Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρή επίθεση Άλμα κατά Νομικής Υπηρεσίας: «Ο Πρόεδρος να αναλάβει τις ευθύνες του»

Avatar photo

Published

on

Σφοδρή κριτική ασκεί το Κίνημα Άλμα στη Νομική Υπηρεσία, με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση N.T. v. Cyprus (28150/22). Η υπόθεση αφορά την απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, να αναστείλει την ποινική δίωξη πολιτικού προσώπου που είχε καταγγελθεί από 28χρονη γυναίκα για βιασμό.

Σύμφωνα με το Άλμα, η εν λόγω καταδίκη αναδεικνύει θεσμικά ελλείμματα στον τρόπο λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και σοβαρές ατομικές ευθύνες. Τονίζεται ότι η δυνατότητα των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να παρεμβαίνουν με τρόπο που ακυρώνει την ποινική διερεύνηση, χωρίς αιτιολόγηση, διαφάνεια ή δυνατότητα αναθεώρησης, συνιστά σοβαρό πλήγμα στο κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει επιπλέον ότι η καταγγέλλουσα στερήθηκε βασικές πληροφορίες και προσβλήθηκε το δικαίωμά της στη δικαιοσύνη.

Το Κίνημα αναφέρεται και σε άλλες υποθέσεις, όπως εκείνες των Θανάση Νικολάου και Κατσουνωτού, στις οποίες – όπως υποστηρίζει – υπήρξε αντίστοιχη αδιαφάνεια και αυθαίρετη άσκηση εξουσίας από τη Νομική Υπηρεσία, με πλήρη απαξίωση ακόμα και ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταδεικνύει μια κουλτούρα αλαζονείας και απουσίας λογοδοσίας στον θεσμό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στάση του Βοηθού Εισαγγελέα κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας της καταγγέλλουσας. Όπως σημειώνει το Άλμα, το Δικαστήριο εντόπισε δευτερογενή θυματοποίηση και χρήση ηθικολογικών και σεξιστικών στερεοτύπων εκ μέρους του κ. Αγγελίδη, γεγονός που παραβιάζει τα δικαιώματα του θύματος και συνιστά διάκριση λόγω φύλου.

Το Άλμα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη καταγγελία αφορούσε άτομο που συμμετείχε σε ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κόμματος με το οποίο είχε συνδεθεί και ο ίδιος ο κ. Αγγελίδης, ως πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό, όπως αναφέρει το Κίνημα, ενισχύει την εικόνα πολιτικής εύνοιας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Η ανακοίνωση παραπέμπει και σε άλλες υποθέσεις, όπως την αναστολή δίωξης πρώην πελάτη του κ. Αγγελίδη που μετέπειτα καταδικάστηκε για απόπειρα φόνου, ή την προσωπική παρέμβαση του ίδιου στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, στην οποία, σύμφωνα με όσα τέθηκαν ενώπιον της Βουλής, υπήρχε ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος λόγω οικογενειακών επιχειρηματικών συνδέσεων.

Το Κίνημα υπενθυμίζει επίσης τη συμμετοχή των δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» – διαδικασία την οποία χαρακτήρισε παράνομη η Επιτροπή Νικολάτου – και την ταυτόχρονη ανάμειξή τους στην εκ των υστέρων διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με πρόσωπα σε θέσεις ισχύος ή σε κρατικές συμβάσεις, όπως η διαχείριση του καζίνο.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στη στενή κοινωνική συναναστροφή του Γενικού Εισαγγελέα με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ – όπως αναφέρεται – εκκρεμούν εναντίον του σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες διερευνώνται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, με τα πορίσματα να πρόκειται να αποσταλούν στην ίδια τη Νομική Υπηρεσία για ενδεχόμενη δίωξη.

Το Άλμα καταλήγει με ευθεία αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον να τοποθετηθεί δημόσια και να αναλάβει τις ευθύνες του. Εάν, όπως σημειώνεται, δεν θεωρεί ότι οι δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας είναι «ανάρμοστοι», οφείλει να εξηγήσει την ανοχή του απέναντι σε ένα σύστημα που – όπως υποστηρίζεται – απαξιώνεται καθημερινά και δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία και το κύρος του. «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record4 hours ago

Δολοπλοκίες για απομάκρυνση της Υπ. Παιδείας

Off the Record1 day ago

Συνεχίζεται η λεηλασία – Και μισθό και σύνταξη από αξιωματούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ2 days ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record2 days ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record2 days ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Behind Politics4 weeks ago

Behind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ

#exAformis4 weeks ago

#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

Off the Record3 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Κάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

EKLOGES20264 weeks ago

Κατέβασαν τις σελίδες του ΕΛΑΜ σε Facebook και Instagram-Προέβη σε καταγγελία στη Αστυνομία

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ3 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia