Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ μετά τη Γενεύη

Avatar photo

Published

on

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Αυτή ήταν η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών μετά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Τουρκία έδωσε εντολή στον Τατάρ να διαπραγματευτεί χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις, δείχνοντας έτσι τη στρατηγική της Άγκυρας να συντηρήσει το μομέντουμ στο Κυπριακό χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στη θέση της.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξερχόμενος από την οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα και ένα ακόμα θετικό βήμα. Όπως ανέφερε, η υλοποίηση των δεσμεύσεων προχωρά και στα τέσσερα από τα έξι θέματα που συζητήθηκαν υπήρξε πρόοδος. «Αναμένουμε μέσα στη βδομάδα την ανακοίνωση του διορισμού της ειδικής απεσταλμένης. Εργαζόμαστε μέχρι την επόμενη συνάντηση για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος, που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, η οποία θα αποτελείται από 12 μέλη από κάθε πλευρά, με τα ονόματά τους να αναμένεται να κοινοποιηθούν στα Ηνωμένα Έθνη έως τις 15 Απριλίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα όπως το περιβάλλον, όπου η Τεχνική Επιτροπή θα εργαστεί σε πρωτοβουλίες σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της εξόρυξης, η αποκατάσταση των κοιμητηρίων μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και η αποναρκοθέτηση, όπου συμφωνήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των διαπραγματευτών σχετικά με επικίνδυνες περιοχές. Σημαντική ήταν επίσης η συζήτηση για τα σημεία διέλευσης, η οποία υπήρξε πιο ουσιαστική σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, αν και δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις.

Ο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας μετά τη συνάντηση, επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνέχιση των συνομιλιών. «Είμαστε θετικοί, θέλουμε να πετύχουμε πράγματα που ελπίζω εν καιρώ θα μπορέσουμε να τα επιτύχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε: «Ο φίλος μου, ο Νίκος, έχει τις δικές του αρχές, έχω και εγώ τις δικές μου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων ώστε να πετύχουμε πράγματα μαζί, για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με λογικό τρόπο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά πριν από το Πάσχα, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση αυτή αφήνει ελπίδες για μια σταδιακή πρόοδο στις συνομιλίες, ωστόσο παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, καθώς η Άγκυρα διατηρεί στάση αναμονής χωρίς να προχωρά σε ουσιαστικές δεσμεύσεις.

 

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia