Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκφράσει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Παναγιώτης Χατζηπαυλής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του Υπουργείου Άμυνας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στις 29 Ιουλίου θα επισκεφθούν την Κύπρο εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παροχή αναλυτικής ενημέρωσης για τον κανονισμό του SAFE και τα επόμενα βήματα.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπαυλής, λίγες ημέρες προηγουμένως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και έλαβε την απόφαση για καταρχήν πρόθεση συμμετοχής της Κύπρου στο εν λόγω ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Το SAFE, όπως ανέφερε, αποτελεί έναν μεσοπρόθεσμο κανονισμό που συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ReArm Europe». Στόχος του είναι η διάθεση έως και 150 δισ. ευρώ υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων στα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, προκειμένου να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες και να στηρίξουν την εγχώρια αμυντική τους βιομηχανία.
Η πρωτοβουλία αφορά κυρίως κοινές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των κρατών μελών μέχρι το 2030. Ο κ. Χατζηπαυλής επισήμανε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, οφείλουν να υποβάλουν την πρόθεση συμμετοχής τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά για την έγκαιρη ετοιμασία και υποβολή της πρόθεσης συμμετοχής», δήλωσε. Παράλληλα, έχει ήδη ενημερωθεί το οικοσύστημα των κυπριακών αμυντικών βιομηχανιών, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας υπό τον Υπουργό Άμυνας, με αποκλειστικό θέμα το SAFE.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, σκοπός είναι να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη με όλες τις εταιρείες του οικοσυστήματος, ώστε να ενημερωθούν επισήμως για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Χατζηπαυλής πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για το SAFE είναι η υποβολή, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενός αναλυτικού σχεδίου υλοποίησης (Implementation Plan) από κάθε κράτος μέλος που συμμετέχει. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα προγράμματα που προτίθεται να προωθήσει κάθε χώρα.
Τα εν λόγω σχέδια θα τεθούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των προβλεπόμενων κονδυλίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Επιτροπή όσο και με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εφαρμογή του SAFE. Οι εκπρόσωποί τους θα επισκεφθούν την Κύπρο στις 29 Ιουλίου για αναλυτική παρουσίαση του κανονισμού και των διαδικασιών.
«Υπάρχουν ακόμη αρκετές ασάφειες που η Επιτροπή επεξεργάζεται, γι’ αυτό και πραγματοποιεί επαφές με όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με φιλικές χώρες εντός της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη και υποβολή κοινών προγραμμάτων για κοινές προμήθειες.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του ΥΠΑΜ τόνισε τη σημαντική συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, τόσο για την ενίσχυση της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας όσο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Αναφορικά με το ποσό που ενδέχεται να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του SAFE, ο κ. Χατζηπαυλής ανέφερε πως είναι πρόωρο να προσδιοριστεί, καθώς εκκρεμούν ακόμη κρίσιμες πληροφορίες από την Επιτροπή – όπως το ύψος του επιτοκίου δανεισμού.
Όπως επεσήμανε, ούτε η ίδια η Επιτροπή είναι προς το παρόν σε θέση να γνωρίζει το τελικό επιτόκιο. Κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κύπρο αναμένεται να αποσαφηνιστούν αρκετές από αυτές τις εκκρεμότητες.
«Ως Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες, τη Γενική Διεύθυνση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσουμε την υλοποίηση της απόφασης συμμετοχής μας», δήλωσε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα ορίσει ειδικούς λειτουργούς για κάθε κράτος μέλος, με σκοπό να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο δράσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ώστε να υποβληθεί ορθά, να εγκριθεί και τελικώς να εφαρμοστεί.
Be the first to write a comment.