Connect with us

Off the Record

Η Ευρώπη εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση Ζελένσκι

Avatar photo

Published

on

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει πλέον στο τέταρτο έτος του, και η συζήτηση γύρω από την πορεία του επηρεάζει βαθιά όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Η καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, από το Κίεβο μέχρι τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαμορφώνεται από την οικονομική πίεση, την πολιτική αβεβαιότητα και το ολοένα πιο ισχυρό αίτημα για ειρήνη. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα οδηγήσουν σε μια διαπραγματευτική διέξοδο, καθώς οι συνέπειες του πολέμου έχουν γίνει πλέον παγκόσμιες.

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, η κοινωνική κόπωση είναι εμφανής. Δημοσιογραφικές έρευνες, δημοσκοπήσεις και αναλύσεις διεθνών κέντρων μελετών καταγράφουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η διαφθορά, ζήτημα που η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως χρόνιο πρόβλημα της χώρας και για το οποίο έχουν απομακρυνθεί υψηλόβαθμα στελέχη, παραμένει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Οι Ουκρανοί πολίτες εκφράζουν έντονη αγανάκτηση, κυρίως για σκάνδαλα και καταγγελίες που αφορούν δημόσιες συμβάσεις, προμήθειες και ζητήματα διαχείρισης πόρων. Η αγανάκτηση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον προσώπων αλλά αγγίζει συνολικά τη δομή του κράτους, το οποίο πολλοί θεωρούν ανεπαρκές απέναντι στις ανάγκες ενός πολέμου που έχει εξαντλήσει την κοινωνία και έχει φέρει στα όριά της την οικονομία.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών και στις δυνατότητες της κυβέρνησης έχει διευρυνθεί. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξακολουθεί να διαθέτει πολιτική βάση, ωστόσο η κριτική για την πορεία του πολέμου, για τη διαχείριση του εσωτερικού μετώπου και για την έλλειψη σαφούς στρατηγικής εξόδου έχει ενταθεί. Στο Κίεβο, οι συζητήσεις για πιθανές πολιτικές αλλαγές είναι πλέον καθημερινές, με τους πολίτες να ζητούν περισσότερο έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κίεβο τράβηξε την προσοχή των παρατηρητών. Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει εισβολή, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974, και τόνισε ότι η Λευκωσία στέκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου ήταν συγκρατημένη και χωρίς περαιτέρω σχόλιο, γεγονός που σχολιάστηκε από αναλυτές ως προσπάθεια διατήρησης ισορροπίας στις σχέσεις με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα εμφανίζεται να διατηρεί σημαντικές αντοχές. Παρά τις διεθνείς κυρώσεις και την προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει τις ρωσικές δυνατότητες, η ρωσική οικονομία κατάφερε να προσαρμοστεί σε σημαντικό βαθμό, αξιοποιώντας εναλλακτικές αγορές ενέργειας, νέες εμπορικές διαδρομές και στρατηγικές σχέσεις με κράτη του Παγκόσμιου Νότου. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ρωσία έχει πλέον διαμορφώσει μια πολεμική βιομηχανία ικανή να λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο, δημιουργεί την εικόνα ενός παρατεταμένου πολέμου χωρίς άμεσο ορίζοντα λήξης.

Η παράταση του πολέμου έχει όμως σοβαρές επιπτώσεις και για την Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση, η άνοδος των τιμών και η εκτίναξη του κόστους ζωής έχουν οδηγήσει σε έντονη δυσαρέσκεια εκατομμυρίων πολιτών. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πιέσεις από τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες, ενώ σε πολλές χώρες τα κοινωνικά συστήματα δοκιμάζονται από το αυξημένο κόστος ενέργειας, μεταφορών και τροφίμων. Η ακρίβεια, που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τον πόλεμο, έχει επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες, ενισχύοντας κόμματα διαμαρτυρίας και δημιουργώντας περιβάλλον πολιτικής αστάθειας.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν πλέον ανοικτά την αγανάκτησή τους για τη διάρκεια του πολέμου και για τις οικονομικές συνέπειές του. Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει υπαρκτή, αλλά μειώνεται η ανοχή απέναντι στο κόστος και στις αβέβαιες προοπτικές. Ένα αυξανόμενο ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας μια διαπραγματεύσιμη λύση που θα τερματίσει τις πιέσεις που υφίστανται τα νοικοκυριά και η οικονομία.

Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα από μια διαδικασία που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωματικές πηγές, ενισχύσει τις προσπάθειές του για να συμβάλει σε ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση. Η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στις αγορές ενέργειας και στη διεθνή ασφάλεια, και επιδιώκει να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της Ουκρανίας και στην ανάγκη για σταθεροποίηση της κατάστασης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε διαδικασία ειρήνευσης απαιτεί τη συμμετοχή όλων των μεγάλων διεθνών δρώντων. Η κινεζική διπλωματία, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης, καθώς και οι προσπάθειες κρατών του Παγκόσμιου Νότου, συνθέτουν ένα περίπλοκο διπλωματικό μωσαϊκό. Η πρόκληση για την Ουάσιγκτον είναι να διαμορφώσει κοινό έδαφος που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η μακροχρόνια σύγκρουση δεν ωφελεί κανέναν. Οι Ουκρανοί πολίτες ζητούν αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ένα πλάνο που να δίνει προοπτική. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν οικονομική σταθερότητα και τερματισμό της ακρίβειας. Οι διεθνείς δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι η παράταση του πολέμου αυξάνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για ειρήνη δεν αποτελεί ρομαντική επιθυμία αλλά επιτακτική ανάγκη. Η διπλωματία, αν και δύσκολη και συχνά αργή, παραμένει ο μόνος δρόμος προς μια λύση που θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην Ευρώπη και ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες μιας σύγκρουσης που κανείς δεν θέλει να δει να συνεχίζεται επ’ αόριστον.

ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Avatar photo

Published

on

Τελικά όσο και να τραβούν το ΔΗΚΟ στα ποσοστά του δεν φαίνεται να μπορεί ούτε διψήφια νούμερα να λάβει μα ούτε και να πλησιάσει το ΕΛΑΜ το οποίο και μένει ΜΟΝΟ του στην τρίτη θέση αποτελώντας σταδιακά τον ρυθμιστή και των επόμενων ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ εκλογών.

Το ΕΛΑΜ με τα διψήφια ποσοστά του και με το γεγονός ότι «κλείνει» την πρώτη τριάδα έχει πλέον τον ξεκάθαρο ρόλο ενός ρυθμιστή του αποτελέσματος των ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ εκλογών αφού είναι σίγουρο ότι οι δύο πρώτοι (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) θα έχουν τον δικό τους υποψήφιο.

Αν αναλύσει κάποιος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο μεγάλος νικητής δεν είναι άλλος από το ΕΛΑΜ το οποίο αυξάνει τα ποσοστά του την ώρα που ο κεντρώος χώρος καταποντίζεται ενώ οι δύο «ΜΕΓΑΛΟΙ» μόνο ισχυροί δεν φαίνεται να είναι…

Και να μου το θυμηθείτε: Το ΔΗΚΟ είναι το κόμμα που πριμοδοτούν οι δημοσκοπήσεις ενώ το ΕΛΑΜ είναι το κόμμα που ψαλλιδίζουν.

Αυτό θα φανεί, ΒΕΒΑΙΑ, στις κάλπες όπου μπορεί και το ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ της Στράκκας να βρεθεί πίσω και από τον Οδυσσέα αλλά και από τον Φειδία…

Ττενέκκα είναι αυτή και δεν ψεύδεται!!!

ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΣ

Continue Reading

Off the Record

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

Avatar photo

Published

on

Γελοίοι. Μικροί μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Αλαλάζοντας και ενίοτε βγάζοντας άναρθρες κραυγές, καταδεικνύουν το μέγεθος του πολιτικού τους αναστήματος. Παρουσιάζονται σαν τζάμπα μάγκες και επαναστάτες κατά της αδικίας, φωνάζοντας στις τηλεοράσεις και εκφραζόμενοι σαν παιδιά του Γυμνασίου, όταν η δασκάλα τους κάνει απροειδοποίητο διαγώνισμα. Αυτή είναι η εικόνα των πολιτικών μας και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στο σκηνικό του Κυπριστάν. Τι κρίμα τελικά αυτός ο λαός να έχει τέτοιους μικρούς…πολιτικούς.

Χωρίς προτάσεις αλλά με συνθήματα άνευ ουσίας και περιεχομένου συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου, ενασχολούμενοι με ευτελή ζητήματα στο Κοινοβούλιο που δεν έχουν σημασία και περιεχόμενο και όταν εγκύψουν σε σοβαρά ψηφίζουν αντισυνταγματικά ή κατά πως θα τους προστάξουν. Όχι δηλαδή πως η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της είναι και καλύτεροι.

Καθαρές κουβέντες ρε να πείτε στην κοινωνία και να μην αποποιείστε των ευθυνών σας. Τι δηλαδή πιστεύετε ότι κάποιοι θα κερδίσουν τις εντυπώσεις με το ειδεχθές θέαμα που παρουσιάζετε καθημερινά;

Και να πεις ότι οι πολίτες δεν τους προειδοποίησαν να αλλάξουν. Τους περιφρόνησαν και τους εξύβρισαν στις ευρωεκλογές , αλλά αυτοί δεν έμαθαν τίποτε…συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Τελικά δεν μπορεί να είναι τόσο παχύδερμα.

Μάλλον για ανίκανοι μου φαίνονται που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στους σπόνσορες τους, και στους υπόλοιπους που είναι οι ψηφοφόροι τους. Ε, δεν μπορείτε να παρουσιάζετε αντίστοιχο θέαμα ενός τύπου 150 κιλών που προσπαθεί να κάνει ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί…

Ο ΣΠΟΝΣΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Continue Reading

Off the Record

Αποποιηθείτε των πολλαπλών συντάξεων για να δείξετε φιλοτιμία- πατριωτισμό

Avatar photo

Published

on

Ουτοπικό έως και εξωπραγματικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το εν λόγω σημείωμα και αρκετοί ( αν όχι όλοι), είμαι σίγουρος ότι θα αναφωνήσουν ότι γράφεται λόγω καθήκοντος, αφού οι πιθανότητες υλοποίησης του είναι απειροελάχιστες. Ωστόσο εμείς θα επιμένουμε και θα τοποθετούμαστε μήπως και φανεί κάποιο φως στην άκρη του τούνελ και η κοινωνία μας επανέλθει στην ορθή της πορεία.

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι που η κοινωνία , το κράτος και οι ψηφοφόροι τους εμπιστεύτηκαν σε πόστα και αξιώματα , έστω και να παίρνουν δυο ή και τρεις , ενίοτε και έξη συντάξεις. Η τυφλή Θέμιδα δεν βλέπει τα κοινωνικά παντοπωλεία, ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και που αγχώνονται για να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί, νέα παιδιά που με ένα σωρό πτυχία που αποκτήθηκαν με κόπους και θυσίες και χρήματα, να ψαλιδίζονται οι ζωές τους λόγω της ανεργίας , αλλά παρά μόνο ακούει και κρίνει βάση του ψυχρού νόμου του κράτους.

Ωστόσο των αποφάσεων της επωφελούνται αρκετοί πολίτες που θα καρπωθούν εκατομμύρια Ευρώ από το κράτος, οδηγώντας σε περικοπές από άλλα κονδύλια και από άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Όταν συζητούμε επί μήνες για να βρεθούν χρήματα και να δοθούν σε συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται, αυτοί θα παίρνουν αρκετές χιλιάδες για να προσθέσουν στους λογαριασμούς τους.

Στις εποχές που ζούμε, πατριωτική πράξη δεν είναι να πάρεις το όπλο και να κυνηγήσεις τους Τούρκους, αλλά να βοηθήσεις να ορθοποδήσει η πατρίδα σου με οποιονδήποτε τρόπο. Η αποποίηση των χρημάτων και η κατάθεση τους προς όφελος άλλων δυσπραγούντων συμπατριωτών σου, είναι υπέρτατη εθνική πράξη και κοινωνική ευαισθησία. Εξάλλου δεν θα πεινάσουν όλοι αυτοί που για χρόνια καρπώθηκαν ωφελήματα και δόξα και ανέσεις και πόστα που τους προσέφερε η πολιτεία. Καιρός είναι ν’ ανταποδώσουν κι αυτοί στο κράτος. Τα υπόλοιπα που λένε στις τηλεοράσεις οι προνομιούχοι των πολλαπλών συντάξεων είναι φληναφήματα και προφάσεις για να ξεφύγουν από το κυρίαρχο ζήτημα του διαμοιρασμού της πίτας που αυτή η κοινωνία προσφέρει. Το θέμα είναι πρωτίστως ΗΘΙΚΟ και εδώ θα φανεί πόση και ποια είναι η υπόσταση τους.

Φυσικά η Κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να επεξεργαστούν τρόπους για να σταματήσουν την παραχώρηση προνομίων που απορρέουν από τις πολλαπλές συντάξεις ανεξάρτητα από την στάση των προνομιούχων. Αλλά και οι πολίτες να σκέφτονται πριν ψηφίσουν και να μην ψηφίζουν συνταξιούχους που θα εκλέγονται σε αξιώματα και θα καρπούνται διπλών συντάξεων.

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Continue Reading
Advertisement
Βουλευτικές Εκλογές 20263 hours ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

Podcast Therapy4 hours ago

«Μαρία Κρίδη: Από την Παιδεία στην Πολιτική» | Podcast Therapy S2 E18

EKLOGES20265 hours ago

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

EKLOGES202612 hours ago

EKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

Off the Record13 hours ago

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Off the Record14 hours ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ1 day ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ανησυχία για «δραματική κατάσταση» στο Λίβανο εκφράζουν ΥΠΕΞ 17 ευρωπαϊκών κρατών περιλαμβανομένης της Κύπρου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ1 day ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά – Anka Moraru, Πέμπτη 02/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia