Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα ξεκίνησε εκ νέου αφού το προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ επανατοποθέτησε με επιτυχία την προσωρινή προβλήτα στην ακτογραμμή της Γάζας την Τετάρτη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η Κεντρική Διοίκηση είχε στις 14 Ιουνίου ρυμουλκήσει την προβλήτα στο λιμάνι της Ασντόντ, για να αποφύγει πιθανές ζημιές από τη θαλασσοταραχή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το προσωπικό αγκυροβόλησε και αποκατέστησε την προσωρινή προβλήτα στην παραλία της Γάζας χθες», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ.

Η επαναλειτουργία της προβλήτας επέτρεψε τη μεταφορά κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερων από 656 μετρικών τόνων βοήθειας που θα παραδοθούν στο σημείο συγκέντρωσης τροφίμων στη Γάζα, είπε ο Ράιντερ.

«Όπως συνέβη στο παρελθόν, οι μηχανικοί του Ισραηλινού Στρατού παρείχαν όλη την απαραίτητη υποστήριξη για να εξασφαλίσουν την ασφαλή τοποθέτηση της προβλήτας στην παραλία και μπότα των ΗΠΑ δεν πάτησε στο έδαφος κατά την αποκατάσταση της προβλήτας», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Ράιντερ παρά το γεγονός ότι υπέστη κάποιες ζημιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και τις προσωρινές διακοπές λειτουργίας, η προβλήτα έχει παραδώσει σημαντική ποσότητα βοήθειας στη Γάζα από τον περασμένο μήνα.

«Από τις 17 Μαΐου, όταν η προσωρινή προβλήτα τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά, πάνω από 4.100 μετρικοί τόνοι έχουν παραδοθεί μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου για περαιτέρω παράδοση από ανθρωπιστικές οργανώσεις», σημείωσε.

«Αν και ήταν πάντα πρόθεσή μας η προβλήτα να είναι μια προσωρινή λύση ως μέρος της ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες του παλαιστινιακού λαού, δεν έχουμε ορίσει ημερομηνία λήξης αυτής της αποστολής», είπε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Ράιντερ, «θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και, όπως πάντα, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα — όπως κάνουμε ήδη με τις επιτηρήσεις μέσω των αεροσκαφών σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή συνθηκών».

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.