ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η ειρήνη που ψιθυρίζει τον επόμενο πόλεμο
Η φιλοσοφία της λεγόμενης «τραμπικής ειρήνης» συνοψίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: την πίστη στη μέθοδο του εκφοβισμού, την αντίληψη ότι «η ισχύς επιβάλλει το δίκαιο» και την ιδέα ότι ο πόλεμος είναι «κακός για τις μπίζνες». Η ιστορία, όμως, είναι γεμάτη παραδείγματα όπου ακριβώς αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε καταστροφικές συμφωνίες.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας είναι το τι συνιστά πραγματική και βιώσιμη ειρήνη, καθώς η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για συμφωνίες που μπορεί να υπονομεύσουν τη σταθερότητα παγκοσμίως. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι λανθασμένες επιλογές «ειρήνευσης» συχνά προετοιμάζουν το έδαφος για νέες συγκρούσεις, αντί να τις αποτρέπουν. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε γράψει ότι «ποτέ δεν υπήρξε καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη». Η φράση αυτή δεν αντανακλά πάντοτε την πραγματικότητα, σημειώνει ο Economist. Ο πόλεμος είναι φρικτός, όμως η χρήση βίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δίκαιη και αναγκαία.
Στην τρέχουσα εποχή, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αυτοπαρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι πράγματι υπάρχουν και «κακές» συμφωνίες ειρήνης. Γι’ αυτό, στις 22 Νοεμβρίου, δεκαπέντε ηγέτες από τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ιαπωνία εξέδωσαν επείγουσα δήλωση, καλώντας τον αμερικανό πρόεδρο να επιδιώξει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» για την Ουκρανία. Πίσω από αυτή την έκκληση βρίσκονται τόσο ηθικές όσο και πρακτικές ανησυχίες: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται ότι μια μονομερώς υπέρ της Ρωσίας συμφωνία θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τον ουκρανικό λαό χωρίς να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και η εύθραυστη δημοκρατία της χώρας. Ανησυχούν επίσης μήπως μια εκεχειρία που διαπραγματευτεί ο Τραμπ ανταμείψει την επιθετικότητα του Πούτιν και ενθαρρύνει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι απόψεις του Τραμπ μεταβάλλονται συχνά. Του αρέσουν οι επιδείξεις ισχύος και οι μεγαλόστομες απειλές, όχι για να οδηγήσουν σε πόλεμο, αλλά για να ανοίξουν το δρόμο για διαπραγματεύσεις. Η διαίσθησή του κλίνει συνήθως υπέρ της εναρμόνισης με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία «ποτέ δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει» πόλεμο για την άμυνά της, αλλά θα έπρεπε να είχε «κάνει συμφωνία» με τον εισβολέα της.
Σύμφωνα με πρώην συνεργάτες του στον Economist, ο Τραμπ δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ανάγκη κάποιων να πολεμήσουν για αξίες, φτάνοντας στο σημείο να ειρωνεύεται Αμερικανούς βετεράνους ως «κορόιδα». Ο αντιπρόεδρός του, Τζ. Ντ. Βανς, έλεγε πρόσφατα ότι ο Τραμπ αναρωτιέται γιατί Ρώσοι και Ουκρανοί δεν σταματούν απλώς να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον και δεν αρχίζουν να εμπορεύονται μεταξύ τους, καθώς «περισσότερη ειρήνη στον κόσμο» θα ωφελούσε και τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Εν ολίγοις, η φιλοσοφία της «τραμπικής ειρήνης» συνοψίζεται σε τρία στοιχεία: πίστη στη μέθοδο του εκφοβισμού, αντίληψη ότι η ισχύς επιβάλλει το δίκαιο και η ιδέα ότι ο πόλεμος είναι κακός για τις μπίζνες. Η ιστορία, όμως, δείχνει αμέτρητα παραδείγματα όπου αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε καταστροφικές συμφωνίες.
Ο Αδόλφος Χίτλερ επιστρέφει θριαμβευτής στο Βερολίνο, έχοντας μόλις υπογράψει τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938. Επί χρόνια, η ακαδημαϊκή κοινότητα θεωρούσε ότι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, που επιβλήθηκε στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν υπερβολικά τιμωρητική και άνοιξε τον δρόμο στην άνοδο του Χίτλερ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από το βιβλίο του Τζον Μέιναρντ Κέινς «Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης».
Αργότερα, όμως, έρευνες έδειξαν ότι ο Κέινς αγνόησε κρίσιμα δεδομένα, όπως το γεγονός ότι η Γερμανία του 1918 ήταν πιο εύρωστη οικονομικά από τις χώρες που είχε ρημάξει ο στρατός της. Το πιο σχετικό για τη σημερινή εποχή είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις τότε μπλόφαραν: δεν αντέδρασαν όταν οι Γερμανοί ηγέτες διέδιδαν ότι ο στρατός τους δεν είχε ηττηθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά «προδόθηκε» από πολιτικούς, ούτε όταν η Γερμανία σταμάτησε να πληρώνει αποζημιώσεις και άρχισε να επανεξοπλίζεται.
Η ειλικρίνεια και η σταθερή δέσμευση των ισχυρών δυνάμεων είναι απαραίτητες για μια βιώσιμη ειρήνη. Η Μάργκαρετ ΜακΜίλαν, συγγραφέας του βιβλίου «Paris 1919», υπογραμμίζει ότι η πολιτική βούληση να επιβληθεί μια συμφωνία ίσως είναι σημαντικότερη από το πόσο σκληροί είναι οι όροι της. Μετά το 1945, η Γερμανία και η Ιαπωνία αποδέχθηκαν οδυνηρούς όρους χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή στη διαμόρφωσή τους, με τη διαφορά ότι ο Ψυχρός Πόλεμος διασφάλισε την ενεργή παρουσία της Αμερικής σε Ευρώπη και Ασία. Η αμερικανική βοήθεια ανοικοδόμησης έπεισε ακόμη και τους ηττημένους ότι οι ΗΠΑ λειτουργούσαν πλέον ως «ευεργέτιδα δύναμη».
Η ιστορία διδάσκει επίσης ότι η κατευναστική πολιτική προς τους επιτιθέμενους συχνά οδηγεί σε τραγωδίες. Το 1938, με τη Συμφωνία του Μονάχου, η Βρετανία και η Γαλλία θυσίασαν την Τσεχοσλοβακία για να διατηρήσουν την ειρήνη. Ο Χίτλερ, όμως, δεν ήθελε ειρήνη, αλλά πόλεμο.
Όσον αφορά την προτεραιότητα των οικονομικών συμφερόντων έναντι των αρχών, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών είναι αποθαρρυντική. Ο Γερμανός διπλωμάτης Γιόχανες Ρέγκενμπρεχτ θυμάται τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ το 2015 ως αποτυχημένη προσπάθεια να ανακοπεί η αργή διάλυση της Ουκρανίας. Η Γερμανία, θεωρώντας την Ουκρανία στρατιωτικά αδύναμη, πίστευε ότι η μόνη ρεαλιστική επιλογή ήταν μια «παγωμένη ειρήνη» που θα περιόριζε τις απώλειες και θα κρατούσε τη Ρωσία μακριά από τη Μολδαβία και τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, αύξανε τις εισαγωγές φθηνού ρωσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η αμοιβαία οικονομική εξάρτηση θα λειτουργούσε κατευναστικά.
Όπως εξηγεί ο διπλωμάτης στον Economist, «αν και κατανοούσαν τους κινδύνους, οι γερμανοί ηγέτες δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δικής τους διαχείρισης». Σήμερα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν ξανά στις συμμαχίες, στις δεσμευτικές συμφωνίες με κυρώσεις και σε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις. Φοβούνται ότι η Αμερική ίσως ακολουθήσει διαφορετική πορεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε μια πραγματικά βιώσιμη ειρήνη.
MILITAIRE
Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νόμο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»….
Γιατί ο Τουρκικός νόμος για τη “Γαλάζια Πατρίδα — αλλά κυρίως γιατί τώρα;
Η ουσία δεν είναι ο ίδιος ο νόμος, αλλά το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος «αφηρημένη» και σχεδόν μεταφυσική έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας παύει να είναι σύνθημα καφενείου, powerpoint αποστράτων ή ιδεολογικό φετίχ συγκεκριμένων κύκλων στην Άγκυρα. Αποκτά θεσμική και νομική υπόσταση. Και αυτό ναι, έχει τη σημασία του. Γιατί από τη στιγμή που ένα αναθεωρητικό δόγμα περνά στη νομοθεσία, παύει να είναι απλή ρητορική. Μετατρέπεται σε κρατική γραμμή με διάρκεια, συνέχεια και πολιτική υποχρέωση υπεράσπισης από τις επόμενες γενιές Τούρκων πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών.
Με απλά λόγια: η Τουρκία δεν «λέει» πλέον τι θέλει. Το κατοχυρώνει.Και όχι, δεν είναι «για εσωτερική κατανάλωση». (Το ακούσαμε κι αυτό). Ούτε πρόκειται απλώς για μια ακόμα προσπάθεια ανανέωσης της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο.
Ας μη χαϊδεύουμε αυτιά.
Πρόκειται για πακέτο θεσμοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ένα πολιτικο-νομικό πλαίσιο που δηλώνει ξεκάθαρα πως η Άγκυρα βλέπει το μέλλον της ως δύναμη αναθεώρησης συνόρων, ισορροπιών και διεθνών κανόνων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνιστά κλιμάκωση; Προφανώς.Και στο ερώτημα «γιατί τώρα;», ας προσπαθήσουμε —έστω για λίγο— να δούμε τον χάρτη με τουρκικά μάτια:
– Διεθνές περιβάλλον χαοτικό και απορροφημένο σε Ουκρανία, Γάζα και Ιράν.
