Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Κερύνειας: Οργή για την παράδοση Αϊκούντ στο Ισραήλ

Avatar photo

Published

on

Η παράδοση του σφετεριστή Σιμόν Αϊκούντ στο Ισραήλ είναι ασυμβίβαστη με τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων

Ο Δήμος Κερύνειας εκφράζει οργή και απογοήτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Ισραήλ για παράδοση του κατάδικου Σιμόν Αϊκούντ στη χώρα. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος» για αυτή την απόφαση, η οποία στην ουσία ισοδυναμεί με απελευθέρωση του.

Η στάση της κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστη με τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων και την προστασία της περιουσίας τους. Επιπλέον, υπονομεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη θέση της στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ειδικά στην όποια μελλοντική συζήτηση για το εδαφικό ζήτημα.

Το ξεπούλημα της προσφυγικής γης δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και μια πράξη που προετοιμάζει επικίνδυνα τετελεσμένα στο περιουσιακό ζήτημα του Κυπριακού, παρακάμπτοντας βασικές αρχές δικαίου, δικαιοσύνης και επιστροφής.

Ως Κερυνειώτες, ως πρόσφυγες και ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αισθανόμαστε βαθιά προδομένοι και αδικημένοι από αυτή την εξέλιξη και καλούμε τις αρχές να επανεξετάσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σιμόν Αϊκούντ, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση, για την ανέγερση τουριστικών και οικιστικών συγκροτημάτων, σε 40 τεμάχια γης που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων στον Άγιο Αμβρόσιο, το Τρίκωμο, τη Γαστριά και στην Ακανθού.

Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Αϊκούντ από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον Οκτώβριο του 2025, παρόλο που αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναγνώριση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων, υπήρξε δυσανάλογα μικρή σε σύγκριση με τη σοβαρότητα και μακροχρόνια φύση των εγκλημάτων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος & Ελλάδα συντονίζουν δράσεις στη στεγαστική πολιτική μετά τη διμερή συνάντηση

Avatar photo

Published

on

Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν ενέργειες για τα θέματα στεγαστικής πολιτικής: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου

Ο συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα στέγασης, στο πλαίσιο των ενεργειών που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη βάση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση, καθώς και η συνεργασία για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν σήμερα, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι δύο Υπουργοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα στεγαστικής πολιτικής, με έμφαση στις ενέργειες που υλοποιούν οι δύο χώρες σε εθνικό επίπεδο για ενίσχυση της προσιτής στέγασης. Μιλώντας, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην έλλειψη προσιτής στέγασης που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει προεκτάσεις, ανάμεσα σε άλλα, στην κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα.

«Ως Κυπριακή Προεδρία έχουμε θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της προσιτής, οικονομικής και βιώσιμης στέγης. Παρά το ότι η στεγαστική πολιτική είναι αρμοδιότητα πρωτίστως των κρατών μελών, είναι μια κοινή πρόκληση που χρήζει κοινής αντιμετώπισης», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου. Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση, που παρουσιάστηκε υπό την Κυπριακή Προεδρία [του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)] στις αρχές Φεβρουαρίου στους αρμόδιους Υπουργούς της ΕΕ, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας είναι να προχωρήσει η συζήτηση επί του Σχεδίου. «Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η ενίσχυση του διαλόγου, η ανταλλαγή εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών», ανέφερε.

Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση με την Ελληνίδα Υπουργό, ο κ. Ιωάννου είπε ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση και η ενίσχυση της συνεργασίας, μέσα από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων, με στόχο οι πολιτικές που σχεδιάζονται να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο συντονισμένες. «Έχω διαβεβαιώσει τη φίλη Υπουργό ότι είμαστε στη διάθεσή της για οτιδήποτε χρειάζεται στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, και ευελπιστώ και είμαι βέβαιος για μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

Από πλευράς της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για τη σημερινή συνάντηση και εξέφρασε την υπερηφάνεια της ελληνικής πλευράς για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα της στέγασης και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλα τα κράτη μέλη για την άμβλυνσή του. Όπως είπε, οι δύο χώρες έθεσαν στο επίκεντρο των επαφών τους τη στέγαση, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διακρατικών συναντήσεων υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Η Κύπρος, τόσο στο κομμάτι της ενίσχυσης της προσφοράς στεγαστικού αποθέματος όσο και στο κομμάτι της ζήτησης, της άμβλυνσης δηλαδή του κόστους των νοικοκυριών και της διευκόλυνσής τους για την προσιτή στέγη, έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον κρατικό φορέα της Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), έτσι ώστε να υπάρξει μια ισχυρή κυβερνητική ώθηση στο κομμάτι αυτό, της βοήθειας του στεγαστικού προβλήματος», επεσήμανε η κα Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη στεγαστική πολιτική που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αμβλύνει το στεγαστικό πρόβλημα, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι υλοποιείται ένα πολύπλευρο σχέδιο με 44 διαφορετικές δράσεις, €7 δισ., με την αξιοποίηση μιας πληθώρας εργαλείων είτε στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο σε πάνω από 22.000 νοικοκυριά, είτε με επιστροφές ενοικίων σε 1 εκατ. νοικοκυριά είτε με προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για 20.000 νοικοκυριά.

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να ξέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται σκληρά και είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για την Προεδρία της. Εργάζεται πολύ σκληρά για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση, είναι τιμή να έχουμε τον Υπουργό να το παρουσιάζει μαζί με τον Επίτροπο και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε η μεσογειακή φωνή, η φωνή της Νότιας Ευρώπης, να παραμείνει και να γίνει ακόμα πιο δυνατή, έτσι ώστε να καταφέρουμε κεντρικά να επιλύσουμε αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό πλέον πρόβλημα», δήλωσε, τέλος, η Ελληνίδα Υπουργός.

(ΜΚυ/ΜΣ/KA)

Continue Reading

EKLOGES2026

Ισοτιμία στην κάλπη για τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες – Πράσινο φως από το Υπουργικό για αλλαγή του εκλογικού πλαισίου

Avatar photo

Published

on

Σημαντική θεσμική τομή στον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σηματοδοτεί η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, παραχωρώντας στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες το δικαίωμα να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους με βάση είτε τον τόπο διαμονής τους είτε τον τόπο εκτοπισμού τους.

Με τη ρύθμιση αυτή, αίρεται μια μακροχρόνια ανισότητα, καθώς μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο δικαίωμα ίσχυε αποκλειστικά για τους εκ πατρογονίας εκτοπισθέντες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε ότι η απόφαση υλοποιεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποκαθιστά μια θεσμική στρέβλωση που επηρέαζε χιλιάδες πολίτες.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι η εξίσωση των εκλογικών δικαιωμάτων όλων των εκτοπισθέντων, ανεξαρτήτως αν η προσφυγική καταγωγή προέρχεται από την πλευρά του πατέρα ή της μητέρας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων.

Πώς θα λειτουργεί η νέα διαδικασία

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Υπουργού, στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς είναι εκτοπισθέντες, η εγγραφή θα πραγματοποιείται αυτόματα με βάση τον τόπο εκτοπισμού του πατέρα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα στον εκλογέα να αιτηθεί – μία μόνο φορά – αλλαγή εκλογικού καταλόγου, εφόσον επιθυμεί να εγγραφεί με βάση τον τόπο εκτοπισμού της μητέρας.

Η ρύθμιση αυτή εισάγει για πρώτη φορά ένα πιο ευέλικτο και δίκαιο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας στην πράξη την ισοτιμία των δύο γονέων ως προς την προσφυγική ιδιότητα και τις εκλογικές επιλογές των παιδιών τους.

Εφαρμογή από τις εκλογές του 2029

Όπως ξεκαθαρίστηκε, η νέα πρόνοια θα τεθεί σε ισχύ στις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2029 και εντάσσεται, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, σε μια ευρύτερη στρατηγική για ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Ερωτηθείς κατά πόσο το ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις Βουλευτικές Εκλογές, ο κ. Ιωάννου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, εξηγώντας ότι μια τέτοια μεταβολή θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Όπως ανέφερε, με βάση τα υφιστάμενα δημογραφικά δεδομένα, Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος θα κινδύνευαν να απωλέσουν έδρες προς όφελος της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Σε ορίζοντα περίπου δύο δεκαετιών, η πλειοψηφία των εκλογέων θα χαρακτηριζόταν ως εκτοπισθείσα, οδηγώντας σε έναν εκλογικό χάρτη που δεν θα αντανακλούσε πλέον τα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα.

Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση επέλεξε να περιορίσει τη μεταρρύθμιση αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία στο κοινοβουλευτικό σύστημα, χωρίς να ακυρώνεται η ουσία της ισοτιμίας για τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες.

Η σημερινή απόφαση έρχεται να καλύψει ένα θεσμικό κενό δεκαετιών, επαναφέροντας στο προσκήνιο το διαχρονικό αίτημα για ίση μεταχείριση όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως της γραμμής καταγωγής τους.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ανακοίνωσαν άλλους τέσσερις υποψήφιους σε Λάρνακα και Λεμεσό οι Οικολόγοι

Avatar photo

Published

on

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2026, σήμερα ανακοινώνει τέσσερις ακόμη υποψηφίους. Την κ. Κατερίνα Βιολάρη Σπύρου  και κ. Χρίστο Ιωσηφίδη στην επαρχία Λάρνακας και τις κ.Μαρία Κρίδη και κ. Όλγα Κορομπίντσεβα στην επαρχία Λεμεσού.

 

Ο τελικός κατάλογος υποψηφίων θα τεθεί προς έγκριση από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των Επαρχιακών Συνελεύσεων.

 

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων: https://ekloges2026.com/vouleftikes-2026-anakoinosi-ypopsifiotiton-kypros-greens/

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia