Η απειλή -για πρώτη φορά απευθείας- προς τη Κύπρο του ηγέτη της σιιτικής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δημιουργεί, εύλογα, ανησυχίες. Ο Νασράλα στα πλαίσια της κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ, στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά τα γεγονότα με την Χαμάς απείλησε τη Κύπρο αναφέροντας ουσιαστικά πως αν η Κύπρος χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά από το Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου τότε θα γίνει μέρος του.

Φυσικά η Λευκωσία, δια του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αντέδρασε σε κάτι τέτοιο επαναλαμβάνοντας πως όχι μόνο δεν συμμετέχει στον πόλεμο αλλά αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος στην περιοχή -πτυχή που τεκμαίρεται κι από την πρωτοβουλία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα («Αμάλθεια»), βοήθεια ουσιαστικά στους συμμάχους του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» -μέρος του οποίου αποτελεί ως αναπόσπαστο μέλος σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ, η οργάνωση Χεζμπολάχ.
Πόσο πραγματική είναι η απειλή;

Χωρίς διάθεση υπερβολών αλλά και χωρίς καμιά υποτίμηση η εμπλοκή της Κύπρου στο πλέγμα απειλών που εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα πρακτικά σημαίνει:

• Πως θεωρητικά η Χεζμπολάχ μπορεί να πλήξει με το πυραυλικό της οπλοστάσιο περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο κάτι τέτοιο για να γίνει υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν αφορούν μόνο την ίδια την οργάνωση και τις δυνατότητές της αλλά εδράζονται κυρίως στο πως θα εξελιχθεί ένας πλήρους ισχύος -όπως το 2006- πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και

• Πως για να φτάσει στο σημείο το Ισραήλ να αιτηθεί βοήθεια από τη Κύπρο στην περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου αυτό προϋποθέτει επιχειρησιακά μια κλιμάκωση πολύ μεγαλύτερη από την οκτάμηνη αντιπαράθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στην οποία μάλιστα, επί του εδάφους, το Ισραήλ θα έχει υποστεί καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές του από την Χεζμπολάχ (πχ αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, λιμάνι Χάιφας, Εϊλάτ ή Ασντότ, κοκ)

Τα νεύρα του Νασράλα

Η ομιλία του Νασράλα το βράδυ της Τετάρτης -και η αναφορά στη Κύπρο- μπορεί ωστόσο και να ερμηνευτεί υπό το ιδιότυπο βάρος του μικρόκοσμου της αποτροπής που μετά τον πόλεμο του 2006 Ισραήλ-Χεζμπολάχ λαμβάνει χώρα στο συγκρουσιακό πεδίο του νοτίου Λιβάνου (μέτωπο βόρειου Ισραήλ). Οι συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες -στα πλαίσια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα- δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο αντιπαράθεσης που ωστόσο κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Στα πλαίσια αυτού:

• O Nασράλα έχει απωλέσει πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ από στοχευμένα χτυπήματα του IDF

• H πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ -όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις Νασράλα- γνωρίζει πως η Κύπρος προσφέρει στο Ισραήλ στρατηγικό βάθος «πέρα από τον ορίζοντα» ακόμη κι αν δεν εμπλακεί στρατιωτικά στο σενάριο επανάληψης ενός πολέμου α λα 2006 και

• Υπάρχει νευρικότητα εκ μέρους της Χεζμπολάχ λόγω και των σινιάλων που επέδειξε ο IDF στο βόρειο μέτωπο στα πλαίσια της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών για γενίκευση του πολέμου σε αυτό το μέτωπο

Σε κάθε περίπτωση η απειλή Νασράλα προς τη Κύπρο απευθείας -μια απειλή απέναντι σε ένα κράτος της ΕΕ που δεν εμπλέκεται επουδενί στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή- σημειώνεται ως μια νέα, σημαντική, προσθήκη σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και ουσίας υπενθυμίζοντας την εγγύτητα της Κύπρου προς το ταραγμένο υποσύστημα της Μέσης Ανατολής αλλά και το πως, δυνητικά, ατυχήματα όπως αυτό με τον πύραυλο της συριακής αεράμυνας τύπου S-200, το 2019, θα μπορούσαν να συμβούν.

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.