– Ελληνικό πολιτικό σύστημα σε φάση εσωτερικής φθοράς, σκανδάλων και σεναρίων πρόωρων εκλογών.
– Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο θορυβώδους και αμφιλεγόμενης αναδιοργάνωσης υπό την «Ατζέντα 2030».
– Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ανοδική τροχιά, αλλά ακόμη σε μεταβατική φάση. Οι FDI έρχονται, οι Bergamini συζητούνται, αλλά μία μόνο FDI δεν αλλάζει τις ισορροπίες σε περίπτωση πραγματικής κρίσης και στρατιωτικής εμπλοκής.
– Και τέλος, ένα ελληνικό πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει κάθε συζήτηση αποτροπής σχεδόν ως ψυχολογική διαταραχή. «Μα πόλεμο θέλετε;»
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν —κατά τη φτωχή και ταπεινή μου άποψη— ένα εξαιρετικά εύφλεκτο περιβάλλον.Και κάτι τελευταίο: σε όσους πιστεύουν πως η Τουρκία θα “επιτεθεί” πρώτη κάνοντας πράξη το “casus belli”. Δεν θα γίνει έτσι ακριβώς, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες και καταστάσεις, που θα υποχρεώσουν εμάς να αντιδράσουμε βίαια -αν θέλουμε- γιατί άλλος τρόπος “πολιτισμένος” για την υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα υπάρχει.
Αν θέλουμε.
Γράφει ο
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Τραμπ φεύγει, ο Πούτιν ετοιμάζει βαλίτσες για Κίνα
Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου για την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Πεκίνο κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Μόλις ο Πρόεδρος Τραμπ ολοκλήρωσε τις επαφές του στην κινεζική πρωτεύουσα και επιβιβάστηκε στο Air Force One με προορισμό την Ουάσιγκτον, η Μόσχα γνωστοποίησε πως ο Ρώσος ηγέτης θα βρεθεί στην Κίνα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Επίσημη αφορμή για την πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ αποτελεί η 25η επέτειος της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας, ωστόσο η ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμες συζητήσεις για διεθνή ζητήματα και την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών που θα εμβαθύνουν τη σχέση των δύο στενών εταίρων.
Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, με την Κίνα να παραμένει ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικών ενεργειακών πόρων και να αποφεύγει συστηματικά την καταδίκη του πολέμου, κατηγορώντας μάλιστα τη Δύση για την παράταση των εχθροπραξιών μέσω των εξοπλισμών. Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν στη «Ναυτεμπορική» πως η συνάντηση Πούτιν-Σι ενδέχεται να κρύβει σημαντικές ανακοινώσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ, προκειμένου να καταδειχθεί η μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Παράλληλα, η σύνοδος κορυφής Τραμπ-Σι φαίνεται πως άφησε πολλά μέτωπα ανοιχτά, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν, οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει τη Fed, παρά τις προσδοκίες για επικερδείς συμφωνίες στον τομέα της τεχνολογίας, όπως στην περίπτωση της Nvidia. Στο επίκεντρο της έντασης παραμένει η Ταϊβάν, με τον Σι Τζινπίνγκ να θέτει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές κατά της ανεξαρτησίας της, την ώρα που ο Τραμπ εμφανίζεται διστακτικός για μια στρατιωτική εμπλοκή χιλιάδες μίλια μακριά.
Στο παρασκήνιο, ωστόσο, διαφαίνεται μια πιθανή γεωπολιτική ανταλλαγή μεταξύ «Κούβας και Ταϊβάν». Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, στην Αβάνα και οι λακωνικές δηλώσεις Τραμπ τροφοδοτούν σενάρια για πιέσεις προς το κουβανικό καθεστώς με στόχο την πολιτική μεταρρύθμιση. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να εξετάζει εργαλεία πίεσης, όπως η απαγγελία κατηγοριών κατά του Ραούλ Κάστρο για παλαιότερες υποθέσεις, επιδιώκοντας τον τερματισμό του κομμουνιστικού ελέγχου στο νησί χωρίς την πρόκληση απόλυτου χάους. Αν και ο πρέσβης της Κούβας στην Ουάσιγκτον απορρίπτει κάθε συζήτηση για αλλαγή του εσωτερικού συστήματος, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας εξασφαλίσει –ίσως με ανταλλάγματα στην Ουκρανία– μια «εντός ορίων» αντίδραση από Πεκίνο και Μόσχα. Με τον πόλεμο κατά του Ιράν σε αδιέξοδο και τις εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά μια ηχηρή διπλωματική νίκη για να ενισχύσει την πολιτική του κυριαρχία.
ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .GR
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Στην προκειμένη περίπτωση ο λύκος είναι και… γκρίζος» Η απάντηση Χριστοδουλίδη και Αθήνας στον τουρκικό αναθεωρητισμό
Η στρατηγική επιλογή της Άγκυρας να μετατρέψει τις έκνομες και ανυπόστατες θαλάσσιες διεκδικήσεις της σε εσωτερική νομοθεσία, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο έντασης στην περιοχή, προμηνύοντας το τέλος της εποχής των «ήρεμων νερών». Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να θεσμοθετήσει το αναθεωρητικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», προχωρώντας σε μονομερείς οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, μια κίνηση που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό.
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, αξιολογώντας τις πληροφορίες για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον προσεχή Ιούνιο. Η εκτίμηση των δύο πρωτευουσών είναι πως η Τουρκία θα συνοδεύσει τη νομοθετική αυτή κίνηση με ακραία ρητορική, επιδιώκοντας να συντηρήσει ένα κλίμα τεχνητής κρίσης. Παράλληλα, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το κενό ισχύος που προκαλεί η αποδυνάμωση του Ιράν στην περιοχή, διεκδικώντας έναν αναβαθμισμένο και μόνιμο ρόλο στις εξελίξεις. Οι χάρτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας —εφόσον επαληθευτούν— αποκαλύπτουν μια προσπάθεια διχοτόμησης του Αιγαίου και υφαρπαγής θαλάσσιων περιοχών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλο που αυτές οι ενέργειες στερούνται διεθνούς νομιμοποίησης, η Τουρκία ποντάρει στη δημιουργία και επιβολή τετελεσμένων, «γκριζάροντας» περιοχές για να τις επιβάλει στην ατζέντα των συζητήσεων.
Η κατοχική δύναμη προβάλλει τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για αντίδραση σε «μονομερείς» κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, επιχείρημα που στερείται λογικής βάσης, καθώς οι ενέργειες των δύο κρατών κινούνται αυστηρά εντός του Διεθνούς Δικαίου. Όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα εφαρμόζει την τακτική «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», επιδιώκοντας τον εκφοβισμό για την προώθηση επεκτατικών στόχων. Στην Κύπρο, οι προκλήσεις επεκτείνονται και στο έδαφος, με συστηματική αμφισβήτηση της νεκρής ζώνης και προέλαση των κατοχικών δυνάμεων.
Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά μετατρέπεται σε ευρωτουρκικό, καθώς οι θάλασσες και οι πόροι τους αποτελούν αρμοδιότητα της Ε.Ε. Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να θέσουν το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα, σε μια στιγμή που η Άγκυρα προσδοκά οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την επαναπροσέγγιση με τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, αναμένονται αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς μια νέα εστία έντασης θα μπορούσε να ανατρέψει ευρύτερους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή.
Στο μέτωπο της Κύπρου, η Τουρκία εμμένει στο αφήγημα της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυριζόμενη ότι δεν διαθέτει ΑΟΖ στα δυτικά, ώστε να παρουσιάζει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Την ίδια ώρα, η παράνομη συμφωνία του 2011 με το κατοχικό καθεστώς επιβεβαιώνει την επεκτατική διάθεση της Άγκυρας, η οποία εξασφάλισε περισσότερη θάλασσα εις βάρος της μέσης γραμμής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει προληπτικές προειδοποιήσεις μέσω των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ η αποτελεσματικότητά της θα κριθεί στην πράξη όταν η Τουρκία υλοποιήσει τα επόμενα βήματά της.
Από την πλευρά της, η Λευκωσία ενισχύει τις στρατηγικές της συμμαχίες, με σημαντικές επαφές όπως η επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι και το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ινδία. Παράλληλα, το Κυπριακό επιστρέφει στο προσκήνιο με την επικείμενη παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς πλαισίου που θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα άτυπη Πενταμερή, έχοντας ήδη ενημερώσει την Άγκυρα πως η ρητορική περί «δύο κρατών» δεν είναι παραγωγική.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές, ενώ από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων έστειλε ηχηρό μήνυμα, τονίζοντας: «Δεν θα δεχθούμε να συζητήσουμε νομιμοποίηση της παρανομίας. Και ποτέ δεν πρόκειται να υπογράψουμε μονιμοποίηση και νομιμοποίηση του διοικητικού, πολιτικού και εδαφικού ακρωτηριασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το όραμα για την Κύπρο περνά μέσα από την επανένωση «από το ένα άκρο μέχρι το άλλο: από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι την μαρτυρική Τηλλυρία και από την Κερύνεια μέχρι την Λεμεσό και την Αμμόχωστο».
ΠΗΓΗ: PHILENEWS .CY
-
Off the Record6 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

