Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Στεφάνου στέλνει μήνυμα Βουλευτικών «Η κυβέρνηση αδυνατεί, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ στηρίζουν τα λάθη»

Avatar photo

Published

on

Τους στόχους και το πλαίσιο δράσης του ΑΚΕΛ ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του Μαΐου 2026 ανάλυσε σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτούσια η ομιλία: 

Θα εγκρίνουμε σήμερα τους στόχους και το πλαίσιο δράσης του ΑΚΕΛ ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του Μαΐου 2026. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν καθοριστική σημασία, καθώς προσδιορίζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βουλή και στην ευρύτερη πολιτική ζωή. Παράλληλα, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή ασκεί τις συνταγματικές της αρμοδιότητες προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Από το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται η δυνατότητα κάθε πολιτικής δύναμης να προωθεί πολιτικές, να παρεμβαίνει και να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία.

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένων των κρίσιμων συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σε αυτές τις συνθήκες, η Κύπρος χρειάζεται συγκροτημένες και σοβαρές δυνάμεις, με σωστή αντίληψη των συμφερόντων της χώρας, της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Χρειάζεται δυνάμεις που χωρίς λαϊκισμούς, με διεκδικητικότητα, υπευθυνότητα και δημιουργικότητα, εργάζονται για τη διασφάλιση του μέλλοντος. Τέτοια δύναμη αποτελεί το ΑΚΕΛ: στιβαρό, διεκδικητικό, υπεύθυνο, αποτελεσματικό και με όραμα για την πρόοδο της Κύπρου. Πρόκειται για τεκμηριωμένη δύναμη, όπως αποδεικνύεται από την εκατοντάχρονη πορεία του Κόμματος, τους αγώνες, την προσφορά και τη συμβολή του.

Το ΑΚΕΛ διατηρεί σταθερή και συνεπή θέση στο Κυπριακό, υπερασπιζόμενο ξεκάθαρα τη συμφωνημένη βάση λύσης, δηλαδή τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Το Κόμμα διαθέτει σαφή αντίληψη για το πώς να αξιοποιηθεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο και να ξεπεραστεί το μακρόχρονο αδιέξοδο. Το ΑΚΕΛ δεν συμβιβάζεται με την προσωρινότητα και δεν αποδέχεται τη στασιμότητα του διχοτομικού στάτους κβο, που συνεχώς επιδεινώνεται. Το Κόμμα διατηρεί ενιαία στάση και ρητορική, ανεξαρτήτως ακροατηρίου, και επιδιώκει λύση που τερματίζει την τουρκική κατοχή και επανενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, απελευθερώνοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές για τη χώρα.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το ενεργειακό, το υδατικό και η κλιματική αλλαγή, στις οποίες η χώρα παραμένει στάσιμη λόγω ανερμάτιστων πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και της ανικανότητας της παρούσας κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Η ενεργειακή ανεπάρκεια και ανασφάλεια επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τόσο το χερσαίο τερματικό στο Βασιλικό όσο και η ηλεκτρική διασύνδεση βρίσκονται σε αδράνεια, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει ευθύνες, όπως συνέβη πρόσφατα με τις πυρκαγιές στη Λεμεσό.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ακρίβειας και κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ η διαπλοκή, η διαφθορά και η ατιμωρησία παραμένουν παρόντα, παρά τις δηλώσεις του Προέδρου για αποφασιστικότητα. Το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» παραμένει ατιμώρητο, και το ΑΚΕΛ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προβαίνει σε ενέργειες για διερεύνηση των υποθέσεων, όπως η αναφορά στην Αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς για το Βασιλικό.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εμφανίζεται αδύναμη να ολοκληρώσει έργα, γεγονός που κοστίζει εκατομμύρια στους φορολογούμενους και δημιουργεί δικαστικές υποχρεώσεις με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι πολίτες εκλέγουν Πρόεδρο για να προωθεί λύσεις, όχι για να μεταθέτει ευθύνες. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αδυνατεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, ενώ συνεχίζει πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ο ΔΗΣΥ, παρά τις δηλώσεις αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στις δικές του πολιτικές, ενώ το ΕΛΑΜ παρέχει άνευ όρων στήριξη στην κυβέρνηση όταν απαιτείται.

