Η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκλεισε με τη σιωπηρή έγκριση και την αποχή του Βίκτορ Ορμπάν από την κοινή θέση των κρατών μελών της ΕΕ για το μέλλον της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες της Ευρώπης να καθορίσει έναν ισχυρό ρόλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου που ξέσπασε το 2022 με τη Ρωσία.

Το κύριο αποτέλεσμα της συνόδου ήταν η επιτυχία όσων ανέμεναν και προωθούσαν διπλωματικές πηγές, οι οποίες μιλούσαν για μία ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση ενισχυμένων κοινών πολιτικών στην άμυνα και τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που αντανακλάται στις προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας μέσω δανεισμού προς τα κράτη μέλη και για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών. Παρόλα αυτά, η ΕΕ δεν κατάφερε να διαμορφώσει μία ενιαία φωνή για το μέλλον της Ουκρανίας, περιοριζόμενη σε μια επισυναπτόμενη δήλωση των 26 κρατών μελών, αντί σε μια δεσμευτική συμφωνία των 27.

Από τη μία πλευρά, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει τα σχόλια των κρατών μελών και θα λάβει πιο συγκεκριμένες αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου. Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε ότι η χώρα του εξακολουθεί να στηρίζεται στην υποστήριξη της Ευρώπης και ότι δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χωρίς την παρουσία της ΕΕ στο τραπέζι.

Σχετικά με την Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την ένταξή της στις διαβουλεύσεις, η Άγκυρα παραμένει σημαντικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας. Η Τουρκία αναμένεται να συμμετάσχει σε μια ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, για άλλη μία φορά, βρέθηκε στο επίκεντρο, εμποδίζοντας την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη Ρωσία. Ωστόσο, απέφυγε να φέρει τη συζήτηση σε μία μεγάλη και απογοητευτική διαπραγμάτευση, συμφωνώντας σε έναν συμβιβασμό με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Με αυτόν τον τρόπο, οι 26 ηγέτες μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε συμπεράσματα που δεν δεσμεύουν την ΕΕ στο σύνολό της. Η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε δύο κείμενα: ένα για την άμυνα και την ασφάλεια και ένα άλλο, το οποίο επισυνάπτεται στα συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι υποστηρίζεται από 26 ηγέτες.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς η ΕΕ θα εξασφαλίσει έναν ισχυρό ρόλο στο μέλλον της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντόνιο Κόστα εξετάζει το ενδεχόμενο διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου που θα μπορεί να εκπροσωπεί την ΕΕ χωρίς να υπονοεί ότι εκπροσωπεί και τα 27 κράτη μέλη, κάτι που είχε προκαλέσει παράπονα από κράτη μέλη που δεν προσκλήθηκαν στις συναντήσεις στο Παρίσι και το Λονδίνο.