ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αγωγές εκατομμυρίων για έργα του ΣΑΠΑ – Στη Βουλή σήμερα Συμβούλιο Εργοληπτών και ΕΤΕΚ
Μια δεκαετία μετά τις πρώτες καταδίκες, συνεχίζονται οι παρενέργειες του πολύκροτου σκανδάλου με τις μίζες του €1 εκατ. που δόθηκαν για έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ). Οι φορολογούμενοι κάτοικοι της Πάφου πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν για αρκετά χρόνια ακόμη τις υπερχρεώσεις εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίες, με τον τρόπο αυτό κάλυπταν και τις μίζες που απαιτούσαν οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του ΣΑΠΑ και του Δήμου Πάφου ως αντάλλαγμα για να συνεχίζονται ομαλά οι εργασίες και να προωθούνται, χωρίς καθυστέρηση, οι πληρωμές. Οι φορολογούμενοι κάτοικοι της Πάφου πλήρωσαν και τις εκτεταμένες κακοτεχνίες – αστοχίες στο ασφαλτικό οδόστρωμα που άφησαν πίσω τους εμπλεκόμενες εργοληπτικές εταιρείες.
Όλοι εναντίον όλων
Η υπόθεση με τις μίζες του ΣΑΠΑ θα κρατήσει χρόνια καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν καταχωρίσει αγωγές εναντίον όλων, με τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:
Επηρεαζόμενοι δήμοι και κοινότητες της Πάφου υποχρεώθηκαν να επιδιορθώσουν με δικά τους έξοδα τα προβληματικά τμήματα των δρόμων που άφησαν πίσω τους τα κατασκευαστικά έργα για το αποχετευτικό. Διεκδικώντας, παράλληλα, τα χρήματα που δαπάνησαν με αγωγές που καταχώρισαν εναντίον του ΣΑΠΑ.
Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η μόνη υπόθεση που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι του Δήμου Γεροσκήπου. Τον Δεκέμβρη του 2021 ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της αγωγής. Με βάση την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το ΣΑΠΑ πρέπει να καταβάλει στον Δήμο Γεροσκήπου ποσό ύψους €1,5 εκατ. πλέον δικηγορικά έξοδα. Το ΣΑΠΑ εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου και εκκρεμεί.
Το ΣΑΠΑ προχώρησε στην καταχώριση αστικών αγωγών εναντίον των εργοληπτικών εταιρειών που έδιναν μίζες, αξιώνοντας αποζημιώσεις για υπερτιμολογήσεις και κακοτεχνίες, όσο και για τη μη παράδοση των έργων βάσει συμβολαίων.
Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν και οι εργοληπτικές εταιρείες. Διεκδικούν από το ΣΑΠΑ ποσά που φτάνουν τα €35 εκατ. λόγω της διακοπής των συμβολαίων τους, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις μίζες. Αυτοί που έπαιρναν τις μίζες φυλακίστηκαν, ενώ οι εργολάβοι που έδιναν τις μίζες δεν διώχθηκαν, ούτε ποινικά, ούτε και πειθαρχικά από τα αρμόδια εποπτικά όργανα, ήτοι Συμβούλιο Εργοληπτών και ΕΤΕΚ, και αφού συνασπίστηκαν, διεκδικούν εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις από το ΣΑΠΑ.
Έκλεισε με διαιτησία
Το συμβόλαιο Δ της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού υπογράφηκε στις 9/11/2007 με την Envitec S.A και αφορούσε τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία βιολογικής μονάδας / σταθμού δίπλα από το αεροδρόμιο Πάφου. Το συμβόλαιο περιελάμβανε, επίσης, δεκαετή λειτουργία και συντήρηση του σταθμού και των αντλιοστασίων. Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου, ημερ. 18/2/2015, που έκρινε ένοχους τους Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαληκίδη, το συμβόλαιο τερματίστηκε και το ΣΑΠΑ ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης με ίδια μέσα. Ο Envitec προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία διεκδικώντας συνολικές αποζημιώσεις και για μη εκτελεσθείσες εργασίες ύψους €10,9 εκατ. Το ΣΑΠΑ πρόβαλε τις δικές του ανταπαιτήσεις ύψους €3,6 εκατ. Τον Ιούλιο του 2017, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε την πληρωμή ύψους €1.662.300 που αφορούσαν σε δεδουλευμένες εργασίες και €190.000 δικηγορικά έξοδα προς την εταιρεία Envitec. Οι υπόλοιπες απαιτήσεις της εταιρείας και ανταπαιτήσεις του ΣΑΠΑ απορρίφθηκαν.
Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου, κατά την κατασκευή του βιολογικού σταθμού, ο Σάββας Βέργας επικοινώνησε με τον εξ Ελλάδος διευθυντή της εταιρείας Envitec, Χρίστο Δρακόπουλο, ζητώντας από αυτόν χρήματα υπό μορφή ανταλλάγματος για να συνεχιστεί ομαλά η διεξαγωγή των εργασιών και για να προωθούνται οι πληρωμές στην ώρα τους. Τον Δεκέμβριο του 2007, ο Δρακόπουλος κατέβαλε στον Βέργα το ποσό των 50.000 λιρών. Το έτος 2008 κατέβαλε στον Βέργα το ποσό των €50.000 και μεταξύ των ετών 2012-2014 το ποσό των €75.000. Τον Χρίστο Δρακόπουλο προσέγγισε και ο Μαληκίδης, ο οποίος έλαβε συνολικά €105.000 σε μετρητά.
Οι ενημερώσεις της Βουλής
Κατά τα έτη 2017 και 2018, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε τη Βουλή για τις αγωγές που είχαν καταχωρισθεί, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που υπέβαλε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου, Αντρέας Φακοντής. Με τις δύο επιστολές του, ημερ. 17/10/2017 και 3/4/2018, ο κ. Πετρίδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα ακολουθα:
1 Μετά τη συμπλήρωση των εργασιών της Β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου, το ασφαλτικό οδόστρωμα του οδικού δικτύου πολλών δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου, όπως και των κοινοτήτων Κονιών και Κισσόνεργας, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα και αστοχίες.
2 Σύμφωνα με το ΣΑΠΑ, την πλήρη ευθύνη για τις κακοτεχνίες και αστοχίες που παρουσιάστηκαν φέρουν, με βάση το συμβόλαιο, οι εργολάβοι και οι σύμβουλοι μηχανικοί που είχαν την ευθύνη επίβλεψης του έργου. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΣΑΠΑ προχώρησε στην καταγραφή και στοιχειοθέτηση των ζημιών/ κακοτεχνιών που διαπιστώθηκαν, έτσι ώστε να απαιτηθούν από τις κατασκευαστικές εταιρείες/εργολάβους κ.λπ. οι δέουσες αποζημιώσεις και οι αναγκαίες επιδιορθώσεις. Το ΣΑΠΑ προχώρησε στην καταχώριση αγωγών, διεκδικώντας αποζημιώσεις, τόσο από τους εργολάβους όσο και από τους σύμβουλους μηχανικούς.
Σήμερα ενώπιον της Βουλής
Το σκάνδαλο με τις μίζες που δίνονταν σε έργα του ΣΑΠΑ θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Το θέμα ενέγραψε προς αυτεπάγγελτη εξέταση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εργοληπτών, την 1/2/2024, ενημερώνοντάς μας ότι διέκοψε την πειθαρχική δίωξη εναντίον δύο εργοληπτικών εταιρειών και των διευθυντών τους που παραδέχθηκαν στο Κακουργιοδικείο ότι έδιναν μίζες και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες της δωροδοκίας με το επιχείρημα ότι, πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Για την ακρίβεια, το Συμβούλιο Εργοληπτών δίκαζε τις υποθέσεις αυτές επί οκτώ χρόνια! Κάθε φορά που άλλαζε η σύνθεση του Συμβουλίου Εργοληπτών, η εκδίκαση των υποθέσεων ξεκινούσε από την αρχή. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα σε οκτώ χρόνια άλλαξε τη σύνθεση του Συμβουλίου συνολικά τέσσερις φορές.
Έδωσαν συγχωροχάρτι…
Για τις πειθαρχικές ποινές που επέβαλε στα μέλη του τα οποία ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τις μίζες του ΣΑΠΑ θα ελεγχθεί και το ΕΤΕΚ. Kαταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον βουλευτών φέρουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ να εξάντλησε την αυστηρότητά του μόνο στα μέλη του, Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαληκίδη, στους οποίους επέβαλε την ποινή της διαγραφής, ενώ δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που είναι μέλη του ΕΤΕΚ και διευθυντικά στελέχη των εργοληπτικών εταιρειών που παραδέχθηκαν ότι έδιναν μίζες. Σχετικές είναι και οι καταγγελίες στις οποίες προέβη δημόσια ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. Όπως είπε, το ΕΤΕΚ έδωσε συγχωροχάρτι σε εμπλεκόμενα μέλη του, διαγράφοντας από το μητρώο του μόνο αυτούς που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης. Δηλαδή, τους Βέργα και Μαληκίδη. Σημειώνεται ότι, όσοι διαγράφονται από το μητρώο του ΕΤΕΚ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους.
Πηγή: Politis
Off the Record
Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
Τελικά, στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε καν η προϋπηρεσία στο… πόκερ.
Γυρίζοντας το ημερολόγιο δεκαπέντε χρόνια πίσω, βρίσκουμε ένα δημοσίευμα της «Σημερινής» και του SigmaLive με ημερομηνία 9 Απριλίου 2011 και τίτλο «Κύπρος: Ο νέος “παράδεισος” του πόκερ!». Πρωταγωνιστής, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παναγιώτου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε ως πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Πόκερ.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το όνομά του βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Όχι γύρω από τραπέζι πόκερ, αλλά γύρω από ένα άλλο τραπέζι: εκείνο της περιβόητης συνάντησης σε ψαροταβέρνα της Λευκωσίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου.
Ο Αβέρωφ είχε αρχικά μιλήσει για τον «στενότατο των στενοτάτων συνεργάτη» της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη δημόσια τοποθέτηση του Κρις Παναγιώτου, τον κατονόμασε και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε υπό την ιδιότητά του ως εκδότη.
Και κάπου εδώ το παλιό βιογραφικό αποκτά μια σχεδόν κινηματογραφική ειρωνεία.
Γιατί το πόκερ, όπως μας εξηγούσε εκείνο το δημοσίευμα του 2011, είναι παιχνίδι στρατηγικής. Θέλει υπομονή. Θέλει διάβασμα του αντιπάλου. Θέλει να ξέρεις πότε κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου και πότε τα ανοίγεις.
Κυρίως, όμως, θέλει να ξέρεις πότε ο απέναντι μπλοφάρει.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πολιτικό τραπέζι του 2026.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου, στο επίμαχο δείπνο τού ζητήθηκε να συμβάλει στην επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, με αναφορά σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές του 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν ανταλλάγματα για να στηρίξει την παράταξή του.
Ο Κρις Παναγιώτου δίνει εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί ως εκδότης με πολιτικούς αρχηγούς και απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τις Προεδρικές του 2028.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: η Αννίτα Δημητρίου επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο 29 ψήφους, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Άμεσης Δημοκρατίας.
Και τώρα ο Αβέρωφ άνοιξε τα δικά του χαρτιά για το 2028.
Οπότε το ερώτημα αποκτά ενδιαφέρον:
Μήπως ο άνθρωπος που κάποτε επιχειρούσε να βάλει το κυπριακό πόκερ στον χάρτη, αποφάσισε χρόνια αργότερα να παραδώσει μαθήματα… πολιτικού πόκερ στην Πινδάρου;
Γιατί άλλο Texas Hold’em και άλλο… Pindarou Hold’em.
Στο πρώτο παίζεις με μάρκες.
Στο δεύτερο οι μάρκες είναι πολιτικές συμμαχίες, κομματικές ισορροπίες, αξιώματα και —κυρίως— το 2028.
Και υπάρχει ακόμη μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα: στο πόκερ μπορείς να είσαι εξαιρετικός παίκτης χωρίς να δείξεις ποτέ τα χαρτιά σου.
Στην πολιτική όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσει κάποιος άλλος στο τραπέζι να τα ανοίξει πρώτος.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Αβέρωφ.
Και τώρα στην Πινδάρου δεν συζητούν απλώς ποιος κρατά τον άσο.
Συζητούν ποιος μοίραζε τελικά την τράπουλα.
–Sniper–
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»
Σκληρή απάντηση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του
Με μια ματιά (Τα 5 βασικά σημεία):
-
Μήνυμα στην Πινδάρου: Ξεκαθαρίζει πως «ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά πρέπει να μεριμνήσει να μην ξαναπροδοθεί», αναφερόμενος στα γεγονότα του 2023.
-
Απόρριψη κατηγοριών για διάσπαση: Αρνείται ότι εκβιάζει τις διαδικασίες του κόμματος και καταγγέλλει ότι κάποιοι άλλοι έκαναν την ενότητα της παράταξης «κουρελόχαρτο».
-
Παρασκήνιο για την Αννίτα Δημητρίου: Υπενθυμίζει ότι τη στήριξε αποφασιστικά για την προεδρία της Βουλής όταν άλλοι της έλεγαν «να κάτσει τη μάππα χαμαί».
-
Το «μυστικό» δείπνο: Αποκαλύπτει δεσμεύσεις και υποσχέσεις που του δόθηκαν σε δείπνο παρουσία της Προέδρου του ΔΗΣΥ και στενού της συνεργάτη.
-
Απευθείας στη βάση: Δηλώνει ότι δεν πλήγωσε ποτέ κανέναν συναγερμικό και στέλνει σαφές μήνυμα ότι η υποψηφιότητά του για το 2028 δεν ανατρέπεται.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης και φορτισμένη συνέντευξη, ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανοίγει τα χαρτιά του μετά την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποκαλύπτει παρασκήνιο για την ηγεσία του κόμματος και απαντά στις επικρίσεις περί διάσπασης.
Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028 και την ανακοίνωση-απάντηση της Πινδάρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε στο vidcast του philenews και στον Φρίξο Δαλίτη, εκπέμποντας σαφή πολιτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Το μήνυμα στην Πινδάρου και το «τραύμα» του 2023
Κεντρικός άξονας της τοποθέτησης του κ. Νεοφύτου ήταν η απάντηση στην κριτική που δέχεται για την πρόωρη εξαγγελία και τις αιτιάσεις ότι θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης.
«Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να μεριμνήσει να μην ξαναπροδοθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ευθέως στα γεγονότα των εκλογών του 2023 και στο εσωκομματικό ρήγμα που οδήγησε στην ήττα.
Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε κατηγορηματικά ότι εκβιάζει τις διαδικασίες ή τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, τονίζοντας πως ο ίδιος ουδέποτε πλήγωσε τον συναγερμικό κόσμο. Αντιθέτως, άφησε αιχμές για όσους επικαλούνται σήμερα την ενότητα, σημειώνοντας πως «κάποιοι την ανατίναξαν και την έκαναν κουρελόχαρτο».
Οι αποκαλύψεις για την Αννίτα Δημητρίου
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ για τις σχέσεις του με τη νυν πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της εκλογής της στην Προεδρία της Βουλής, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος στάθηκε στο πλευρό της όταν στελέχη εντός του κόμματος την προέτρεπαν «να κάτσει τη μάππα χαμαί».
Παράλληλα, αποκάλυψε συμφωνίες και δεσμεύσεις που δόθηκαν σε δείπνο παρουσία της κας Δημητρίου και στενού της συνεργάτη, θέτοντας προ των ευθυνών τους όσους σήμερα αμφισβητούν τη νομιμοποίηση ή το δικαίωμά του να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης και στην κοινωνία.
Διαδικασίες και επόμενη μέρα
Στο ερώτημα κατά πόσο η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό την κρίση των καταστατικών διαδικασιών του ΔΗΣΥ ή αν θα προχωρήσει ανεξάρτητα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες και τη βάση της παράταξης, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.
Η κίνηση αυτή αναδιατάσσει πλήρως το πολιτικό σκηνικό στον χώρο της κεντροδεξιάς, ανοίγοντας πρόωρα αλλά καθοριστικά τον κύκλο της συζήτησης για την επόμενη προεδρική αναμέτρηση.
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Η τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
του Χάρη Θεραπή
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν υπήρξε ποτέ ένας συμβατικός παίκτης της κυπριακής πολιτικής σκακιέρας. Όταν όμως αποφασίζει να ρίξει το πολιτικό του «μπουρλότο», το κάνει με τρόπο που προκαλεί σεισμικές δονήσεις στα θεμέλια του οικοδομήματος που ο ίδιος διηύθυνε για μια δεκαετία. Η αιφνιδιαστική εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028 —παρακάμπτοντας εμπράκτως τα θεσμοθετημένα κομματικά όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού— δεν συνιστά απλώς μια πρόωρη προεκλογική κίνηση. Συνιστά μια ευθεία πράξη πολιτικής αμφισβήτησης και ένα ανελέητο τεστ αντοχής για τη συνοχή της παράταξης.
Προτάσσοντας το τέλμα στο Κυπριακό και τη «νιρβάνα της παθητικότητας», ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός. Με μια κίνηση-ρελάνς, προλαβαίνει την Πινδάρου και τη νυν πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου πριν καν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, στέλνοντας σαφές μήνυμα: δεν περιμένει χρίσματα, δεν ζητά άδεια και δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σε συμμαχίες διαδρόμων.
Η Πινδάρου στο εκτελεστικό απόσπασμα του τριπλού διχασμού
Για την ηγεσία της Αννίτας Δημητρίου, η κίνηση Αβέρωφ ισοδυναμεί με απόλυτο εφιάλτη. Η προσπάθεια της Πινδάρου να διατηρήσει ισορροπίες, να εμφανιστεί ως η θεσμική εγγυήτρια της ενότητας και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το χρίσμα, δέχθηκε καίριο πλήγμα.
Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το πιο καταστροφικό σενάριο της ιστορίας του: δύο υποψηφιότητες από τα σπλάχνα του, ενός τέως και μιας νυν προέδρου, αλλά και μία τρίτη υποψηφιότητα, εκείνη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανδρώθηκε πολιτικά στον ΔΗΣΥ και εξακολουθεί να αντλεί ζωτικό οξυγόνο από τη συναγερμική δεξαμενή.
Πρόκειται για έναν πρωτοφανή τριπλό κανιβαλισμό του ίδιου πολιτικού χώρου. Η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί σε κάποιο συνέδριο, αλλά στο ανοιχτό πεδίο της κοινωνίας, όπου τρία πρόσωπα με κοινή αφετηρία θα διεκδικούν τα ίδια συντρίμμια μιας διασπασμένης εκλογικής βάσης. Η εμπειρία του 2023, που οδήγησε την παράταξη στην αντιπολίτευση και στον κατακερματισμό, όχι απλώς δεν έγινε μάθημα, αλλά επιστρέφει ως πολιτική τραγωδία με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Τα «ορφανά» της δεύτερης Κυριακής: Ώρα μηδέν για τους συμπορευτές
Πέρα όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή, το πραγματικό δράμα εκτυλίσσεται στα παρασκήνια και αφορά τα πρόσωπα. Η κίνηση Αβέρωφ φέρνει σε δεινή θέση μια ολόκληρη φουρνιά πρωτοκλασάτων στελεχών: εκείνους που στη δραματική δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών του 2023 τάχθηκαν αναφανδόν στο πλευρό του, συγκρούστηκαν με το «προεδρικό στρατόπεδο» του Νίκου Αναστασιάδη, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και έφτασαν μέχρι το σημείο να προκρίνουν ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα την υπέρβαση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Σήμερα, αυτά τα στελέχη βρίσκονται μπροστά σε αμείλικτα και υπαρξιακά ερωτήματα:
-
Θα ακολουθήσουν τον Αβέρωφ στον δρόμο του αντάρτικου;
Όσοι επιλέξουν να σταθούν δημόσια δίπλα στον κ. Νεοφύτου γνωρίζουν ότι θέτουν εαυτούς εκτός κομματικής πειθαρχίας, ρισκάροντας τη διαγραφή ή την πλήρη περιθωριοποίησή τους από τα όργανα του ΔΗΣΥ. Έχουν το πολιτικό σθένος να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του κομματικού μαντριού για χάρη ενός προσωπικού εγχειρήματος;
-
Πώς θα δικαιολογήσουν τη στροφή προς την κομματική νομιμότητα;
Αν επιλέξουν να πειθαρχήσουν στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος (ή της Αννίτας Δημητρίου), πώς θα αντικρίσουν τον άνθρωπο για τον οποίο έδωσαν σκληρές μάχες και συγκρούστηκαν με τη βάση της παράταξης; Μπορεί η επίκληση της «ενότητας» να ξεπλύνει την πολιτική ασυνέπεια;
-
Ποια στάση θα κρατήσουν απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη;
Η συμπόρευση με τον Αβέρωφ το 2023 είχε ως βασικό άξονα την άρνηση συνδιαλλαγής με τον «αποστάτη» Νίκο Χριστοδουλίδη. Σήμερα, με τρεις πόλους συναγερμικής προέλευσης να μάχονται για την εξουσία, μήπως το αντάρτικο Αβέρωφ καταλήξει να λειτουργήσει –για άλλη μια φορά– ως ο απόλυτος καταλύτης για την επανεκλογή Χριστοδουλίδη;
-
Έχει ο Αβέρωφ τη δυναμική να τους προστατεύσει πολιτικά;
Ο τέως πρόεδρος δεν διαθέτει πλέον στα χέρια του τα κλειδιά της Πινδάρου, ούτε τη νομή της κομματικής εξουσίας. Μπορεί ένα προσωποπαγές εγχείρημα να προσφέρει πολιτικό οξυγόνο και μελλοντική προοπτική σε στελέχη που φιλοδοξούν να έχουν ρόλο στα δημόσια πράγματα;
Το τέλος των ψευδαισθήσεων
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να κάψει τις γέφυρες πίσω του. Με την κίνησή του αυτή, δεν αφήνει περιθώρια για επιτήδεια ουδετερότητα. Οι συνοδοιπόροι του 2023 καλούνται τώρα να διαλέξουν: είτε θα γίνουν συμμέτοχοι σε ένα ριψοκίνδυνο πολιτικό αντάρτικο με άγνωστη κατάληξη, είτε θα υποκλιθούν στην κομματική ορθοδοξία της Πινδάρου, αφήνοντας τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της παράταξης μόνο του στην πιο μοναχική και ίσως τελευταία πολιτική του μάχη.
Στον ΔΗΣΥ, η αυλαία της εσωστρέφειας δεν έκλεισε ποτέ· απλώς άνοιξε η δεύτερη, πιο αδυσώπητη και κατακερματισμένη πράξη της.
-
Off the Record1 month agoΑβέρωφ Νεοφύτου: Ορμώμενος εξ Αργάκας, ξανακτυπά
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΔΗΣΥ: Ο καλύτερος σύμμαχος του Χριστοδουλίδη
-
Off the Record4 weeks agoΔΗΣΥ: Η Αννίτα λέει «όχι», ο Αβέρωφ «ίσως» και ο Παμπορίδης… σιωπά
-
Off the Record4 weeks agoΠερί Προεδρικής λιμουζίνας
-
Off the Record1 month agoΠολλοί σωτήρες για τον Προεδρικό θώκο
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoMecca and the new Middle East: what it means for Cyprus
-
Off the Record2 weeks agoΨάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!
-
Off the Record2 weeks agoΤο είπα-ξείπα της Αννίτας
-
voulitv2 weeks agoΧριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;
-
Off the Record3 weeks agoΠροσδοκώμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του τύπου “και η πίτα γερή και ο σκύλος χορτάτος”






