατοχικές δυνάμεις ασφαλείας.