Η επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 φέρνει στην επιφάνεια βαθιές διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς κύκλοι της Ουάσιγκτον εξετάζουν την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας Politico, φέρεται να προωθείται από τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μόσχα, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος προτείνει την αξιοποίηση του αγωγού ως εργαλείο επίτευξης ειρήνης στην Ουκρανία.

Ο Γουίτκοφ, που έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις μαζί του και να έχει ζητήσει από την ομάδα του την πλήρη καταγραφή των ενεργειακών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Παρά την κατηγορηματική διάψευση από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, πηγές επιμένουν ότι εντός της κυβέρνησης Τραμπ διεξάγεται έντονη συζήτηση για την άρση των κυρώσεων, ενδεχόμενο που προσκρούει στην αντίσταση του Ρούμπιο και άλλων αξιωματούχων.

Ο Nord Stream 2 παραμένει σε ημι-λειτουργική κατάσταση μετά το σαμποτάζ του Σεπτεμβρίου 2022, όταν καταστράφηκαν τρεις από τους τέσσερις σωλήνες των Nord Stream 1 και 2. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποδοθεί επίσημα ευθύνες, δημοσιογραφικές έρευνες – όπως εκείνη του Σέιμουρ Χερς – εμπλέκουν τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ενώ άλλοι Γερμανοί ερευνητές κατηγορούν την Ουκρανία. Το Κίεβο, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.

Η επαναλειτουργία του Nord Stream 2, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο ζήτημα γεωπολιτικής στρατηγικής, αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο Αμερικανός επενδυτής Στίβεν Λιντς και η εταιρεία του, Monte Valley Partners, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για την εξαγορά του αγωγού. Ο Λιντς, γνωστός για τις επενδύσεις του σε πρώην ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ζητά άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ώστε να υλοποιήσει τη συμφωνία. Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ακόμη και ο Ματίας Γουόρνιγκ, πρώην CEO της Nord Stream 2 AG και φίλος του Πούτιν, έχει εμπλακεί στις διαβουλεύσεις με επενδυτές για να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον.

Καθοριστικό ρόλο για την πιθανή επαναλειτουργία του αγωγού θα διαδραματίσει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία θα πρέπει επίσης να εκδώσει σχετική άδεια. Παρά την πολιτική στήριξη στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπάρχουν δυνάμεις στους κόλπους του CDU/CSU και του SPD που υποστηρίζουν την επιστροφή του φθηνού ρωσικού αερίου.

Η επαναφορά της Ρωσίας ως κύριου προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τους Αμερικανούς παραγωγούς LNG. Όπως σημειώνει ο Λοράν Ρουσέσκας της S&P Global, μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε δραματικά τη ζήτηση για αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, υπονομεύοντας τις εξαγωγικές στρατηγικές των ΗΠΑ.

Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου φέρεται να αφορά την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία. Πρόκειται για ένα σενάριο που απορρίπτεται από την Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον προχωρήσει η επενδυτική και ενεργειακή συνεννόηση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