Σε αυτό το σκηνικό, το ΑΚΕΛ διακρίνεται ως ισχυρή, δοκιμασμένη και αποτελεσματική δύναμη της αντιπολίτευσης. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης σε δημοκρατικό σύστημα είναι κρίσιμος, καθώς ελέγχει την εξουσία, προλαμβάνει λάθη και προτρέπει σε πολιτικές. Το ΑΚΕΛ επιτελεί αυτό τον ρόλο με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Οι πολίτες εκλέγουν κόμματα στη Βουλή με κύριο στόχο την προώθηση πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ αξιοποιεί διαχρονικά τη Βουλή για την προώθηση μέτρων υπέρ της κοινωνίας, των εργαζομένων, των νέων και των ευάλωτων ομάδων, για την απόκρουση αντιλαϊκών πολιτικών και για την εμβάθυνση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ έχουν πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, με εκατοντάδες προτάσεις νόμου, έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία, συμμετοχή στις επιτροπές και συμβολή σε νομοθεσίες που εκσυγχρονίζουν την κυπριακή κοινωνία.

Παράδειγμα της δράσης του ΑΚΕΛ είναι η ανάδειξη καταχρηστικών πρακτικών τραπεζών και η πρόταση φορολόγησης υπερκερδών. Το Κόμμα πρωτοστάτησε στη δημόσια συζήτηση για την ανάγκη ελέγχου των τραπεζικών πρακτικών και στήριξης των οικονομικά αδύναμων. Επίσης, αγωνίζεται για μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η κατάργηση πράσινων φορολογιών, η διευκόλυνση πρόσβασης μικρομεσαίων νοικοκυριών στην ενέργεια και άλλα. Η δράση του ΑΚΕΛ αποδεικνύει ότι η ψήφος προς το Κόμμα επιστρέφει πολλαπλά στην κοινωνία και στους πολίτες, ενισχύοντας την προοδευτική πολιτική υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων.

Με συλλογική προσπάθεια, το ΑΚΕΛ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς οι πολίτες αναγνωρίζουν τη φιλολαϊκή, υπεύθυνη και διεκδικητική του στάση. Το Κόμμα θα συνεχίσει αυτή τη δράση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα, μετατρέποντας τη δύναμη της ψήφου σε έργο για πρόοδο και προκοπή.

Από σήμερα ξεκινά η προεκλογική προσπάθεια και οι διαδικασίες διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων, οι οποίες ξεκινούν από την κομματική βάση και φτάνουν στην ηγεσία. Στο ΑΚΕΛ, οι υποψήφιοι δεν διορίζονται, αλλά προκύπτουν μέσω πλατιάς συμμετοχής μελών και φίλων του Κόμματος. Τα ψηφοδέλτια είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης, καλύπτουν όλο το φάσμα της Αριστεράς και ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου, και ενσωματώνουν νεανικό και γυναικείο στοιχείο, διασφαλίζοντας ισορροπία εμπειρίας και ανανέωσης. Φέτος, η διαδικασία ξεκινά νωρίτερα, ώστε τα ψηφοδέλτια να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, προσφέροντας περισσότερο χρόνο για επαφή με τον κόσμο.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ να συμμετάσχουν ενεργά στις συνελεύσεις των Ομάδων Βάσης, να εμπλουτίσουν τον διάλογο και να καταθέσουν προτάσεις. Συνεχίζουμε τη δουλειά εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας: στη δουλειά, στη γειτονιά, στη νεολαία και στους μαζικούς φορείς. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, προωθούμε τις πολιτικές μας για την Κύπρο και τον λαό, γιατί δυνατό ΑΚΕΛ σημαίνει δύναμη για τους εργαζόμενους, τους αδύναμους, τον τόπο και το μέλλον.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20264 hours ago

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ

Off the Record5 hours ago

Από τα BROOKIES στους ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥΣ…

Off the Record6 hours ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

EKLOGES202621 hours ago

Οικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι

ΕΚΠΟΜΠΕΣ1 day ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά, Νίκος Μούδουρος και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Κυριακή 05/04 στις 7μμ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με χυδαία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βουλευτικές Εκλογές 20263 days ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

Podcast Therapy3 days ago

«Μαρία Κρίδη: Από την Παιδεία στην Πολιτική» | Podcast Therapy S2 E18

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia